גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי הקמפיינים שמחנכים אותנו לצרכנות נבונה?

קמפיינים שמחנכים לצרכנות נבונה שתקטין את הוצאותינו הם כבר עניין שבשגרה ■ האם מדובר בדאגה כנה לצרכן - או בעוד דרך של החברות להגדיל הכנסות?

בחודש האחרון השיקה רשות החשמל קמפיין הקורא לצרכנים לצמצם את צריכת החשמל - בין היתר בעקבות משבר הגז והדלקים העומד בפנינו.

אזרחי ישראל התבשרו, באמצעות קמפיין פרסומי רחב, כי אם יצליחו לצמצם במהלך הקיץ הקרוב את צריכת החשמל שלהם בשיעורים ניכרים - יקבלו הטבה נוספת שתבוא לידי ביטוי בהנחה בחשבונות החשמל שלהם.

לצרכנים הוסבר כי הם יוכלו ולחסוך כסף באופן מיידי באמצעות תמריצים והנחות בחשבון החשמל (עד 50%, בהתאם לצמצום הצריכה).

מתברר כי לא רק רשות החשמל דואגת לנו: "רוצים לחסוך בקניות בסופר?" נשמע קולו של אלון גל בקמפיין ממומן מעל גלי האתר, "העדיפו לקנות לחם ולפרוס אותו עצמאית - ותחסכו עשרות שקלים בחודש". מאחורי הקמפיין עומדת רשת שופרסל, כפי שאף נאמר בסיום הטיפ היומי והחשוב.

האם דוגמאות אלה וקמפיינים נוספים מעידים על עידן חדש, שבו חברות מרגישות כי הדרך הנכונה לתרום לקהילה היא על-ידי עידוד הצרכנים לצריכה מושכלת? לא בטוח.

טיפים לצרכנות נבונה ולהתנהלות צרכנים מושכלת הם חשובים, ואכן יכולים לחסוך עשרות ואף מאות שקלים בחודש. אך עד כמה יכול הצרכן לנטרל את הציניות העומדת מאחורי קריאה של גוף מסחרי לצרכן לבזבז פחות, אף שמדובר בגוף שמטרתו להרוויח כמה שיותר מאותו צרכן? או שמא מדובר במערכת יחסים מזן חדש המושתתת על ערכים של דאגה אמיתית לצרכן?

מעודדים אנרגיות חיוביות

"בעולם הריטייל אפשר לייחס כמעט לכל דבר אספקט ציני" אומר אורי עיני, מנכ"ל משותף במשרד הפרסום אדלר חומסקי & ורשבסקי, "החל באופן שבו בנויות החנויות והמוצרים מסודרים על המדפים, מתוך מטרה לקדם מוצרים מסוימים הישר לעגלת הקניות. אלא שישראל משתנה ברמת הערכים הצרכניים ומצמצמת פערים בנושא הזה מול ארה"ב ומערב אירופה. חברות בארץ מבינות את זה בשנים האחרונות, ומנסות לבנות עם הצרכן מערכת יחסים חדשה: מערכת שמבוססת על ערכים של צרכנות נבונה ועל הוגנות לאורך זמן. כך שאם רשת מזון מציעה ללקוח לצמצם את כמות המוצרים שהוא קונה, החשיבה שמאחורי המלצה כזו היא לבסס מערכת של אמון לאורך זמן על פני רווחיות לטווח קצר", הוא אומר.

עיני מאמין כי הצרכן יבין בסופו של דבר שכוונת המפרסם כנה, וכי טובתו של הצרכן היא גם טובתו של המפרסם. "שלב החשדנות הוא בלתי נמנע, אך בסופו הרבה דילמות ייפתרו, ומערכת היחסים החדשה תיראה לכולנו מובנת מאליה", הוא מוסיף.

חברות משתמשות בכל הכלים

אחת הדוגמאות לתפיסת העולם הזו היא הקמפיין שעשה בנק אוף הונג-קונג במשבר הכלכלי הקודם.

הבנק הצהיר כי העתיד של לקוחותיו הוא העתיד שלו. "חשוב לי לדאוג לכם כדי שאני אוכל לשרוד", היה הסלוגן שליווה את הקמפיין. האינטרס של הבנק להרוויח כסף מהלקוחות לא מוסתר, להיפך, הוא נאמר במפורש, והוא לגיטימי.

"יש פה אמת ושקיפות, ולכן אני מאמין שהאינטרס שלהם הוא שאצליח. ברגע שהראייה של הצרכן ברמת המאקרו תהיה כזו, קמפיינים מסוג זה יתקבלו בברכה", אומר עיני.

"לכולנו ברור שמותג מייצר רגשות, והחברות משתמשות בכל הכלים במטרה לרגש ולגעת בצרכן", אומר יועץ השיווק והאסטרטגיה אבי זיתן. "כמעט הכול לגיטימי, גם כשמדובר במניפולציות קטנות. הטיפים לצרכנות נבונה שכיחים בעולם השיווק. הצרכן יודע שעומדים אינטרסים מסחריים מאחוריהם. שכלתנית, המטרה המסחרית ברורה, אבל הרגש מאפשר לנו לבלוע את הדאגה וליהנות ממנה. האותנטיות קונה את ההמונים", הוא מוסיף.

- האם יש שינוי בגישה לצרכן בעקבות המחאה?

עיני: "כן. השינוי אצל המפרסמים הוא אמיתי. ייקח לצרכנים זמן להבין את זה ולדלג מעל מחסום הציניות. המחסום נובע מכך שאנחנו כצרכנים ישראליים עדיין חשדניים ולא רגילים לשפת הצרכנות של העולם המערבי. אנחנו עדיין לא מאמינים למפרסמים שגם הם השתנו".

"תחושת האנטי של הצרכן שמופנית ולא במקרה, לגופים גדולים, טופחה היטב במהלך המחאה", מוסיף זיתן. "על אותו משקל, גם קמפיינים של רשתות המזון לצרכנות נבונה באים להראות לצרכן שיש מי שדואג לו, שנכון שאצל רמי לוי הוא ישלם פחות אולי, אבל שנזכור ששופרסל ומגה דואגות לו כצרכן. לפני שיגיע צונאמי של מחאות חדשות, מטפחים אצל הצרכן תחושות חיוביות שיבלמו או יטשטשו את תחושת האנטי".

כך, באתר האינטרנט של רשת מגה הצרכן יכול לשבוע מטיפים לצרכנות נבונה, החל ב"ללכת לקניות בלי הילדים" או להיצמד לרשימת הקניות שהוכנה מבעוד מועד ולא לקנות כמויות מיותרות בכדי לאחסן (על אף שמבצעי כמות חולשים כמעט על כל קטגוריה בסופר). על אותו משקל, גם בנק הפועלים מנדב טיפים להתנהלות פיננסית נבונה, על אף שהוא מתפרנס מריביות שמקורן דווקא מהתנהלות פיננסית לא נבונה במיוחד.

"במציאות הכלכלית של 2012 מתמודדים הבנקים מול פשיטות-רגל ומצוקות כלכליות. הסלוגן של בנק הפועלים 'להיות ראשון זה מחייב' מוביל למהלכים תדמיתיים של דאגה לציבור מחד ושל שמירה על הבנק מרמת האובליגו מאידך", אומר זיתן. "כלכלה משפחתית נבונה תוביל להקטנת הסיכון ברמת נפח האשראי, אבל בעיקר תוביל להפחתת מפלס הרוע שהעלתה המחאה נגד טייקונים. בנק הפועלים של שרי אריסון יושב בשדרות רוטשילד, ומשם בדיוק עלו תחושות האנטי הקשות נגד הטייקונים. קמפיינים כאלה מעודדים אנרגיה חיובית, והם לגיטימיים". מוסיף זיתן.

נערכים לתחרות עתידית?

אם בכל זאת מתעקשים להיות קצת יותר ביקורתיים - הראייה קדימה שעליה מתבסס קמפיין הרשות לחשמל, מתייחסת למשבר הנפט והדלקים ולזינוק במחירי החשמל, אולם פוזלת גם לתחרות עתידית לכשזו תגיע.

מכאן שבצד הדאגה לצרכן, או אולי לפניה, ניצבת מטרה ברורה של צמצום העומס והפחתתו בעיקר לקראת "פיקים" של צריכה בימות הקיץ החמים.

"נכון שמדובר על צעד אקונומי כלפי הצרכן", אומר זיתן, "אבל הפחתת העומסים היא קריטית. בדיוק כשם שרשות המים הרגילה את הצרכנים להפחית צריכה, הציפייה היא שהצרכן יתרגל להפחית שימושים בהתנהלות השוטפת, כדי שבשעות ה'פיק' לא יהיה מצב של צריכת יתר שגם חברת החשמל תפסיד בגינו".

בצד העניין הפרקטי, לפן הרגשי מקום לא פחות חשוב. הצרכן מרגיש שדואגים לו, שלא מדובר בגוף גרידי שרק רוצה את כספו, ועל-ידי ההתנהלות הנבונה, מידת האנטי שחשים הצרכנים עם כל חשבון חשמל שהם מקבלים, תפחת.

- מדוע לגוף כמו רשות החשמל, לו אין מתחרים, חשוב לטפח את הפן הזה?

זיתן: "בעתיד הקרוב תהיה לחברת החשמל אלטרנטיבה. בדיוק כפי שבזק נערכה בעבר עם מערך שירות לקוחות וטיפוח הקשר מבעוד מועד, לפני שנכנסו מתחרות לנישה שבה שלטה - גם לרשות החשמל חשוב שכשתיפתח אופציה אחרת לצרכן, הוא יוצף ברגשות חיוביים ויעדיף להישאר 'בבית', במקום שהוא כבר מכיר ושדואג לו".

על אותו עיקרון, מדגים עיני סלוגן של חברת הנעליים הספרדית Camper, שהמליץ לצרכן "לקנות רק מה שהוא צריך". סלוגן זה הוא ציני במידה מסוימת, אבל כאשר הוא מוגש באופן הכי דוגרי ואמיתי, הצרכן ככל הנראה נרגש מכך שדואגים לו.

התפיסה שמערכת היחסים בין החברה לצרכן תהיה מבוססת על שקיפות תלך ותתעצם, בד-בבד לצד קו של הוגנות לאורך זמן. בארה"ב, על בסיס התפיסה הזו ממליצות חברות הסלולר לצרכנים לעבור לצרוך דאטה באמצעות חיבור אלחוטי ולהפחית את העומסים מהרשתות עצמן - למרות המשמעויות הכלכלית הנגזרות מבקשה זו.

בינתיים, לא שמענו המלצה כזו מחברות הסלולר אצלנו, המלצה שמטרתה לדאוג לצרכן וגם לדאוג לעצמן. בעידן שבו מערכת היחסים עם הצרכן חייבת להיות מבוססת על ערכים שהם הרבה מעבר לתג המחיר, החברות הגדולות יצטרכו לטפח את הקשר מכיוון אחר, מעמיק יותר, רגשי יותר.

בשנה האחרונה, בעקבות המחאה החברתית, הצרכן התעורר והבין שיש לו כוח. עכשיו בידי החברות הכוח לגרום לו להבין ששאיפתן להרוויח היא לגיטימית ותורמת למשק כולו.

השאלה היא איך הופכים את הלקוח לחבר אמיתי ולא לכזה שתחושת האנטי שלו, בעיקר כלפי לארגונים הגדולים, רק מתעצמת עם הזמן. אפשר להתחיל אולי בטיפים לצרכנות נבונה וחוסכת.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני