גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוהרים לאליפות עם ג'וני אוואנס

האליפות ה-20 בתולדות מנ. יונייטד תילקח בזכות אלמנט אחד: רוח המועדון

לפעמים תמונה אחת שווה באמת אלף מילים: הדקה ה-90 בהתמודדות בין ארסנל למנצ'סטר סיטי אתמול (א'). ארסנל ביתרון של 0-1, סיטי חייבת להתנפל על כל כדור, למצות את המשחק עד לשנייה האחרונה בניסיון לחזור למרוץ האליפות. בלהט המשחק מבצע מריו באלוטלי, כוכבה הבעייתי של הסיטי, עבירה שמזכה אותו בכרטיס אדום. העבירה אינה חמורה, אבל לתנועות התחינה שמבצע באלוטלי מול השופט אין כל הצדקה: הוא היה ראוי לאדום ברור כבר במחצית הראשונה. האדום נשלף, באלוטלי צריך לעזוב את שדה המשחק. האיטלקי יורד מהדשא באיטיות שאופיינית יותר לשחקן קבוצה שרוצה לשמור על התוצאה מאשר להפוך אותה. על הקווים משתולל איטלקי אחר: המאמן רוברטו מאנצ'יני. הוא משתולל בצדק. ראוי היה שהכוכב הצעיר שלו ירוץ לחדר ההלבשה באופן שיסכן את שיא העולם של יוסיין בולט, אבל באלוטלי בשלו.

אם תרצו, זה כל הסיפור של הליגה האנגלית השנה: אובדן הסמכות של המאמן אל מול שילוב של בעלים דומיננטיים, כסף גדול וכוכבים צעירים וחצופים שיודעים שמעמדם קודם לזה של האיש על הקווים.

***

יש גם צד מואר לסיפור הזה. הוא יושב באותה עיר של מאנצ'יני ובאלוטלי. אבל הפעם אני מוכרח להודות: גם בתור אוהד נאמן של מנצ'סטר יונייטד, הרי שהסיפור הגדול באמת הפעם הוא על איך קבוצות טובות ממנה איבדו את הסיכוי לאליפות, שיונייטד אספה כנראה אתמול בפעם ה-20 בתולדות המועדון והחמישית בשש השנים האחרונות.

מעולם לא היה הפער האיכותי, על הנייר, בין מוליכת הפרמיירליג לקבוצה שמפגרת אחריה בשמונה נקודות, כה גדול - לטובת השנייה בטבלה... לסיטי יש סגל שרק בעלים שעבורו יוצא הכסף מתוך האדמה ללא הפסקה יכול להעמיד: סיטי היא קבוצה חזקה, מהירה, איכותית בדרגה כמעט בלתי נתפשת, בוודאי במונחי הפרמיירליג. לשתי הקבוצות היחידות שיכולות להתמודד איתה בעומק הסגל ואיכותו, קוראים ברצלונה וריאל מדריד. עד לפני חודשיים נראתה סיטי בדרך לאליפות בטוחה באנגליה: אל ההדחה שלה מליגת האלופות התייחסו כמעט בביטול, כשכר לימוד של קבוצה צעירה שמתמודדת לראשונה בשני מסלולים מחייבים במקביל. העובדה שמנצ'סטר יונייטד הודחה גם היא בתום שלב הבתים, הרחיקה מההדחה של הסיטי את אור הזרקורים. רק חדי העין יכלו לשים אז לב למה שיתגלה ביתר שאת בהמשך העונה: סיטי כאוסף של שחקנים היא נפלאה, אבל כקבוצה היא לא עומדת בלחץ.

פרשת החזרתו לסגל של קרלוס טבז הסורר, לקראת מה שהיה אמור להיות הפוטו פיניש של העונה, שידרה שגם המאמן מאנצ'יני, האיש היחיד שעוד איכשהו הצליח להדביק את אסופת הכוכבים שלו, גמר את העונה. זו היתה פשיטת רגל מוסרית, קריסה של סטנדרטים אנושיים ומקצועיים אל מול הצורך הדחוף להביא לקבוצת מאות מיליוני הפאונדים ולבעליה, לפחות תואר אחד. את המחיר שילמה סיטי מהר מאוד: טבז אמנם הצליח להביא להכרעה את המשחק מול צ'לסי (1-2 לסיטי), אבל ההתפרצות של באלוטלי שבאה במשחק הביתי מול סנדרלנד (3-3), הייתה המשך ישיר למצב שבו המאמן מאבד מכוחו.

***

בינתיים, בצד המואר של מנצ'סטר ושל הכדורגל האנגלי כולו, ישב לו סר אלכס פרגוסון, קשיש בשנה ה-71 לחייו, ונתן גיבוי לג'וני אוואנס. ג'וני מי? שואלים חלק מהקוראים בתמיהה. זה בדיוק הסיפור: פרגי אימן כבר שחקנים כמו קאנטונה ובקהאם, גילה את גיגס, המציא את כריסטיאנו רונאלדו, ועדיין טביעת היד האמיתית שלו ניכרת בשחקנים כמו ג'וני אוואנס יותר מכולם: מדובר בשחקן מוגבל מאוד שספק אם היה צולח מבחני קבלה בליגת העל שלנו. פרגי נתן תמיכה בלתי מוגבלת גם לשחקנים שפישלו על הדשא, בתנאי שנתנו עבור הקבוצה שלו מאה אחוז מאמץ. התוצאה לא אחרה לבוא. אוואנס, נושא לבדיחות בתחילת העונה, נבחר לשחקן המצטיין של חודש מארס בפרמיירליג, החודש המשמעותי ביותר במרוץ האליפות של יונייטד. לרשימה הזאת אפשר להוסיף גם את השוער דויד דה חאה: בתחילת העונה הוא נהג לצאת לכדורי גובה, רק כדי להבטיח שהם יפלו בצורה טובה יותר על ראשי חלוצי היריב, והנה במשחקים האחרונים הוא הביא במו ידיו נקודות.

אבל הדוגמה הטובה ביותר היא פול סקולס: בגיל 37.5 סקולס עשה משהו בלתי אפשרי, כשחזר מפרישה של שמונה חודשים היישר אל שלבי ההכרעה של הליגה הכי פיזית בעולם. סקולס לא הבריק (הוא מעולם לא הבריק), אבל הסטטיסטיקה לא משקרת: עד לחזרתו דורגה יונייטד במקום השישי באנגליה באחוז המסירות המדויקות של שחקניה. מאז שחזר הג'ינג'י עם האסטמה לשחק, היא טיפסה למקום הראשון.

***

אלא שלנתח את האליפות ה-20 של מנצ'סטר יונייטד (אלא אם כן באופן מופלא היא תשמוט יתרון של 8 נקודות בשישה משחקים שנותרו לה) בכלים מקצועיים, יהיה פשוט לחטוא לאמת: יונייטד תזכה בה רק בגלל הרוח. או האנטי-רוח: אין שום דבר רוחני בקבוצה שמאמינה בעבודה קשה, בסגל שיש בו רק כוכב אחד מה"איי-ליסט" של הכדורגל האירופי (וויין רוני), קבוצה של קאריקים ואוונסים, חוטבי עצים ושואבי מים, קבוצה שביום אפור במיוחד מביטים דרכה ורואים את ניוטון הית' של 1878, הקבוצה של פועלי הרכבת, צווארון כחול של צפון-מערב אנגליה, קבוצה שזוהרת באלפי גוונים של אפור.

באלוטלי מתנהל לו לאיטו אחרי שהורחק? מבלי להיות במגרש האימונים של יונייטד בקרינגטון, אני יכול להבטיח שאפילו גיגס וסקולס, עם יותר מ-75 שנות ניסיון משותפות, רצים מהר יותר החוצה במשחק אימון, כשפרגי מסמן להם. זה כל הסיפור.

עוד כתבות

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

החל ממרץ: הטיסה הבינלאומית הראשונה שתצא משדה התעופה רמון

לגלובס נודע כי הקו הראשון שחברת הלואו קוסט וויזאייר תפעיל מנמל התעופה רמון יהיה קו בודפשט-אילת ויפעל כבר מחודש מרץ הקרוב ● המהלך הוא חלק מהקמת בסיסי הפעילות של החברה בישראל ומההסכמות שהושגו במו"מ עם משרד התחבורה

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים