גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו עוזרים לחנויות הפיזיות לשרוד בעידן הטכנולוגי"

שוק השילוט הדיגיטלי עובר אבולוציה בזכות הסמארטפונים ■ אג'אי צ'אודרי, מנכ"ל ענקית השילוט הדיגיטלי ComQi, מסביר איך מחברים בין סמארטפון לשילוט בחנות

אנשים עוברים לידם, נוסעים לצדם ומחכים בתחנת אוטובוס כשהם בוהים בהם - שלטי החוצות הם חלק בלתי נפרד מחיינו. אבל מי הם אותם אנשים? האם אלה גברים בני 65 פלוס? האם נשים צעירות? או שאולי אלה ילדים קטנים בלי כוח קנייה אמיתי, אלא בעיקר כוח שכנוע של ההורים שלהם?

הבעיה עם שלטי החוצות היא שהמפרסמים לא באמת יודעים מי צופה בהם. אפשר אמנם לבצע הערכה גסה לפי מיקום השלטים, אבל זה לא מה שישכנע את המפרסם להעביר לשם עוד תקציבים.

בשנים האחרונות הולכת ומתפתחת מגמה של שילוט דיגיטלי, שמאפשר להתחבר יותר טוב למפרסמים. הדיגיטציה של התחום עוזרת לחדד את המסר, לשנות אותו בזמן אמת ולהגיע אל הלקוח הסופי.

שילוט דיגיטלי הוא לא רק זה שאנחנו פוגשים ברחוב. הוא יכול להופיע כתפריט ליד הקופות בבית-הקפה ולחסוך הדפסה חוזרת בכל פעם שמשתנות המנות, הוא יכול להופיע בתור לרופא השיניים ולהעביר את הזמן כשמחכים, או בבתי-קולנוע כשיוצא סרט חדש לאקרנים. שילוט דיגיטלי אפילו מופיע על השולחן של הפקיד בבנק ומציע, רגע לפני שבודקים את מצב העו"ש בבנק, לפתוח תוכנית חיסכון או פק"מ.

השימוש בשילוט הדיגיטלי התרחב מאוד בשנים האחרונות, עד שקשה לחשוב היום על תחום פרסום שהשלטים הדיגיטליים לא יכולים להשתלב בו. השוק מתפתח מבחינת כמות יחידות דיגיטליות והכנסות, לצד העובדה שגם הוצאות פיתוח הטכנולוגיה הולכות ומצטמקות.

על-פי מחקר שערכה חברת ABI Research ושפורסם לפני כשנה, שוק השילוט הדיגיטלי יגדל מ-1.3 מיליארד דולר ב-2010 ל-4.5 מיליארד דולר ב-2016. לארי פישר, מנהל בכיר בחברת המחקר, טוען כי "לשלטים הדיגיטליים יש השפעה משכנעת יותר מאשר חלק מאמצעי מדיה מסורתיים. שילוט דיגיטלי שינה את המודל של פרסום מחוץ לבית דרך פיתוח שלטים בקניונים, נמלי תעופה, בנקים וכו', באמצעות לפלטפורמה שמאפשרת העברת תוכן בזמן אמת".

להכיר את הלקוחות

מעבר לכניסה לתחומים חדשים, השילוט הדיגיטלי הולך ומפתח אבולוציה טכנולוגית ואסטרטגית משלו.

"התעשייה מתפתחת לא רק בגלל המהות סביב התוכן אלא בעיקר סביב האופן שבו צרכנים מתקשרים עם המסכים הדיגיטליים האלה. הפוקוס שלנו היום הוא איך לייצר סביבה שבה צרכנים יראו את המסר בצורה הולמת יותר", מסביר ל"גלובס" אג'אי צ'אודרי, מנכ"ל ענקית השילוט הדיגיטלי ComQi, שהוקמה במאי 2011, לאחר מיזוג של חברת Enqii וחברת Minicom הישראלית, ושבה מושקעת קרן ההון סיכון הירושלמית JVP. על-פי הערכות, היקף עסקה זו עמד על מיליוני דולרים בודדים.

אחת הדרכים המשמעותיות ש-ComQi מובילה בתקופה האחרונה על מנת לעזור למפרסמים לייצר מערכות יחסים אמיתיות עם הלקוחות שלהם, היא באמצעות הסמארטפון. הרעיון, לפי צ'אודרי, הוא להפוך את המסכים בחנויות לאינטראקטיביים ובכך לייצר מעורבות (engagement) גדולה יותר ולהכיר טוב יותר את הלקוחות.

אחת האפשרויות היא קבלת הנחות וקופונים, שמותאמים יותר לאופי הלקוח ולהעדפות המוצרים והקניות שלו - בין אם הוא מעוניין בהטבה לרשת מזון מהיר או מעדיף קופון לרשת אופנה.

"זה לוקח את המסחר המקוון ומכניס אותו לתוך החנות הפיזית ומשנה את כל חוויית הקנייה", אומר צ'אודרי. "למעשה, החיבור הזה עוזר גם לחנויות הפיזיות להישאר בחיים בעידן הטכנולוגי, שמאופיין בגלים של מידע ואנליזה של התנהגות צרכנים. בסופו של יום, המוכר בחנות אולי יודע מה רכשת היום וכמה לקוחות היו אצלו אתמול, אבל הוא לא באמת מכיר אותם לעומק", הוא מוסיף.

כחלק מאסטרטגיית חיבור השילוט הדיגיטלי למובייל, החלה ComQi לשתף פעולה עם חברת Shazam, שעומדת מאחורי האפליקציה הפופולרית לזיהוי ותיוג שירים. Shazam, שבה משתמשים יותר מ-165 מיליון איש ברחבי העולם, מסוגלת להקשיב לשיר ברקע ולזהות את השיר, האמן והאלבום. יכולת זו אפשרה לה לצבור נאמנות רבה בקרב משתמשיה, אך את המודל הכספי היא הצליחה למצוא מחוץ לשוק המוזיקה. באמצעות טכנולוגיית התיוג שלה היא יצרה ממד נוסף לפרסומות בטלוויזיה ואפשרה לזהות ולתייג פרסומות ובכך לייצר רמת מעורבות גבוהה מול הצופה בסלון ולהעניק לו מידע ותוכן משלים לפרסומת שבה הוא צופה בטלוויזיה.

צ'אודרי, שברזומה שלו היה גם נשיא ומנכ"ל אירופה של חטיבת האינטרנט של ענקית הטלוויזיה NBC, מכיר את Shazam מקרוב. כמייסד-שותף של קרנות ההשקעות IDG Ventures Europe ו-Acacia Capital Partners, הוא היה בין המשקיעים הראשונים בחברה. הוא שימש כנשיא ומנכ"ל זמני של החברה. ComQi בראשותו אימצה לחיקה את Shazam כדי לקדם שיתוף-פעולה דומה גם בעולם השילוט הדיגיטלי.

"עם Shazam אנחנו יכולים להפוך את המסכים לאינטראקטיביים", אומר צ'אודרי. כך, למשל, במרכזי בריאות בארה"ב רצה על המסכים הדיגיטליים מודעה לפמפרס עם לוגו קטן של Shazam. מי שיתייג את המנגינה הבוקעת מאותה פרסומת באמצעות Shazam, יוכל לקבל קופון הנחה לרכישת חיתולים.

דוגמה נוספת לשיתוף-הפעולה עם Shazam באה לידי ביטוי בפארקי השעשועים האמריקניים Six Flags. "כשאתה עומד בתור", מתאר צ'אודרי, "יש מסכים שמראים קליפים קוליים, ואז ניתן לתייג את הקליפים ולקבל תוכן שכולל משחקים על גבי הטלפון הסלולרי ואף יכולת לשלוט בדמויות שרצות על המסכים הדיגיטליים בפארק".

באופן מפתיע, מי שעדיין לא מצליחות לייצר את ה-engagement המיוחל עם הצרכן הסופי הן רשתות השיווק. במקום שבו הלקוחות נוטים להתפזר ולרכוש מוצרים שנקרים בדרכם אל הקופה, צ'אודרי מסביר כי עדיין קיימת מהמורה שקשה לעבור.

"כשאתה הולך לסופר, יש לך מעט זמן להקדיש למסכי פרסומות. חוויית הקנייה שלך מתחילה ומסתכמת בכך שאתה רוצה להעמיס על העגלה שלך את מה שכתבת ברשימת הקניות ולצאת מהסופר כמה שיותר מהר", הוא אומר.

פריסה בינלאומית

ComQi פועלת היום בפריסה בינלאומית נרחבת, כולל בישראל (בין השאר באמצעות שיתוף פעולה עם סינמה סיטי), אך השוק המתקדם ביותר מבחינתה הוא ארה"ב. שם, מסביר גדי תירוש, שותף בקרן JVP, המשקיעה בחברה, יש הרבה רכישות דרך האינטרנט, ולכן הסוחרים בחנויות מחפשים דרכים חדשות לשכנע קונים להגיע לחנויות הפיזיות.

על אף הפוטנציאל הטמון בתחום, תירוש לא מאמין שנראה בשוק השילוט הדיגיטלי שחקנים חדשים יש מאין, שיאיימו על ההגמוניה בענף. "היום מבינים בתעשייה שהחברות שהולכות להוביל את התחום אלה חברות עם פריסה מאוד רחבה. ל-ComQi יש 500 אלף מסכים שעובדים עם הטכנולוגיה שלה. לכן, מה שנראה הוא בעיקר הרבה עסקאות של מיזוגים ורכישות".

התפתחות חדשה, הוא מוסיף, ניתן יהיה למצוא באמצעות סטארט-אפים שיציעו פיצ'רים ואפליקציות בתחום השילוט הדיגיטלי, שלבסוף יחברו לחברות הגדולות בענף. "לסטארט-אפ קשה לדפוק בדלת של מקדונלד'ס או של H&M. זו דלת כבדה לפתיחה", הוא אומר, וטוען כי הפתרון יהיה שילוב כוחות.

אך בזמן שהשילוט הדיגיטלי צובר תאוצה, עולה השאלה - מה יעלה בגורל השילוט הרגיל? צ'אודרי לא מעוניין להיות נביא הזעם של שלטי החוצות: "שלטי חוצות קיימים כבר 100 שנה, אז הם לא ייעלמו. אבל הרבה חברות מנסות לעבור לשלב הבא, שבו אתה כבר לא צריך לשלוח מישהו שיחליף את הפוסטר הישן בחדש, אלא עושה זאת מרחוק".

"השימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים הוא בעייתי"

היכולת לזהות את הלקוחות הפוטנציאליים בחנות מתחילה להיקלט גם באמצעות טכנולוגיות זיהוי פנים, שהחלו להשתלב בתחום השילוט הדיגיטלי. צ'אודרי רואה פה בעיקר מכשול התפתחותי. "אנחנו רוצים להעניק סביבה נינוחה לצרכנים, אבל טכנולוגיית זיהוי פנים עלולה לייצר בעיה של פרטיות", הוא אומר.

אמנם, הטכנולוגיה לא באמת מזהה מי הצרכן עצמו, אלא במקרה הטוב את אזור הגיל והמין שלו, אך לדבריו הצרכנים עדיין לא ישמחו לשתף פעולה באופן מלא.

בשבוע שעבר אף הזהירה נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) מפרסמים מפני שימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים מחשש לפגיעה בפרטיות. "אני חושב שהצרכנים יעדיפו להיות אקטיביים עם משהו שהם בוחרים לשתף איתו פעולה, מאשר להיות פסיביים ולעבור ליד שלט בחנות שיידע מי הם", אומר צ'אודרי.

שוק השילוט

האזורים הפופולריים

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט