גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אי-החוקיות במכירת הווילה בארסוף זועקת מכל פינה"

בנימין כהן טען בתביעה נגד הזוג ריכטר כי בן-דודה של יהודית, עו"ד יעקב הרכבי, שמכר לו את הווילה, טען כי היא בבעלותו ■ בתביעה שכנגד טוענים הריכטרים: "כל אדם בר-דעת היה חייב לדעת שתנאיה של העסקה טובים מכדי להיות אמיתיים"

"אי-החוקיות שבהסכמים שכרתו עו"ד יעקב הרכבי ובנימין כהן ביחס לזכויות בבית שלנו בארסוף, זועקת מכל פינה. כל אדם בר-דעת היה חייב לדעת שתנאיה של העסקה טובים מכדי להיות אמיתיים, וכי אין מדובר בעסקה כשרה".

כך טוענים בני-הזוג קובי ויהודית ריכטר, בעלי חברת מדינול, בכתב תביעה שכנגד בסך 5 מיליון שקל, שהגישו באחרונה לבית המשפט המחוזי מרכז בפתח-תקווה נגד כהן והרכבי. זאת, בתגובה לתביעה שהגיש נגדם כהן, ובה הוא טוען כי עו"ד הרכבי, בן-דודה של יהודית ריכטר, מכר לו את הווילה בארסוף בטענה כי היא בבעלותו.

בתביעה, שהוגשה גם נגד שותפיהם של הרכבי לפרשת מכירת הווילה - אחותו של כהן, מרים יעקובי; בעלה, עמירם יעקובי; וגיא בצלאל - מבקש הזוג ריכטר מבית המשפט כי יצהיר כי הוא הבעלים היחידים והבלעדיים של הווילה בארסוף, וכי המשכנתא שנרשמה על שמו של כהן על הנכס אינה חוקית.

לדברי הזוג ריכטר, "בהתקשרויות בין הנתבעים נפלו שורה של פגמים, ופשטה בהם אי-חוקיות המחייבת את ביטולם מכל וכל".

לטענתם, מקורם של הכספים, בהם עשו כהן והזוג יעקובי (שמציגים את עצמם כמיופי-הכוח של כהן) שימוש לטובת מתן הלוואה להרכיב - אינו חוקי, וגם עסקת המכירה של הבית לכהן אינה חוקית.

עוד טוען הזוג ריכטר כי בשל רישום המשכנתא והערת האזהרה על ביתם, נמנעה מהם היכולת החוקית לעשות שימוש בבית. לדבריהם, כהן, הרכבי ושותפיהם גרמו להם לנזקים כלכליים, בשל הצורך להיעזר בעורכי דין ויועצים כדי להגן על זכויותיהם בבית.

בטוחה להשקעה

תחילת הפרשה באביב 2008, אז יצר עו"ד הרכבי קשר עם כהן וניסה לשכנעו להשקיע במיזם נדל"ן ברומניה, שאותו יזם הרכבי ביחד עם שותפים, בהם בצלאל. לפי התביעה שהגיש כהן, הרכבי הסביר לו כי הוא אינו יכול לקבל מימון לעסקה ברומניה, והציע להעמיד כבטוחה להחזר ההשקעתו של כהן את הווילה בארסוף. לדברי כהן, הרכבי הסתיר ממנו באותה עת כי הווילה שייכת לזוג ריכטר ואמר לו כי היא שייכת להרכבי ואף רשומה על שמו.

כהן טוען עוד כי עורך דין מטעמו בדק את נסח הטאבו של הווילה, "שאכן שיקף את הצהרתו של עו"ד הרכבי, שלפיה הוא הבעלים הבלעדי של הנכס". לפי תביעתו של כהן, לאחר שהשתכנע כי הווילה שייכת להרכבי וכי מדובר בהשקעה כדאית, הוא התרצה והלווה להרכבי 5 מיליון דולר, שאמורים היו לשמש לרכישת מיזם הנדל"ן ברומניה.

כהן טען עוד כי בחוזה ההלוואה שנערך במאי 2008, באמצעות הזוג יעקובי, הוסכם כי להבטחת השקעתו של כהן יעמיד הרכבי כבטוחה משכנתא מדרגה ראשונה, לא מוגבלת בסכום, על זכות הבעלות הרשומה שלו בווילה בארסוף.

הסכם ההלוואה הבטיח לכהן עוד כי אם הסכומים שהלווה לא ישולמו לו בהתאם להסכם - הוא יוכל לממש את המשכנתא על הווילה, או לרכוש אותה, דרך ויתור על החוב. בהמשך, נטען בתביעה, הפר הרכבי את הסכם ההלוואה בדרכים שונות, וכהן החל לפעול למימוש ההסכם ולהעברת הווילה לבעלותו.

בפברואר 2009 התקשרו כהן והרכבי בחוזה משלים, שבו הוסכם כי לשם פירעון חובו, הרכבי ימכור לכהן את הווילה בארסוף תמורת 7 מיליון דולר, על דרך ויתור על החוב. לדברי כהן, הרכבי חתם על הסכם למכירת הבית וכן על טופסי דיווח לרשות המסים, כדי לאפשר את ביצוע ההסכם. בהמשך, ולאחר שהרכבי לא הצליח לשלם את החוב, רשם כהן, באמצעות בא-כוחו, הערת אזהרה על הבית לטובת כהן.

"חסר הגיון מסחרי"

בתביעה שכנגד יוצא הזוג ריכטר למתקפה נגד הרכבי, כהן ושאר הנתבעים. לדבריהם, ההתחייבות של הרכבי למכור לכהן את הנכס שבבעלותם נעשתה "בחוסר תום-לב, תוך עושק חמור ובניגוד לתקנת הציבור".

באמצעות משרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע & לשם ברנדווין ושות', טוען הזוג ריכטר כי "בניגוד למהותם האמיתית של ההסכמים, ניסו הצדדים להסוות את מטרתם, והכתירו אותם כ'הסכמי שותפות עסקית', ככל הנראה על מנת להימנע מתשלומי מס".

לדברי הזוג ריכטר, הסכם המכר שערכו כהן והרכבי אף הוא חסר כל היגיון מסחרי וכלכלי. "אין זה סביר ומתקבל על הדעת שעורך דין מנוסה ימכור נכס בבעלותו הנקייה, פנינת נדל"ן ייחודית שאין כדוגמתה בשוק, בתמורת חסר, הנמוכה מאוד משוויו הריאלי (10 מיליון דולר לדבריהם), תוך הותרת חוב בן כמה מיליוני דולרים לכהן. המסקנה המתבקשת היא אחת ויחידה - הנכס אינו של עו"ד הרכבי, והוא אינו רשאי למוכרו", נטען בתביעת הזוג ריכטר.

לטענת הזוג ריכטר, כהן והזוג יעקובי "ידעו בבירור כי קיימות בעייתיות בזכויות הנטענות של הרכבי בביתם. דגלים שחורים של אי-חוקיות ריחפו סביב הנסיבות שהובילו לעסקה ותנאיה. דא עקא, שהאפשרות לרווחי-עתק קלים ומהירים סימאה את עיניהם".

עוד טוענים הריכטרים כי שיעור הריבית עליו הסכימו הנתבעים בהסכם ההלוואה - ריבית שנתית של כ-100% ובהמשך כ-150%, "איננו חוקי, וספק אם ניתן למצוא כמותו בשוק השחור, העברייני. לא קיימת הצדקה לקבלת הלוואה בתנאים דרקוניים כאלה, כאשר לכאורה בבעלותו של הרכבי נכס 'נקי' שהוערך על-ידי שמאי ב-10 מיליון דולר. כנגד נכס כה יקר ניתן לקבל בקלות הלוואה בתנאים נוחים בהרבה, בכל מוסד בנקאי".

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

"'עוצר המכירות' של הקבלנים הוא דווקא הזדמנות עבורנו"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים