גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיגל פעיל עוברת ממשרד אריאל שמר למשרד אשר חלד

אל עו"ד פעיל מצטרפים שני עורכי דין נוספים ממשרד שמר וכן לקוחות שייצגה ■ פעיל וחלד על השינוי שחל ביחסי העבודה: "העובדים הפכו להיות פחות מבוהלים"

עו"ד סיגל פעיל, עד השבוע מספר 2 במשרד עורכי הדין אריאל שמר, מצטרפת למשרד עורכי הדין אשר חלד, כשותפה בכירה. אל פעיל מצטרפים עוד שני עורכי דין ממשרד שמר, זוהר גיפס ויפעת תבור; וכן לקוחות שייצגה פעיל בשנים האחרונות, ביניהם ארגון המורים, ועדי הטלוויזיה החינוכית וחיפה כימיקליים, עיריות ירושלים ורמת-השרון, אלבר ציי רכב ועוד. לאחר הצטרפות פעיל ושני עורכי הדין החדשים, ימנה משרד אשר חלד 20 עורכי דין ושותפים.

את בחירתה לעבור למשרד חלד תולה פעיל ב"מגוון סיבות ובעיקר מתוך תחושה ממושכת שקיימים פערים משמעותיים בתפיסות העולם שלנו בתחומים שונים. מהיכרותי עם דרכו של משרד חלד ושותפיי החדשים, קיימת התאמה ב-DNA הניהולי והמקצועי, ואני בטוחה שמצאתי כאן את הבית שחיפשתי".

- אינך מרגישה תחושת "בגידה" כשאת עוזבת עם לקוחות כל-כך דומיננטיים של המשרד?

פעיל: "כלל וכלל לא. מדובר בלקוחות שבחרו להמשיך את הטיפול המקצועי שהם מקבלים באופן אישי ממני זה שנים".

- ה"גירושים" כואבים?

פעיל: "הפרידה כואבת, מטבע הדברים לאחר שנים רבות של שותפות, אך לא הייתי מכנה זאת 'גירושים כואבים'. אנחנו אנשי מקצוע, ולעיתים יש לקבל החלטות גם אם הן קשות. הערכתי ואהבתי הרבה למשרד שמר נשארה ועודנה".

חלד מברך על הצטרפות פעיל למשרד: "מדובר בתוספת משמעותית ליכולות המשרד מבחינה משפטית וארגונית גם יחד. על רקע הצטרפותה של סיגל, יכולות המשרד לספק פתרונות משפטיים מורכבים תוך הקצאת צוות גדול לטיפול בתיק או במשבר, יעלו מדרגה".

הקלה עם ארגוני עובדים

בשנה החולפת אירעו לא מעט סכסוכי עבודה מתוקשרים, ובהם מאבקי הרופאים ועובדי הרכבת. לדברי חלד ופעיל, הנמצאים בלב העשייה בתחום דיני העבודה זה שנים, הסכסוכים הללו, כמו גם המחאה החברתית, יכולים להוביל לתמורות חיוביות ביחס כלפי העובדים בארץ. אבל זה לא יקרה בין לילה.

לדברי חלד, "בתחום דיני העבודה לא חל שינוי מהותי בשנה האחרונה. עם זאת, חל שינוי באווירה הציבורית. סכסוכי עבודה מתנהלים היום בצל המחאה החברתית ובמקביל אליה, ונראה כי הציבור וכלי התקשורת בוחנים ביתר שאת את השאלה 'מי צודק' כעניין רלבנטי לקביעת היחס שיש לתת לעובדים הנמצאים במוקד המאבק או הסכסוך".

וחלד מחדד: "כשמדובר בסכסוכים קיבוציים, החוק מקבל היום פחות חשיבות מהשאיפה לצדק. עורכי דין וגם שופטים בבית הדין מתעניינים פחות בסיטואציה החוקית, במובנה הטכני, ועוסקים יותר בוויכוח המהותי, הכלכלי והציבורי ובצורך לאזן ולפשר בין האינטרסים".

לשאלה - האם מצב העובד השתנה היום לטובה, עקב התחזקות ועדי העובדים, שמא להיפך, כוחו נחלש בעידן החוזים האישיים, השיב חלד: "קודם כול צריך לשאול מיהו אותו 'עובד' שבוחנים אם מצבו השתנה לטובה או לרעה. האם מדברים על עובד רכבת, המגובה בוועד לוחמני שדואג לאינטרסים שלו, או על עובדת ניקיון המנקה בלילה משרד?

"בעניין מעמד עובדת הניקיון, תשובתי היא: לא השתנה דבר. אולם הסובלנות החברתית נגד פגיעה בזכויותיה הולכת ויורדת, וזה חלק מן השינויים החשובים שאני מייחס למחאה החברתית ולסכסוכי העבודה המתוקשרים של השנה החולפת".

עו"ד פעיל יותר אופטימית: "האפשרות שמצב העובדת ישתפר גדלה משמעותית. המהפכה החברתית, תיקוני החקיקה ואכיפה בלתי מתפשרת של בתי הדין מאפשרים לה היום יותר אופציות לשמור על זכויותיה".

בתי הדין מאזנים בין חזקים לחלשים

לדברי פעיל, "סכסוכי ומאבקי העבודה האחרונים הובילו לכך שהעובדים הפכו להיות יותר ערים לזכויותיהם, פחות מבוהלים ויותר אמיצים מול המעסיקים. גם ריבוי הארגונים הפעילים תרם לכך באופן משמעותי, עד שלעיתים נראה כי בין הארגונים ישנה תחרות - מי יותר אקטיביסט".

פעיל גם "מזהה בבתי הדין לעבודה מגמה גדולה יותר להקלה עם ארגוני עובדים ובפרט עם ארגוני עובדים 'פורצים' (חדשים). אך מגמה זו מאפשרת לארגון עובדים, שמטרתו לגרום נזק למעסיק, לפעול בחוסר אחריות תחת כיפת ברזל שמעניק לו בית הדין".

- אם כך, משהו השתנה בבית הדין לעבודה?

חלד: "במציאות הדינמית של יחסי העבודה בישראל, אחת המגמות הבולטות היום היא שבתי הדין לעבודה מבצרים את מעמדם כמאזנים בין חזקים לחלשים, ולוקחים על עצמם את תפקיד 'מרגיעי הרוחות' של צדדים יריבים - הן על-ידי צווים ישירים או עידוד לניהול משאים-ומתנים בחסות ובמעקב של בית הדין. בכך מתחזק מעמדם כגורמים משפיעים על יחסי עבודה, על חשבון עיסוק ב'שפיטה' במובן השמרני של המונח.

"עם זאת, חשוב להבין שאלה לא תפקידים שיפוטיים קלאסיים. מדובר בתפקידים שמי שאמור לעסוק בהם במשטר תקין, הם הממונים על יחסי העבודה, למשל משרד התמ"ת, ולא השופטים. אלה עניינים שבמקום שבו יש קברניטים ראויים למשא-ומתן, הם אלה שאמורים לעסוק בהם ולא השופטים".

סיגל פעיל: בחזית המאבק של המורים

עו"ד סיגל פעיל, מעורכות הדין הבולטות בתחום דיני עבודה זה 16 שנה, היא מומחית לניהול סכסוכי עבודה, סכסוכים קיבוציים במגזר הציבורי והפרטי, ומשא-ומתן לקראת כריתת הסכמים קיבוציים (לרבות כתיבתם). פעיל מייצגת מעסיקים גדולים ציבוריים ופרטיים, ארגוני ועדי עובדים, וכן עוסקת בסכסוכי עבודה אישיים במגוון נושאים לרבות הטרדות מיניות, הפליות, פגיעה בשוויון ועוד.

בין לקוחותיה בשנים האחרונות: שטראוס, אלקטרה, ynet ו"ידיעות אחרונות", נמל חיפה, הרופאים המומחים. פעיל, המייצגת זה 14 שנה את ארגון המורים העל-יסודיים, עמדה לפני כחמש שנים בחזית המאבק המתוקשר של המורים לשיפור תנאי שכרם. פעיל עוסקת שנים בנושאים חברתיים ובחינוך. בעבר היא כיהנה כחברת מועצת העיר תל-אביב, ושימשה כיו"רית ועדת החינוך וכממונה על תיק החינוך בעירייה. בשנים 1998-2000 הייתה שותפה במשרד עורכי הדין קדם-פעיל-אנוך; בשנים 2000-2005 עבדה כעורכת דין במשרד דנקנר-לוסקי. משנת 2006 ועד השבוע הייתה פעיל שותפה בכירה במשרד אריאל שמר.

אשר חלד: הגן על אקסלנס בפרשת הכלכלן שלמה מעוז

עו"ד חלד עומד זה 30 שנה בראש משרד המונה היום 6 שותפים והמתמחה בדיני עבודה וביטחון סוציאלי זה 30 שנה. המשרד מייצג מעסיקים גדולים במשק ונמצא בצמתים המורכבים ביותר של סכסוכי עבודה והסדרים פנסיוניים. בין לקוחות משרדו: קבוצת פז, אקסלנס-נשואה, פלאפון, תעש, מיקרוסופט, שיכון ובינוי, מכתשים אגן, עמיתים - קרנות הפנסיה הוותיקות, וואוליה, דקלה חברה לביטוח, התאחדות הקבלנים, ארגון עובדי בנק המזרחי, ארגון עובדי מקורות, ועד עובדי "ידיעות אחרונות", עמותת גמלאי המוסד והשב"כ.

לאחרונה ייצג משרד חלד את בית ההשקעות אקסלנס בסכסוך המתוקשר בעניין הדחתו של הכלכלן שלמה מעוז. חלד מייצג גם את חברת עופר השקעות בעניין תביעתה של רות עופר, אלמנתו של יולי עופר, שדורשת מהחברה פיצויי שארים בסך 17.5 מיליון שקל.

עוד כתבות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס