גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופיל עובדי הבנקים: צוברים ותק, משכילים, רובם נשים

מה השתנה בהרכב עובדי הבנקים בשנת 2011, ומה אפשר ללמוד מהנתונים הללו על הגיל, ההשכלה והוותק של הבנקאי הממוצע

נכון לסוף שנת 2011 עבדו במערכת הבנקאית 49,594 איש. מי הם עובדי הבנקים? מה הגיל, ההשכלה והוותק שלהם? לפניכם התשובות לשאלות אלו, כפי שהן עולות מניתוח דוחות הבנקים לשנת 2011.

הבנקאי הממוצע נולד בשנת 1967, הוא בן 44 ועובד בבנק מעל 18 שנים. אבל יותר מדויק יהיה לומר "העובדת הממוצעת", כי 63.7% מהעובדים בבנקים הם בנקאיות. שיעור האקדמאים עומד על 56.6%, כך שמעל מחצית מהעובדים הם בעלי תואר ראשון לפחות. זאת, בהשוואה ל-54.1% בשנת 2010.

הבנק הכי צעיר הוא בנק ירושלים עם 9 שנות ותק בממוצע לעובד. אחריו נמצאים עובדי מזרחי טפחות עם 11.6 שנות ותק בממוצע, בהשוואה לוותק של 12 שנים אשתקד. הבנק המבוגר ביותר הוא דיסקונט כאשר לעובד הממוצע ותק של 24.8 שנים. אבל כאן סוף-סוף יש שינוי, כשאחרי 11 שנים רצופות של עלייה בגיל הממוצע, ב-2011 נרשמה ירידה בוותק של עובדי הבנק, שעמד ב-2010 על 26 שנים בבנק. הנתון הנוכחי מחזיר את דיסקונט לרמה שנרשמה בו בשנת 2007, ויש מקום להניח שתוכנית הפרישה המוקדמת בבנק תמשיך להקטין את הוותק הממוצע גם בשנה הבאה.

מה מאפיין כל בנק

כשמדובר בגיל הביולוגי, עובדי מזרחי טפחות הם הצעירים ביותר עם גיל ממוצע של 38.9 בהשוואה ל-39.1 אשתקד. אחרי מזרחי טפחות נמצאים עובדי בנק ירושלים (39) ואגוד (41.9). דיסקונט הוא הבנק הכי מבוגר גם בגיל העובדים: העובד הממוצע בדיסקונט הוא בן 49.6, בהשוואה ל-50.3 בשנה קודמת.

הבנק הכי משכיל הוא בנק ירושלים עם 65% עובדים אקדמאיים, אחריו מזרחי טפחות עם 64% ולאומי עם 63.5%. הבנק שבו שיעור העובדים האקדמאיים הוא הנמוך ביותר הוא דיסקונט עם 46.4%. זהו הבנק היחיד במערכת שיותר ממחצית עובדיו אינם בעלי השכלה אקדמית.

לאומי: 72.5% מעובדי הבנק עובדים במגזר הקמעונאי ו-27% מהם מוגדרים כסגל ניהולי. הוותק הממוצע של עובדי לאומי הוא 18.7 שנים כאשר הגיל הממוצע עומד על 44.7 שנים, בהשוואה ל-44.5 אשתקד. שיעור האקדמאים בבנק נמצא במגמת עלייה והגיע ל-63.5% לעומת 61.4% בשנת 2010. ב-1995, לשם השוואה, עמד שיעור האקדמאים בבנק על 26%. מבין המנהלים 93% הם אקדמאים.

הפועלים: 77% מעובדי הבנק עובדים במגזר הקמעונאי. הבנק מתבגר בהתמדה, אם כי הוא צעיר יותר מלאומי. הוותק הממוצע הגיע ב-2011 ל-17 שנים, עלייה בהשוואה ל-16.9 בשנת 2010 ו-16.6 שנים בשנת 2009. גם הגיל הממוצע עלה והגיע ל-42.7 בהשוואה ל-42.4 בשנת 2010 ו-41.9 בשנת 2009. שיעור האקדמאים נמצא אף הוא במגמת עלייה ועומד על 55.8% בהשוואה ל-53% בשנה הקודמת. בשנת 1998 עמד שיעור האקדמאים על 28%.

דיסקונט: 70% מעובדי הבנק עובדים במגזר הקמעונאי, כאשר 17% מהעובדים מוגדרים כמנהלים. הבנק הגיע בשנת 2011 לנקודת פיתול כשלאחר עשור של עלייה פרמננטית, החלו הוותק הממוצע (24.8) והגיל הממוצע (49.6) של עובדי הבנק לרדת. עם זאת, הדרך ארוכה וגם עתה דיסקונט נמצא הרחק מבנקים אחרים, כשעובדיו מבוגרים בחמש שנים מהממוצע במערכת, והוותק שלהם גבוה ב-6.5 שנים מהממוצע. שיעור האקדמאים נמצא בעלייה והגיע ל-47% - כפול משיעורו בשנת 2000. שיעור האקדמאים מהמנהלים עומד על 74%, ושיעור האקדמאים מהפקידים על 36%.

מזרחי טפחות: 80% מעובדי הבנק עובדים במגזר הקמעונאי, השיעור הגבוה במערכת הבנקאית. הוותק הממוצע הגיע בשנת 2011 ל-11.6 שנים, כאשר הגיל הממוצע של עובדי הבנק היה 38.9 שנים. שיעור האקדמאים הגיע ל-64%.

בינלאומי: 67% מעובדי הבנק עובדים במגזר הקמעונאי, כאשר 12% מהעובדים מוגדרים כמנהלים - השיעור הנמוך במערכת. הוותק הממוצע הגיע בשנת 2010 ל-16 שנים, בהשוואה ל-15.6 בשנה הקודמת. הגיל הממוצע של עובדי הבנק היה 44 שנים בהשוואה ל-43.7 אשתקד. שיעור האקדמאים הגיע ל-50.2%.

ובבנקים הקטנים: בבנק אגוד הוותק הממוצע של העובדים הוא 13.8 שנים והגיל הממוצע עומד על 41.9. שיעור האקדמאים בבנק הוא 58%. בבנק ירושלים, הוותק הממוצע הוא כאמור 9 שנים, כאשר הגיל הממוצע היה 39. 47% מעובדי הבנק מועסקים בחוזה אישי.

(שוב) אי אפשר להשוות

בשנת 2011 לא ניתן היה להשוות את הרווח המימוני בדוחות הכספים לנתוני שנת 2010 בגלל כניסתו לתוקף של חוזר חובות פגומים. החוזר העביר (בין יתר השינויים) את "גביית הריבית בגין הפסדי אשראי" מסעיף רווח מימוני כהכנסות מימוניות, לסעיף הוצאות בגין הפסדי אשראי (חובות מסופקים), כהקטנת הוצאה (רקוברי). השינוי, הטכני במהותו, הפך תוספת הכנסות להקטנת הוצאות והשפיע על יחסי יעילות, מרווחים, שיעור הפרשה לחובות מסופקים וכמעט כל פרמטר השוואתי. בפועל, המהלך הזה שבר לגמרי את בסיס ההשוואה לתוצאות היסטוריות.

גם השנה דאגו בבנק ישראל לוודא שלא ניתן יהיה להשוות את הרווח המימוני לתוצאות העבר. החל מדוחות הרבעון הראשון שיתפרסמו השבוע, יכנס לתוקף שינוי חדש שיהפוך על ראשו את דוח רווח והפסד: סעיף "הרווח המימוני" יבוטל ובמקומו יבואו שני סעיפים: "הכנסות ריבית" ו"הוצאות ריבית". שני סעיפים אלו יסוכמו תחת "הכנסות ריבית נטו". ההכנסות התפעוליות, שהיום כוללות הכנסות מעמלות והכנסות אחרות, יעברו שינוי. הן יקראו "הכנסות שאינן מריבית", ויתווסף סעיף נוסף "הכנסות מימון שאינן מריבית". סעיף זה יכלול הכנסות שנכללו בעבר ברווח המימוני כמו בגין מכשירים נגזרים, תוצאות פעילות השקעה באג"ח ובמניות, הפרשי שער, הוצאות איגוח ועוד.

פרופיל עובדי הבנקים

עוד כתבות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה