גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטייניץ מתכנן הקלות מס במיליארדי שקלים לתאגידי הענק

באוצר וברשות המסים שוקלים לצאת ב"מבצע" שבמסגרתו יינתנו הקלות לחברות המעוניינות להוציא לחו"ל כ-100 מיליארד שקל ■ בין החברות המדוברות: אינטל, צ'ק פוינט, טבע, ישקר וכיל ■ החשבת הכללית מתנגדת למהלך

שר האוצר, יובל שטייניץ, ומנהל רשות המסים, דורון ארבלי, מתכננים לצאת ב"מבצע" מיוחד של הקלות מס בהיקף של מיליארדי שקלים לחברות זרות ומקומיות הנהנות מההטבות של חוק עידוד השקעות הון ומעוניינות להוציא דיבידנדים לחו"ל - כך נודע ל"גלובס".

להערכת רשות המסים, הכסף ה"כלוא" הגדול, המוערך בכ-100 מיליארד שקל, נצבר בקרב מספר מצומצם של חברות גדולות במשק, ובהן טבע, צ'ק פוינט, כיל, ישקר ואינטל. לדברי בכיר ברשות, "20% מהחברות מחזיקות 80% מההון הכלוא".

במסגרת חוק עידוד השקעות הון הישן, חברות שנהנו מהטבות מס מפליגות היו מחויבות להשאיר את רווחיהן ואת הדיבידנדים בארץ כדי לא לאבד את ההטבה. אם הוציאו את הכסף, היה עליהן לשלם את מלוא המס.

בחוק החדש ההתניה הזאת בוטלה, אך כמה חברות צברו בקופותיהן כספים שעדיין כפופים לחוק הישן. כך למשל במקרה של אינטל, המעוניינת להוציא את הכסף כדי להשקיעו בהקמת מפעל חדש באירלנד, כפי שנחשף ב"גלובס" ביום חמישי האחרון.

התשלום מתעכב

כיום, חברות המעוניינות להוציא את כספיהן הכלואים מהארץ צריכות לשלם מס בשיעור שנע בין 15% ל-30%, תלוי במסלולי המס שבהם הן נמצאות (ראו שאלות ותשובות למטה). כעת שוקלים שטייניץ וארבלי להוציא הוראת שעה שבמסגרתה יוותרו על חלק מהמס.

מבחינתם עדיף לקבל חלק מהכסף מיד על לא לקבל כלום, שכן החברות מצליחות לחמוק מתשלום המס באמצעות תכנוני מס מורכבים או באמצעות פניות לבתי משפט, המעכבות את התשלום. כמו כן, לגישתו ארבלי, יש להפחית את החיכוכים עם חברות זרות.

ברשות המסים הדעות היו חלוקות לאורך השנים בסוגיית מסוי הדיבידנדים. בעוד חברות שונות, כדוגמת צ'ק פוינט וטבע, נתקלו בתמרור עצור כאשר ניסו להוציא את הכסף לחו"ל בדרכים יצירתיות, חברות אחרות קיבלו מעת לעת הקלות שאפשרו להן להשתמש בכסף הכלוא. ההערכות הן כי אם שר האוצר יאשר הוצאת הוראת שעה עם שיעור מס מופחת על חלוקת דיבידנד לחברות הללו, שיעור המס יעמוד על 15% עד 20% מס כולל, במקום 40% מס הנדרש מהחברות הללו כיום (25% מס חברות ו-15% מס על חלוקת דיבידנד).

עם זאת, ל"גלובס" נודע כי החשבת הכללית באוצר, מיכל עבדאי-בויאנג'ו, מתנגדת נחרצות לתוכנית ההקלות של שטייניץ וארבלי. לדבריה, אסור לוותר לחברות הללו, גם אם הן משקיעות כאן ומייצרות מקומות עבודה. היא רואה במבצע כזה מעין פרס לתכנוני מס.

"לשחרר את הדיבידנד הכלוא"

דורון כהן, מנכ"ל משרד האוצר, אישר היום (ב') ל"גלובס" כי באוצר דנים ביצירת מסלול הטבות. "יש טענה של רשות המסים שלפיה חברות שקיבלו הטבות מס והשקיעו את הרווחים בחו''ל, צריך לראות בהן כאילו חילקו דיבידנד", אומר כהן, "הטענה הזאת טרם אושרה על-ידי בית המשפט, וישנן מחלוקות סביבה בין הרשות לחברות. יש רעיון שנידון כעת באוצר, ולפיו יש ליצור מסלול של הטבות כדי לשחרר אחת ולתמיד את סוגיית הדיבידנד הכלוא. יש פה הרבה מאוד דילמות. ההצעה הובאה על-ידי רשות המסים, ושר האוצר יכריע. אני עוד לא גיבשתי דעה".

לפי כהן, ההצעה מסתובבת זה זמן רב ברשות המסים, והיא מבוססת על ההיגיון הבא: "ניתן לחברות הקלה כדי שישלמו מיד, והדיבידנד לא יישאר כלוא. הרי את כל הסכום הן לא ישלמו לעולם, ובחוק החדש אין התניה כזאת. זו גם דרך אחת לפתור את בעיית הכנסות המדינה, אבל בעיקר דרך לפתור את הבעיה לכולם: במקום להישאר כלוא עם 25% מס - תן לי 20% ונגמור את העניין". לטענתו, גם לחברה כדאי לקבל את הפשרה לפני הכרעת בית משפט.

לדברי כהן, בחוק עידוד השקעות החדש, "חשבנו שהתניה לא טובה ועשינו חוק שונה, הרבה יותר פשוט. אנו לא בטוחים שהשיטה החדשה טובה יותר, אני אומר בכנות, אבל צריכים לתת קצת זמן לשיטה הזו, לראות איך היא עובדת".

ביום חמישי האחרון נחשף ב"גלובס" כי חברת אינטל נמצאת במשא-ומתן מתקדם עם האוצר על הוצאת 12 מיליארד שקל מישראל. אינטל מבקשת להוציא את הכסף ולשלם מס חלקי בלבד.

לפי הדוח השנתי האחרון של מינהל הכנסות המדינה (2010-2009) ההטבות במסגרת החוק הגיעו לכ-5.6 מיליארד שקל, זינוק של כ-19% לעומת 2007.

מבדיקה פנימית שביצע מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר, הפער בין שיעור מס החברות הסטטוטורי (השיעור שנקבע בחוק) לבין שיעור המס האפקטיבי (המס שנגבה בפועל אחרי הטבות המס) גדל בשנים האחרונות והגיע בממוצע לכ-6%. ב-2009 עמד שיעור המס האפקטיבי על כ-20%, לעומת כ-25% כפי שנקבע בחוק. באוצר אומרים כי החוק לעידוד השקעות הון הוא זה שמסביר את הפער ההולך וגדל.

שאלות ותשובות על הטבות המס של תאגידי הענק

■ מה קובע החוק לעידוד השקעות הון?

חוק עידוד השקעות הון מעניק למפעלים ישראליים הטבות מרחיקות לכת בתנאי שרווחי החברות לא יחולקו כדיבידנד ושהסכומים לא יועברו לבעלי שליטה בחברה או לקרוביהם או לתאגידים שבשליטתם. אם החברה מוציאה את הכספים, מבחינת המדינה היא כאילו חילקה דיבידנד והכספים הללו ממוסים.

אם החברה מחלקת דיבידנד מתוך רווחי המפעל שלא מוסו או מעבירה כספים מהמפעל "לקרובו", החברה מחויבת לשלם מס חברות, העומד על 25% כיום, וכן במס על הדיבידנד, בשיעור מופחת של 15%.

■ מהן בעיות ביישום החוק?

עם השנים התברר כי החברות נמנעות, כמעט בכל מחיר, מחלוקת דיבידנד לבעלי המניות, כדי שלא לוותר על פטור המס שקיבלו. כתוצאה מכך, החברות צוברות עשרות מיליארדי שקלים שאינם נוטלים חלק בפעילות הכלכלית במשק, ואף אינם מחולקים לבעלי המניות. כספים אלו מכונים "רווחים כלואים".

בפועל, במקום לחלק את רווחי המפעל כדיבידנד, העבירו החברות את רווחי המפעל לצדדים קשורים כהלוואות (למשל לחברות האם) או תחת כינויים חשבונאיים אחרים, וכך גם לא שילמו את המס הנדרש. כמו כן, ביצעו החברות תכנוני מס יצירתיים שיאפשרו להן להוציא את הכסף הכלוא החוצה, ללא חבות מס.

■ מהן המחלוקות המתנהלות כיום בעניין הטבות המס?

חברות המבקשות לבצע תכנוני מס יצירתיים כדי להשתמש בכספים הכלואים בחו"ל טוענות כי הן אינן מוציאות את הכסף מחוץ לחברה אלא משקיעות את כספן במפעליהן ובחברותיהן ברחבי העולם. לכאורה, נטען, אין מדובר בחלוקת דיבידנד או בהעברת כסף ל"קרוב" אלא בהשקעה במסגרת חוק העידוד. הטענות הללו נדחו עד כה על-ידי רשות המסים.

כפי שנחשף לראשונה ב"גלובס", בימים אלה מנהל משרד האוצר משא-ומתן עם ענקית השבבים האמריקנית אינטל, בעקבות כוונתה להוציא מישראל כ-12 מיליארד שקל שצברה בקופתה במסגרת פעילותה השוטפת, וזאת כדי לכסות חלק מהשקעה נרחבת שלה במדינה בחו"ל.

במקרה אחר, לפני כשנתיים, הפנתה רשות המסים לחברת צ'ק פוינט דרישה לתשלום מס בסכום עתק של 1.4 מיליארד שקל, על רקע מיסוי הכנסותיה של חברה בת שלה בסינגפור בשנים 2002-2005. מבחינת רשות המסים, כל הוצאת כספים של החברה החוצה לחברה סינגפורית היא בגדר חלוקת דיבידנד. צ'ק פוינט, בניהולו של גיל שוויד, טענה כי מדובר בכספי השקעה בחברה הבת, שתכליתה להשקיע את כספי צ'ק פוינט ברחבי העולם, ולכן אין מקום למסותם, אך טענתה נדחתה על-ידי משרד פקיד שומה, והמחלוקת מתנהלת כיום בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

גם ענקית התרופות טבע מנהלת משא-ומתן עם הרשות על דרישה לתשלום בסך 2.7 מיליארד שקל. הרקע לדרישה היא עסקת הענק לרכישת חברת אייווקס (IVAX) על-ידי טבע בשנת 2005. רשות המסים מבקשת לבטל את הפטור שניתן לטבע ממס על הכנסות המפעל מכוח חוק העידוד, כיוון שרכישת איווקס באמצעות חברה-בת היא, לטענתה, הפרה של הקריטריונים לקבלת הפטור ממס.

■ מהם השיקולים בעד ונגד הוראת שעה להקלה במס על דיבידנד?

אחת מהנחות הבסיס של כל הצדדים במחלוקת היא כי הרווחים הכלואים הם סכומים גדולים כל-כך, עד שאין להם מקום במשק הישראלי - אין היכן להשקיע אותם, ולכן חייבים להוציאם לחו"ל או לחלק אותם כדיבידנדים.

המתנגדים למתן הטבה לחברות טוענים, בין היתר, כי הוראת שעה שתיתן הקלה בנטל המס תיצור אפליה וחוסר שוויון. כך למשל, יוכלו חברות שחילקו דיבידנד לפני הוראת השעה לטעון כי הופלו לרעה ואף ייתכן שהמחלוקת תגיע לבג"ץ. טענה נוספת היא שבתום התקופה חברות שירצו לחלק דיבידנד פעם נוספת ימתינו להוראת השעה הבאה ואף יפעילו לחצים על הרשות והאוצר כדי שיקדמו הטבה דומה שוב.

התומכים בהקלה טוענים כי גם כך אף אחד לא נהנה היום מהכסף. לטענתם, הכסף הכלוא יושב באפיקים פיננסיים, רובם בחו"ל, והמדינה ממילא לא רואה ממנו מסים. לפי גישה זו, עדיף לקבל קצת פחות מס, אך לאפשר את השימוש בכסף.

■ כמה מס משלמות החברות הנהנות מההטבות לפי חוק עידוד השקעות הון?

לפי החוק, המס שיוטל על החברות במקרה של חלוקת דיבידנד יהיה בשיעור 15%, לעומת 25%-30% לבעלי מניות שאינם חוסים בגדר החוק. בנוסף, במקרה של שימוש בכספים, מוטל על החברות הללו מס חברות, אשר שיעורו משתנה מחברה לחברה. ככלל, רוב החברות נדרשות לשלם מס חברות בשיעור 25%. עם זאת, קיים הסדר חריג לחברת משקיעי חוץ (חברה ששיעור השקעות החוץ בה עולה על 25%), שלפיו המס יהיה 10% אם השקעת החוץ בחברה עומדת על 90%. אם שיעור השקעות החוץ עומד על 75%-90% יעמוד שיעור המס על 15%, ובין 50% ל-75% יעמוד שיעור המס על 20%.

רווחי החברות

העשירים משלמים

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות