גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחאה מסמנת את הבנקים: "מרוויחים על חשבון הציבור"

תנועת "המחנה המשותף" יוצאת למאבק ציבורי להורדת הריבית המרבית למשקי הבית: "הציבור משלם ריביות הגובלות בריביות של שוק אפור" ■ ניתוח "גלובס": הכיוון נכון, הפופוליזם לא. דבר אחד בטוח: עונת הציד התחילה

תנועת המחאה החברתית "המחנה המשותף" יוצאת למאבק ציבורי להורדת הריבית המרבית שהבנקים גובים ממשקי הבית. בראש התנועה עומדים עידן מילר ואריאל מרום. לטענתם, "(בעלות השירותים הבנקאיים) קיים סבסוד צולב מצד הלקוחות 'הרגילים' את הלקוחות החזקים והמאוגדים. מדובר בפגם מערכתי מובנה, המהווה מכשול חברתי ואחראי באופן ישיר לגידול בפערים הכלכליים.

"אנו מבינים את החשיבות של מערכת בנקאית יציבה, ומבינים שבנקים, כמו כל חברה עסקית, צריכים להרוויח. עם זאת, אנחנו סבורים כי בשל העדר תחרות בשוק האשראי למשקי בית (בנטרול שוק המשכנתאות) - חלק בלתי סביר מרווחיות הבנקים מושג כיום מעושק של הציבור הרחב והבלתי מאוגד, המשלם ריביות הגובלות בריביות של שוק אפור", טוענת התנועה.

"המחנה המשותף" מעלה שלוש דרישות:

1. להטיל מגבלה על תקרת הריבית שאותה גובים בנקים, כמפורט: ריבית מקסימום בגובה של פריים 5% על כל סוגי ההלוואות עד 100,000 שקל, ריבית מקסימום של פריים 7% על מסגרות האשראי וריבית של פריים 9% על האשראי החוץ-בנקאי. דרישה זו הועברה למפקח על הבנקים.

2. להגביל את פערי הריבית על הפיקדונות המשולמת לציבור מול ריבית הנגבית ממנו על האשראי.

3. לחייב את הבנקים למכור את אחזקותיהם בחברות האשראי שבשליטתם.

חוסר איזון

על פי מחקר שערכה התנועה, הכינו אנשיה את "מדד הדירוג החברתי של הבנקים", מדד "הנשך והעושק" בלשונם. הם בדקו את עלות השירותים הבנקאיים - מוצרי ושירותי הליבה - בחמשת הבנקים הגדולים, באגוד וביהב, והגיעו לשתי מסקנות עיקריות: הפערים בעלויות בין חמשת הבנקים הגדולים, המהווים 94% מהשוק, זניחים; קיים פער קיצוני בין ריבית זכות לבין ריבית חובה בפלח הלקוחות הפרטיים.

מהבדיקה עולה, כי עלות ניהול חשבון עו"ש למשק בית כמעט זהה בכל הבנקים - 500 שקל בשנה בקירוב; ריביות הזכות על פיקדונות לתקופה של עד שנתיים נעה בין 1.1% ל-1.2%; ריביות הטבלה להלוואות של 50 אלף עד 100 אלף שקל ולמסגרות אשראי של 10-30 אלף שקל נעות בטווח של 11%-16%, ובין הבנקים אין הבדל משמעותי.

"כשלעצמו, 500 שקל אינו סכום גבוה ביחס לשירותים אחרים (שצורכים משקי הבית), למשל ספק האינטרנט; אך העושק חבוי בריביות שאותם משלם רוב משקי הבית", אומרים מילר ומרום. "ריביות, בניגוד לעמלות, קשה יותר לחשב, ולכן נוח יותר דרך הריביות לייצר רווחים מוגזמים לבנקים על חשבון הציבור הבלתי מודע.

השניים מסבירים כי "כאשר תאגיד מסחרי נדרש לשלם ריבית על אג"ח מעל 10% בשנה, אג"ח כזה מוגדר 'זבל'. כלומר למלווים יש ספק סביר בעניין יכולת ההחזר של הלווה. כאשר בנקים גובים ממשקי הבית ריבית כזו ההגדרה המתאימה ביותר היא 'נשך', כי זו כבר לא ריבית ריאלית שניתן להחזירה". לטענתם, הפער בין הריביות על המשכנתאות שהן שוק תחרותי, לבין הריביות על מסגרת אשראי והלוואות רגילות, מצביע על חוסר איזון מובהק.

לצד שני הבנקים הגדולים, נבדקו גם אגוד ויהב; מהמחקר של "המחנה המשותף" עולה כי שני בנקים אלו זולים משמעותית במרבית הפרמטרים. כך למשל, עלות ניהול חשבון עו"ש למשק בית נעה סביב 300 שקלים בשנה; ריביות הזכות על פיקדונות לתקופה של עד שנתיים היא 1.5% ואילו ריביות הטבלה להלוואות ולמסגרות אשראי נעות בטווח של 5.5%-8.5%.

הכיוון נכון, הפופוליזם לא

המחקר של "המחנה המשותף" בעייתי בנקודות מסויימות. אנשי "המחנה המשותף" מצביעים על בעיות קיימות, אך לעיתים מנפחים אותן. המחקר שעשו אינו נסמך מספיק על עובדות ומספרים, אלא משקלל מדגם ספורדי, שמהימנותו ותקפותו אינן ברורות, דרך פריזמה אידיאולוגית בעייתית, למסקנות שנדמה כי נכתבו מראש.

העיסוק של "המחנה המשותף" בריביות ולא בעמלות נכון מאוד. אבל יש בעיה מתודולוגית חמורה במחקר שנסמך על ריביות טבלה, תוך התעלמות מכך שלתעריפוני הבנקים אין משמעות, מכיוון שהבנקים מתמחרים כל לקוח על פי נתוניו האישיים ודירוג האשראי הפנימי שלו. כך מתקבלים מספרים מבהילים.

יש פער ריביות, בהחלט יש; ב"גלובס" כבר הראינו אותו לפני חצי שנה על בסיס נתוני דוחות כספיים, אבל לא בעוצמה שמציגים אנשי "המחנה המשותף".

בנוסף, עורכי המחקר מגלים אי-בקיאות מדאיגה בעובדות ובנתונים, לצד נטייה לשפץ את המציאות. כך למשל טענו אנשי התנועה כי הם אלו שהובילו את המהלך להורדת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובקרנות השתלמות. העובדות, כידוע, קצת שונות.

בקרנות ההשתלמות, אגב, התקרה כלל לא השתנתה. דוגמה נוספת היא דרישתם לחייב את בנק לאומי למכור את בנק אגוד כדי להגדיל את התחרות, צעד שנעשה לפני 17 שנה.

עונת הציד החלה

הדרישות שמציגים אנשי "המחנה המשותף" מרחיקות לכת. תוך שימוש ברטוריקה סוציאליסטית רדיקלית, הם תובעים התערבות של המחוקק כדי לקבוע ריבית מרבית בכל סוגי האשראי, להגביל את שכר הבכירים בחברות פיננסיות ולקבוע מדרג ברור בחוק של תשלום הבונוסים לעובדים.

התחושה העולה מהדרישות ומהמחקר, כמו גם מהרטוריקה, היא כי עונת הציד החלה. על הכוונת: הבנקים. די לראות את השם שבו בחרו אנשי "המחנה המשותף" לקרוא למדד שהמציאו, "מדד הנשך והעושק", כדי להבין לאן הרוח נושבת. זהו הלך רוח ציבורי פופוליסטי ומסוכן, שבו תנועות מחאה - "המחנה המשותף" היא רק אחת מהן - בסיוע כלי תקשורת מסוימים מנסים לטלטל את המערכת הפיננסית, שהיא בעיניהם אויבת הציבור.

הנגיד סטנלי פישר, כמו גם ראשי הבנקים, מבינים זאת היטב. בה בעת שהאחרונים מורידים פרופיל, הראשון - באומץ רב, יש לציין - עומד מעל כל במה, מנסה להשפיע על דעת הקהל ולעמוד מול הגל הפופוליסטי המתקרב. פישר חושש שהזעם החברתי הקדוש יופנה נגד הבנקים, ולכן מסביר שוב ושוב ש"פגיעה במערכת הבנקאות היא פגיעה ישירה בכולנו". לא נראה שמישהו מקשיב.

עלות שירותי הליבה

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה