גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות באות באריזות: החוק למיחזור יתקשה לעמוד ביעדים

עד סוף השנה יהיה על תאגיד מיחזור יצרנים בישראל למחזר 40% מאריזות המוצרים, וספק אם יעמוד בכך ■ בתחום מיחזור הבקבוקים המצב דווקא מעולה

עם מצבת עובדים שמונה רק 6 בעלי תפקידים, קשיים בהשגת הסכמים עם הרשויות המקומיות ומחסור באתרים להפרדת פסולת, מנכ"ל תאגיד המיחזור של התעשיינים והיבואנים, תמיר (תאגיד מיחזור יצרנים בישראל), קובי דר, מנסה להאמין שהוא ואנשיו עוד יצליחו לעמוד ביעד שקבע להם חוק האריזות.

על-פי היעד, שהשגתו נראית כרגע דמיונית, עד סוף השנה יהיה על התאגיד למחזר לא פחות מ-40% מאריזות המוצרים שיוצאים לשוק.

"אני מאוד רוצה להאמין שנעמוד ביעד הזה ונעשה כל מאמץ כדי להשיגו", אומר דר בשיחה עם "גלובס". "יש לנו עוד 8 חודשים שלמים כדי לתת ליעד הזה תשובה ברורה, והיא משתנה בכל יום, בהתאם לכניסה של רשויות מקומיות להליכים של משא-ומתן ושל התקשרות עם התאגיד. העמידה ביעדים שהוגדרו לנו לא פשוטה. העסק הזה לוקח זמן, וכולי תקווה שנעמוד בקצב שהוכתב לנו".

תמיר הוקם בידי התאחדות התעשיינים כמנגנון שיאפשר למגזר היצרני לעמוד בהתחייבויות שעולות מחוק האריזות, תוך התקשרויות עם הרשויות המקומיות שיהיו עבורו "הזרוע המבצעת" שתקיים את מלאכת האיסוף.

התאגיד זכה להכרה רשמית של המשרד להגנת הסביבה לפני כ-4 חודשים. עד סוף שנת 2015 עליו לעמוד ביעד מיחזור כולל של כ-60% מכלל אריזות המוצרים בשוק, שהן חייבות מיחזור על-פי החוק.

את פעילות התאגיד אמורים לממן היצרנים והיבואנים בעצמם, על-פי כמות האריזות שהם משחררים לשוק, וזאת באמצעות תמחור קבוע.

"פעלנו רבות מול התעשייה כדי להכין אותה לקראת יישום החוק. מבחינת התעשיינים החוק הזה הוא 'עז גדולה', ולמרות זאת הם נרתמים ומשתפים איתו פעולה ומתיישרים על-פי דרישותיו. החוק הזה מכביד גם כך על התעשייה, ואני חושש שהוא יכביד עליה עוד יותר אם שותפים אחרים שאמורים להיות מעורבים ביישומו לא ייקחו בו חלק פעיל", אומר דר.

דר מכוון את דבריו בעיקר אל הרשויות המקומיות, שבינתיים נוהגות בחשדנות כלפי התאגיד ולא ששות לחתום על הסכמי התקשרות עמו. לדברי דר, התאגיד לא אמור להפעיל צי של משאיות איסוף ומנגנון הפעלה ייעודי, ומתבסס על כוחות שכבר קיימים במערכי איסוף האשפה של הרשויות המקומיות.

עד כה עיריית בת-ים היא הרשות המקומית הגדולה היחידה שחתמה על הסכם הצטרפות לתאגיד, בצד 5 מועצות אזוריות. דר אומר כי אנשיו מקיימים מגעים אינטנסיביים עם עוד שורה של רשויות, והם נמצאים "בשלבים שונים של משא-ומתן".

"מדינה לא נורמלית"

"המדינה הזאת לא נורמלית", אומר יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, בהתייחס לציפיות מהרשויות המקומיות בעניין חוק האריזות. "מפילים על הרשויות עוד ועוד חובות, בלי שמוסיפים להן תקציב, קובעים לוחות זמנים לא הגיוניים. במקרה שלי, במעלות-תרשיחא, יישום חוק האריזות יעלה מדי שנה כמיליון שקל. אף אחד לא יחזיר לי את הכסף הזה. נוצר מצב שמרחיבים את רשימת החובות והמטלות לרשויות, ואחר-כך מתפלאים לגלות שעיריות ומועצות קורסות מבחינה כלכלית ושיש לגבש תוכניות הבראה מקיפות".

גורם בתעשייה שמקורב לפעילות התאגיד אומר כי "לא יהיה לרשויות המקומיות ברירה, שכן הן מחויבות לחוק האריזות כמו התעשיינים בעצמם, מה גם שהן עתידות לקבל מהתאגיד את כל הכסף על אריזות שיופנו לאתרים להפרדת פסולת. החששות של הרשויות לגבי הפסדים כספיים מיותרים".

גורמים אחרים טוענים כי לוחות זמנים קצרים במיוחד ליישום החוק עלולים לחבל במידת אמון הציבור בו. "בלי תשתית מתאימה של אתרים ייעודיים להפרדת הפסולת, עלולים לאבד את הציבור", אומר גורם המקורב לנושא. "אם הציבור ישתף פעולה ויתחיל להפריד את הפסולת בהתאם להנחיות שיקבל במסגרת יישום חוק האריזות, אך בסופו של דבר יתברר כי הפסולת הזאת מגיעה בדיוק אל אותן מטמנות - הוא יאבד אמון. היה עדיף להקים את המנגנון בצורה טובה יותר במשך זמן רב יותר ולאפשר את כניסתו של החוק כשהתשתית מוכנה. כיום פשוט אין די מתקנים להפרדת פסולת".

בתאגיד תמיר אומרים כי יש די מתקנים להפרדת פסולת כדי לעמוד ביעד המיחזור לשנה הקרובה. עם זאת, קיים צורך בהול להתחיל בהקמה של מתקנים נוספים, שיהיו מוכנים בתוך כשנתיים. המשרד להגנת הסביבה כבר פרסם קול קורא לקראת הקמת מתקנים כאלה.

מיחזור הבקבוקים דווקא משגשג

בזמן שתאגיד תמיר הצעיר סובל מחבלי לידה, בתאגיד המיחזור הוותיק יותר, אל"ה, חוגגים נתונים פנטסטיים של איסוף ומיחזור בקבוקים ומכלי משקה, בהיקף שבתמיר יכולים רק לחלום עליו.

מנתוני התאגיד עולה כי ב-2011 מוחזרו בישראל כ-50% ממכלי הפלסטיק, ונאספו למיחזור לא פחות מ-77% מהיקף הבקבוקים החייבים בפיקדון. מדובר בכמות של כ-600 מיליון מכלי משקה, בעוד שהיעד שנקבע לתאגיד במסגרת החוק היה 73% מכלי משקה.

"ישראל במצב מדהים מבחינת נכונות הציבור למחזר", אומרת ל"גלובס" מנכ"לית אל"ה, נחמה רונן. "הגרף שמשקף את היקף המיחזור של מכלי המשקה שחייבים בפיקדון נמצא במגמה של עלייה חדה מדי שנה. אי-אפשר להתעלם מהמצב הכלכלי, ומאז שהועלה הפיקדון על בקבוק ריק ל-30 אגורות, רואים שיש עלייה בהיקף המיחזור, וזו מגמה שאנחנו ערים לה בשנה וחצי האחרונות.

"יש יותר ויותר מכלים שמגיעים אל המיחזוריות, אל מתקני האיסוף שנמצאים ברשתות השיווק ואל 18 תחנות האיסוף שאנחנו מחזיקים בפריפריה. יש תנועה גדולה של אנשים, ובהם אפילו אנשי קבע, שיוצאים ואוספים מכלים ריקים כדי למחזר ונהנים מתוספת הכנסה חודשית של כמה מאות שקלים במזומן. לא רק הומלסים עושים את זה. איסוף המכלים הפך למקור הכנסה מכובד נוסף".

רונן משוכנעת כי משפחות הפשע, שהקדימו להיכנס לתחום מיחזור הבקבוקים ולהפוך אותו לאחד מענפי הרווח שלהן, כבר לא נמצאות בתמונה בזכות מנגנוני פיקוח ובקרה הדוקים.

"למיטב הבנתי, רוב הפושעים כבר נמצאים בבית הסוהר", אומרת רונן. "אין לי כלים לדעת אם כל מי שעוסק היום באיסוף של בקבוקים יכול להוציא תעודת יושר מהמשטרה, אך לאל"ה אין שום מגע איתם, כי זה לא מעניינו. עם זאת, בשונה מהמצב בעבר, גורמים אלה ואחרים אינם מהווים איום על התאגיד או על מי מעובדיו".

מנתוני אל"ה עולה כי אשתקד הזמינו 140 רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ כ-4,400 מיחזוריות חדשות, המשמשות לאיסוף של מכלי משקה שהנפח שלהם לרוב ליטר וחצי ושאינם חייבים בפיקדון. מספר המיחזוריות שפזורות ברחבי הארץ כיום עומד על-פי נתוני אל"ה על כ-15 אלף.

את מגמת העלייה הקבועה גם בהיקפי המיחזור הוולונטרי, רונן מסבירה ב"תופעה שחוצה שכבות סוציו-אקונומיות ואוכלוסיות, התנהגות שהפכה לטרנד. אנשים רבים רואים במעשה המיחזור דרך להשתייך לקבוצה של הטובים, וסבורים כי אם הם ממחזרים על בסיס וולונטרי, ואיש לא מוחה להם כף על כך - הם ממרקים את המצפון על חטאים סביבתיים. למעשה, זאת הדרך של הפרט לתרום לסביבה.

"מתברר שזה עובד, למרות שנעשינו ציניים: במקרה של מיחזור מכלי משקה משפחתיים, התמריצים היחידים הם מצפון, מוסר, אחריות וערכים. אנשים פשוט התרגלו למחזר והתאהבו בהרגל הזה. יש כאן מהפכה התנהגותית שהפתיעה גם אותי בהתפתחות המהירה שלה".

ביום ראשון מורידים את השלטר לשעה

ביום ראשון בערב מתכוונים רשויות, מוסדות ומפעלים גדולים לכבות את האור למשך שעה, במסגרת "שעת כדור הארץ" שמצוינת ב-22 באפריל מדי שנה בכל העולם. האירוע המרכזי עתיד להיערך ביוזמת עיריית תל-אביב זה השנה החמישית בכיכר רבין, ויופיע בו הזמר עברי לידר.

בה בעת, רשויות מקומיות רבות אחרות ברחבי הארץ עתידות לכבות את האורות במוסדותיהן וברחובות למשך שעה, וגם הציבור נקרא להירתם למען הפחתת צריכת החשמל, בניסיון להעלות את המודעות להתייעלות אנרגטית.

מפעלים רבים ברחבי הארץ הודיעו כי כבר נערכו לציון "שעת כדור הארץ": בקבוצת בזן הודיעו כי יכבו את האורות ברוב המתקנים של בתי הזיקוק בחיפה, וכך גם במתקני הייצור של קבוצת כיל באזור הדרום.

יעדי החוק במיחזור

יעדי המיחזור בחוק האריזות

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק