גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירה בחברת רוש: "הישראלים נאיביים לגבי פיתוח תרופות"

ד"ר צפרירה אבנור, ראש תחום שיתופי פעולה גלובליים לחדשנות בתאגיד: "יש כאן מדע מצוין אבל אין באמת תעשיית תרופות מפותחת"

רוש היא חברת התרופות הלא-ישראלית הראשונה שמשקיעה באופן שיטתי בחברות פיתוח תרופות ישראליות צעירות. לפני כשנתיים חתמה רוש על הסכם שיתוף פעולה עם קרן פונטיפקס, בתמיכת משרד המדען הראשי, במסגרתו כבר הוקמו שש חברות. בנוסף החברה חתמה על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם 'יישום', חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית.

ד"ר צפרירה אבנור, ראש תחום שיתופי פעולה גלובליים לחדשנות בתאגיד, מנהלת מטעם רוש את שיתופי הפעולה עם החברות הצעירות ועם האקדמיה. אבנור, ישראלית לשעבר, אחראית לא רק על שיתופי הפעולה מול ישראל, אלא גם מול 14 מדינות שנבחרו לשותפות יזמיות של רוש מודל שיתוף הפעולה להקמת חברות צעירות נוסה כאן בראשונה. כעת מחקים אותו במדינות נוספות. אבנור ביקרה בשבוע שעבר בישראל לרגל כנס ILSI-Biomed 2012, שנערך בתל אביב.

"אנחנו מציעים הכוונה"

"בשיתוף פעולה עם פונטיפקס פועלות כרגע חמש חברות, ובכוונתנו להקים עוד חברות. הן מתקדמות יפה והמדענים שלנו אוהבים מאוד לעבוד עם המדענים הישראלים", מספרת אבנור.

רוש משקיעה בפרויקטים הללו סכומי כסף קטנים, אבל תורמת בדרכים אחרות. "הדבר העיקרי שאנחנו מציעים הוא הכוונה, ניסיון בפיתוח תרופות וידע מדעי. בנוסף, אנחנו מציעים להם שימוש במעבדות או מכשירים על-פי הצורך. התפקיד של פונטיפקס הוא לייסד את החברה מבחינה משפטית, לדאוג לקניין הרוחני ולנהל אותה בשטח.

"תומר קריב, שותף בפונטיפקס, אמר בעבר שבקשר עם רוש הוא מרגיש כמו הזבוב שיושב על הפיל ואומר: 'כמה רוח אנחנו עושים', אבל בישראל פונטיפקס כלל איננה זבוב, אומרת אבנור.

ביחס למערכת היחסים עם יישום, אומרת אבנור כי "יש לנו תשעה פרויקטים משותפים איתם ומערכת היחסים מצוינת. יש שיתוף של ידע רב". אבנור מספרת כי שני פרויקטים של יישום כבר הובילו להסכמי רישיון, וכעת המוצרים הללו מפותחים ברוש. פרויקט נוסף של יישום הפך לחברת SCT, בשיתוף עם פונטיפקס וחממת ואן ליר.

"התעשייה בישראל בחיתוליה"

* איך מתבטאים ההבדלים בין תעשיית פיתוח התרופות הישראלית לשוויצרית?

אבנור: "בישראל יש מדע מצוין ורעיונות חדשניים ומעולים, אבל אין באמת תעשיית תרופות מפותחת. תעשיית התרופות קשה מאוד, ארוכת טווח ויקרה. לחברה שפועלת בתחום דרוש המון ניסיון, ודרוש גודל עצום.

"בישראל, התעשייה הזו צעירה מאוד ויש המון דברים שהישראלים לא יודעים, ונדמה להם שהם יודעים יותר מכפי שהם יודעים באמת. יש נאיביות רבה לגבי מה באמת נדרש כדי לפתח תרופה. לכן, בישראל החברות הקטנות בדרך-כלל מסיימות את החיים בשלב II.

"אני מאמינה שבישראל תהיה יום אחד תעשיית פארמה אמיתית, כי יש יכולות מדעיות והמון רצון ומאמץ בתחום הזה - גם במישור הממשלתי. גודל המדינה כשלעצמו אינו סיבה שלא תהיה כאן תעשייה - גם שוויץ לא גדולה, ויש בה שתי חברות פארמה מובילות, רוש ונוברטיס. אבל כעת התעשייה בישראל בחיתוליה, היא בת כ-12 שנה בלבד. יש המון מה ללמוד, וחלק מן הלימוד יכול להיעשות דרך שיתוף פעולה עם חברות כמונו".

* היום התעשייה המקומית מבוססת מאוד על בוגרי טבע.

"אפילו טבע, כחברה גנרית מוערכת מאוד ומוכרת בכל מקום, היא לא חברת תרופות מקור, ואם היא תרצה להיות חברת פארמה של ממש היא תצטרך לשנות דרמטית את מצבת כוח האדם, לטובת דגש על תרופות מקור.

"את הגודל יש להם, וגם את הבינלאומיות, ובמידה מסוימת גם את ערוצי ההפצה, למרות שגם אלה קצת שונים בין חברת גנריקה לחברת מקור. אם טבע תהפוך לחברה כזו, זה יהיה נהדר כי תהיה פה תעשיית פארמה.

"לרוש, אגב, יש מערכת יחסים טובה מאוד עם טבע למרות המתח ההיסטורי בין תעשיית הגנריקה לתעשיית התרופות האתיות. המנהלים הקודמים של שתי החברות היו קרובים מאוד. גם המנהלים החדשים מכירים אחד את השני".

"דרוש ידע ולא מעט כסף"

חברות ישראליות ממהרות להגיע לשוק. מה דעתך על הגישה הזו?

"הסבת תרופה לשימוש אחר אינה באמת חוסכת את הניסויים היקרים והמורכבים, אלא רק מקצרת כמה שנים מתחילת הדרך - מניסויי הבטיחות והיעילות. שילוב בין שתי תרופות גם כן מקצר את הדרך בהתחלה - אם התרופות מוכרות - אך בהמשך הוא עלול דווקא להאריך את הדרך כי צריך להוכיח, בנוסף לבטיחות של כל רכיב, גם את היעילות המשולבת, וכמו-כן - להראות שאין בין שני המרכיבים אינטראקציה שלילית.

"באשר ל'מנגנוני מתן חדשניים', כמו שחרור מושהה, אנחנו מאמינים בזה וחושבים שזה מבורך מאוד. ישראלים מצוינים בהמצאת טכנולוגיות מסוג כזה, אם כי גם כאן בשלבי הפיתוח המאוחרים דרוש ידע בפארמה ולא מעט כסף".

איך רוש מתמודדת עם האתגרים בתחום המו"פ?

"אני לא יכולה לדבר על האסטרטגיה של רוש כולה אלא רק על התחום שלי - חדשנות. רטש החליטה לשים דגש על החדשנות. הגברנו את הפעילות בתחום שיתופי הפעולה, כמו אלו שאני אחראית עליהם בישראל. באופן כללי הראייה היא ארוכת טווח, ובינתיים לרוש יש פייפליין מצוין, ואין לה צפי לירידה חדה בהכנסות עם תפוגת פטנטים".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר