גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר המדע מתייחס למחאה: "ישראל נבנתה במרד נעורים"

שר המדע דניאל הרשקוביץ מתנהל בתפר שבין דת, מדע ופוליטיקה ■ בראיון מיוחד הוא ממליץ להיזהר ממיסטיקה ומסביר שהמדע והתורה לא מתנגשים

שר המדע, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, מפגיש בין שלושה עולמות, שלא תמיד יש ביניהם סינרגיה: מדע, פוליטיקה ודת.

הרשקוביץ גדל כגאון מתמטי, למד לתואר ראשון במתמטיקה בגיל 16.5, שירת ביחידה 8200 של חיל המודיעין ולאחר מכן הפך לפרופסור למתימטיקה ולרב של שכונת אחוזה בחיפה. לאחר שכיהן בתפקידי ניהול בטכניון, קראה לו מפלגת "הבית היהודי" להצטרף לשורותיה. כשביקש נתניהו למנות שר מדע, הרשקוביץ היה מועמד טבעי.

- לכאורה אין שני תחומי עיסוק שונים ממתימטיקה ופוליטיקה.

"אכן, המתמטיקה התיאורטית היא מאוד בודדת. אתה משוחח עם קולגות, אבל המשימה האמיתית שלך היא לבד מול הבעיה. לכן תמיד פיתחתי במקביל גם עולם בין אישי, כרב. אל הפוליטיקה הבאתי מן המתמטיקה חשיבה רציונלית שאינה מצרך מצוי בעולם הפוליטי".

כמי שעבד עם הקהילה, הבייבי של הרשקוביץ גם כשר המדע הוא פרויקט של קירוב בין מדע לקהילה דרך החינוך הלא פורמלי.

- חשוב שהציבור יבין מדע?

"אני חושב שהדיון הפופולרי במדע הוא חשוב. גם אם אדם לא מבין בדיוק מה מדען עושה, הוא מבין את הניחוח. אני נותן בעצמי הרצאות על הגילויים שהניבו לנו פרסי נובל, למרות שאני לא מבין את הדקויות עד הסוף".

- המדע נמצא בתחרות עם הסברים אחרים לגבי העולם.

"אנשים צריכים להפעיל מחשבה רציונלית. יש משהו מרתק במיסטיקה, אבל יש בעיה כשהמיסטיקה משתלטת על חיינו. בחברה המערבית בכל זאת המשקל של המדע עולה, ויש מתאם גבוה בין רמת חינוך לבין הגישה הרציונלית".

- איך אתה משלב בין חשיבה מדעית לחשיבה דתית?

"אין ביניהן שום סתירה בעיני. המדע מנסה להבין את החוקיות שיש בעולם, ולא שואל מי יצר את החוקיות. כאן מקומה של הדת. עם זאת, אני מיישם חשיבה רציונלית גם באמונה הדתית.

"אתן לך דוגמא. הנה אייפון. לא אני ולא את ראינו אי פעם איך זה עובד מבפנים. אבל אם אני אגיד שמישהו הרכיב את זה לפי תוכנית, ויגיע מישהו אחר ויאמר שזה צמח מעצמו בבור מתחת לאדמה, מה נראה יותר הגיוני?".

- צריך לבדוק.

"למה צריך לבדוק? איך דבר משוכלל כמו אייפון יכול לבנות את עצמו? ואדם הוא משוכלל פי כמה וכמה מטלפון. מהיכן עלה הרעיון שהוא לא נבנה לפי תוכנית? דווקא החשיבה הרציונלית מובילה לכך שמישהו בנה אותו. החשיבה הרציונלית אינה מחייבת דווקא שראיתי את אלוהים והכרתי אותו. איני מכיר אותו, אבל אני יכול לדעת שהעולם לא נוצר מעצמו.

"או למשל, התורה אינה מנסה לתת לנו את התאריך המדויק של בריאת העולם. מי שאומר שזה היה לפני 5000 שנה בדיוק, לא יודע מה הוא אומר. זו בורות. התורה אינה ספר היסטוריה".

- בהנחה שמקבלים את גישת היד המכוונת - מדוע זה מכוון דווקא לאמונה בדת היהודית?

"נולדתי יהודי. אולי אם הייתי גדל בסביבה אחרת אז החשיבה שלי הייתה שונה, אבל אני כן רואה שמהלך ההיסטוריה של עם ישראל מיוחד במינו. מתוך כל ההיסטוריה העתיקה, זו הדת היחידה ששרדה".

מדעי הים, מדעי המוח, ננוטכנולוגיה

מחקר מדעי נעשה בעיקר באוניברסיטאות, שהן באחריות משרד החינוך, או בחברות עתירות הידע, שנופלות תחת אחריות משרד התמ"ת. שר המדע חוצב לעצמו נישה משלו.

"התפקיד הוא לנתב את האינטרסים של המדינה בעולם המדע, בלי לפגוע בחופש האקדמי", מסכם הרשקוביץ. הוא עושה זאת למשל על ידי תמריצים כלכליים, והמשרד מפרסם בקול שנה מספר קולות קוראים שמגדירים את התחומים החשובים למדינה. בין אלה ניתן למצוא השנה את הננוטכנולוגיה, מדעי הים, מדעי המוח, האנרגיה המתחדשת, ותחום הגדלת היכולות החישוביות.

"הים הוא עולם מאוד רב תחומי", הוא מספר. "ביולוגיה, בוטניקה, ארכיאולוגיה, ניהול המים ואפילו אנרגיה מהים, כגון הפקת אנרגיה מתנועת הגלים או דלק מאצות ים. גם בתעשיית התרופות, לדוגמא, אם נלמד כיצד שושנת הים מחדשת את איבריה, אולי נוכל לפתח שיטות לחידוש איברים אנושיים".

באשר לתחום האנרגיה הוא אומר: "כל המקורות לחשמל חלופי פותרים רק 20% מהבעיה, כי 80% מהאנרגיה נצרכת על ידי התחבורה. בטר פלייס, המכונית החשמלית של שי אגסי, הוא פרויקט יפה אבל כמה שנים ייקח עד שיימכרו מיליון מכוניות חשמליות? העולם מחפש תחליפי נפט למכוניות כבר היום".

- פרסמתם גם קולות קוראים לא צפויים, שמבקשים לחקור את המחאה החברתית או את מרד הנעורים.

"יש לנו אחריות גם על תחומי הרוח והחברה, ואנחנו מנסים להפיק מידע חשוב לציבור גם בתחומים האלה. מכאן ברורה הבחירה בהשפעת המחאה החברתית. באשר למרד הנעורים - הוא יכול להיות כוח הורס מאוד או בונה מאוד. מדינת ישראל כולה נבנתה בזכות מרד נעורים".

המשרד אחראי גם לממשקים מדעיים-לאומיים, למשל מניעת בריחת מוחות, שילוב של מיעוטים ותושבי הפריפריה באקדמיה וכן עידוד לימוד של מקצועות נדרשים. "אנחנו מציעים מלגות בתחומים כמו הנדסת אלקטרוניקה. זהו מקצוע עם יציבות תעסוקתית ומשכורות גבוהות, אך הוא במחסור כי המוכשרים לתחום הולכים ללמוד מחשבים, שם קל יותר".

אריאל רק עלתה ליגה

- מה עמדתך בעניין המכללה באריאל, ששואפת להפוך לאוניברסיטה?

"באוניברסיטה באריאל מתקיים מחקר מתקדם. יש מי שזה מפריע לו במישור הפוליטי, הוא חושש שמוסד כזה מבסס את האחיזה בקרקע. זה נראה לי עניין סמנטי כי המוסד הזה קיים, ולא חשוב איך קוראים לו. יש גם מי שאוניברסיטה נוספת מפריעה לו בהקשר של חלוקת העוגה התקציבית בין המוסדות".

- הטענה של המוסדות האחרים הייתה לגבי האיכות.

"באריאל מתבצעים מחקרים טובים. נכון, לא כל אוניברסיטה בישראל היא באותה רמה בכל תחום. לכל אוניברסיטה יש תחומים בהן היא מובילה, גם לאריאל והיא ראויה להיכנס למועדון. היא רק עולה ליגה, ולא מתיימרת להתמודד מיד על האליפות".

"העולם צורך יותר חלל"

משרד המדע אחראי בין השאר על תיק החלל. "לישראל יש יכולות מדהימות בתחום זה", אומר הרשקוביץ. "העולם צורך היום הרבה יותר חלל. הטלפון שלי מתחבר לחלל גם כשאני מדבר בו וגם כשאני משתמש בג'י פי אס. הרדיו הלווייני תופס תאוצה וגם מטאורולוגיה ומיפוי, נעשים מן החלל. יש לנו שני פרויקטים משותפים עם איטלקים וצרפתים, לשימוש בלוויינים לגילוי של זיהומים בקרקע.

"חקר החלל עדיין מכוון על ידי המדינות בגלל העלויות הגבוהות והשימושים הצבאיים בו, אך כ-50% מהשימושים בחלל היום הם כבר אזרחיים", מספר הרשקוביץ. אחד המיזמים הבולטים בתחום החלל האזרחי הוא Space IL, גוף שמתכנן להנחית על החלל חללית בלתי מאוישת. "המדינה תומכת גם בשימושים האזרחיים", מספר השר, "התקציב הכולל הוא גדול מאוד. אם לפני שנה תקציב החלל של משרד המדע עמד על 5 מיליון שקל, הרי שכעת הוא עומד על 180 מיליון שקל".

עוד כתבות

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק עולה ב-0.2% ● פאוול: "השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● מורגן סטנלי עולה ב-5%, טראמפ מדיה צוללת ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500