גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: כך השפיעה מערכת המשפט על הדרמה הפוליטית

הסערה של הצטרפות קדימה לממשלה וביטול הקדמת הבחירות מבוססת על סדרה של אירועים משפטיים: פינוי מיגרון וגבעת האולפנה, תיק ליברמן וביטול חוק טל

בינואר 2003, שבועות ספורים לפני הבחירות לכנסת, חשף העיתונאי ברוך קרא את דבר קיומה של חקירה פלילית סודית שנוהלה נגד ראש הממשלה דאז, אריאל שרון. בבסיס החקירה עמדה העברת כספים בסך מיליוני דולרים מאיל ההון האוסטרי, מרטין שלאף, לחשבון הבנק של "חוות שקמים" שבבעלות משפחת שרון, באמצעות איש העסקים היהודי הדרום-אפריקאי, סיריל קרן.

המערכת הציבורית והפוליטית סערה, ולמחרת היום נשא שרון נאום לאומה, שבו היה אמור להתייחס לחשדות נגדו. אלא שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית דאז, השופט מישאל חשין, הורה לערוצי הטלוויזיה לקטוע את השידור בשל היותו תעמולת בחירות אסורה.

בניגוד להערכות, צעדו של חשין גרם לעלייה משמעותית של שרון והליכוד בסקרים - ובסופו של דבר נחשב אחד הגורמים לניצחונו הסוחף בבחירות. כך סייעה המערכת המשפטית, שלא מדעת, לקמפיין הבחירות של ראש הממשלה.

הדרמה הפוליטית הלילית שהובילה אמש (ב') להצטרפות סיעת קדימה לממשלה ולביטול הכוונה להקדים את הבחירות, מבוססת על סדרה של אירועים משפטיים שהוכתבו על-ידי מערכת אכיפת החוק או בתי המשפט, ושמשפיעים במישרין או בעקיפין על קבלת ההחלטות של השחקנים הפוליטיים.

כפי שב-2003 השפיעו הפרסומים על חקירותיו הפליליות של שרון על הבחירות, כך ב-2012 מתרגשת סדרה של התרחשויות משפטיות על המערכת הפוליטית בתקופה הקרובה.

בראשן - החלטת בג"ץ מאמש לחייב את הממשלה לפנות עד 1 ביולי את בתי המתנחלים מ"גבעת האולפנה" שבפאתי ההתנחלות בית-אל. אפשר שהחלטה זו הניעה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבחון אופציה לדחות את הבחירות מחדש, לאחר שהודיע שיקדימן ל-4 בספטמבר.

פינוי מיגרון וגבעת האולפנה

שתי החלטות נפרדות של בג"ץ, שבשתיהן נדחתה בקשת המדינה לקבל "הקלות" מבית המשפט בנוגע לפינוי בנייה יהודית לא חוקית ביהודה ושומרון, היו אמורות לצבוע את הקיץ הקרוב בצבעים עזים של התנגשות בין כוחות הביטחון, צה"ל והמשטרה, לבין המתנחלים.

האחת היא סירובו של בג"ץ לאפשר למדינה ארכה של 3.5 שנים בפינוי המאחז הלא-חוקי מיגרון, נוכח הסכם שאליו הגיעו המדינה והמתנחלים. בקשת המדינה סורבה, וניתן לה זמן התארגנות לשם ביצוע הפינוי עד 1 באוגוסט השנה.

השנייה היא ההחלטה מאמש שלא להיענות לבקשת המדינה לפתוח מחדש את פסק הדין הסופי בעניין פינוי הבתים מ"גבעת האולפנה" בבית-אל, כדי לאפשר למדינה לשקול מחדש את "סדרי העדיפויות ביישום המדיניות", שלפיה לכאורה הממשלה עדיין מחויבת לפינוי בתים שנבנו על קרקע פרטית פלסטינית.

הרכב השופטים, בראשות נשיא העליון, אשר גרוניס, דחה את בקשת המדינה והקציב לה 60 ימים בלבד, עד 1 ביולי, לצורך פינוי הבניינים מ"גבעת האולפנה". המדינה ספגה ביקורת חריפה בהחלטה, שעניינה חובת הרשות המבצעת לכבד ולקיים את פסקי הדין של הרשות השופטת.

גורמים בקואליציה, בכנסת ובממשלה מבקשים לחוקק כעת "חוק הסדרה", שימנע את הצורך בפינוי מיגרון וגבעת האולפנה, על אף החלטות בג"ץ. חוק כזה עתיד להיתקל בהתנגדות חריפה מצד גורמים משפטיים, ובראשם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.

יש להניח כי המראות של ההתנגשויות הצפויות בין כוחות הביטחון לבין המתנחלים, במסגרת הפינוי, לא היו התמונות האידיאליות שעליהן ביקש נתניהו ללכת לבחירות שבועות ספורים לאחר מכן.

כתב אישום נגד ליברמן

קשה לומר שהיועץ המשפטי וינשטיין מקדם בזריזות יתרה את שאלת העמדתו לדין של שר החוץ, אביגדור ליברמן. ההחלטה להעמידו לדין בעבירות של הלבנת הון, מירמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט, בכפוף לשימוע, התקבלה כבר באפריל 2011.

השבוע יסיימו סנגוריו של ליברמן להעביר ליועץ את התייחסותם לשאלות שנותרו פתוחות בעקבות ישיבות השימוע שהתקיימו בפברואר-מארס. לשכת היועץ הבהירה בימים האחרונים כי וינשטיין אינו מתכוון להקפיא או לעכב את ההחלטה אם להגיש כתב אישום נגד ליברמן, גם אם המערכת הפוליטית נכנסת לתקופת בחירות.

כל ההערכות מדברות על כך שכתב האישום יוגש במהלך יוני. עם הגשת כתב האישום יחויב ליברמן להתפטר מהממשלה, ואם לא יעשה כן - נתניהו יחויב לפטרו. לא ניתן יהיה גם למנותו מחדש לממשלה שהייתה קמה לאחר הבחירות, שהיו אמורות להתקיים בספטמבר. ואולם עד להרשעתו בדין, אין כל מניעה שליברמן יתמודד ברשימה לכנסת, והוא יוכל להמשיך לכהן כחבר כנסת מן המניין במהלך ניהול משפטו.

סביר להניח כי בישראל ביתנו לא היו מאושרים מהמחשבה שייאלצו לרוץ לבחירות, כאשר היו"ר ליברמן אינו סמוך על שולחן הממשלה, ואינו יכול לשמש שר מטעם המפלגה בבחירות הבאות.

אף שההיסטוריה הפוליטית הישראלית מלמדת כי נקודות חובה במישור הפלילי עשויות להפוך לנקודות זכות במישור הפוליטי: ש"ס רכבה אל הישג השיא של 17 מנדטים בבחירות 1999, זמן קצר לאחר שיו"ר המפלגה דאז, אריה דרעי, הורשע ונידון למאסר.

הסדרת גיוס תלמידי ישיבות

אחד מפסקי הדין העיקריים שהותירה אחריה נשיאת העליון הקודמת, דורית ביניש, סמוך לפרישתה, הוא פסק הדין שבו בוטל חוק טל, המסדיר את הפטור משירות צבאי שניתן לתלמידי ישיבות, כעשור לאחר חקיקתו.

פסק הדין הזה מהווה אבן-דרך במורשתו השיפוטית של בית המשפט העליון, אבל יותר מכך - הוא מהווה חומר נפץ חברתי ופוליטי, שכן הוא מחייב את הכנסת והממשלה למצוא נוסחה אחרת, שוויונית יותר, לנושא גיוס תלמידי הישיבות, תוך פרק זמן קצוב - עד 1 באוגוסט.

ביטולו של חוק טל בידי בג"ץ היה אחד הגורמים שעירערו את ההרמוניה בין סיעות הקואליציה, שבה יושבות המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה מצד אחד - וישראל ביתנו התומכת בגיוס לכל, מצד שני.

המחלוקת על גיוס תלמידי הישיבות נראתה כבלתי אפשרית לגישור, בוודאי בפרק זמן כה קצר שהותיר בג"ץ למערכת הפוליטית. לצד רעיונות לחקיקת חוק, שיאריך זמנית את ההסדר הקיים, החלו יוזמות חקיקה פרטיות וממשלתיות לחקיקת חוק גיוס חדש, כמו הצעת החוק שפירסם השבוע משרד הביטחון, ביוזמת שר הביטחון, אהוד ברק, המחייבת 90% מתלמידי הישיבות בשירות צבאי או אזרחי.

מועד הבחירות שנקבע, לפני שבוטל אמש - תחילת ספטמבר - היה אמור לספק אורך נשימה גדול יותר למערכת הפוליטית. זאת, לאור חוות-דעתו של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, שקבעה כי חוק יסוד: הכנסת מאריך אוטומטית תוקפו של חוק הפוקע בתקופת בחירות, עד ל-3 חודשים לאחר מועד הבחירות.

ביטול הקדמתן של הבחירות מקצר שוב את לוח הזמנים הפוליטי להסדרת חוק טל, ומהווה סעיף מרכזי בהסכם, הסולל את דרכה של "קדימה" לממשלת נתניהו.

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי