גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מה צפוי לבתי ההשקעות בעתיד הקרוב?

בתי ההשקעות נכנסו לתזזית של מגעים על רכישות ומיזוגים. סביבת הפעילות הופכת קשה יותר ויקרה יותר, לא לכולם נותרה זכות קיום עצמאית, אבל בינתיים הפערים בין הקונים למוכרים עדיין לא נסגרים

האווירה הנוכחית בענף בתי ההשקעות, מזכירה קצת את מה שהתרחש בסוף שנת 2008 ותחילת 2009. זו הייתה התקופה שבה כולם דיברו עם כולם, וכל פגישה של בעלים או מנכ"ל עם אחד מהמתחרים שלהם, התפרשה מיד כמו"מ לעסקת מיזוג.

בסופו של דבר, מכל הדיבורים נולדו שלוש עסקאות גדולות עד בינוניות: מיזוג מיטב עם ישיר וגאון, התפרקות פריזמה ורכישת נכסיה על ידי פסגות ואקסלנס, ורכישת פרפקט על ידי אלטשולר שחם. מאז, על רקע השחיקה ברווחיות של בתי ההשקעות והמגבלות הרגולטוריות שהושתו עליהם, הברוקרים לא הפסיקו את הגישושים זה אצל זה, מה שהוליד גם את מיזוג דש איפקס-מיטב, שהגיע לאחר רכישת תכלית על ידי דש-איפקס ורכישת מבט על ידי מיטב. אך מעבר לכך עסקאות גדולות עדיין לא יוצאות לפועל.

זה קורה הרבה בגלל פערי מחירים בין המוכרים לקונים, אך גם לא מעט בגלל שעסקאות מיזוגים ורכישות הן אינן פשוטות, ודורשות מוח יצירתי ופיננסיירי.

ובכל זאת, מגמת הקונסולידציה לא צפויה להיעצר. הסביבה בה פועלים בתי ההשקעות רק הולכת והופכת קשה יותר עם הורדת תקרת דמי הניהול בגמל, כניסה אגרסיבית של הבנקים לברוקראז', והמשך שחיקת הרווחיות של קרנות הנאמנות ותעודות הסל.

יש גם מי שרואה בעסקת המיזוג בין מיטב לדש-איפקס את הגורם שיצית מחדש גל של מיזוגים ורכישות, כיוון שבעקבותיה הופר המאזן בשוק שישלט על ידי שני ענקים, שיותירו בצל את כל האחרים.

אז ענף בתי ההשקעות, כך נראה, עומד בפני שינוי, אבל כיצד זה יבוא לידי ביטוי בכל אחד מבתי ההשקעות? מי עשוי להימכר את להתמזג לתוך חברה גדולה יותר, ומי רוצה ויכול להמשיך להתמודד בכוחות עצמו? לפניכם תמונת מצב עדכנית.

אקסלנס: כבר לא גדול

המיזוג של מיטב ודש-איפקס, אם יקרה, יהפוך ברגע אחד את בית ההשקעות אקסלנס, שבבעלות הפניקס של יצחק תשובה, לגוף בסדר גודל בינוני. כשהגוף הממוזג החדש מצד אחד, ופסגות מצד שני, מנהלים מעל ל-100 מיליארד שקל, 63 מיליארד השקלים שמנוהלים באקסלנס כבר לא מספיקים כדי להכניס אותו לאותה הליגה.

וזה בהחלט עומד לתת את אותותיו בכל הנוגע ליכולת ההתמודדות של אקסלנס. כעת יצטרכו להשקיע שם יותר בשיווק ובפרסום, להתאמץ יותר כדי לשמור על אנשי המפתח בארגון שעשויים לשאוף להשתלב באחד משני הגופים הגדולים, וכן הלאה.

באקסלנס תמיד אמרו שהם מחפשים הזדמנויות רכישה, אבל עסקה לא בוצעה שם. רכישה של גוף כמו אי.בי.אי, למשל, הייתה עשויה לקרב אותו לליגה של הגדולים. אקסלנס רוצה לגדול בקרנות נאמנות ולאי.בי.אי יש חברת קרנות מצוינת, וצוות ניהולי איכותי. גישושים נרשמו גם עם כלל פיננסים, ועם עוד כמה גופים.

אחת הבעיות היא ששאלת הבעלות בחברת האם, הפניקס שמחזיקה ב-80% ממניות אקסלנס, עדיין אינה פתורה לאור המלצות ועדת הריכוזיות, ולכן לא סביר כי היא תשקיע כעת משאבים ברכישה גדולה או במיזוג.

אלטשולר-שחם: לא בלחץ

תוך עשור הפך אלטשולר-שחם מבוטיק השקעות קטן לבית השקעות בינוני המנהל 19 מיליארד שקל. הצמיחה הייתה בעיקר אורגנית, בזכות מוניטין חיובי ותוצאות טובות, ולכך נוספה גם רכישת פרפקט שתרמה 2.5 מיליארד שקל לנכסים.

אז מצד אחד, ברור שאת המאסה הקריטית אלטשולר שחם עבר כבר מזמן, והוא ממשיך לגייס כספים ולצמוח. מצד שני, הרגולציה ממשיכה להכביד גם בגודלו הנוכחי. כשגילעד אלטשולר הקים יחד עם קלמן שחם את בית ההשקעות, הוא ודאי לא תיאר לעצמו שחלק ניכר מעיסוקיו היומיומיים ומההוצאות של העסק יהיו בנושאים שקשורים לרגולציה וציות. לכן, לא ברור כמה זמן הוא ירצה להמשיך לנהל אופרציה, במקום פשוט לנהל השקעות. יחד עם זאת, בניגוד לאחרים, אלטשולר ושחם לא בלחץ, והם אף עשויים לרכוש חברות, אם הם יזהו הזדמנויות. ילין-לפידות:

הסיפור של צמד המנהלים דב ילין ויאיר לפידות, מזכיר מעט את זה של אלטשולר-שחם. גם במקרה הזה, הפך ילין לפידות מבוטיק השקעות קטן, לבית השקעות בינוני עם 17 מיליארד שקל נכסים מנוהלים.

ילין ולפידות מחזיקים בבית ההשקעות ביחד עם לידר שוקי הון בחלקים שווים, ובין הצדדים קיים מנגנון במב"י שנכנס לתוקפו באוקטובר 2010. ואולם, למרות ששיחות נעשו וגישושים עם מתעניינים נרשמו, עסקה עדיין אין. מבחינת לידר שוקי הון, ילין לפידות תורם לה יותר ממחצית מההכנסות והרווחים השנתיים, ומחפה על תקופות בהן החיתום והברוקראז' חלשים יותר. מצד שני, עמית ורדי, מנכ"ל לידר שוקי הון, לא יתנגד לממש את החזקתו בילין לפידות בתקופה שבה בית ההשקעות נמצא בשיא.

ניתן להעריך כי אם יגיע קונה שיהיה מוכן לשים על השולחן 400 מיליון שקל, וכן לספק לילין ולפידות הסכם העסקה מכובד לכמה שנים טובות - יש על מה לדבר.

כך או כך, אין כרגע תור ארוך של גורמים שיש להם את הכסף ומעוניינים להיכנס לתחום כל-כך מפוקח ותנודתי.

אנליסט: לא ממהרים לשום מקום

גם אנליסט הוא בית השקעות רווחי, בעל מוניטין, ללא חוב ובבעלות פרטית. התוצאות בדרך כלל טובות, אם כי לעיתים תנודתיות, אך הלקוחות ותיקים ונאמנים.

לאור מצבו, בעליו של אנליסט, שמואל לב ואהוד שילוני, לא ממהרים לשום מקום, ודחו לאורך השנים לא מעט הצעות לרכישה ומיזוג. אך ברור כי אם תגיע הצעה אטרקטיבית, גם הם ייפרדו ממפעל חייהם.

אי.בי.אי: מחיר כפול משווי השוק

אי.בי.אי לא הצליח להצמיח רגל משמעותית של פעילות חיסכון לטווח ארוך, והוא מתבסס כיום על שלושה מוקדי פעילות שאינם יציבים דיים והרווחיות בהם נשחקת: תחום הברוקראז' החוץ בנקאי בדעיכה, ולמרות שהפעילות הזו של אי.בי.אי נחשבת מצוינת, היא מושתתת על אנשים וקשה לתמחר אותה.

קרנות הנאמנות של אי.בי.אי נחשבות למצוינות, אך זו פעילות תנודתית. ניהול התיקים הוא ברובו ללקוחות מוסדיים שהרווחיות מהם נמוכה ביותר. כך, ההכנסות והרווחיות של אי.בי.אי הלכו וירדו בשלוש השנים האחרונות, למרות שמסוף 2008 הוא הצליח כמעט להכפיל את נכסיו ל-25 מיליארד שקל.

שמו של בית ההשקעות עלה פעמים רבות כיעד לרכישה, ואף נערכו שיחות עם מתעניינים שנתקלו במחיר הכפול משווי השוק (כ-350 מיליון שקל), אולם הבעלים, צבי לובצקי, דוד ויסברג ועמנואל קוק, תמיד הכחישו כי הוא נמצא על המדף. אבל ללא רכישה משמעותית בתחום הגמל, ועם המשך השחיקה, אי.בי.אי לא יישאר תחת הבעלות הנוכחית לאורך זמן.

הדס-ארזים: גישושים עם תמיר פישמן

אחת הדוגמאות הבולטות לגוף שלא הגיע למאסה הקריטית, אך בעיקר כורע תחת החוב הרובץ עליו, הוא בית ההשקעות הדס ארזים שבבעלות אייזיק סיטון ובניהול רמי דרור. בית ההשקעות הוקם על בסיס רכישת 51% מקופות הגמל של בנק מרכנתיל לפי שווי של 140 מיליון שקל. 49% הנותרים נרכשו לפני כשנתיים לפי אותו שווי.

עבור בית השקעות שמנהל רק 4 מיליארד שקל, חוב כזה גדול הוא מעמסה רצינית. וגם בלי החוב קשה לגוף בסדר גודל כזה לשרוד. בהדס ארזים מבינים זאת, ושיחות רבות עם גופים אחרים בוצעו, ביניהם בית ההשקעות הוותיק אי.בי.אי שחסרה לו פעילות קופות גמל. בשוק ההון מעריכים כי גישושים נערכים גם עם בית ההשקעות תמיר פישמן. אולם גם כאן מה שעוצר כרגע את המהלך היא התעקשות על מחיר גבוה מדי.

תמיר פישמן: עומד בפני שינוי

עם פחות מ-5 מיליארד שקל נכסים מנוהלים, ורצון של אחד השותפים לצאת מהעסק, בקרוב יחול שינוי בעלות בתמיר פישמן. בית ההשקעות נמצא בשליטת אלדד תמיר ודני פישמן (המחזיקים 27% מהמניות כל אחד), הבנק הקנדי RBC שמחזיק ב-27%, ומשקיעים קטנים נוספים.

בעקבות חילוקי דעות שנתגלעו בין פישמן לתמיר, הראשון מעוניין למכור את חלקו. מעבר לכך, בהיקף הנכסים הנוכחי קרוב לוודאי שחלק מהפעילויות שלו מפסידות כסף. מנגד, לתמיר פישמן יש פעילות מעניינת של ניהול אופציות לעובדים. בכל מקרה, שמו של תמיר פישמן עלה פעמים רבות כגוף שמעוניין במכירה או מיזוג, בין היתר, כאמור, עם הדס ארזים. בינתיים, בשני הצדדים מכחישים, והשווי הולך וקטן.

בתי השקעות

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

פתיחה מעורבת בוול סטריט; אסתי לאודר מזנקת ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● אבל האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט