גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לישראל יש את היכולות, ושמורה לנו הזכות להגנה עצמית"

את הדברים אמר סגן שר החוץ דני איילון, במסגרת דיון שנערך תחת הכותרת "עתיד כלכלת ישראל - לאן?" ■ ד"ר אתי לוצאטי: "הייצוא התעשייתי העיקרי של ישראל הוא הטכנולוגי, ואנחנו רואים בו מגמות ראשוניות של האטה"

"אני לא חושב שצריכים להגיב לדברים שהגיעו מסוריה ואני לא מציע לאף אחד לערב את ישראל בעניינים בסוריה. הדבר שכדאי ללמוד מההתבטאויות הסוריות לגבי ישראל זה הלחץ האטומי שהמנהיגות בטהרן נמצאת בו, אחרי שהשיחות מול המעצמות לא הלכו כמו שהם קיוו". כך אמר הערב סגן שר החוץ דני איילון, במסגרת דיון שנערך תחת הכותרת "עתיד כלכלת ישראל - לאן?". הדיון התקיים בת"א בשיתוף "גלובס" ויעקובי ניב, שותפו בישראל של העיתונאי האמריקני הוותיק, לארי קינג.

עוד אמר איילון בנושא האיראני כי: "אנחנו מחכים ליולי במוסקווה, מפגש שיהיה קריטי לדעתי. עדיין יש שביב תקווה שבמוסקווה האיראנים יבינו שהאינטרס שלהם הוא להיענות לדרישות של המעצמות. סיבה נוספת ללחץ של האיראנים הוא ממה שקורה בסוריה, שהיא השותף האסטרטגי הכי חשוב שלהם, והשותף היחיד שלהם במזה"ת. אם הם מאבדים את אסד וסוריה מצבם יהיה חמור בהרבה. לכן הניסיון לערב אותנו, מעבר לכך אני לא מייחס לו יותר מדי חשיבות".

איילון גם התייחס להתבטאויות הפומביות הרבות בנוגע לאופציה הצבאית של ישראל למתקפה באיראן ואמר כי: "מבחינת היכולות והאפשרויות של ישראל, הן קיימות. צריך לחשוב על כמה מהלכים קדימה ולהבין בצורה מושכלת לאן הולכים. לישראל יש את היכולות, ויש לנו כוונה לממש זכות להגנה עצמית במידה ונראה שזו האופציה היחידה. אבל זו בוודאי שצריכה להיות האופציה האחרונה. אני מאמין באפקטיביות של הלחץ המופעל על איראן. למרות שהאייתולות באיראן קיצוניים, אם ייכנס לתוקף אמברגו נפט מלא, זה יגרום לקריסה שם והם נלחצים מכך".

"לאיראן היום אין קלפים, לכן הדרישה בנושא הגרעין צריכה להיות טוטאלית, כי היא במצב שאין לה הרבה אפשרויות. אם הקהילה הבינ"ל תהיה נחושה, לדעתי ייתר את כל האופציות הצבאיות", דברי איילון.

"אנחנו מרגישים את זה מהצד הטכנולוגי. יש לנו לקוחות בתחומי אבטחת המידע, והיום הנושא הזה עלה במספר מימדים למעלה מבחינת החשיבות והחומרה. שומעים על כל מיני התקפות, אבל גם אנחנו יכולים להיות חשופים להתקפות", דברי שי אורן, מנכ"ל CA בישראל.

"בעולם המיחשובי היום כולם מרושתים והתקפה יכולה להגיע מכל מקום. אנחנו נמצאים תחת התקפה, ויש מאמץ תמידי של התקפה והגנה שלא נגמר. מערכות ההגנה שלנו יותר מפותחות משלהם, כי אנחנו מתארגנים לכך בצורה יותר נחושה, עושים זאת לא מעט שנים, ויש לנו יכולות לייצר פתרונות", הוסיף אורן.

עו"ד ניצן הירש, אחראי על תחום ההייטק במשרד גרוס, חודק, קלינהנדלר, הלוי, גרינברג ושות' ציין באותו עניין כי "רק בחודש האחרון ייצגנו שלוש חברות שנמכרו בסכומים מאוד יפים ויש בקנה עוד דברים. פעילות של מיזוגים ורכישות בשיא התנופה, אבל העננה של איראן מרחפת כל הזמן מעל הפעילות שלנו".

ד"ר אתי לוצאטו, שותפה בקבוצת לוצאטו שלקחה חלק בפאנל התייחסה למצב ענף ההיי-טק בישראל ואמרה כי "הייצוא התעשייתי העיקרי של ישראל הוא הטכנולוגי, ואנחנו רואים בו מגמות ראשוניות של האטה. מספר חברות הסטארט-אפים ירד דרמטית ביחס לשנים קודמות. גיוסי קרנות הון סיכון לשלבים מוקדמים לחברות סטארט אפ ירדו ב-2011 ויש גם סימנים לכך בשנה הזו. יש בעייתיות מסוימת, והפעילים בענף ההיי=טק מודעים לה. הממשלה עושה דברים בעניין כדי לפתור את הבעיה. התעשייה הזו עוברת תקופה לא פשוטה, וצריכה לחשוב בצורה יצירתית כדי לעבור את התקופה הזו".

כאשר איילון נשאל ע"י חגי גולן האם המחאה החברתית עדיין באוויר, הוא השיב: "עוד מוקדם להגיד. המחאה הייתה בעיקר על זה שחלוקת הנטל הפכה להיות בלתי שוויונית. לכן, אם נצליח להביא חוק שמדבר על שוויון בנטל, זה יוציא הרבה עוקץ מהמחאה. כרגע, יש אתגרים עצומים, ביטחוניים, כלכליים וחברתיים ואני חושב שהקדימות תהיה לעניינים החברתיים. לגבי הנושאים הכלכליים, נצטרך כולנו למשוך שפתיים.

גולן: האם הרגולציה המכבידה לא מכבידה מדי?

עו"ד הירש: "הרבה פעמים כשרגולציה שנועדת לפתור בעיה, היא יוצרת אחת אחרת. במצב היום, גם בתחום דיני ני"ע וגם בתחומים נוספים, לחברות ציבוריות בינוניות וקטנות לפעמים ההתעסקות בדרישות הרגולציה מאוד מקשה על פעילותן. העלות הכספית השנתית הנדרשת מהן, וזמן ההנהלה הנדרש לכך, מאוד פוגע בהן".

לדברי אורן, "הבעיה שאני מתמודד איתה היא אחרת, לא רגולטורית. הרבה מזמני מוקדש לכך שהחברה האם תשקיע יותר בישראל. מרכזי הפיתוח של החברות הבינוניות מייצרים השקעה אדירה של כסף וזה נותן יציבות להיי-טק הישראלי לאורך שנים. בעידן בו העולם כולו מקושר קשה הרבה יותר לשמר ידע. בגלל זה, הבעיות שלנו בישראל מחמירות, כי אנחנו נמצאים בתחרות עזה מבחינת פיתוח מול השווקים בהודו ובסין. הם מתחילים להיות שחקן בכלכלה הגלובלית, מפתחים פתרונות לפחות כמונו ומתמודדים איתנו למשוך מרכזי ענק אליהם. לכן אני מתמודד לשכנע את האמריקנים להשקיע בישראל, למרות האלטרנטיבות".

גולן: המוח היהודי ממשיך להמציא לנו פטנטים כמו בעבר?

לוצאטו: "כן. לחדשנות הטכנולוגית בישראל יש יתרון ברור ומובהק, אבל סין והודו נושפים בעורפנו. אלה שתי מדינות שבגלל גורם המאסה וקצב הצמיחה שלהן, גם בחדשנות הטכנולוגית הן מהוות איום. מנוע הצמיחה של ההיי-טק הישראלי הוא חברות סטארט-אפ".

גולן: בעוד שנה מעכשיו, איפה עומד הנושא האיראני ואיפה עומדת הכלכלה העולמית?

איילון: "הנושא האיראני יהיה מאחורינו. תהיה התעשתות באיראן, והם יסכימו למערכת בקרה מאוד חזקה. במזה"ת נראה המשך פיצולים והתפרקויות של מדינות. הכלכלה העולמית תמשיך לדשדש. הבחירות בארה"ב אולי ייתנו תקווה חדשה, אבל חזרה לצמיחה של 4% במדינות OECD תיקח לפחות שנתיים".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה