גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלואים בשוק החופשי

לא רק בישראל, חוסר שביעות הרצון של מעמד הביניים מתפשט בכל העולם

אי שם באמצע שנות ה-70, החלה מהפכה פוליטית וחברתית במדינות מתועשות לא מעטות. המעמד הבינוני במדינות אלה שוכנע, כי יש לגשת לפרק חלק מהמנגנונים של מדינת הרווחה, וזאת כדי להבטיח שוק חופשי.

השוק החופשי, בתורו, היה אמור להבטיח יעילות וצמיחה כלכלית אשר מפירותיה ייהנו גם בניהם של מעמדות הביניים.

חלפו יותר מ-30 שנה, ובעולם המתועש, לפחות ברובו, יש בקרב אותן שכבות חברתיות יותר ויותר סימני שאלה לגבי מצבן, ולגבי אותה בחירה היסטורית.

באמצע שנות ה-70, בני מעמד הביניים הסתכלו למטה, מתוך רצון להשאיר אצלם חלק גדול מהעוגה.

היום הם מתסכלים למעלה, ורואים שבעצם מי שהרוויח מה"שוק החופשי" היו אלה אשר מלכתחילה נהנו ממנו הכי הרבה.

כדי לדייק, צריך לציין כי הרעיון שהמעמד הבינוני הולך ונפגע מהמדיניות הכלכלית אינו חדש.

במדינות שונות, במיוחד בארה"ב, בבריטניה ובמדינות אירופיות אחרות, החלה להופיע באחרונה הטענה בדבר "שחיקת המעמד הבינוני".

נתונים לחסדי המונופולים

מבחינה זו, ישראל הצטרפה לדיון זה באיחור של עשור. אלא שהדיון האמיתי, עם מסקנות פוליטיות בצידו, על מה שאירע להכנסות הביניים במשקים השונים, הוא פרי המשבר הכלכלי הגדול, ומגיע לידי בשלות רק בשנתיים האחרונות. ישראל היא חלק מתהליך זה.

אבל למה מתכוונים כאשר מדברים על "שחיקת המעמד הבינוני"?

אם לתרגם זאת למונחים יותר מוחשיים, כדאי לדבר במונחים של משקי בית של שכירים אשר אינם מנהלים, ועצמאים קטנים. התצפית הסטטיסטית היא שההכנסות של קבוצות אלה במדינות רבות, עלתה הרבה פחות מאשר אלה בחלק העליון של סולם.

תצפית נוספת היא שההוצאה החברתית - חינוך, בריאות וקצבאות שונות - נפגעה בשנים האחרונות. התצפית השלישית היא שקבוצות שכירים רבות במדינות שונות סובלות מהגנה מופחתת, מחוסר ביטחון תעסוקתי, ונתונות לחסדיהם של מעסיקים בשוק עבודה ושל המונופולים בשוק המוצרים והשירותים.

במה שנוגע לפערים בהכנסות, הנתונים של מדינות ה-OECD מראים כי אכן, הייתה עלייה משמעותית בחלקו של החמישון (20% מהאוכלוסייה) עם ההכנסה הגבוהה ביותר.

עלייה זו נעה, בדרך-כלל, בין 2 נקודות אחוז ל-3 נקודות אחוז בין 1985 ל-2005. אך בבריטניה, למשל, החלק של חמישית מהאוכלוסייה עם ההכנסות הגבוהות ביותר עלה ב-10 נקודות אחוז, על חשבון החמישונים שבאמצע.

שני דברים מסבירים תהליך זה. ראשית, את פירות הצמיחה, השינויים הטכנולוגיים והגלובליזציה, קטפו אלה שלמעלה - לא אלה שבאמצע סולם ההכנסות.

כמעט בכל המדינות המתועשות התופעה דומה: השכר פיגר אחרי הפריון, והשכר החציוני - סכום השכר אשר חצי מהמשכורות מעליו, וחצי מתחתיו - עלה הרבה פחות מהר מהתוצר. שנית, מנגנוני המיסוי והקצבאות, שהם מנגנונים מרכזיים של מדינת הרווחה, היו מסוגלים למלא את תפקידם והקטינו את הפגיעה בשוויון.

צריך להדגיש, יחד עם זאת, כי הייתה החלשה במנגנון המס והקצבאות, אם כי היא לא הייתה אחידה על פני כל המדינות.

בגרמניה ובמדינות סקנדינביה, למשל, הוא המשיך לתפקד, כך שהאי-שוויון בהכנסות לאחר מס לא גדל באופן כה קיצוני.

נתוני ה-OECD מספרים שבריטניה הייתה המדינה אשר החלישה בצורה הקיצונית ביותר את היעילות של מנגנון המס והקצבאות במלאכת התיקון של האי-שוויון בשוק העבודה.

גם פה, ישראל היא חלק מהתהליך העולמי. תהליכים של שינויים טכנולוגיים מואצים התרחשו במשק הישראלי החל מתחילת שנות ה-90, כחלק מכניסתו לתהליך הגלובליזציה.

התהליך כולו לווה בקוטביות הולכת וגדלה בהכנסות, ובגידול באי-שוויון.

כך, למשל, על-פי נתוני ה-OECD, מקדם ג'יני למדידת האי-שוויון עלה בישראל מקצת יותר מ-0.3 באמצע שנות ה-80, לכ-0.35 לקראת 2008.

באותה שנה, היחס בין הכנסות העשירון העליון לעשירון התחתון היה של כמעט 15 ל-1 - בין הגבוהים במדינות המתועשות. גם פה, מנגנון המיסוי והקצבאות הפך לפחות יעיל בהתמודדות עם התוצאות של פעולת שוק העבודה.

חומר נפץ פוליטי וחברתי

התהליך של קוטביות בחלוקת ההכנסות לא היה בלעדי לישראל.

הוא התרחש בעולם כולו, כאשר החלק התחתון בסולם ההכנסות הפך ליותר ויותר לשולי, על-ידי מערכת השוק הגלובלי, והיכולת להפנות משרות בעלות הכנסה נמוכה למדינות באסיה ואמריקה לטינית. פתיחתה של סין לשוק העולמי הביאה להחמרה נוספת בתהליך זה.

התהליך כולו לווה, בישראל ובמדינות אחרות, בהקטנת מסים על הכנסות גבוהות, ולעתים בקיצוץ בקצבאות. אלא שמחקרים שנערכו במדינות מתועשות גילו, כי תהליך זה פחות השפיע על ההכנסות של אלה שבאמצע סולם ההכנסות.

יש להניח, שכל עוד היה מדובר בהגדלת הפער בין אלה שלמעלה ואלה שלמטה, אלה שבאמצע לא היו מוחים.

מה שהפך את התהליך לחומר נפץ פוליטי וחברתי לא היה הפיכת העובדים בתחתית לשוליים, אלא חוסר הביטחון שהלך וגדל בקרב 60%-70% מהאוכלוסייה, המאיישים את שכבות השכירים במשקים.

בישראל, כמו במדינות אחרות בעולם, השכירים גילו בשנים האחרונות, כי מה שמגן עליהם אינו ה"שוק החופשי". החופש היחידי שיש בשוק החופשי הוא החופש של אלה בחלק העליון של הסקאלה לחלק לעצמם דיבידנדים, בונוסים ורווחים גדולים יותר.

מצד שני, יש יותר מסיבה אחת להניח כי שחיקת המעמד הבינוני ושחיקת מדינת הרווחה הם חלק של אותה תהליך עצמו, ומזינים אחד את השני.

נכון, התהליך לא היה אחיד, ובכמה מדינות מנגנון הרווחה המשיך להיות גורם שעיצב את החיים של תושביהן.

תהליכים של משמעת תקציבית

אלא שבאותן מדינות שבהן הבסיס האידיאולוגי והפוליטי של מדינת הרווחה לא היה חזק, חלה נסיגה מתמדת במרכיבים מרכזיים שלה, כמו גם הרגולציה על מוצרים ושירותים, הגנה על עובדים בחוק ועוצמה של איגודים מקצועיים. באותן מדינות עצמן נרשמה ב-30-20 השנה האחרונות ירידה בחלק היחסי של ההוצאה החברתית בתוצר, כחלק מתהליכים של "משמעת תקציבית". ישראל היא דוגמה קיצונית לתהליך זה, אך היא עדיין חלק ממנו.

אכן, נתוני ה-OECD מאשרים את התחושה שיש לעובדים רבים בעולם, לא רק בישראל, שהם מוגנים פחות - הן כשכירים והן כרוכשים מוצרים ושירותים. אם מוסיפים לכך את הקיצוצים בשירותי חינוך ובריאות בחלק מהמדינות, הרי שחוסר שביעות הרצון רק הולך ועולה.

זאת ועוד, בסדר יומן של מדינות רבות נמצאת מערכת הפנסיה, ובעניין זה ישראל חלוצה. כעת, השכירים בעולם מגלים שגם מערכת זו, שנחשבה עד לא מזמן לחסינה, מועמדת לרפורמה.

בשורה התחתונה, הבעיה היא ששכבות השכירים במדינות המתועשות הפכו להיות לשחקן ראשי בדרמה של המשבר הכלכלי, תפקיד שעד לא מזמן שיחקו משקי הבית שבתחתית סולם ההכנסות.

זו תחושה שהולכת וגוברת בשנים האחרונות, והיא שעומדת לעצב את תגובותיהם של המונים למדיניות הכלכלית של ממשלות רבות בעולם.

השינויים בהכנסה הפנויה

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש