גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רוה: "עיר הבה"דים היא התגשמות החלום של בן-גוריון"

עו"ד יהודה רוה ייצג את מנרב, שזכתה במכרז לבניית פרויקט הענק בנגב ■ "תמלא את המדבר עם אנשים, והוא ייראה אחרת לגמרי. זה מה שיקרה עם עיר הבה"דים"

"בלי יישוב הדרום והנגב לא ייתכן ביטחון המדינה ולא נגיע לעצמאות כלכלית", זה היה החזון של דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל.

בשבוע שעבר חתם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אודי שני, על הסכם התקשרות רשמי עם קבוצת מנרב, שבבעלות אברהם קוזניצקי, לבניית עיר הבה"דים בנגב, פרויקט שאמור להגשים את חזונו של בן-גוריון בדרך הטובה ביותר - שילוב בין יישוב הנגב לביטחון ישראל.

נוסף לציונות, מדובר גם בחוזה בעל ההיקף הכספי הגדול ביותר שחתם משרד הביטחון עם חברה ישראלית אי-פעם, שמוערך ב-9 מיליארד שקל.

במסגרת הפרויקט יועברו 8 בסיסי הדרכה של צה"ל ממרכז הארץ לנגב, וכך יופשרו לבנייה קרקעות באזורי ביקוש, ואלפי חיילים ואזרחים יעברו לעבוד, להתגורר ולחיות בנגב.

במכרז על הקמת עיר הבה"דים ייצג את חברת מנרב משרד עורכי הדין יהודה רוה, שגם תפר את כל ההיבטים המשפטיים של העסקה.

עו"ד יהודה רוה, המייצג מזה שנים חברות גדולות בפרויקטים הגדולים במשק בתחום התשתיות הלאומיות, מקדיש חלק ניכר מזמנו בשנים האחרונות למתן שירותים משפטיים לחברות שמקימות פרויקטים בנגב. שני פרויקטים חשובים נוספים שבהם עסק משרדו בשנים האחרונות הם הקמת מלון "בראשית" במצפה רמון והקמת הפארק הטכנולוגי בבאר-שבע. עם זאת, פרויקט עיר הבה"דים הוא גולת הכותרת של עבודת המשרד בדרום הארץ.

"הרבה ציונות בלי מירכאות"

רוה אמר ל"גלובס" כי ההחלטה לעסוק בפרויקט עיר הבה"דים נבעה הן מטעמים עסקיים והן גם מציונות. "עיר הבה"דים היא התגשמות החלום של בן-גוריון. עד כדי כך. מה ששולט בחיינו זה שתי מילים - 'הכול אנשים'. תמלא את המדבר הזה עם אנשים, והוא ייראה אחרת לגמרי. זה מה שיקרה עם עיר הבה"דים.

"בייצוג שלנו את מנרב יש הרבה ציונות בלי מירכאות. אני לא רוצה להתכסות באצטלה של פילנתרופיה. זה לא פילנתרופי, זה עסק, אבל אתה עושה פה גם דבר מאוד ציוני בתחום העיסוק שלך. מה יותר טוב מזה? אתה גם עושה דבר שאתה מקווה להרוויח ממנו, והוא גם ציוני מאין כמוהו".

- במה מתבטאת פעילות המשרד בנוגע לפרויקט עיר הבה"דים?

רוה: "עד היום העבודה התמקדה בהכנת ההצעה למכרז, במבנה הקבוצה ובסגירה פיננסית, שזה גם תהליך שנעשה תוך כדי הליך מכרזי שהיה שונה מכל מה שהכרנו עד עכשיו, וגם תוך 3 חודשים. עד היום, הסגירה הפיננסית הכי מהירה שהייתה לפרויקט, בטח למגה-פרויקט, לקחה שנה-שנה-וחצי. בפרויקט כביש 'חוצה ישראל' שבו עסקנו, זה לקח למשל שנה וחצי, ובפרויקט 'הרכבת הקלה' בתל-אביב, זה לקח שנתיים. פה אנחנו מדברים על 3 חודשים נטו של סגירה פיננסית".

מי שמסייע לעו"ד רוה בייצוג מנרב, הוא השותף במשרד, עו"ד רון ורד. לדבריו, הקמת עיר הבה"דים היא פרויקט ייחודי ללא תקדים. "דבר כזה לא נעשה עד היום אף פעם בישראל. בונים שם בבת-אחת עיר, תוך 42 חודש".

- קוזניצקי אמר באחרונה בראיון שנתן ל"גלובס" כי בנקים זרים לא נכנסו לפרויקט עיר הבה"דים כי זהו פרויקט צבאי, ואף בנק זר לא רצה ששמו ישתרבב בדרך כלשהי כמי שעוזר לצבא ישראלי.

רוה: "מניסיוני העשיר בתחום הזה אני יכול לומר שיש הבדל של 'יום ולילה' בין התעניינות לבין חתימה על נייר. זה שמישהו מתעניין זה בסדר, מתעניין, הרי זה פרויקט גדול. אבל קוזינצקי יודע כנראה יותר טוב מאיתנו למה בסופו של דבר זה לא הגיע למימוש. בכל מקרה, אין צורך במימון זר לתשתיות בישראל, ואני אומר את זה בוודאות. אין צורך".

"אין בעיה של מימון בישראל"

- אבל בהרבה מקרים אחרים ישנו מימון זר למיזמים.

רוה: "נכון. יש מימון זר, כי לפעמים המנטליות שלנו היא שאנחנו חושבים ש'מה שהוא זר טוב יותר מהמקומי', וזה לא בהכרח נכון. אני אומר לך בתור ישראלי, שיותר קל ויותר נכון להביא מלווים ישראליים לפרויקטים של תשתיות. משקיע זר בודק קודם כל את המדינה, אחר-כך הוא בודק את הפרויקט. משקיע מקומי לא צריך לבדוק את הרייטינג של המדינה, הוא חלק ממנה. גם יותר קל להביא את המקומיים, הם מכירים את הארץ, מכירים את הפרויקטים, יותר זמינים.

"אין בעיה של מימון בישראל, בתנאי שאתה יוצר את התנאים הנכונים. אין מחסור בכסף בישראל לפרויקטים של תשתיות. יש עודף. לא צריך משקיעים מחו"ל. אתן דוגמה אחת: המשקיעים המוסדיים בישראל, כולם יחד, מנהלים בסביבות טריליון שקל. מתוך זה 10% הם בוודאי יכולים להשקיע בכל תשתית, בכל חברה שהם רוצים, בכל פרויקט שמציע עסקאות ריאליות. רק 10% שלהם זה 100 מיליארד שקל, בהנחה שהם לא ישקיעו את כל הכסף שלהם בתשתיות.

"עם זאת, תשתיות זו השקעה מועדפת על כל משקיע מוסדי. המשמעות היא שהמשקיעים המוסדיים יכולים לממן ללא קושי את מיזמי התשתיות בישראל. תן להם רק תנאים מתאימים, והם יממנו, וגם אין כאן תספורות. המדינה משלמת פה את מה שהיא צריכה לשלם על-פי המכרז. אז המשקיע יכול להרגיש בטוח".

"גם אזור הלגונה של אילת היה נראה 'חתיכת מדבר', 'רק חול וחול'"

כאשר רוה נשאל אם יש סיכוי אמיתי שיום אחד "הנגב יהיה פורח", הוא מספר סיפור מתחילת דרכו כעורך דין. "בשנת 1980 צלצל אליי היזם דיוויד לואיס ז"ל, הבעלים הבריטי של רשת מלונות ישרוטל, שנפטר לפני כשנה, ואמר לי: 'שמעתי שאתה מתעסק במלונאות, ואני רוצה לבנות מלון באילת. בוא ניפגש ונדבר על זה'. לא הכרתי אותו, אבל טסתי לפגוש אותו בלונדון. הפגישה התחילה במשרדו ב-9 בבוקר. ב-8 בערב היו לרעייתי, תמי, ולי כרטיסים להצגה בברודווי. ב-7 בערב לואיס צלצל לתמי ואמר לה שתלך להצגה עם חברים, כי אני כבר לא אגיע.

"ישבנו שם מ-9 בבוקר עד 11 בלילה. בסוף הישיבה הסיע אותי לואיס עם האוטו שלו למלון, ואמר לי: 'מחר אני טס לאילת במטוס הפרטי; אתה מוזמן להצטרף אליי לטיסה'. ביטלתי את הכרטיסים באל-על, טסתי לאילת עם לואיס, והלכנו לראות שם מגרש שומם שנראה בערך כמו האזור שבו מיועדת לקום עיר הבה"דים.

"כל אזור הלגונה של אילת היה אז 'רק חול וחול', כמו שאמרו 'הגשש החיוור'. ואז לואיס אמר לי: 'פה אני אבנה 5 מלונות ותיאטרון. אמרתי לעצמי שאני לא הייתי משקיע פה שקל, כי זה היה נראה לי 'חתיכת מדבר'. היום יש שם לא 5 בתי-מלון, אלא 10 בתי מלון. כך אני מאמין שיקרה גם בנגב".

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד