גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים שיצילו את היערות באפריקה (וגם ירוויחו מזה)

יזמים מישראל ינהלו תוכנית לבלימת כריתת היערות ברפובליקה המרכז אפריקנית בתמורה למיליוני אירו שיוזרמו אליה מתאגידים מזהמים ■ הרעיון: מכירת זכויות לפליטת CO2 בדומה למכירת ניירות ערך

חברה שבבעלות יזמים ישראלים תנהל את שימור יערות הגשם הטרופיים של הרפובליקה המרכז אפריקנית. תקופת ההתקשרות של חברת קרבון אסאנס (CARBON ESSENCE) עם המדינה תיארך 25 שנה, ובמהלכן המדינה תקבל תמריצים כספיים בתמורה להגנה על יערות הגשם, ותוביל מהלכים לבלימת בירוא היערות.

קרבון אסאנס, שנוסדה ב-2009 ונרשמה בלונדון, היא בבעלות ראש מחלקת שבויים ונעדרים לשעבר בצה"ל, תא"ל (במיל') יצחק תדהר וטרי ג'וליוס, ועוסקת במימון מיזמים בתחום איכות הסביבה. החברה תנהל עבור ממשלת הרפובליקה הליכים, שבסופם תכניס מדי שנה לקופתה בין 35 ל-80 מיליון אירו.

על בסיס הגנה נמרצת מצד הרפובליקה על יערותיה, תאגידים תעשייתיים שנחשבים מזהמים ירכשו ממנה זכויות לפלוט לאטמוספירה CO2 (דו-תחמוצת הפחמן) במסגרת פעילותם השוטפת. מתוקף אמנות סביבתיות בינלאומיות שנועדו לצמצם את היקף הפליטות באמצעות רגולציה קשיחה, חברה תעשייתית תחויב בתשלום היטל על כל טון של CO2 שהיא פולטת. פליטות אלה אמורות להתקזז עם הוצאות ההגנה על היערות, כשהגורם שמגן על משאב הטבע הנכחד ירוויח כסף שישלם לו המזהם.

בקרבון אסאנס אומרים כי הכסף שיזרום למדינה ישמש אותה לשיפור איכות החיים של תושביה, תוך הקמת בתי חולים ופיתוח שירותי רווחה וחינוך, תשתיות, חקלאות מודרנית ועוד.

"השוק בחיתוליו"

לפי החזון שמתפתח בעולם לצמצום פליטת CO2, גז שנחשב מחולל מרכזי בהתחממות הגלובלית, גובשו תכניות שאפתניות להצלת יערות הגשם. ממדי התופעה מדאיגים במיוחד במדינות אפריקה, שבהן קל יותר לתאגידים לקנות את הזכות לכרות עצים.

בנקים ובתי השקעות מובילים בעולם, שזיהו את הפוטנציאל הכספי האדיר שטמון בהסדרים הסביבתיים, פתחו מחלקות שינהלו אותם ומעריכים את השוק המתעורר בסכומי עתק. "השוק עדיין רדום ונמצא בחיתוליו", אומר ל"גלובס" יו"ר קרבון אסאנס, ראבי שפירא, בעבר שותף בחברת הייעוץ דלויט ישראל, שהוביל את העסקה באפריקה לצד הבעלים, ג'וליוס ותדהר. "זה העיתוי שהיה נכון מבחינתנו כדי להיכנס למגרש הזה, שכן בעוד שנה או שנתיים כל הענקיות בעולם ישחקו בו, ולחברות קטנות כמו שלנו לא היה יכול להיות שום סיכוי להתבסס ולהתנהל בו".

אנשי קרבון אסאנס ינהלו מתוקף ההסכם את הזיכיון לשימור 10 עד 24 מיליון דונם של יערות גשם ברפובליקה המרכז אפריקנית. להערכת שפירא, בשנה הקרובה החברה תתווך בין הנהגת המדינה לבין בנק, בית השקעות או חברה תעשייתית לצורך גיבוש עסקה למכירת זכויות הפחמן. כל שטח של יער גשם יתומחר בהתאם לרמת המחירים שנקבעת בבורסות ייעודיות, שכבר פעילות בסאו פאולו ובלונדון, והגוף המזהם יעביר למדינה את הכסף בתמורה להמשך הפליטה בתהליך הייצור שלו. קרבון אסאנס תהנה מאחוזים מהכסף שיוזרם למדינה, שאת היקפם היא לא מפרטת.

חגיגה של מיליונים

מרחבים חרוכים בלב יערות גשם מוכיחים את הצורך הבהול בהסדר שיגן על משאב הטבע הנעלם. פרופ' דניאל רבינוביץ', מומחה לחקר ההתחממות הגלובלית מאוניברסיטת תל אביב, אומר בשיחה עם "גלובס", כי מדי שנה כחצי אחוז מיערות הגשם בעולם נכחד.

הסדרים חדשים שמתחילים לצבור תאוצה מסמנים שינוי מגמה. בקצה התהליך, להגנה על יערות הגשם יהיה אינטרס כלכלי מובהק, משאבי טבע ואיתם מערכות אקולוגיות שלמות, שחשופים לסכנת הכחדה, יינצלו, וכך גם הזיהום שיהפוך למעיק יותר כלכלית עבור המזהם.

ממשלות שיגנו על יערות הגשם באמצעות מכירת זכויות פחמן יוכלו להכניס לקופתן בין 10 ל-20 דולר לטון של פליטת CO2, לפי רמת המחירים המקובלת כיום בבורסות הייעודיות. מומחים מעריכים שככל שהרגולציה הסביבתית תתפתח והבקרה על היקף הפליטות תגבר, המזהם יידרש לשלם והרבה - המחיר לטון פליטות יזנק ויהפוך את התעשייה הזאת לחגיגה של ענקים.

"מומחים מעריכים שמחיר טון פליטות אחד יגיע ל-60-70 דולר", אומר פרופ' רבינוביץ'. "לא בכדי הבנקים הגדולים בעולם ובתי השקעות ידועים נכנסים לתמונה ומתבססים בתחום. נוסף על התשלום השנתי לכל שטח יער שלא נכרת, חברה מזהמת תשלם למדינה גם תמלוגים על רווחיה".

לפי פרופ' רבינוביץ', הבנקים ובתי ההשקעות כבר קונים את זכויות הפחמן מאותן מדינות, ומחזיקים בהן כמו שמחזיקים בניירות ערך. יש יותר מסיבה אחת להאמין שתוך זמן קצר המחיר של הזכויות האלה יאמיר, ואז הן יימכרו כ"קרדיטים" לחברות שפעילותן מזהמת.

"יש מי שחושש שבינתיים זאת רק בועה, שרק בתי ההשקעות בוול סטריט ירוויחו ממנה. עדיין אין רגולציה שמאפשרת מיצוי של המצב, וניכר שאין מספיק נחישות בעניין, אולי משום שהמדינות בעצמן מזהמות", אומר פרופ' רבינוביץ'. "עם זאת, די בהסכם של נשיא ארה"ב עם סין לצמצום הפליטות, והמחיר של זכויות הפחמן יזנק. בסופו של דבר, כל חברה מזהמת תהיה חייבת להתחבר להסכם כזה, ולשלם על פליטותיה, כפי שחברות משלמות אגרות והיטלים על הטמנת פסולת באתרים מורשים. בדיוק למצב הזה מכוונים בתי ההשקעות והבנקים".

תוכניות התרחבות

שפירא וחבריו בקרבון אסאנס מדווחים על מגעים שמתקיימים עם מדינה נוספת באפריקה.

"במערב נוטים להסתכל בהתנשאות על האפריקנים, אך מבינים שם לחלוטין את הערך של המשאבים, ולכן יש לקיים מולם משחק הוגן", אומר שפירא. "בהחלט אפשר לראות בהסדרים הכלכליים-סביבתיים מסוג זה כדי לסייע למדינות נחשלות להוביל שינוי לקראת צמיחה ועדיין, יהיה יומרני להאמין שזה כרטיס היציאה היחיד של מדינות אפריקה מהעוני והנחשלות".

עוד כתבות

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD