גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יינות ביתן במו"מ לרכישת רשת "כמעט חינם"

זאת שנה וחצי לאחר ההנפקה ■ יינות ביתן, שבבעלות נורית ונחום ביתן, מנהלת מו"מ עם האחים רני ועדי צים ■ היקף העסקה עשוי להגיע לכרבע מיליארד שקל

שנה וחצי לאחר שהונפקה בבורסה בתל-אביב לפי שווי של 360 מיליון שקל (אחרי הכסף), נמצאת חברת צים שיווק "על המדף". ל"גלובס" נודע כי האחים רני ועדי צים, בעלי החברה המחזיקה ברשת הדיסקאונט "מחסני כמעט חינם", מנהלים משא-ומתן למכירתה לרשת המתחרה יינות ביתן, שבבעלות הזוג נורית ונחום ביתן.

האחים צים מחזיקים ב-74.5% ממניות צים שיווק, כך שכולל פרמיית שליטה, מחיר העסקה עשוי לעמוד על כ-250 מיליון שקל. ככל הידוע, את הרכישה יממן ביתן מהון עצמי ומהלוואה בנקאית.

הזוג ביתן מתרחק מהתקשורת, ולכן לפי שעה לא ברור אם הוא יבחר לצקת את הפעילות הפרטית הקיימת שלו לתוך הרשת הציבורית, או לחלופין למחוק את צים שיווק מהמסחר.

מיינות ביתן לא נמסרה תגובה. האחים צים מסרו כי "אין שום משא-ומתן, הרשת לא למכירה".

צים שיווק הונפקה בסוף 2010, לאחר שהאחים משכו דיבידנד של 50 מיליון שקל מהחברה (דיבידנד אשר שסייע לרני צים לרכוש את הנדל"ן מחברות פרטיות אחרות שהיו בשליטתם). הם מכרו כ-15% מהמניות לציבור, ובמאי 2011 מכרו 10% נוספים מהמניות שהיו בידיהם למשקיעים מוסדיים, תמורת 47 מיליון שקל.

מאז ההנפקה איבדה מניית צים שיווק כ-7%, לשווי השוק הנוכחי שלה - 300 מיליון שקל, לאחר שביקרה בינואר אשתקד בשווי שיא של 650 מיליון שקל.

שיפור עקבי בהכנסות

צים שיווק צמחה בהכנסותיה בשיעורים דו-ספרתיים מדי שנה מאז 2007, וב-2011 הן עמדו על 1.27 מיליארד שקל - עלייה של 21% לעומת 2010. זאת עקב פתיחת למעלה מ-20 סניפים חדשים של כמעט חינם מאז אותה שנה (33 סניפים כיום).

שיפור עקבי נרשם גם ברווח הגולמי, שצמח מ-2009 ב-61% ל-300 מיליון שקל. יחד עם זאת, הרווח התפעולי נפגע מעט ב-2011, וירד ב-3% ל-51 מיליון שקל, על רקע ירידה של מחירי המכירה של המוצרים, עקב המחאה החברתית. בשורה התחתונה הרוויחה צים שיווק 35 מיליון שקל, ירידה של 11% לעומת השנה הקודמת.

לפי גורמים המקורבים למשא-ומתן, הרקע לרצונם של האחים למכור את הרשת שייסדו לפני 13 שנה הוא חילוקי דעות מקצועיים באשר לניהולה. השניים כבר הפרידו חלק מעסקיהם טרם ההנפקה.

נוסף לפעילות הקמעונית, לאחים יש גם פעילות נדל"ן - "צים מרכזי קניות", שלגביה החליטו כי עדי יקבל לידיו את מבנה החברה ברמלה, ואילו רני יקבל לידיו את עיקר הפרויקטים היזמיים.

במאי אשתקד ניסה רני צים לגייס אג"ח בהיקף של כ-50 מיליון שקל בחברת הנדל"ן, אולם ההנפקה בוטלה עקב תנאי השוק הקשים באותה עת. החברה כוללת 4 מרכזי מסחר שנמצאים בהקמה, בבית-שאן, ערד, מעלות ונתיבות. בעת ניסיון ההנפקה, שוערכו הפרויקטים שבהקמה ב-95 מיליון שקל, כלומר ברווח של כ-55 מיליון שקל. החברה סיימה את 2010 עם רווח של 5.1 מיליון שקל.

צפויה להתחזק מהרכישה

יינות ביתן היא חברה פרטית שהוקמה ב-1993 על-ידי נחום ונורית ביתן, ובבעלותה 27 סניפים. רשת יינות ביתן מחפשת זה זמן רב להמשיך ולהתרחב. מבחינה זו, רכישת כמעט חינם אינה מתנגשת עם הפריסה הנוכחית של הרשת, למעט העובדה שלשתי הרשתות יש סניפים בערים פתח-תקווה ואשדוד. עם זאת, בעוד שלכמעט חינם יש סניפים בצפון הארץ, יינות ביתן אינה פועלת כמעט באזור זה, ועשויה להתחזק מהרכישה.

תחילת הדרך של יינות ביתן הייתה בחנות יין קטנה באשקלון, שהצלחתה הביאה את הזוג לפתוח כעבור כשנתיים-שלוש סופרמרקט ראשון בעיר הדרומית, שממנו התפתחה הרשת. הרשת פועלת כיום בעיקר בזירת הדיסקאונט, אך מפעילה גם סופרמרקטים שכונתיים.

לרשת פריסה רחבה בערים אשקלון, אשדוד, חולון, ראשון-לציון, נתניה, הרצליה, פתח-תקווה, ראש-העין, מודיעין, קריית שדה התעופה, כפר-סבא, רעננה, מעלה-אדומים ואילת. לפי הערכות, מחזור מכירותיה השנתי עמד בשנת 2011 על 1.33 מיליארד שקל.

התפתחותה של הרשת התבססה בעיקר על רכישות. בשנת 2006 רכש ביתן את רשת הסופרמרקטים "סופר רמה" שמנתה 4 סניפים, תמורת 50 מיליון שקל. כעבור שנה הוא רכש את 3 סניפי רשת "יד יצחק" תמורת 121 מיליון שקל. בין השנים 2008-2012 ביצע ביתן כמה עסקאות לרכישת 9 סניפי סופרמרקטים נוספים תמורת יותר מ-50 מיליון שקל. בסך-הכול ביצעו הזוג ביתן רכישות ביותר מ-200 מיליון שקל בשנים האחרונות.

פרשנות: שוק המזון אוכל את יושביו / אילנית חיות

אם המשא-ומתן בין רשת כמעט חינם לרשת יינות ביתן יבשיל לכדי עסקה, זו תהיה העסקה המשמעותית הראשונה בענף רשתות המזון, אבל לא האחרונה.

נדמה כי מאז ההנפקה של רשת רמי לוי שיווק השקמה בבורסה, ושתי ההנפקות שבאו אחריה: צים שיווק (כמעט חינם) ורשת ויקטורי, השוק קצת התפכח, וגם הרשתות.

רשתות השיווק הן אמנם פרת מזומנים טובה לכל עסק, אבל השנה האחרונה הוכיחה שלא פשוט בכלל להרוויח בהן כסף. שנת 2011 נחתמה כאשר כל הרשתות הציבוריות רשמו שחיקה ברווחיות שלהן. העתיד, יש לומר, לא נראה ורוד יותר.

מצד אחד, כשברקע המחאה החברתית, הצרכנים דורשים מחירים מוזלים; ומצד שני, התחרות הולכת וגוברת ובאופן משמעותי. חלק מהרשתות הציבוריות והפרטיות, שהורגלו במשך שנים לפעול בחלק מהאזורים לבדן, מוצאות את עצמן עם שכנים חדשים ורעבים. כולן נוגסות בכולן, וכששם המשחק הוא מחיר, הקרב נעשה קשה יותר ויותר.

בסופו של יום הוכח כי הרווחים הגדולים נשארים אצל היצרנים, ותופעת מכירת מוצרים במחירי הפסד על-ידי הקמעונאים, לא רק שלא נעצרה, היא אף התגברה.

ראוי אולי להסתכל על הידוק החגורה שנעשה בימים אלה ברשתות שופרסל ומגה, עם סגירתם של סניפים הפסדיים וצמצום מצבת כוח-האדם, גם על חשבון רמת השירות. כמעט חינם היא בהחלט רשת טובה שביססה את המותג ואת מעמדה בשוק, אבל זירת הקרב לא פוסחת גם עליה.

אחרי תהליך היעלמותם של הסופרמרקטים הפרטיים, נראה כי המהלך הבא יהיה קונסולידציה בין רשתות המזון, וזה, כך נראה, לא יאחר לבוא.

מניית צים

עוד כתבות

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"