גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין דין ואין דיין

התנהגות חמורה של דיינים בביה"ד הרבני שוב מסתיימת בקול ענות חלושה

רק לפני שבועות ספורים החליט נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, להקדיש פרק מיוחד בדוח השנתי שהוציא לאי-הסדרים החמורים המתרחשים בבתי הדין הרבניים. ימים אחדים חלפו, ובית המשפט העליון חשף בפסק דינו כיצד דייני בתי הדין הרבניים חורגים מסמכותם ומבטלים, בלא שהתבקשו לכך, גיורים שאושרו על-ידי בתי הדין המיוחדים לגיור.

בשבוע שעבר שוב הביא בג"ץ הליך של חקירת הנציבות נגד הרכב דיינים בבית הדין הרבני בתל-אביב, שהתגלגל בסופו של דבר גם להעמדה לדין משמעתי וכמעט גם להליך פלילי נגד הדיינים.

הסיפור התברר בעקבות עתירה שהגישה תנועת אומ"ץ, באמצעות עו"ד בעז ארד, בדרישה להדיח את הדיין, דב דומב, מכהונתו בבית הדין הרבני, ולהורות ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להגיש נגדו כתב אישום. זאת, בעקבות תלונתה של אישה, ולפיה בית הדין הרבני נתן גט לה ולבעלה במירמה - בעקבות פניית אביו של בעלה למחותנו, שפנה לגיסו, המשמש דיין בבית הדין הרבני. האישה סברה כי היא ובעלה מתייצבים לדיון בבית הדין הרבני לצורך הסדרת דיור - ומצאה את עצמה להפתעתה גרושה.

בג"ץ מהלך בין הטיפות

תלונה שהוגשה לנציבות תלונות הציבור על שופטים נמצאה מוצדקת. התברר כי הדיין דומב פתח בעצמו תיק גירושים בבית הדין הרבני, לאחר שקיבל מהמחותן של האב טופס בקשה ריק, חתום בחתימתו - וללא ייפוי-כוח ממי מבני-הזוג. הדיין עצמו שילם את אגרת בית הדין, שאפילו איננו נמצא במקום השיפוט המתאים ביחס למגורי בני-הזוג.

דומב פנה לעמיתו, הדיין יצחק אלמליח, וביקש ממנו לטפל בתיק. זה מצידו פנה לדיין אבירן יצחק הלוי, שזימן את בני-הזוג ללשכתו. אלמליח כתב פרוטוקול קצר, שממנו עלתה כביכול הסכמה מצד בני-הזוג לגירושים, והחתים אותם עליו, תוך ניצול העובדה ששניהם בעלי צרכים מיוחדים.

הנציבה הקודמת, טובה שטרסברג-כהן, קבעה כי דומב "התערב באופן בלתי ראוי בהליכי משפט, והתנהגותו מהווה התנהגות שאינה הולמת דיין בישראל, התנהגות שגררה אחריה רצף של התנהלויות תמוהות וחריגות מצדם של שלושת הדיינים האחרים שטיפלו בתיק".

שטרסברג-כהן המליצה לשר המשפטים דאז, דניאל פרידמן, להעמיד את דומב לדין משמעתי, ואולם פרידמן הקפיא את שאלת ההעמדה לדין משמעתי, כשגילה כי היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, בוחן נקיטת הליך פלילי נגד הדיין.

בסופו של דבר הוחלט בפרקליטות כי אין מקום להעמידם לדין פלילי, בהיעדר תשתית ראייתית למעורבותם של דומב והדיינים האחרים בביצוע עבירות פליליות בפרשה. עם זאת, המליצה הפרקליטות באוגוסט 2010 לשר המשפטים החדש, יעקב נאמן, להעמיד את דומב לדין משמעתי.

לאחר הגשת העתירה הורה השר נאמן להגיש נגד דומה קובלנה לבית הדין המשמעתי לדיינים, ובהסדר טיעון בינו לבין הפרקליטות הוא הודה בעובדות, ובית הדין הרשיע אותו בהתנהגות שאיננה הולמת דיין, וגזר עליו עונש קל באופן תמוה, של התראה בלבד - פרי הסכמת הצדדים בהסדר הטיעון.

נשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב הראשי שלמה עמאר, הודיע כי דומב לא יקודם לדרגת אב בית דין למשך 5 שנים מיום החלטת הנציבה, דהיינו עד ספטמבר 2013, ולא יקודם לבית הדין הרבני הגדול עד 2016.

עם זאת, השר נאמן החליט שלא להמליץ על הדחתו של דומב ולהביא את עניינו לוועדה למינוי דיינים, וכתימוכין לעמדתו זו צוינה גם החלטת הנציבה, שלא להמליץ על העברתו של דומב מכהונתו אלא לנקוט אמצעים אחרים.

לא בטוח שהנימוק הזה מחזיק מים: שטרסברג-כהן אמנם המליצה על העמדה לדין משמעתי של הדיין, ולא על הדחתו באמצעות הוועדה למינוי דיינים, אך סביר להניח שעשתה זאת מתוך הנחה שהענישה בבית הדין תהיה משמעותית יותר, ושהפרקליטות בוודאי לא תסכים לענישה כה מינורית כהתראה.

שופטי בג"ץ אליעזר ריבלין, עוזי פוגלמן ונעם סולברג הלכו בין הטיפות, כפי שבג"ץ נוהג כשמדובר בבתי הדין הרבניים. הרטוריקה חמורה, אבל השורה התחתונה מגלה פסיביות.

"המעשים שנעשו כלפי האישה ראויים לגנאי ולתגובה עונשית הולמת", כתבו השופטים, אך הכריעו לבסוף שלא לחייב את נאמן להביא המלצה להדיח את דומב לוועדה למינוי דיינים. "הפעלת סמכות זו של שר המשפטים היא צעד חריג ביותר", הם כתבו.

הדיה העכורים של פרשת הרב יונה מצגר, שהצליח באמצעות בג"ץ להביא לריפוי ידיהם של שר המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה, ניכרים גם כאן. כמו אז, גם הפעם התנהגות אסורה וחמורה, על גבול הפליליות, מסתיימת בקול ענות חלושה - ללא הליך פלילי וללא העברה מכהונה.

תרומתו של בג"ץ מסתכמת בחיזוק עקרון השקיפות, נוכח סירובו של בית המשפט לבקשתם של הדיינים המעורבים בפרשה לאסור את פרסום שמותיהם. אם יש כתובת על הקיר ביחס לשידוד מערכות החייב להתבצע בבתי הדין הרבניים - היא זועקת, באדום, כבר עכשיו.

ההבטחה המינהלית של שרון

אין סטודנט למשפטים ואין עורך דין שאינו מכיר את "הלכת אפרופים" מ-1995, שהפכה למטבע לשון, המתאר את הפלואידיות שכפה כביכול נשיא העליון בעבר, אהרן ברק, על המשפט האזרחי ודיני החוזים. ההלכה ההיא עסקה באופן שבו יש לפרש חוזה, לאחר שזה נחתם ועובדת קיומו לא הייתה נתונה במחלוקת. אלא שבימים האחרונים שיחרר בית המשפט העליון את "הלכת אפרופים 2" - העוסקת בתוקפה של הבטחה מינהלית.

בית המשפט המחוזי קבע כי המדינה כרתה חוזה מחייב עם חברת אפרופים להקצאת קרקע לבניית 3,000 יחידות דיור בתנאים מיטיבים, במסגרת התוכנית הממשלתית שיזם ב-1991 שר השיכון דאז, אריאל שרון, לבנייה מאסיבית באזורים שונים בארץ, במסגרת ההיערכות לקליטת גלי העלייה מברית המועצות.

ואולם, השופטים אסתר חיות, עוזי פוגלמן ויצחק עמית קיבלו בימים האחרונים את ערעור המדינה וקבעו כי ההבטחה המעורפלת שנתן שרון במהלך פגישה שקיים עם ראשי "אפרופים" אינה מחייבת את המדינה ואינה יכולה להיחשב לא חוזה במישור הפרטי ולא הבטחה שלטונית בתחום המינהלי.

עמדת הפרקליטות, שהתקבלה על-ידי השופטים, מהווה מסר מטעם משרד המשפטים לשרי הממשלה, על רקע חוסר היציבות במערכת הפוליטית - לא לקיים כלכלת בחירות, לא להבטיח הבטחות בחוסר סמכות, לא לפזר חוזים ומכרזים.

השופטים קבעו כי השר שרון לא היה אורגן מוסמך של המדינה לצורך כריתת חוזה או לצורך מתן הבטחה מינהלית בהיקפים שכאלה, ומתן תוקף מחייב להבטחתו היה משבש את עיקרון חוקיות המינהל.

השופט עמית מציין כי כאשר יש למדינה צידוק לסגת מהבטחה מינהלית שניתנה, הדבר עשוי להקים זכות לפיצוי למקבל ההבטחה, אך לא מדובר בפיצויי קיום, המדמים את יישום ההבטחה, אלא פיצויי הסתמכות בלבד. (ע"א 9073/07).

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר