גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

200 קשישים עלולים למצוא את עצמם ללא קורת גג

זאת בעקבות מחלוקת בין משרד הקליטה לבין בעל נכס בירושלים שאכלס את אותם קשישים לגבי גובה השכירות ■ אם לא יימצא לזה פתרון, בחודש פברואר 2013 200 קשישים ימצאו עצמם ללא קורת גג

מקבץ דיור אותו שוכר משרד הקליטה מבעלים פרטיים בירושלים עומד בפני סגירה. מדובר במקבץ דיור בשם 'גולדן קלוני' שנמצא ברחוב חיל האוויר בפסגת זאב שבירושלים בו מתגוררים כ-200 קשישים בדירות בשטח של בין 40 ל-60 מ"ר, המשלמים שכירות חודשית המסובסדת על ידי משרד הקליטה. לאחר ששנים שכר המשרד את המקום, הגיעה עת חידוש חוזה השכירות אל מול הבעלים. לאחר משא ומתן ארוך במהלכו ביקש בעל הנכס להעלות את דמי השכירות בצורה ניכרת לעומת החוזה הקודם שנחתם עם משרד הקליטה לפני 15 שנה לא הגיעו הצדדים להסכמה. התוצאה - המשא ומתן על המשך שכירת המבנה הופסק והקשישים קיבלו מכתבי פינוי.

"הרינו להודיעכם כי לאחר מו"מ ארוך אשר נוהל עם משרד הקליטה, לא הגיעו הצדדים להסכמות בקשר עם הארכת חוזה השכירות שלכם", כך כתבו בעלי הבניין, חברת פנטהאוז חברה לבניין והשקעות, לדיירים במכתבים שחולקו לפני מספר ימים. "הנכם מתבקשים לפנות את המושכר עד ולא יאוחר מ-14/2/2013. הודעה זו נשלחת אליכם כ-8 חודשים לפני תום תקופת השכירות וזאת על מנת שיהא בידכם מספיק זמן למצוא לעצמכם דיור חלופי".

נכון להיום נמצאים הקשישים בחוסר וודאות לגבי פיתרון הדיור כמו שמספר אלכס טנצר, פעיל חברתי הפועל למען העולים ממדינות חבר העמים: "פנו אלי קשישים בגילאים 70-100 שאין להם לאן ללכת. שכר הדירה ששילמו עד כה עמד על כ-4,000 שקל ושכר הדירה החדש היה אמור להיות בסביבות 8,000 שקל". טנצר מסביר שפיתרון לקשישים אינו פשוט ועל המשרד לשנות גישה בכל הנוגע למקבצי הדיור: "אם יצאו כל שוכרי הדירות בפרויקט לשוק החופשי בירושלים הדבר יגרום לעלית מחירי השכירות בכל העיר. אם יסכימו במשרד הקליטה לדרישות התשלום של בעל הנכס הדבר עלול להוביל לתקדים מסוכן במקבצי דיור אחרים. למשרד לקליטת עלייה היה מספיק זמן לבנות הוסטל קבוע לקשישים דבר שהיה מונע את ההסתבכות וחוסך כסף". טנצר הוסיף שמה שקרה במקבץ הדיור בפסגת זאב עלול לקרות במקבצי דיור נוספים ברחבי הארץ ולכן על המשרד למצוא פיתרון קבע לקשישים.

חברת פנטהאוז חברה לבניין והשקעות המחזיקה במבנה טוענת מצידה שהדרישה להעלאת שכר הדירה במקבץ הדיור מבוססת על תחשיב שנעשה על פי קריטריונים למקבצי דיור שנקבעו על ידי אגף שומת המקרקעין במשרד המשפטים . במכתב ששלחו אנשי החברה לשרת הקליטה סופה לנדבר מתקשים הראשונים להבין מדוע טוענים במשרד שהדרישה לשכר הדירה מופקעת: "החברה נצמדה לקריטריונים של אגף שומת המקרקעין במשרד המשפטים ולא חרגה מהם. גם לפני שנה, בעת המשא ומתן, נמסר לנציגכם כי אנו מבססים את דרישתנו על קריטריונים אותם קבעה הממשלה באמצעות משרד המשפטים. התעלמות משרדכם מן הקריטריונים תמוה מאוד, וחמורה יותר התנהגות המשרד עת נציגי המשרד המרגיעים את הדיירים במקבץ באמירות קשות המכפישות את החברה. אינני יודע כיצד משרד הקליטה מתנהל, עת צד למו"מ דורש דרישות לגיטימיות העומדות במבחן של ביקורת המדינה ומנגד משרד הקליטה מציע כ-60% מהמחיר ועוד טוען כלפי הדיירים כי דרישות החברה אינן חסרות היגיון".

בעלי החברה מסכמים את המכתב וכותבים: "אין לנו אלא להצר על כך כי מעת שיש באפשרותכם להיצמד לקריטריונים של מדינת ישראל ולא לחרוג מהם, בחרתם לחרוג במידה ניכרת וזאת על גבם של כ-200 קשישים שחיים בשלווה. אנו שבים ומציעים לכם לאמץ את הקריטריונים של אגף שומת המקרקעין במשרד המשפטים, להאריך החוזה ולהביא שקט מיוחל לקשישים במקבץ".

מהמשרד לקליטת עלייה נמסר כי: "על אף שהמשרד לקליטת העלייה הציע לבעל מקבץ הדיור "גולדן קולוני" הצעה עבור שכירות ארוכת טווח ל-10 שנים, בעל המקבץ סירב משיקולים כלכליים, וביקש תמורת המשך השכירות מחיר מופרז של למעלה מ-8,000 שקל עבור כל דירה לחודש, מחיר אשר ממשלת ישראל אינה יכולה לעמוד בו". לגבי מציאת מקום חלופי לקשישים השוכרים נכון להיום את הדירות נמסר מהמשרד: "אחריות הפינוי של הדיירים מוטלת על בעל הבניין אשר מולו חתומים הדיירים בחוזה שכירות. המשרד לקליטת העלייה טרם הציע פתרונות דיור, ואמור לסייע לעולים למצוא פתרון בתיאום עמם ולפי אפשרויות המשרד. לצורך כך, בתקופה הקרובה יסתיים מיפוי צרכי העולים על ידי משרד הקליטה, אשר ישתדל לסייע בידם על פני שמונה החודשים הקרובים".

מקרה זה מראה שוב כיצד הפיתרון שמספקת ממשלת ישראל לזכאים לסיוע בדיור בצורת מקבצי דיור הוא בעייתי. מאז שנות ה-90 שוכר המשרד מספר מקבצי דיור בחוזים ארוכי טווח מול בעלים פרטיים במקומות שונים בארץ וזאת במקום למצוא פיתרון קבע שלא יעמיד את הקשישים אל מול אי וודאות ואילוצי מעבר דירה כמו במקרה שלהלן.

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

נגע בשיא, ואז ירד: האתר הישראלי שמנסה לחזות מתי תהיה התקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדותיה": הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי