גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו פורמטים יכבשו בקרוב את הפריים-טיים בטלוויזיה?

גיוס השכנים לפתרון בעיות אישיות, דרכים חדשות למציאת אהבה, ילדים שממשיכים להחזיק את שעות הפריים-טיים, ולא מעט גאווה ישראלית ■ ענקית המדיה פרוזיבן מסמנת את הלהיטים החדשים על המסך הקטן ואת הפורמטים שצפויים להיעלם

מדי חצי שנה לערך, מסמן יריד מיפ את הלך הרוח העולמי בתחום פורמטי התוכן. עם שובן של החברות הגדולות מהשוק השוקק שנערך בקאן שלחופה של הריביירה הצרפתית, מתחילים להתגבש הדוחות המסכמים והטרנדים מסתמנים.

הישראלי עומרי מרכוס, שותף קריאטיבי של ענקית המדיה הגרמנית פרוזיבן, מתאר בשיחה עם "גלובס", המבוססת גם על סקר שעשתה החברה, מה ילך ויתפוס את מרכז הפריים-טיים ומה צפוי להיעלם מהטלוויזיה שלנו בקרוב.

הטרנדים החמים

1. טוב שכן טוב

העולם מתעניין יותר ויותר בפורמטים שבהם "הציבור הרחב" מתגייס לעזרתו של היחיד. פורמט כזה הוא "The Audience" ("הקהל") של ITV הבריטית. מדובר באחד הפורמטים הפופולריים ביותר כיום. במהלך התוכנית, אנשים עם דילמות אמצע חיים, כמו קריירה או זוגיות, מזמינים קבוצה של 50 אנשים לקבל עבורם את ההחלטות.

"זה פורמט שנמכר בטריטוריות רבות מאוד, למרות שעוד לא עלה לשידור בבריטניה, הוא נמכר למדינות כמו ספרד לשידור מיידי", אומר מרכוס.

פורמט אחר שזכה להצלחה הוא הפורמט הישראלי של קשת "בת השכן", או בשמו הלועזי: "Dear neighbor, Help our daughter find love". מדובר בהתגייסות של שכונה שלמה לטובת מציאת שידוך לצעירה משלהם. הפורמט זכה להצלחה רבה ונמכר למדינות רבות באירופה.

פורמט אחר שזכה להתעניינות בתחום הוא "Desperate neighbors" ("שכנים נואשים") של חברת all3media, במסגרתו שכונה שלמה מתגייסת למטרה משותפת המטרידה את כולם.

2. ספיד דייטינג

"הפורמטים בתחום השידוכים מושכים בעיקר קהל של נשים, לפחות בין 60%-70% מהצופים בהם, הן צופות", מסביר מרכוס. "לדעתי, בתחום הזה הפורמט שעשה את העבודה הטובה ביותר הוא 'Three' ('שלוש') של קשת, שנמכר באחרונה לרשת CBS האמריקנית. הוא הצליח ליצור את הרגש הנכון לתוכנית דייטינג, שימשוך בעיקר נשים אך גם גברים וקהלים מגוונים.

"שני פורמטים אחרים שבלטו בתחום, מוצלחים בעיניי פחות. הראשון, 'The Date Machine' ('מכונת הדייטים') של חברת ההפקה SHINE, הוא פורמט ממכר, ואולי כאן גדולתו, אם כי הוא אינו יוצר רגש. הפורמט נראה כמו רולטה רוסית של דייטים, כשהמשתדכת נותנת לידי המזל לבחור לה את בן-הזוג.

"הפורמט השני הוא 'World Series Of Dating' ('אליפות העולם בדייטינג') של all3media: יש 6 דייטים באולפן, ופרשני ספורט מפרשים את המהלכים בהם סימולטנית, כמו במשחק כדורגל. זה משעשע ובנוי למשיכת קהל גברי, ועם זאת, קשה לי לראות את זה מחזיק לאורך זמן אחרי שמבינים את העיקרון".

3. הילדים גונבים את ההצגה

כמה וכמה פורמטים המשלבים ילדים הצליחו למשוך השנה את התעניינות תעשיית הטלוויזיה הבינלאומית.

לדברי מרכוס, מדובר על-פי רוב בניסיון לחסוך בעלויות ועדיין לחדש. כך, לוקחים הפקה קיימת על כל מרכיביה ומתאימים אותה לילדים, בדומה ל"מאסטר שף ילדים" שעלתה האחרונה בישראל. פורמט שזכה להצלחה בסגנון הוא "The Voice Kids".

עם זאת, ישנן גם תוכניות מקוריות המבוססות על מתמודדים רכים בשנים, אשר שייכות בעיקר לז'אנר תוכניות הכישרונות. שתי המצליחות שבהן היו "בית-ספר למוסיקה" של קשת ו-"Young Talent Time" של iTV.

מרכוס מסביר כי מדובר בחלק מטרנד "העזיבה של ריאליטי מרושע לטובת ריאליטי יותר מחבק".

4. גאווה ישראלית

זו כבר לא קלישאה ולא ניסיון האדרה עצמית. ישראל סומנה כמקום החם ביותר לעשייה טלוויזיונית בעולם, והיא מתחילה אט-אט לכבוש את מקומה של הולנד בתחום. אחת הסיבות לכך היא המגבלות של השוק המקומי, שדוחפות את הגופים החוצה והיכולת שלנו לייצר פורמטים מבריקים במינימום השקעה. לצד אבי ארמוזה (ארמוזה פורמטס), חלוץ התחום מישראל, בלטה השנה במיוחד קשת, שהציגה גלריה מפוארת של פורמטים שנמכרו בהצלחה.

בין הפורמטים הישראלים שבלטו היו "Couch Diaries" של ארצה הפקות, שהפיק ארמוזה ומבוסס על "תיירות הכורסאות", שהפכה נהוגה בעולם. בפורמט מתארחים ישראלים על ספות של אנשים ייחודיים סביב העולם, מבלי שהם יודעים מי ומה מצפה להם.

"!Game On" הוא פורמט של הנציגות הישראלית של חברת סטריקס הסקנדינבית. החברה הקימה לפני מספר שנים סניף פיתוח בתל-אביב בראשותו של מייקל רוטשילד. החברה פיתחה שעשועון ראשון שזכה להתעניינות, ובו אדם מהרחוב משתתף בשעשועון מבלי ידיעתו. את הפיילוט הנחו אפרת אברמוב ועפר שכטר.

כמו כן, ניתן לראות מגמות של חברות המפיקות בישראל פיילוט, כמו "Beat the averege", שהופקה בישראל על-ידי יואב גרוס בעבור חברה אמריקנית. מדובר בשעשועון בו מתמודד מתחרה מול ההמון.

כמו כן, ניתן לראות החתמה נקודתית של טאלנטים ישראלים בתחומי הקריאייטיב, כמו מרכוס עצמו.

5. איך אפשר בלי פייסבוק

מיד עם פריצת הפייסבוק לחיינו, אצו כל חברות התוכן לחפש אחר הפורמט האולטימטיבי שישלב את הרשת החברתית הסוחפת בחוכמה. "בשנה שעברה היו אולי 20 שעשועוני פייסבוק, אבל אף אחד לא הגיע לשלב של פיילוט", אומר מרכוס. "השנה היו כמה מעניינים".

כזה הוא הפורמט של חברת ספארקס שנקרא "החבר ה-5,000 שלי", במסגרתו יוצא קומיקאי לבקר את כל החברים שלו בפייסבוק. "זה יצא מאוד חמוד וסיפק אמירה על החברות בעולם החדש", אומר מרכוס.

תוכנית אחרת, ללא שם בינתיים, מתבססת על פורמט דייטינג שבו אדם מחפש זוגיות בשתי דרכים במקביל: האחת - באמצעות חבריו בפייסבוק, והשנייה - באמצעות אתרי שידוכים שמשקללים את נתוניו הבסיסיים ומחפשים לו התאמה באמצעות תוכנה.

באופן כללי, הטכנולוגיה הופכת ליותר ויותר דומיננטית בתחום הפורמטים, כאשר השימוש במסכים שונים במקביל נותן את הטון.

הפורמטים ההזויים

שני טרנדים מהלכים השנה על הקצה. האחד הוא טרנד האלקטרודות. בשנה שעברה חוברו אלקטרודות למפשעותיהם של גברים הולנדיים בפריים-טיים של רשת מרכזית בממלכה, בפורמט "10 דרכים להדליק אותך". האלקטרודות היו אמורות לחוש עד כמה הגברים מגורים משורה של ניסיונות שלהוב מצדן של נשים מעוררות.

השנה היו אלה גברים יפנים בפורמט "Light Sleepers" של חברת פוג'י, שחוברו לאלקטרודות שבדקו את מידת ערנותם הכללית - אסור להם להירדם בשום אופן, חרף ניסיונות נמרצים להפלתם לשינה. במקרה שהם יירדמו הם עשויים להתעורר, על-פי מיטב מסורת השעשועונים היפנים, בלב אוטוסטרדה סואנת.

לפי מרכוס, "בעידן של גוגל והיעדר החשיבות של הידע הכללי, המשקל בשעשועונים עובר למאמצים פיזיים, אינטואיציה ומזל. האלקטרודות אמורות לחוש את מה שעובר באמת על גופו של אדם, ועל המתמודד לנסות להילחם בתגובותיו הפיסיות".

טרנד אחר הוא טרנד המתיחות על-ידי "השקופים" בחברה. בשנה שעברה בלט פורמט במסגרתו קשישים מותחים עוברי אורח ברחוב. התוכנית זכתה להצלחה היסטרית באירופה, במיוחד בבלגיה, ואף נמכרה להפקה אמריקנית בכיכובה של בטי ווייט בת ה-90. הפעם הובא פורמט מתיחות, שהמותחים בו הם שחקנים הלוקים בתסמונת אספרגר (מקשת התסמונות האוטיסטיות).

טרנדים ש"גמרו את הסוס"

1. רוקדים עד צאת הנשמה

"טרנד הריקודים כמעט נעלם לחלוטין", אומר עומרי מרכוס. "בשוק הקודם היו הרבה מאוד תוכניות ריקודים. היה אפילו פורמט שבמסגרתו את בוחר מישהו לדייט לפי איך שהוא רוקד. השנה זה כמעט נעלם, אבל זה עוד עשוי לחזור. לדעתי אין לזה השפעה על ההצלחה של 'רוקדים עם כוכבים' - היא על-זמנית ומתבססת על סיפור סינדרלה בנשף".

2. יוצאים מהמטבח

"בשנה שעברה היו אינספור תוכניות בישול לפריים-טיים, ויתרה מזאת, אולי 10 פורמטים שעסקו באופן נקודתי בקאפקייקס - אותן עוגות אישיות וצבעוניות. השנה לא רק שלא היה קאפקייקס, גם הבישול היצירתי שהיה נפוץ - כמו בישול תחת אש, טבחים באזור מלחמה, השפים המטורללים - נעלם. הבינו שבהרבה מקומות זה לא מחזיק פריים-טיים".

מרקוס מזכיר כי הפריחה של "מאסטר שף" בעולם החלה בשלב מאוחר של הפורמט, לאחר שבאוסטרליה הצליחו להפוך אותו להצלחה היסטרית. השנה, ערוץ 7 האוסטרלי גילה להיט מטבח חדש, והוא "My kitchen rules" ("חוקי המטבח שלי"), שהפך להיסטריה ביבשת הדרומית.

מדובר במעין גירסה אוסטרלית של "Come dine with me" ("בוא לסעוד איתי"), שכבר נמכרה לכל העולם. ב"חוקי המטבח שלי" מתחרים 5 צוותים, כשהמשימה שלהם היא להפוך ללילה אחד בית רגיל למסעדה מושלמת.

3. כך חולפת תהילת סלב

יחד עם העובדה שרוב הסלבס שמשתתפים בתוכניות ריאליטי הם כאלה שקנו את פרסומם בתוכניות ריאליטי אחרות, הטרנד הזה הולך ודועך.

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד