גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחד מהתארגנות: כך נראים יחסי העבודה באלביט מערכות

לא בכל יום רואים שביתה בחברת היי-טק לכל דבר ועניין, אבל קשה שלא להתרשם כי להנהלה ולבעלים יש יד בדבר

השביתה של עובדי אלישרא, שנכנסה אתמול (א') לשבוע השלישי שלה, מסמלת את יחסי העבודה המורכבים בקבוצת אלביט מערכות שבבעלות יוסי אקרמן ומיקי פדרמן. לא בכל יום רואים שביתה בחברת היי-טק לכל דבר ועניין, גם אם מדובר בתעשייה ביטחונית עם מסורת של עבודה מאורגנת והסכמים קיבוציים.

באופן אירוני, אפילו בחברות ממשלתיות מקבילות כמו התעשייה האווירית, אלתא ורפאל לא רואים שביתות. מדי כמה שנים נחתמים בהן הסכמי שכר מתחת לרדאר, והשקט התעשייתי נשמר למופת.

אז מה מביא דווקא את העובדים בקבוצת אלביט מערכות לשבות באריכות מדי כמה שנים? קשה שלא להתרשם כי להנהלה ולבעלים יש יד בדבר.

עיתוי אומלל

קבוצת אלביט כוללת כמה חברות שהעובדים בהן מאורגנים בהסתדרות תחת הסכמים קיבוציים, כמו אלישרא, תדיראן מערכות, אל-אופ וספקטרלינק. בכל אחת מהחברות האלה פתחו העובדים בעיצומים בשבועות האחרונים, ובתדיראן מערכות נחתם בשבוע שעבר הסכם קיבוצי חדש.

גורמים המזוהים עם הנהלת הקבוצה מתעקשים על כך שהדרישה של עובדי אלישרא לתוספות שכר מגיעה בעיתוי אומלל.

אלביט מערכות, כך לפי אחד הגורמים, מתמודדת על מכרזים בינלאומיים לאספקת מערכות ואמצעי לחימה בעידן של קיצוצים נרחבים בתקציבי ההצטיידות של מדינות וארגוני ביטחון. אנשי המכירות של החברה מזיעים כמעט על כל מכרז שמתפרסם בעולם מול ענקיות נשק בעלות שם, ומתמודדים במקביל עם הגבלות יצוא ופיקוח נוקשים מצד משרד הביטחון. התחרות נעשית קשה ואכזרית יותר, ולדברי אותו גורם, מצב השוק מאלץ את אלביט לקיים חשיבה מחודשת כדי לעמוד בה. בכלל, הוא טוען, בזמן שאלביט נאלצה לדלל את שורותיה ולפטר עובדים, באלישרא איש לא הלך הביתה, בזכות ההסכמים הקשיחים.

הטיעון הזה נשמע משכנע, אלא שספק רב אם אלביט מערכות הייתה מרשה לעצמה לא לשלם תוספת שכר במשך תשע שנים רצופות לעובדים החתומים על חוזים אישיים, כפי שעשתה עם העובדים המאורגנים של אלישרא. תחרות, עזה ככל שתהיה, לא יכולה להצדיק שחיקת שכר של עובדים משכילים, חלקם ממיטב המוחות של התעשייה הביטחונית המקומית. עם זאת, נציין כי שכרם של עובדי אלישרא אמנם לא עלה, אך הוא הוצמד למדד.

עובדי אלישרא משוכנעים כי ראשי החברה והקבוצה כולה שמו לעצמם מטרה אחת: לקעקע ככל הניתן את העבודה המאורגנת ולעודד חוזים אישיים. הרי אם מהנדס צעיר שנקלט בחברה יבין שבמשך תשע שנים החברים הוותיקים שלו לא קיבלו תוספת שכר, גם הוא יעדיף חוזה אישי על פני הסכם קיבוצי. גם בשיחות לא רשמיות עם אנשי הנהלה הם לא יוצאים מגדרם להכחיש כי היו רוצים לראות יותר חוזים אישיים, בלשון המעטה. ההסכמים הקיבוציים בקבוצת אלביט נתפסים כ"ירושה", כמשקולת על צווארה.

האג'נדה של המנכ"ל

התחושה הקשה של העובדים אינה נגזרת רק מהסאבטקסט של אנשי ההנהלה. מנכ"ל אלישרא, תא"ל במיל' יצחק גת, לא היסס להכריז באחת ההזדמנויות בפני עובדיו כי הוא היה רוצה לראות יותר עובדים "בעלי שיער שחור" - רמז עבה לגילם המבוגר ולרצונו לראות כוח אדם צעיר ורענן יותר ואולי מאורגן פחות.

היחסים בין גת לעובדיו עכורים מאוד, אבל הוא זוכה לגיבוי מוחלט מצד הבעלים. אקרמן, המשמש גם כנשיא וכמנכ"ל, הביע כמה פעמים בעבר תמיכה בלתי מסויגת בגת, בעיקר לאור השיפור בתוצאות הכספיות של אלישרא. אמש האשימו העובדים את גת בפיצוץ המו"מ. לטענת הוועד, העובדים וההסתדרות כבר הגיעו לסיכומים עקרוניים בתום שעות ארוכות של מו"מ עם אקרמן, אלא שהאחרון הטיל על גת לסגור את הפרטים האחרונים וגת מצדו "דאג" לפוצץ את העסק. מנכ"ל אלישרא, כך נטען, דרש להחריג את המהנדסים הצעירים הכלולים בהסכמי דור ב' בחברה מתוספות השכר שעליהן סיכמו הצדדים.

בינתיים מתכננים העובדים להסלים את המאבק, אולם לפי ההערכות, בימים הקרובים ייחתם הסכם שלפיו יקבלו העובדים תוספת שכר עבור השחיקה בשנים האחרונות וחלק מהרווח השנתי, בדומה למודל שסוכם בתדיראן מערכות.

גם אם ייחתם הסכם, יחסי העבודה בקבוצת אלביט מערכות יישארו מתוחים כל עוד הצירוף "עבודה מאורגנת" יהיה בגדר מילה גסה שאינה מסתדרת לכאורה עם היי-טק, תחרות ושוק מודרני.

אפשר גם אחרת

דווקא ההסכם שנחתם בשבוע שעבר בתדיראן מערכות מעיד על כך שאפשר לחתום על הסכמים הוגנים: העובדים יקבלו תוספת שכר צנועה של 2%, אולם יזכו לנתח של 13.5% מהרווח הנקי לפני מס בכל שנה. ההנהלה תוכל לדלל את מספר העובדים הוותיקים בשכר גבוה בעזרת הסכמי פרישה נדיבים, בכפוף להסכמת העובדים שמעוניינים לפרוש.

אז למה אי אפשר להגיע לזה בלי שביתות בדרך? משחקי שליטה, אגו, יחסים עכורים ומנכ"ל שהפך לסדין אדום כי הוא רוצה יותר עובדים עם שיער שחור. אם מצרפים הכול יחד, קשה שלא להגיע למסקנה שהשביתה הבאה כבר מעבר לפינה.

עוד כתבות

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקני להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים