גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירים לשעבר בסלולר: "רמי לוי, הום סלולר ואלון ייעלמו"

חברות הסלולר החדשות השיקו את מרכולתן, והחברות הוותיקות נכנסות לקרב ■ בכיר לשעבר: "אי-אפשר להישאר עם 230 שקל לחודש כשאחר מציע ב-89"

"באירופה יש בתי-מלון ללא קבלה. אתה נכנס, מעביר כרטיס אשראי ומקבל הוראה לאיזה חדר ללכת. אתה מקבל חדר ברמה טובה, ללא לוקסוס ובלי מיני בר. זו תחושה מוזרה להיכנס ולצאת בלי לראות אף אחד, אבל זה קיים. אני מניח שבתוספת קבלת הפנים בכניסה והלימונדה זה היה עולה 50-60 דולר יותר. בסלולר תזמיני את הסים באינטרנט, תקבלי בדואר ואולי לא יהיה לך עם מי לדבר אבל זה לא נורא. לא תשלמי הרבה. כללי השוק השתנו - צריך להיערך לשינוי, ולא פשוט להיערך אליו". את הדברים האלה אומר ל"גלובס" בכיר לשעבר באחת מחברות הסלולר.

- מה צריך לעשות?

"ברור לגמרי שצריך לחלק את החברה לשניים, עם מותגים נפרדים שיתפסו בעיניי הלקוח כחברות שונות. מותג אחד, חברה אחת, עם מודל עסקי שונה לגמרי מהחברה הנוכחית, שלא מתבסס על שירות, קשר רק באינטרנט, לא מוכר מכשירים ומציע רק מחיר פיקס, כמו המתחרים. היה ברור לגמרי לכל מי שהיה בענף שלמודל הזה יש מקום. המותג השני, החברה השנייה, היא החברה הנוכחית שתפעל במתכונת מצומצמת בהרבה ותמשיך לתמוך במותג. הקושי הגדול הוא לנהל שתי חברות כאלה במקביל. אי-אפשר לקחת את אותו מותג ולמכור שירות וקסם, ובמקום אחר ובמקום אחר למכור פשטות ומחיר נמוך. אלה לא אותם ערכים.

"דרך אחרת זה לדבוק בקיים ולספק שירות לקהל מצומצם יותר של לקוחות, שלא רוצים מלון ללא קבלה. זה כרוך בלהפסיד לקוחות וליהנות מנתח שוק קטן יותר. אבל גם זו יכולה להיות דרך. מה שברור לגמרי זה שבמודל העסקי הנוכחי, החברות לא יוכלו לספק את אותה רמת שירות ברמת המחירים החדשה", מסכם הבכיר.

בחברות הסלולר טוענים כי לא בכדי המהפכה הגיעה רק אתמול, עם כניסתם של המפעילים החדשים ולא לפני כמה חודשים כאשר רמי לוי השיק את הפעילות הווירטואלית (MVNO).

"ה-MVNO לא מוסיף ערך לכלכלה ולא לתחרות. לאורך זמן, כפי שקרה באירופה, המפעילים הווירטואליים (רמי לוי, הום סלולר ואלון רבוע כחול) ייעלמו. גולן טלקום והוט מובייל הן אלה שמייצרות תחרות אמיתית. יש לזה היגיון כלכלי בעיקר בגלל שהן באות עם מודל עסקי אחר - לא פחות טוב או יותר טוב - אחר. כשאתה בונה את החברה מלכתחילה במודל כזה ולא מייצר עודף סניפים ואנשי שירות, אתה יכול להציע מחירים אטרקטיביים עם 'קנס' מסוים של היעדר שירות", אומר אותו בכיר.

החברות הוותיקות יורידו מחירים

באותה מידה שבה מסכימים בענף שהתוכניות החדשות משכו את השטיח גם מתחת לרגליהם של המפעילים הווירטואליים, כך גם מסכימים כי המפעילים הווירטואליים הניעו את רמת המחירים הנמוכה. "ללא ספק הן גרמו להורדת המחיר", נאמר.

לפחות חלק מהמפעילים הווירטואליים חולקים על כך. "המפעיל הווירטואלי יעיל יותר מהמפעילים הקיימים. הוא קונה מוצר ומוכר אותו. מפעיל וירטואלי יכול להיעלם אבל גם מפעיל קיים יכול להיעלם. תסתכלי על החובות של פרטנר. אם יהיו להם רווחים של 150 מיליון שקל בלבד, הם לא יוכלו להחזיר את החובות וגם הם יוכלו להיעלם", אומר אחד מהם.

אחרי שנים שבהן סלקום, פרטנר ופלאפון התחרו בזירה השיווקית וטיפחו ערכים שונים למותג, שלוש החברות מוצאות את עצמן מתחרות היום על מחיר. "זה נגמר. השיווק יתרכז בהצעות ערך: במכשירים, רשת מהירה ומחיר נמוך. אף אחד לא ידבר על דברים אחרים. ידברו אולי על שירות ועל חו"ל. אף אחד לא יעשה מהלכים תדמיתיים. 'משהו קטן וטוב' של סלקום יכול להתקיים עדיין בגלל שהוא בא ממקום של פינוק ללקוח. לא יהיו הפקות ויתעסקו בהארד קור של הביזנס", אומר בכיר אחר לשעבר בחברה סלולרית.

שלוש החברות הסלולריות סירבו היום להתראיין או לפרט כיצד בדעתן לנהל מכאן ואילך את האסטרטגיה השיווקית שלהן, ואילו עוד שפנים יש להן בכובע. גם תגובתן מתמהמהת, למעט חבילה חדשה שהציעה אמש פלאפון ושגם היא יקרה משמעותית מהמתחרים.

"אין שום צעד שבוע שבועיים של תגובה היו מכריעים את הכף. ואם אחת מהן הייתה מוציאה תוכנית 'הכול כלול ב-89 שקל' לפני שבועיים, מה היה קורה? העובדה היא שהם גדולים ומסורבלים ונכון להם להגיב אחרי. גדול לא יכול לנוע במהירות כי הוא יכול ליפול. הוא חייב להגיב לאט. השאלה היא אם יש להן תגובה טובה. הם שנים יושבים על אלטרנטיבות אבל עכשיו כשצריך להוציא את התוכנית מהמגירה ולעבוד עליה, מתעכבים בפרטים הקטנים. כולם דנו האם להחזיק מותג נוסף. פלאפון נכשלה בעבר עם אסקייפ. גם זה אתגר", אומר בכיר לשעבר.

- אתה מעריך שהם יישרו קו עם המחירים?

"אני מעריך שכן. מן הסתם יהיו להם הצעות שמיועדות לאותו פלח שוק, השאלה היא אם הן יעשו זאת תחת אותו מותג".

בכיר אחר לשעבר מהשוק, מעריך, כי "גולן טלקום ובמיוחד הוט מובייל מתאמצות כדי לכבוש נתח שוק של 7% ולקבל חזרה הערבויות מהמדינה. מה יעשו סלקום או פרטנר? הם יגיבו גם. כשגולן נכנס עם FREE לצרפת הוא הוריד מחיר ועשה עבודה יפה אבל זה היה שונה. לא הכירו את הפטנט. היום כולם מכירים אותו. סלקום תיתן לו לצבור 20% מהשוק? לא. היא גם תוריד מחירים".

"העובדה שהחברות הסלולריות הוותיקות לא מגיבות, לא אומרת שהן מטומטמות. עבדנו חודשים ארוכים על תוכניות מגירה. הייתה עבודת תכנון מאוד ארוכה, עשינו הרבה מאוד משחקי מלחמה ועקבנו אחרי ההשקה של FREE בצרפת. אנחנו לא מופתעים. החוכמה להיות גמישים עכשיו. לנו יש לקוחות ואת זה אין לגולן ולהוט טלקום. אנחנו צריכים לשמור על הלקוחות", אומר גורם באחת החברות.

- איך תתמודדו עם הצעות "הכול כלול"?

"עכשיו זו מלחמת מחירים. אם יבוא לקוח ויגיד לי 'תשווי המחיר לגולן טלקום', נצטרך לחשוב מה לעשות. אתה לא יכול להישאר ב-230 שקל כשאחר מציע ב-89 שקל. הקווים במוקדי השירות יהיו עכשיו עמוסים.

"לקוחות יתקשרו ויגידו נותנים לי ב-89 שקל מה אתם מציעים? הם יצאו לשופינג ושופינג זה דבר בריא. מאידך, אם תשווי לקמעונאות, עדיין אנשים קונים אצל דודי ויסמן (מבעלי השליטה ברשת מגה, א"ח).

"לא כולם קונים אצל רמי לוי. הם קונים את אותו המוצר בדיוק. למה לקנות טיטולים במקום אחד ב-70 שקל כשאתה יכול לנסוע ולקנות ב-40 שקל. במזון זה מאוד בולט. גם רכב אפשר לקנות בפערים אדירים אז למה אנשים עדיין קונים יקר? יש כאן דילמות והמילה האחרונה לא נאמרה. החוכמה היא להקשיב לצרכן כי הכוח עכשיו הוא אצלו. מה שבטוח הוא שסלקום, פרטנר ופלאפון יהיו חייבות לצאת מהבונקר ולעשות משהו הרבה יותר גדול".

מלחמה על מכשירי הסלולר

המילה האחרונה עדיין לא התרחשה גם ברמת הרגולציה. אם עד כה חברות הסלולר הצליחו למכור מכשירים במחירים גבוהים באמצעות שיווק תוכנית משולבת ומתן זיכוי על המכשיר בחשבון השוטף, הרי שמינואר הקרוב חל עליהן איסור לעשות זאת. הדבר יקשה עליהן בהכרח הן את מכירת המכשירים והן את מכירת חבילות השירות.

"תהיה חגיגה יותר גדולה והמפעילים יצטרכו להציע מכשירים יותר בזול. תהיה תחרות ענקית על מכשירים סלולריים. ייפתחו עוד חנויות שימכרו מכשירים, יהיה יבוא מקביל ועוד חנויות של היצרנים. השוק יהיה הרבה יותר דינמי ויותר תחרותי", אומר בכיר לשעבר.

בענף אומרים כי המהפכה האמיתית שהתרחשה היא לא הפחתת דמי הקישוריות אלא המכרז החכם שנותן תמריץ למפעילים החדשים ושבעקבותיו הם הורידו מחירים. חלק מזהירים כי רמת המחירים הנוכחית "מסוכנת".

האם חברה תקרוס? על כך אומר אחד הבכירים ששוחחנו אתם, "המצב לא פשוט. לא טריוויאלי. הכול יכול לקרות. עד עכשיו חבורת הסלולר היו חזקות, להבדיל מהבעלים. לדנקנר יש צרות, לא לסלקום. היו להן הכנסות שמשרתות את החוב. הבעלים מינפו עצמם לדעת כדי לרכוש שליטה, לא לחברה. מכאן ואילך זה אתגר והכול יכול לקרות".

כמות השיחות ברשת

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים