גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל קמהדע: "התברר שהפוטנציאל גבוה משחשבנו"

בניסויים בחלבון ה-AAT לאמפיזמה, גילתה קמהדע כי הוא מתאים גם למחלות נוספות, ובהן סוכרת ■ המנכ"ל דוד צור: "החלבון הזה יעסיק אותנו בשנים הקרובות"

מבין חברות פיתוח התרופות שנסחרות בבורסה בתל אביב, קמהדע וטבע הן היחידות שמתנהלות כחברות פארמה עם מלוא היכולות - מגילוי מוצרים ועד שיווק. לקמהדע יש מוצר מאושר בארה"ב ובאירופה, הסכם שיווק משותף עם חברה גדולה, ותחזית הכנסות של 257 מיליון שקל ל-2012, לאחר שב-2011 היא רשמה הכנסות של 215 מיליון שקל.

לפני כעשר שנים החליטה קמהדע להסיט את המיקוד מייצור ושיווק של מוצרים גנריים בעיקר לשווקים מתפתחים, לפיתוח ושיווק של מוצרים עם ערך מוסף גם למדינות מערביות. עד היום, עמדה החברה בכל יעדיה ובלוחות הזמנים שהגדירה מראש. לכן מעניין לבדוק איפה היא תהיה בעוד עשר שנים.

בדרך קרה דבר לא צפוי - חלבון ה-AAT שאותו פיתחה החברה לאמפיזמה (נפחת) תורשתית בהזרקה ובאינהלציה, התגלה כיעיל למחלות נוספות. כיום החלבון נמצא בניסויים קליניים מתקדמים להתוויות של טיפול במחלות כמו COPD, סיסטיק פיברוזיס, ברונכיאקטזיס ואפילו סוכרת. במחלות הללו, לעומת הנפחת, אין כיום בשוק טיפול מקובל בחלבון ה-AAT, ועל קמהדע חלה החובה להוכיח מאפס את יעילותו למחלות הללו.

המוצרים החדשים מהווים הזדמנות גדולה אך גם סיכון רב, שכן קמהדע עלולה להשקיע בראשונה סכומים נכבדים בניסויים שעלולים גם להיכשל. האתגר גדול במיוחד בהתוויה לסוכרת, שהיא מחלה מורכבת ומנגנון הפעילות של החלבון עבורה פחות מובן. אך בניגוד לחברות ביומד אחרות, קמהדע ערוכה פיננסית ותפעולית למשימה, וכישלון באחד המוצרים הללו, או אפילו בכולם, לא יקבור אותה.

"אנחנו רואים עכשיו את התוצאות של ההשקעות שעשינו לפני 10 שנים. התברר שהפוטנציאל שלנו גבוה ממה שחשבנו", אומר מנכ"ל קמהדע דוד צור, "אנחנו מעריכים שנתחיל לראות את המוצרים הנוספים נכנסים לשוק ב-2015.

"כמו כן, באותה שנה צפויה קפיצה במכירות. ענקית התרופות באקסטר תשיק את המפעל החדש שלה לייצור AAT, כך שהיא תוכל לשווק כמויות גדולות יותר מהמוצר במסגרת ההסכם איתנו, ולנו יתפנה כושר ייצור למוצרים אחרים על בסיס אותו חלבון".

עם הפנים למזרח

באקסטר משווקת את כל המוצרים של קמהדע שניתנים בהזרקה על בסיס ה-AAT בארה"ב, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד. מדובר במוצר בעל אישור לנפחת תורשתית, ושנמצא בניסויים קליניים לסוכרת. "באקסטר זכאית לשווק את המוצר לסוכרת בטריטוריות שלה", אומר צור. "ייתכן שנחתום על שיתופי פעולה נוספים סביב מוצר זה באזורים אחרים".

* ויתרתם זמנית על רווחיות כדי להגיע למוצרי ערך מוסף. מתי תשובו לרווחיות?

צור: "אחוז ההשקעה במו"פ ביחס לסך המכירות ילך ויקטן עד כ-10%, ולא הרבה פחות, כי אנחנו חברת פיתוח תרופות".

לשם השוואה, טבע, שמפתחת בעיקר תרופות גנריות, השקיעה ברבעון האחרון כ-5.7% מכנסותיה במו"פ.

"אני מקווה שבמוצרים הנוספים נחתום מראש על הסכמים עם שותפים אסטרטגיים, שיממנו חלק מן הניסויים הקליניים המתקדמים", מוסיף צור. זאת, בניגוד למוצר המאושר לשיווק, שאת הניסוי בו מימנה קמהדע ורק לאחר מכן נחתם שיתוף הפעולה.

* באחרונה מדינות מתפתחות סומנו כמנוע צמיחה מוביל לחברות פארמה, ואילו אתם התחלתם להתמקד במדינות מפותחות. מה גישתכם בנושא?

"אנחנו באמת נמצאים בשווקים של מדינות מפותחות כבר שנים רבות. אבל הגדרנו כמה מדינות מתפתחות כיעדים חשובים במיוחד. בברזיל והודו כבר יש לנו נוכחות, וברוסיה וסין אנחנו בתחילת הדרך. אגב, המוצר לסוכרת יכול להימכר כבר היום במדינות המתפתחות. החלבון עצמו כבר נמכר שם, רק צריך להוסיף הנחיית שימוש. אם תוצאות הניסוי הבא שלנו יהיו טובות, נשקול להיכנס לשווקים הללו לפני ארה"ב".

נציין כי השבוע חברה בשם Omni השלימה ניסוי שלב I בחלבון ה-AAT לסוכרת נעורים, ובו נמצאו סימנים ראשונים ליעילות למוצר במחלה.

* יש לכם מוצרי ערך מוסף רבים בפיתוח, אבל בסופו של דבר כולם מבוססים על חלבון אחד. שקלתם לבזר את המקורות, ליתר ביטחון?

"החלבון הזה, להתוויות שכבר הגדרנו ואולי לעוד מחלה או שתיים, צפוי להעסיק אותנו בשנים הקרובות. אנחנו נמצאים בעמדה מצוינת בעבודה איתו והפוטנציאל סביבו כל כך גדול שלא כדאי לנו כרגע לחפש פתרונות אחרים, אם כי איננו אדישים להזדמנויות".

* כושר הייצור לחלבון וחומרי הגלם לכך מוגבלים באופן טבעי. אם המוצר אכן יאושר לכל האינדיקציות, באמת תוכלו לספקו לכולן?

"עשויה להיות בהמשך מגבלה של כושר ייצור, שתשתחרר עם הקמת מפעלים חדשים. גם חומר הגלם מהווה מגבלה, אך אנחנו ערוכים לספק שוק של מיליארדי דולרים. היום אנחנו מטפלים ב-5,000-6,000 חולים בעולם. מגבלת חומר הגלם מגבילה אותנו ל-20-30 אלף חולים".

* בשביל שוק הסוכרת זו טיפה בים. לא עדיף להתמקד במוצרים הניתנים באינהלציה שדורשים פחות חומר?

"נכון, המוצר לא יספיק לכל חולי הסוכרת, אבל אולי הוא יעודד ייצור של מוצרים דומים בטכנולוגיה חלופית. אם נצליח בתחום הסוכרת נוכל להגיע לשיתופי פעולה שיקנו לנו עוד כושר יצור, ויהפכו אותנו לחברה אטרקטיבית עבור כל החברות המובילות שכולן מתעניינות במחלה".

* אתה רומז שתימכרו לחברה גדולה בשנים הקרובות?

"כרגע אין לנו מדיניות של רכישות, אך זו חברה שכל האפשרויות פתוחות בפניה. לעומת זאת, יש לנו אפשרות לגייס כספים בחו"ל, אך כרגע אין לנו צורך בזה. לדעתנו השווי שלנו בבורסה בישראל עדיין נמוך מכדי להצדיק גיוס בחו"ל. זה נושא שיידון השנה בדירקטוריון".

חלבון עוזר המון

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב