גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה שיהיו עשירים, ואלה שרק יזיעו

הטניס המקצועני בנוי בצורה עקומה. רק שחקני הטופ-20 יתעשרו מהסבב, ויוכלו לצאת בגיל 30 לפנסיה מפנקת* *אבל מה עם כל היתר? איך נוצר מצב ששחקן שמדורג 100 בעולם צריך לחלטר במשחקי ליגה באירופה או בטורנירי "הסבב האלטרנטיבי"?

כבר 16 שנים מאז שפרשתי מטניס מקצועני, וכל שנה אני נדהם מהפרסים הכספיים שגדלים משנה לשנה בסבב. רק לפני כמה חודשים חילקו באוסטרליה פרס של יותר מ-2 מיליון דולר למנצח בטורניר. כהשוואה, בדיוק לפני 20 שנה לקח ג'ים קורייר באוסטרליה פרס של 270 אלף דולר על הזכייה שלו במלבורן. כמו כל חתיאר, אני אומר לעצמי שנולדתי בדור הלא נכון. אבל זה הכל יחסי כמובן כי הדור שקדם לזה שלי הרוויח סכומים הרבה יותר קטנים וגם הוא התלונן.

במבט לאחור אני מזהה נקודה אחת שלא השתנתה: גם בתקופתי הסבב היה מועדון מצומצם של 120 מאושרים שהצליחו לשמור על דירוג יציב ולהיכנס לטורנירים ללא מוקדמות, מה שהבטיח להם הכנסה שבועית טובה. אבל גם בתוך 120 המאושרים היתה, כמו היום, היררכיה ברורה: שחקנים בטופ-20 יכלו לסגור קריירה שאחריה לא הצטרכו לעבוד יום אחד בחייהם. מכאן והלאה מדובר במלחמת קיום, עבודה שרחוקה מלהיות כזאת שתחזיק אותך לשארית חייך. אצל חלק מחבריי הטובים הקריירה המקצוענית אפילו לא הספיקה להם לשבת בבית כמה חודשים טובים אחרי הפרישה מבלי לעבוד.

המצב הזה, שבו מספר כוכבים מרוויחים את רוב עוגת הפרסים הכספיים, בעוד שאר השחקנים נלחמים על פרורים - הוא לא מהיום. זהו קפיטליזם שמושרש בענף מעצם היותו אינדיבידואלי. כששיחקנו בטורניר ריקליס ברמת השרון, כולם ידעו שג'ימי קונורס קיבל מהטורניר מענק הגעה של 100 אלף דולר (הגיוני, הרי רוב הקהל בא לראות את קונורס), אפילו שהזוכה בטורניר כולו הרוויח רק כרבע ממענק ההשתתפות של קונורס.

בשנים ההן של שנות השמונים, המאבק שלנו כארגון שחקנים היה גם על גובה הפרסים, אבל נאבקנו בעיקר על דברים אחרים: למשל, כל קבלת תנאים מינימליים עבורנו השחקנים. בעבר לא כל טורניר בסבב הציע אירוח או שתנאי האירוח היו ירודים מאוד. כבר בדור שלי זה השתנה, והיום תנאים של חמישה כוכבים לשחקנים הם חובה.

דבר אחד שלא השתנה עד היום הוא המצב של שחקני הביניים, שרחוק מלהיות מזהיר כשמשווים את המצב לזה בענפים מובילים אחרים. שחקן שדורג במקום ה-100 בעולם בסוף שנת 2011 הרוויח כ-300 אלף דולר שזה נשמע יפה, אבל תורידו מזה מס, מימון של המאמן שנופל על הטניסאי עצמו, טיסות, ואת זה שרוב השחקנים בדירוג הזה לא מצליחים להשיג ספונסר. התוצאה: שחקן שמדשדש בין המקומות 50-150 בעולם, ואת זה אני אומר מניסיון, חייב להשלים הכנסה. הפרסים הכספיים פשוט לא מספיקים.

התסכול גדול יותר כשחושבים על הכדורגלן, הכדורסלן או שחקן הבייסבול - שם בעלי המשכורת ה-100 בגובהה בענף יכולים לחיות ללא דאגות, למרות שאני משוכנע בזה שהחיים שלהם ביום-יום נוחים הרבה יותר משל טניסאי מקצועני.

במצב הקיים היום בטניס, שחקן שמדשדש בשלהי המאייה הראשונה ייאלץ ברוב המקרים לסחוט את הגוף שלו על מנת למקסם את ההכנסה השנתית. השלמת ההכנסה הקלאסית היא כמובן גביע דייויס. עבור שחקן ממדינה קטנה הצלחה בדייויס משמעותה הכנסה כספית לא מתוכננת שאינה קשורה בדירוג, תשאלו את נועם אוקון והראל לוי שהאריכו את הקריירה שלהם בזכות ניצחונות בדייויס.

הכנסות מחוזי חסויות וספונסרים? נשמע רעיון טוב. רק שבפועל לשחקן שמדורג 70-80 בעולם לא יגיעו הצעות עם סכומים גדולים. במקרה הטוב זה ייגמר עם "בוא תשים את הלוגו שלנו על הבגד, ובתמורה תקבל ציוד חינם".

כך שהדרך הכי טובה עבור שחקן טניס להרוויח כסף היא על המגרש עם מחבט ביד, כלומר בטורנירי ראווה או במשחקי ליגה. יש בכל אירופה, ארה"ב, וגם בישראל, ליגות מקצועניות מסודרות שבהן שחקנים מרוויחים אלפי דולרים. בנוסף יש סבב אלטרנטיבי של תחרויות שאינן חלק מסבב ה-ATP, שמחלקות סכומי כסף לא קטנים. לא מעט שחקני סבב (כולל דודי סלע) נוטלים חלק בטורנירים הללו. מדובר בכסף קל, משחקים בלי לחץ של דרוג והם מהווים מעין הכנה לסבב האמיתי. אני זוכר את עצמי משחק ליגה בגרמניה, בישראל, תחרויות ראווה בלוקסמבורג, גרמניה, אוסטריה, צרפת. מדובר בתעשייה שלמה של טורנירים, מעין עולם מקביל.

כשהייתי בן 16 התוודעתי לסבב האלטרנטיבי. בגרמניה יש ממש סבב שלם לאורך כל השנה של טורנירים אינדיבידואלים שנושאים פרסים של אלפי יורו, שרץ במקביל לליגת הטניס (הבונדסליגה) המקצוענית. היו לא מעט שבועות מתים בלוח השנה ולא מעט שחקנים, ואני ביניהם, שהיו מנצלים את השבועות הללו לגיחות קצרות לטורנירים של סופשבוע שבהם ניתן היה להרוויח כסף קל מול יריבים נוחים. בחלק מהפעמים גיליתי שמדובר בחווייה יוצאת דופן: טורנירים כאלו נערכים בדרך כלל בעיירות קטנות, הארגון משפחתי וידידותי ולא מעט פעמים הטורניר מסדר לשחקנים אירוח בבית אצל חברי המועדון המקומי. מצד שני, הגיחות הללו טמנו בחובן לא פעם חוויות טניסאיות מסוג אחר, חשיפה למועדונים ולאנשים שבשוליים של הענף, ורק הקרם-דה-לה-קרם של הסבב מצליחים להימנע מללכלך את הידיים עם טורנירים מהסוג הנ"ל.

המאבק האחרון של ארגון שחקני ה-ATP הוא מלחמת חורמה מול מנהלי טורניר הגראנד סלאם במטרה להשיג יותר כסף לדרג הנמוך. בינתיים בהצלחה חלקית. השנה הוחלט להעלות את הפרסים באליפות צרפת בכ-7%, אלא שהפעם רוב הסכום הנוסף יילך לשחקנים שיופיעו במוקדמות ובסיבוב הראשון של ההגרלה הראשית, מה שיעלה את הפרס למפסידי הסיבוב הראשון בכעשרים אחוז. זהו שינוי קונספטואלי בחשיבה, יותר סוציאליסטי. יכול להיות שזה קשור לעובדה שבראד דרואיט, נשיא ארגון השחקנים שנבחר לא מזמן והאיש שמוליך את המאבק, היה שחקן סבב אפור(אם כי לא רע בכלל) ודי נשכח, שלא הרוויח מיליונים בקריירה שלו.

המאבק העקרוני הזה יקבל תאוצה השנה ויחדור לסדר היום של הענף. ב-ATP מדברים על שביתת שחקנים או החרמה קולקטיבית של טורנירי הגראנד סלאם, אם כי תסריט כזה נראה לא ריאלי כי השחקנים חייבים להתפרנס. הטיעון המרכזי של השחקנים נשען על מה שקורה בענפים אחרים: איך יכול להיות, טוענים נציגי השחקנים, שבליגות מקצועניות מובילות כמו ה-NBA, ה-NFL או ה-MLB, השחקנים שהם "ההצגה" למעשה, זוכים לנתח של כ-50% מההכנסות, בעוד שבטניס מעניקים טורנירי הגראנד סלאם רק 12%-15% מכלל ההכנסות שלהם? לאן הולך הכסף?

מארגני ארבעת הטורנירים הגדולים, טוענים שהכסף הולך לפיתוח הטניס המקומי. ואכן איגודי הטניס האוסטרלי, הצרפתי, הבריטי והאמריקאי הם הנהנים העיקריים מקיום ארבעת הטורנירים החשובים בשנה על אדמתם. אבל, בינינו, מה אכפת לדודי סלע ושכמותו מה קורה בטניס האוסטרלי או הצרפתי. יש לו 5-10 שנים להיות בסבב ולחלוב את הקריירה. ורוב הטניסאים, בניגוד גמור לסטיגמה, הם אנשים שכן צריכים להמשיך לעבוד אחרי הפרישה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

28 שיגורים לעבר הצפון תוך שעה, ללא נפגעים

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה