גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רוה: "עיר הבה"דים היא התגשמות החלום של בן-גוריון"

עו"ד יהודה רוה ייצג את מנרב, שזכתה במכרז לבניית פרויקט הענק בנגב ■ "תמלא את המדבר עם אנשים, והוא ייראה אחרת לגמרי. זה מה שיקרה עם עיר הבה"דים"

"בלי יישוב הדרום והנגב לא ייתכן ביטחון המדינה ולא נגיע לעצמאות כלכלית", זה היה החזון של דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל.

בשבוע שעבר חתם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אודי שני, על הסכם התקשרות רשמי עם קבוצת מנרב, שבבעלות אברהם קוזניצקי, לבניית עיר הבה"דים בנגב, פרויקט שאמור להגשים את חזונו של בן-גוריון בדרך הטובה ביותר - שילוב בין יישוב הנגב לביטחון ישראל.

נוסף לציונות, מדובר גם בחוזה בעל ההיקף הכספי הגדול ביותר שחתם משרד הביטחון עם חברה ישראלית אי-פעם, שמוערך ב-9 מיליארד שקל.

במסגרת הפרויקט יועברו 8 בסיסי הדרכה של צה"ל ממרכז הארץ לנגב, וכך יופשרו לבנייה קרקעות באזורי ביקוש, ואלפי חיילים ואזרחים יעברו לעבוד, להתגורר ולחיות בנגב.

במכרז על הקמת עיר הבה"דים ייצג את חברת מנרב משרד עורכי הדין יהודה רוה, שגם תפר את כל ההיבטים המשפטיים של העסקה.

עו"ד יהודה רוה, המייצג מזה שנים חברות גדולות בפרויקטים הגדולים במשק בתחום התשתיות הלאומיות, מקדיש חלק ניכר מזמנו בשנים האחרונות למתן שירותים משפטיים לחברות שמקימות פרויקטים בנגב. שני פרויקטים חשובים נוספים שבהם עסק משרדו בשנים האחרונות הם הקמת מלון "בראשית" במצפה רמון והקמת הפארק הטכנולוגי בבאר-שבע. עם זאת, פרויקט עיר הבה"דים הוא גולת הכותרת של עבודת המשרד בדרום הארץ.

"הרבה ציונות בלי מירכאות"

רוה אמר ל"גלובס" כי ההחלטה לעסוק בפרויקט עיר הבה"דים נבעה הן מטעמים עסקיים והן גם מציונות. "עיר הבה"דים היא התגשמות החלום של בן-גוריון. עד כדי כך. מה ששולט בחיינו זה שתי מילים - 'הכול אנשים'. תמלא את המדבר הזה עם אנשים, והוא ייראה אחרת לגמרי. זה מה שיקרה עם עיר הבה"דים.

"בייצוג שלנו את מנרב יש הרבה ציונות בלי מירכאות. אני לא רוצה להתכסות באצטלה של פילנתרופיה. זה לא פילנתרופי, זה עסק, אבל אתה עושה פה גם דבר מאוד ציוני בתחום העיסוק שלך. מה יותר טוב מזה? אתה גם עושה דבר שאתה מקווה להרוויח ממנו, והוא גם ציוני מאין כמוהו".

- במה מתבטאת פעילות המשרד בנוגע לפרויקט עיר הבה"דים?

רוה: "עד היום העבודה התמקדה בהכנת ההצעה למכרז, במבנה הקבוצה ובסגירה פיננסית, שזה גם תהליך שנעשה תוך כדי הליך מכרזי שהיה שונה מכל מה שהכרנו עד עכשיו, וגם תוך 3 חודשים. עד היום, הסגירה הפיננסית הכי מהירה שהייתה לפרויקט, בטח למגה-פרויקט, לקחה שנה-שנה-וחצי. בפרויקט כביש 'חוצה ישראל' שבו עסקנו, זה לקח למשל שנה וחצי, ובפרויקט 'הרכבת הקלה' בתל-אביב, זה לקח שנתיים. פה אנחנו מדברים על 3 חודשים נטו של סגירה פיננסית".

מי שמסייע לעו"ד רוה בייצוג מנרב, הוא השותף במשרד, עו"ד רון ורד. לדבריו, הקמת עיר הבה"דים היא פרויקט ייחודי ללא תקדים. "דבר כזה לא נעשה עד היום אף פעם בישראל. בונים שם בבת-אחת עיר, תוך 42 חודש".

- קוזניצקי אמר באחרונה בראיון שנתן ל"גלובס" כי בנקים זרים לא נכנסו לפרויקט עיר הבה"דים כי זהו פרויקט צבאי, ואף בנק זר לא רצה ששמו ישתרבב בדרך כלשהי כמי שעוזר לצבא ישראלי.

רוה: "מניסיוני העשיר בתחום הזה אני יכול לומר שיש הבדל של 'יום ולילה' בין התעניינות לבין חתימה על נייר. זה שמישהו מתעניין זה בסדר, מתעניין, הרי זה פרויקט גדול. אבל קוזינצקי יודע כנראה יותר טוב מאיתנו למה בסופו של דבר זה לא הגיע למימוש. בכל מקרה, אין צורך במימון זר לתשתיות בישראל, ואני אומר את זה בוודאות. אין צורך".

"אין בעיה של מימון בישראל"

- אבל בהרבה מקרים אחרים ישנו מימון זר למיזמים.

רוה: "נכון. יש מימון זר, כי לפעמים המנטליות שלנו היא שאנחנו חושבים ש'מה שהוא זר טוב יותר מהמקומי', וזה לא בהכרח נכון. אני אומר לך בתור ישראלי, שיותר קל ויותר נכון להביא מלווים ישראליים לפרויקטים של תשתיות. משקיע זר בודק קודם כל את המדינה, אחר-כך הוא בודק את הפרויקט. משקיע מקומי לא צריך לבדוק את הרייטינג של המדינה, הוא חלק ממנה. גם יותר קל להביא את המקומיים, הם מכירים את הארץ, מכירים את הפרויקטים, יותר זמינים.

"אין בעיה של מימון בישראל, בתנאי שאתה יוצר את התנאים הנכונים. אין מחסור בכסף בישראל לפרויקטים של תשתיות. יש עודף. לא צריך משקיעים מחו"ל. אתן דוגמה אחת: המשקיעים המוסדיים בישראל, כולם יחד, מנהלים בסביבות טריליון שקל. מתוך זה 10% הם בוודאי יכולים להשקיע בכל תשתית, בכל חברה שהם רוצים, בכל פרויקט שמציע עסקאות ריאליות. רק 10% שלהם זה 100 מיליארד שקל, בהנחה שהם לא ישקיעו את כל הכסף שלהם בתשתיות.

"עם זאת, תשתיות זו השקעה מועדפת על כל משקיע מוסדי. המשמעות היא שהמשקיעים המוסדיים יכולים לממן ללא קושי את מיזמי התשתיות בישראל. תן להם רק תנאים מתאימים, והם יממנו, וגם אין כאן תספורות. המדינה משלמת פה את מה שהיא צריכה לשלם על-פי המכרז. אז המשקיע יכול להרגיש בטוח".

"גם אזור הלגונה של אילת היה נראה 'חתיכת מדבר', 'רק חול וחול'"

כאשר רוה נשאל אם יש סיכוי אמיתי שיום אחד "הנגב יהיה פורח", הוא מספר סיפור מתחילת דרכו כעורך דין. "בשנת 1980 צלצל אליי היזם דיוויד לואיס ז"ל, הבעלים הבריטי של רשת מלונות ישרוטל, שנפטר לפני כשנה, ואמר לי: 'שמעתי שאתה מתעסק במלונאות, ואני רוצה לבנות מלון באילת. בוא ניפגש ונדבר על זה'. לא הכרתי אותו, אבל טסתי לפגוש אותו בלונדון. הפגישה התחילה במשרדו ב-9 בבוקר. ב-8 בערב היו לרעייתי, תמי, ולי כרטיסים להצגה בברודווי. ב-7 בערב לואיס צלצל לתמי ואמר לה שתלך להצגה עם חברים, כי אני כבר לא אגיע.

"ישבנו שם מ-9 בבוקר עד 11 בלילה. בסוף הישיבה הסיע אותי לואיס עם האוטו שלו למלון, ואמר לי: 'מחר אני טס לאילת במטוס הפרטי; אתה מוזמן להצטרף אליי לטיסה'. ביטלתי את הכרטיסים באל-על, טסתי לאילת עם לואיס, והלכנו לראות שם מגרש שומם שנראה בערך כמו האזור שבו מיועדת לקום עיר הבה"דים.

"כל אזור הלגונה של אילת היה אז 'רק חול וחול', כמו שאמרו 'הגשש החיוור'. ואז לואיס אמר לי: 'פה אני אבנה 5 מלונות ותיאטרון. אמרתי לעצמי שאני לא הייתי משקיע פה שקל, כי זה היה נראה לי 'חתיכת מדבר'. היום יש שם לא 5 בתי-מלון, אלא 10 בתי מלון. כך אני מאמין שיקרה גם בנגב".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?