גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלי גורנשטיין: "הרייטינג והמיינסטרים חדרו לכל חלקה טובה"

אלי גורנשטיין מסביר מדוע נסוג מהצעה מפתה לגלם דמות חדשה לילדים שתככב בקלטות ובפסטיגלים ■ "כסף מדבר אליי עד גבול מסוים"

אחרי שתי עונות מוצלחות שבהן הופיע לצדו של יובל שם-טוב ב"מועדון של יובל המבולבל" בטלוויזיה, פנו אמרגניו המנוסים של יובל המבולבל לאלי גורנשטיין, והציעו לו לגלם דמות חדשה לילדים שתככב בקלטות, במופעים ובפסטיגלים, ותכניס לו הרבה כסף. אחרי משא ומתן ארוך, שהגיע עד למעמד חתימה אצל עורכי דין, חטף גורנשטיין פחד ונסוג מהעסקה. "בדיוק הייתי לפני הוצאת אלבום הבכורה שלי", הוא אומר בקולו העמוק והמוכר, גופו הארוך והגמלוני כפוף קצת על הכיסא, שיבה בשערו, משקפי ראייה מסוגננים לאפו וחיוכו מבויש. "הייתי במשא ומתן עד הרגע האחרון, התלבטתי. הילדים שלי אמרו לי, לך על זה. אבל כשאתה הולך עם אמרגן כזה, אתה נכנס לשותפות בהשקעה של לפחות 800 אלף שקלים אם רוצים לעשות את זה טוב, ואז עוד השקעת כספים בהצגה ולהגיע לקלטת הבאה וחוזר חלילה".

- פחדת שתישאב לזה?

"אני זוכר שבזמנו הייתי צריך להחליט אם אני זמר אופרה. כדי לעשות קריירה אופראית רצינית, חייבים לנסוע בעולם. כבר הייתה לי חוברת ביד, איפה אני צריך להיות ומתי להיבחן וויתרתי על זה ברגע האחרון. עם הדמות לילדים כבר הייתי ביחסי ציבור לאלבום שלי ולא ידעתי אם אוכל לשלב בין כל זה לבין העבודה שלי בקאמרי. זה דרש ממני התמסרות מוחלטת ונסיעות בכל הארץ".

- גם עם התיאטרון אתה נוסע בארץ.

"אבל התנאים אחרים. עם הצגות הילדים זה אחרת. חשבתי, מה אתחיל לכתת את רגליי בכל מיני אולמות נידחים?".

- למה לא, אם זה כסף טוב?

"זה לא התאים לי להתמסר רק לזה. בדיוק כמו שלא התאים לי להיות רק באופרה. מדי פעם אני עושה קונצרט לכל המשפחה וכותב את הטקסטים, ופתאום רק אופרה? זה לשים את הכול בסל אחד. אני מוכן לבקר את עולם הילדים מדי פעם, אבל לא לוותר על המבוגרים. ליובל יש מיקוד, אבל הוא מת להיות גם אמן למבוגרים. גם ציפי שביט רצתה לשנות פאזה, וזה לא פשוט. ילדים זה טוטאלי".

- יש לך ניסיון בתחום. היית כבר כוכב ילדים.

"המכונית והדירה הן מהתקופה של טלפלא ופסטיבל שירי הילדים. כשהיינו זוג צעיר, היו ימים שהייתי מופיע 14 פעמים ביום, ובלילה עוד עושה הצגה בתיאטרון. ידעתי שההופעה תקנה לי את הסלון, והבאה את המטבח. ברור שהכסף נמצא בעולם הזה, אבל יש גם מחיר. טוביה (צפיר) מאוד מצליח, אבל הוא לא יכול לחזור למבוגרים".

- גם הכסף הגדול לא הצליח לפתות אותך?

"כסף מדבר אליי עד גבול מסוים. השקעתי בתקליט הזה המון כסף והרגשתי שאני צריך למצות את ההשקעה שעשיתי בו. יכול להיות שאם הם היו ניגשים אליי היום, הגישה שלי הייתה שונה".

- למה אתה לא פונה אליהם?

"כי יש עוד דברים שאני רוצה לעשות. ב-2008 זכיתי בפרס הראשון בתיאטרונטו על איטרוף של דויד גרוסמן - על גבר שמטריף את עצמו בגלל הקנאה לאשתו. יש לי רצון לתרגם אותו ולהופיע איתו בעולם. צריך להשקיע בהפקת ערכה וירטואלית ולשלוח את זה לפסטיבלים בעולם. ועוד חלום זה לשחק את דון קישוט, מחזמר שהעלה גודיק לתקופה קצרה וירד בגלל פרוץ מלחמת ששת הימים".

- הצעת אותו לתיאטרון?

"לא הצלחתי לשכנע אותם עדיין, לצערי".

- אתה שכיר של הקאמרי.

כן. רובנו עובדים ככה. בהתחלה הייתי על חשבוניות, אבל לפני עשר שנים, פתאום לא הייתה בשבילי עבודה ופוטרתי. ההנהלה באה ואמרה, אם אתה רוצה להמשיך, תהיה שכיר".

- שזה אומר שכר יותר נמוך.

"אני לא בטוח. עם כל הצניעות, אני לא במעמד של סטאר. יש ארבעה כאלה שמרוויחים שכר נורא גבוה, ואת יודעת מה, גם זה נשחק. כי מסתבר שהקהל לא בא בגלל הסטארים, אלא בגלל ההצגה. אם זו הצגה טובה, הקהל יגיע".

- גם בתיאטרון שבויים במלכודת הרייטינג.

"הרייטינג והמיינסטרים חדרו לכל חלקה טובה, הולכים למכנה המשותף הנמוך ביותר. עכשיו אני משתתף עם איתי טיראן בשני הריצ'רדים (הפקות חדשות לריצ'רד השני והשלישי מאת שייקספיר), שזה משהו שהתיאטרון חייב לעצמו. מטרת התיאטרון היא לא לתת בידור להמונים ולא להציע משהו שהקהל ישכח ברגע שידרוך ברחוב".

- ואם זה מה שהקהל דורש?

"גם אם הקהל דורש את הבידור ואת הריגוש המידיים, אנחנו צריכים לאתגר אותו בדבר שאינו זיקוקים ופרסומות של אם תקני אז תיהני, כי כולנו יודעים שהשמחה מהולה בעצב. כמו בשיר מהתקליט שלי, 'כתמי אור' של דליה רביקוביץ', שאומר שכתמי האור נמצאים בתוך האופל".

- הדיסק שלך, "ונחיה", מאוד לא מסחרי.

"הוא אלבום הבכורה שלי ונורא רציתי לעשות אותו הכי טוב, ללכת לצמרות העצים עם טקסטים של משוררים ומוזיקה הכי טובה".

- לא טיפסת גבוה מדי?

"אליטיזם? יכול להיות. זה שירים שבשתי שורות יכולים לתמצת השקפת עולם שלמה. אני יודע שמה שקורה מסביב בתרבות ובתקשורת זה רדידות מוחלטת, ואני לא רוצה לדבר על 'האח הגדול'. הגענו בחזרה למקום של הגלדיאטורים, אולי זה מעניין, אבל כאילו כל מה שהיה קודם בתרבות נשכח. בשנתיים האחרונות גם זוכים בתוכנית האנשים הכי עילגים ומסכנים".

- למה זה קורה?

"כי זה המקום בשביל אנשים כאלה. במקום שאנחנו נרים אותם למעלה, הם מושכים את כולם למטה. ואני לא רוצה לדבר על מה שהיה פעם, הערוץ הראשון - הניסיון לחפש את הישראליות, שנגמרה עם כניסת המסחריות של ערוץ 2. אני בא הביתה ואשתי רואה את התוכניות האלה, ואי אפשר שלא להיסחף לתוך זה, כי אין אלטרנטיבות".

- אתה מרגיש שלא מבינים אותך?

"מצד אחד, אבל מהצד השני, לפני שבועיים, בערב מחווה לאריק לביא, שרתי את 'היה או לא היה', והרגשתי שהקהל הבין את מה שניסיתי להעביר לו. גם בהופעות המעטות שעשיתי עם החומר מהתקליט, הרגשתי את זה. הדבר שאני יודע לעשות זה להופיע, לחלוק רגש עם הקהל, להעביר לו אהבה".

- ועדיין, אתה ממעט להופיע.

"כי התאריכים שלי תפוסים בהצגות של הקאמרי והחומר הוא לא ממש מסחרי".

- בדיעבד, אתה מצטער על משהו בקריירה?

"שלא ידעתי לזהות את המסחריות. תמיד הייתי מאוד מחובר למה שאני רוצה לעשות, אולי בגלל התרבות הגרמנית שממנה באתי. נמשכתי לדברים שברומו של עולם".

- אולי חוסר המיקוד הוא בעוכריך?

"שנים התחבטתי ואמרתי לעצמי, נו, תחליט כבר מה תהיה. הייתי בטיפול פסיכולוגי ארוך שנים בקבוצה של גברים אצל ניצה אברבאנל, שגם כתבה עליו ספר, בו אני מככב בפרק שלם בעילום שם. השלמתי עם זה שאני איש רנסנס של גם וגם. יש אנשים שיודעים מגיל אפס שיהיו פסנתרנים. נכון שכשמתפרסים מאבדים אנרגיה חד כיוונית, אבל אני שלם עם זה".

- ואולי ההתפזרות היא דווקא שעזרה לך לתחזק קריירה כל-כך ארוכה. להישאר רלבנטי.

"יכול להיות. אבל הייתה גם ההבנה שהתיאטרון הוא בסיס איתן שלא אעזוב. רק בעשר השנים האחרונות אני בקאמרי. לפני כן הייתי בכל התיאטראות ובכל הפסטיבלים. הגיעה ההכרה שאוכל לשחק עד גיל 80 אם הבריאות תהיה טובה. מה שבטוח, שהקול שלי נהיה טוב יותר".

- מדי פעם אתה עושה קמפיינים גדולים.

"זה משלם לי את התקליט, 25 אלף שקלים ליחצנית, כל הגחמות התרבותיות שלי. לפחות אני לא מחזר על הפתחים, אלא משלם אותו בעצמי ומביא כסף מהבית".

- בתיאטרון נותנים לך מספיק תפקידים גדולים?

"לא מספיק".

- ומה אתה עושה?

"כותב מכתבים למנהל האמנותי, אבל זה לא מספיק עוזר לי. אני מנסה בכל כוחי לעשות את דון קישוט ועכשיו הם שמו אופציה על הזכויות. זה מין תפקיד שיכול לאחד את כל הכוחות שלי - משחק, שירה, דרמה. למרות שאין לי טענות. אני חי טוב. אם הייתי יותר עסקי, אולי הייתי חי טוב יותר".

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"