גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים שיצילו את היערות באפריקה (וגם ירוויחו מזה)

יזמים מישראל ינהלו תוכנית לבלימת כריתת היערות ברפובליקה המרכז אפריקנית בתמורה למיליוני אירו שיוזרמו אליה מתאגידים מזהמים ■ הרעיון: מכירת זכויות לפליטת CO2 בדומה למכירת ניירות ערך

חברה שבבעלות יזמים ישראלים תנהל את שימור יערות הגשם הטרופיים של הרפובליקה המרכז אפריקנית. תקופת ההתקשרות של חברת קרבון אסאנס (CARBON ESSENCE) עם המדינה תיארך 25 שנה, ובמהלכן המדינה תקבל תמריצים כספיים בתמורה להגנה על יערות הגשם, ותוביל מהלכים לבלימת בירוא היערות.

קרבון אסאנס, שנוסדה ב-2009 ונרשמה בלונדון, היא בבעלות ראש מחלקת שבויים ונעדרים לשעבר בצה"ל, תא"ל (במיל') יצחק תדהר וטרי ג'וליוס, ועוסקת במימון מיזמים בתחום איכות הסביבה. החברה תנהל עבור ממשלת הרפובליקה הליכים, שבסופם תכניס מדי שנה לקופתה בין 35 ל-80 מיליון אירו.

על בסיס הגנה נמרצת מצד הרפובליקה על יערותיה, תאגידים תעשייתיים שנחשבים מזהמים ירכשו ממנה זכויות לפלוט לאטמוספירה CO2 (דו-תחמוצת הפחמן) במסגרת פעילותם השוטפת. מתוקף אמנות סביבתיות בינלאומיות שנועדו לצמצם את היקף הפליטות באמצעות רגולציה קשיחה, חברה תעשייתית תחויב בתשלום היטל על כל טון של CO2 שהיא פולטת. פליטות אלה אמורות להתקזז עם הוצאות ההגנה על היערות, כשהגורם שמגן על משאב הטבע הנכחד ירוויח כסף שישלם לו המזהם.

בקרבון אסאנס אומרים כי הכסף שיזרום למדינה ישמש אותה לשיפור איכות החיים של תושביה, תוך הקמת בתי חולים ופיתוח שירותי רווחה וחינוך, תשתיות, חקלאות מודרנית ועוד.

"השוק בחיתוליו"

לפי החזון שמתפתח בעולם לצמצום פליטת CO2, גז שנחשב מחולל מרכזי בהתחממות הגלובלית, גובשו תכניות שאפתניות להצלת יערות הגשם. ממדי התופעה מדאיגים במיוחד במדינות אפריקה, שבהן קל יותר לתאגידים לקנות את הזכות לכרות עצים.

בנקים ובתי השקעות מובילים בעולם, שזיהו את הפוטנציאל הכספי האדיר שטמון בהסדרים הסביבתיים, פתחו מחלקות שינהלו אותם ומעריכים את השוק המתעורר בסכומי עתק. "השוק עדיין רדום ונמצא בחיתוליו", אומר ל"גלובס" יו"ר קרבון אסאנס, ראבי שפירא, בעבר שותף בחברת הייעוץ דלויט ישראל, שהוביל את העסקה באפריקה לצד הבעלים, ג'וליוס ותדהר. "זה העיתוי שהיה נכון מבחינתנו כדי להיכנס למגרש הזה, שכן בעוד שנה או שנתיים כל הענקיות בעולם ישחקו בו, ולחברות קטנות כמו שלנו לא היה יכול להיות שום סיכוי להתבסס ולהתנהל בו".

אנשי קרבון אסאנס ינהלו מתוקף ההסכם את הזיכיון לשימור 10 עד 24 מיליון דונם של יערות גשם ברפובליקה המרכז אפריקנית. להערכת שפירא, בשנה הקרובה החברה תתווך בין הנהגת המדינה לבין בנק, בית השקעות או חברה תעשייתית לצורך גיבוש עסקה למכירת זכויות הפחמן. כל שטח של יער גשם יתומחר בהתאם לרמת המחירים שנקבעת בבורסות ייעודיות, שכבר פעילות בסאו פאולו ובלונדון, והגוף המזהם יעביר למדינה את הכסף בתמורה להמשך הפליטה בתהליך הייצור שלו. קרבון אסאנס תהנה מאחוזים מהכסף שיוזרם למדינה, שאת היקפם היא לא מפרטת.

חגיגה של מיליונים

מרחבים חרוכים בלב יערות גשם מוכיחים את הצורך הבהול בהסדר שיגן על משאב הטבע הנעלם. פרופ' דניאל רבינוביץ', מומחה לחקר ההתחממות הגלובלית מאוניברסיטת תל אביב, אומר בשיחה עם "גלובס", כי מדי שנה כחצי אחוז מיערות הגשם בעולם נכחד.

הסדרים חדשים שמתחילים לצבור תאוצה מסמנים שינוי מגמה. בקצה התהליך, להגנה על יערות הגשם יהיה אינטרס כלכלי מובהק, משאבי טבע ואיתם מערכות אקולוגיות שלמות, שחשופים לסכנת הכחדה, יינצלו, וכך גם הזיהום שיהפוך למעיק יותר כלכלית עבור המזהם.

ממשלות שיגנו על יערות הגשם באמצעות מכירת זכויות פחמן יוכלו להכניס לקופתן בין 10 ל-20 דולר לטון של פליטת CO2, לפי רמת המחירים המקובלת כיום בבורסות הייעודיות. מומחים מעריכים שככל שהרגולציה הסביבתית תתפתח והבקרה על היקף הפליטות תגבר, המזהם יידרש לשלם והרבה - המחיר לטון פליטות יזנק ויהפוך את התעשייה הזאת לחגיגה של ענקים.

"מומחים מעריכים שמחיר טון פליטות אחד יגיע ל-60-70 דולר", אומר פרופ' רבינוביץ'. "לא בכדי הבנקים הגדולים בעולם ובתי השקעות ידועים נכנסים לתמונה ומתבססים בתחום. נוסף על התשלום השנתי לכל שטח יער שלא נכרת, חברה מזהמת תשלם למדינה גם תמלוגים על רווחיה".

לפי פרופ' רבינוביץ', הבנקים ובתי ההשקעות כבר קונים את זכויות הפחמן מאותן מדינות, ומחזיקים בהן כמו שמחזיקים בניירות ערך. יש יותר מסיבה אחת להאמין שתוך זמן קצר המחיר של הזכויות האלה יאמיר, ואז הן יימכרו כ"קרדיטים" לחברות שפעילותן מזהמת.

"יש מי שחושש שבינתיים זאת רק בועה, שרק בתי ההשקעות בוול סטריט ירוויחו ממנה. עדיין אין רגולציה שמאפשרת מיצוי של המצב, וניכר שאין מספיק נחישות בעניין, אולי משום שהמדינות בעצמן מזהמות", אומר פרופ' רבינוביץ'. "עם זאת, די בהסכם של נשיא ארה"ב עם סין לצמצום הפליטות, והמחיר של זכויות הפחמן יזנק. בסופו של דבר, כל חברה מזהמת תהיה חייבת להתחבר להסכם כזה, ולשלם על פליטותיה, כפי שחברות משלמות אגרות והיטלים על הטמנת פסולת באתרים מורשים. בדיוק למצב הזה מכוונים בתי ההשקעות והבנקים".

תוכניות התרחבות

שפירא וחבריו בקרבון אסאנס מדווחים על מגעים שמתקיימים עם מדינה נוספת באפריקה.

"במערב נוטים להסתכל בהתנשאות על האפריקנים, אך מבינים שם לחלוטין את הערך של המשאבים, ולכן יש לקיים מולם משחק הוגן", אומר שפירא. "בהחלט אפשר לראות בהסדרים הכלכליים-סביבתיים מסוג זה כדי לסייע למדינות נחשלות להוביל שינוי לקראת צמיחה ועדיין, יהיה יומרני להאמין שזה כרטיס היציאה היחיד של מדינות אפריקה מהעוני והנחשלות".

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר