גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הצעקה" של מונק שברה שיא: נמכרה ב-120 מ' ד'

הציור של אומן הנורבגי אדוורד מונק עקף את השיא הקודם שנרשם על ידי ציור של פיקאסו שעמד על 106.5 מיליון דולר

"ערב היסטורי". כך הגדיר בית המכירות הפומביות סותבי'ס את התוצאה המרשימה של מכירת אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית אמש (ד') בניו יורק. בראש השמחה כיכבה "הצעקה", יצירת המופת של האמן הנורבגי אדוארד מונק ואחת היצירות המפורסמות ביותר בעולם, שקבעה מחיר שיא של 119.9 מיליון דולר - שיא לאמן ושיא מחיר חדש ליצירת אמנות במכירה פומבית.

לפחות 8 גורמים התחרו על רכישת היצירה, האחרונה שנותרה למכירה, מתוך סדרה של 4 גרסאות שצייר מונק בשנים 1893-1895. המחיר הסופי האמיר ונקבע לאחר 12 דקות של התמחרות טלפונית צמודה. המכירה האימפרסיוניסטית ומודרנית של סותבי'ס הסתכמה ב-330.6 מיליון דולר - שיא נוסף בהיסטוריה של תוצאות המכירות בז'אנר. ערב קודם לכן התקיימה המכירה המקבילה של כריסטי'ס, שהסתכמה ב-117 מיליון דולר "בלבד".

אך הפער עלול להטעות - בכריסטי'ס דווקא מרוצים מהתוצאות ומדברים על מכירה שמרכיביה נערכו בקפידה - והגיעו לתוצאת מכירה של 96% מהיצירות. זאת, בעוד שבסותבי'ס מדובר בכ-80%, לאחר שהיצירות הפחות בולטות חסו בצלן של יצירות המופת הנחשבות ל"הימור בטוח" (Blue Chip) של בית המכירות.

מעניין לציין כי היצירה היקרה ביותר בכריסטי'ס, שנמכרה תמורת 19 מיליון דולר, הייתה מתווה (הכנה) של סזאן ל"שחקני הקלפים", אותה יצירה המחזיקה בשיא המחיר העולמי - 250 מיליון דולר, מהשנה האחרונה.

לאווירה החיובית והשופעת, בשוק שמאופיין בתנודתיות גבוהה ובתקופה של אי- ודאות כלכלית בשווקים המסורתיים, אחראים מספר גורמים. ההשקעה באמנות נחשבת בשנים האחרונות לאחד מאפיקי המפלט היציבים. לאחר פרוץ המשבר העולמי ב-2008, ניכרה חזרה של משקיעים לשוק האמנות, שיתרונותיו בנכסיות גבוהה של יצירות מופת, בערך מוסף של הנאה מבעלות על יצירות נדירות ומתשואה גבוהה שנרשמה בין שנות ה-60 של המאה ה-20 לבין העשורים האחרונים.

עם זאת, ניתוח המכירות מעיד על פערים גבוהים בין יצירות מופת שהנכסיות שלהן אינה שנויה במחלוקת לבין יצירות משניות - קטנות או חסרות חשיבות -אפילו של אמנים בולטים כמו פיקאסו ואנדי וורהול. בנוסף, השוק נתון לשינויים בכיוון הרוח של האספנים. כך למשל, בשנה האחרונה נרשמו מחירי שיא דווקא לאמנים סינים - קלאסיים ולא עכשוויים - כתופעת לוואי של התעוררות האספנות בקרב הטייקונים במעצמה הצומחת.

שוק סלקטיבי

סרז' תירוש, שהקים לאחרונה את קרן ההשקעות Artvantage, להשקעה באמנות עכשווית ממדינות מתפתחות, מספק זווית ראייה נוספת: "יש תופעה של הפרשים הולכים וגדלים בין יצירות המופת לבין היצירות הפחות מוכרות לקהל. במכירה זו עצמה היו עוד 3 או 4 יצירות של מונק שבקושי נמכרו, וגם אלה שהצליחו להימכר קיבלו ערכים הרבה יותר נמוכים - בגלל שאינן איקוניות כמו זו. מדובר בעבודות מאוחרות יותר, לאחר 1900, ואילו זו מוקדמת היא אחת המבשרות של התנועה האקספרסיוניסטית. רואים כאן את השימוש הנועז בצבע ובמשיחות והביטוי למצוקה. היצירה הספציפית הזו צוטטה רבות, בין היתר על ידי אנדי וורהול והפכה לידועה במיוחד".

תירוש מציין, כי לפי השמועה בשוק היצירה נקנתה אמש ככל הנראה על ידי מוזיאון אמריקני, אולי אפילו ה-MOMA, אבל אין לכך אישור עדיין. "ייתכן גם שהקונה בכלל לא מגיע מארה"ב", הוא מוסיף, "יש מגמה בולטת בשוק האמנות בשנים האחרונות שסכומים גדולים מגיעים מאספנים - חלקם חדשים - מהשווקים הצומחים, ממדינות כמו סין ורוסיה ומהמזרח התיכון".

כך למשל, היצירה היקרה ביותר שעליה ידוע כיום, יצירתו של פול סזאן "שחקני הקלפים" מ-1892-3, נמכרה ב-250 מיליון דולר למשפחת המלוכה של קטאר (שלא במכירה פומבית) בפברואר השנה.

- האם הערכים הגבוהים והפערים הקיצוניים מעידים על שוק לא רציונלי?

"אני חושב שהשוק מצוין. זה לא שוק חסר הבחנה שבו לא כל מה שמגיע נמכר. במכירה של סותבי'ס זה ניכר בבירור - נמכרו רק כ-80% מהיצירות, תוצאה נחמדה אך לא מדהימה. למרות האופוריה סביב התוצאה הכללית והמחיר שהשיגה היצירה של מונק, זה מצביע על שוק מאוד סלקטיבי שבו רק עבודות מאוד טובות נמכרות במחירים מאוד טובים, ועבודות פחות טובות לא נמכרות. זה מעיד על שוק בריא ומתוחכם".

- יש בכך כדי לנבא על המכירה הקרובה של אמנות עכשווית, בשבוע הבא, שם נראה זהירות יתר?

"לא. אני חושב שאותה מגמה חלה גם שם - עבודות איקוניות ומשובחות יימכרו מצוין ועבודות קטנות ופחות משמעותיות יימכרו במסגרת ההערכות".

- זה אומר שיש חסמים גבוהים יותר על כניסת אמנים חדשים לקאדר המכירות?

"החסם הוא מבחן השוק. אמנים שעשו כמה תערוכות משמעותיות יכולים להגיע למכירות פומביות. הכניסה הראשונית היא לא כל כך בעייתית, השרידות היא המבחן האמיתי. מי שממשיך לעורר עניין ולהימכר הוא שיישאר בולט בשוק".

לישון במיטה של מונק

יצירת המופת של אדוורד מונק "הצעקה" מציגה אדם אחוז אימה על גשר עירוני בשעת שקיעה. זוהי אחת מארבע גרסאות של הציור המפורסם, שיצר האמן הנורבגי בין השנים 1893-1910, והיחידה שהוחזקה עדיין בידיים פרטיות. 3 אחיותיה לסדרה נמצאות באוספי מוזיאונים לאומיים בנורבגיה. מחיר היצירה הוערך בסביבות 80 מיליון דולר והתוצאה, כאמור הגיעה ל-40 מיליון דולר יותר.

"הצעקה" מוגדרת כאחד האיקונים הבולטים של האמנות המודרנית, ואולי היצירה המוכרת ביותר לקהל הרחב, פרט למונה ליזה. גרסה זו של היצירה מצוירת בפסטל ולא בשמן, עובדה התורמת להתפעלות מהמחיר שהושג (יצירות שמן יקרות יותר בדרך כלל).

פרט לארבעת העותקים המצוירים ביד, בצבעי פסטל, שמן וטמפרה, יצר מונק גם ליתוגרפיה של "הצעקה", שתרמה לתהליך השעתוק המאסיבי שלה ולתפוצתה בתרבות הפופולרית. היצירה המפורסמת טעונה באווירה פסיכדלית בקווים דשנים, בהבעת הפנים המיוסרת, הניתנת לקריאה כמו נאמרה במילים, בצבעים העזים ובאדישות הדמויות שעומדות ברקע. עוצמתה וחשיבותה ההיסטורית הציתו את תשוקתם של הרפתקנים, ושניים מעותקיה נגנבו ממוזיאונים באוסלו - אך הוחזרו לאחר תרגילי מודיעין ועוקץ משטרתיים.

"חייתי עם היצירה כל חיי"

היצירה הגיעה למכירה של סותבי'ס מידיו של פטר אולסן, איש עסקים נורבגי שאביו היה שכנו, ידידו ופטרונו של הצייר. "אבי היה חבר של מונק ורכש ממנו הרבה עבודות, מתוך כוונה לתרום לפרסומו כשהשאיל את יצירותיו לתערוכות בעולם. חייתי עם היצירה הזאת כל חיי, וכעת אני חושב שהגיע הזמן להציע לאחרים את האפשרות להיות בעליה של יצירת מופת שכזו".

לדבריו, ההכנסות ממכירת "הצעקה" מיועדות להקמת מוזיאון חדש ולצדו בית מלון, בחווה של אולסן ב-Hvitsten. ביתו ההיסטורי של מונק הוא חלק מהקומפלקס שיפתח לכבוד יום הולדתו ה-150 של האמן, ב-2013, "אנשים יוכלו להתארח וללון בבית האמן ולצפות באוסף יצירותיו".

10 היצירות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים