גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילקס מופסדת 70% על רכישת השליטה במדטכניקה

לאחר שרכשה לפני כשנה את מניות השליטה במדטכניקה העוסקת בשיווק ציוד רפואי, תמורת כרבע מיליארד שקל, כיום שוות המניות הללו כ-80 מיליון שקל בלבד

קצת יותר משנה לאחר שרכשה באופן ממונף, בלמעלה מרבע מיליארד שקל, את חברת מדטכניקה, מופסדת אילקס מדיקל "על הנייר" כ-180 מיליון שקל - 70% מעלות הרכישה. אילקס ומדטכניקה עוסקות שתיהן בשיווק של מוצרים לשוק הרפואי בישראל, אך כמעט אין חפיפה בין מוצריהן. הסינרגיה ביניהן אמורה הייתה ליצור חברת ענק בתחום הציוד הרפואי בישראל, כאשר איחוד המכירות שלהן מביא אותן להיקף מכירות של כ-400 מיליון שקל בשנה. בפועל, מאז בוצעה הרכישה, איבדו מניות השתיים יותר ממחצית שוויין.

"אני לא מסתכל על מחיר המניה של מדטכניקה", אומר היום ד"ר משה בן שאול, בעל השליטה ומנכ"ל אילקס, "אני לא מוכר או קונה מניות ומבחינתי זה כמו בית שרכשתי ואני גר בו - אם מחירו בשוק עולה או יורד זה לא משפיע על איכות הדירה. כל השוק מסביב ירד, אך לא השתנה שום דבר מהותי בעסקים של מדטכניקה ואילקס".

כבר במארס 2011 המחיר ששילמה אילקס היה גבוה בכ-20% ממחיר השוק, אך אז כאמור נראתה העסקה כטומנת בחובה סינרגיה חלומית בין שתי חברות דומות בגודלן. אילקס שילמה כ-260 מיליון שקל לחברת ההשקעות עילדב ולמנכ"ל מדטכניקה, ישראל טאובר, תמורת 53% מהמניות, כשרוב הרכישה, 205 מיליון שקל, מומנה בהלוואות משני בנקים.

טרם עסקת מדטכניקה, לאילקס לא היה מעולם חוב משמעותי. פעילותה מומנה ממקורות עצמיים ומאשראי ספקים שאינו נושא ריבית. כיום יש לה בקופה 65 מיליון שקל. "אנחנו נחזיר השנה חוב מהמזומן של אילקס, וכך גם בשנים הבאות, כפי שעשינו אשתקד", מסבירה גליה שלונסקי, סמנכ"ל הכספים של החברה, אין לנו כיום שום בעיה".

מאז השלמת העסקה ניכרת פגיעה בתוצאות מדטכניקה לאחר שנים של יציבות, וברבעון האחרון היא חמורה במיוחד. כך, הרווח הגולמי הרבעוני של החברה נחתך בחצי כמעט, ל-13 מיליון שקל בלבד, עקב עלייה חדה בעלות המכר, והוא מהווה כעת רק 20% מהמכירות.

"מדטכניקה חתמה ברבעון על כמה מכרזים שהם רווחיים פחות בהתחלה, אך משתלמים יותר לטווח רחוק", אומרת שלונסקי על התוצאות. "היו לה גם עלויות חריגות של תיקונים בתחום השירות שהיא מספקת ללקוחות קיימים. בנטרול שני הסעיפים האלה, הרווחיות היא סביב 30%, כרגיל".

אבל למרות שהרכישה הייתה אמורה להוביל לסינרגיות ולקיצוץ בעלויות של החברה הנרכשת, ברבעון האחרון צמחו עלויות השיווק והוצאות ההנהלה וכלליות במדטכניקה, וכתוצאה מכך נרשם לחברה הפסד תפעולי רבעוני של 138 אלף שקל (לעומת רווח תפעולי של 9.1 מיליון שקל ברבעון המקביל). אם כי כיוון שהחברה רשמה השנה רווחים חד פעמיים מהפסקת פעילות, השורה התחתונה שלה בהחלט משביעת רצון: רווח נקי של 18.1 מיליון שקל, כפול מברבעון המקביל אשתקד. בחברה האם, אילקס, נרשם רווח נקי של 5.3 מיליון שקל ברבעון האחרון.

עשרה מנהלים עזבו את החברה

כששואלים גורמים במדטכניקה על ביצועי החברה, הם יודעים לספר כי גישתו של בן שאול היא של ניהול צמוד, וזו מתאימה פחות למדטכניקה שכבר מובלת על ידי מנהל מעורב מאוד, ישראל טאובר. מאז המיזוג עזבו כעשרה מנהלים את החברה, אך בן שאול טוען כי זה קצב עזיבה הזהה לזה שהיה במדטכניקה בשנים שקדמו לעסקה, והוא אינו מתרגש ממנו.

"במקומם מינינו אנשים מאוד מוכשרים", הוא אומר ל"גלובס". נכון, אצלי לא מתאים שיהיו 14 אנשי מכירות כפופים למנכ"ל, עומדים בתור במסדרון, ומחכים לו. דאגתי שיהיו רק חמישה-שישה מנהלים כפופים למנכ"ל בשתי חטיבות עסקיות. מי שלא נבחר לא תמיד אהב את זה, אך זו דרך נכונה יותר".

כך או כך, נראה כי החיכוכים בין התרבויות הארגוניות הובילו לכך ששתי החברות לא הצליחו עדיין ליצור את הסינרגיות המקווות, אך בן שאול מבטיח בעניין זה כי שיתופי פעולה משמעותיים מתחילים ממש בימים אלה, "ובהחלט נראה אותם בהמשך".

"אני בונה תשתית במדטכניקה שהיא אסטרטגית", הוא אומר, "חיזקנו את פעילות הטיפול הביתי, נפטרנו מעסקים שאינם בליבה כמו תחום הסרת השיער. אני חושב לטווח הרחוק ולא חושש מהטווח הקצר".

בינתיים, מדטכניקה איבדה בשנים האחרונות מספר זיכיונות חשובים, והשנה איבדה גם את זיכיון חברת Waters שתרם לה 22.7 מיליון שקל למכירות השנתיות. בתמורה היא קיבלה אמנם פיצוי חד פעמי של 6 מיליון דולר, אך בטווח הרחוק אובדן הזיכיונות הללו פוגע בפעילותה. בנוסף, עד כה היא לא הצליחה להשיג זיכיונות שיחליפו את אלה שאבדו לה. "אני לא מוכן להחליף את הזיכיונות הללו באחרים, שהם לא בליגה הראשונה, ולהתחיל לבנות אותם מאפס", אומר בן שאול. "להשיג זיכיון ראוי לוקח זמן. אני לא יודע אפילו כמה זמן ולא רוצה להגיד".

"להיות הבעלים של המחלה"

הקשיים של מדטכניקה לא מסתיימים בכך, וגם פעילות חברת פלייט, בה מחזיקה החברה 75% מהמניות, תורמת להם. פלייט, המפתחת ומשווקת מנשמים ניידים, מוזגה לשלד בורסאי באמצע 2010, ונסחרה בשיא לפי שווי של 120 מיליון שקל. היום נסחרת פלייט לפי שווי של 15 מיליון שקל בלבד, לאחר שבסמוך לתחילת המסחר במניותיה עברה החברה להפסד.

"פלייט הייתה חברה רווחית במשך שנים רבות", אומר בן שאול. "כשקיבלנו אותה ידענו שהיא בתקופת מעבר בין שני דורות של מוצרים, ותרשום הפסדים עד שתתגבר על מחלות הילדות של המוצר החדש. בימים אלה אנחנו מעריכים שכל הבעיות תוקנו, ושאפשר להשיק מחדש את המוצר. אנו מחכים שפלייט תחזור לעצמה".

וכיצד תתמודד אילקס עם עול הרכישה שבינתיים לא עושה רושם שהיא מצדיקה את עצמה? "מדטכניקה היו חזקים מאוד במכירות, אך לא באסטרטגיה", אומר על כך בן שאול. "השנה הקדשתי את הזמן לבניית תשתית לצמיחה, דרך מיקוד במספר תחומי ליבה, שניתן לשלב ביניהם. בעולם מדברים על כך שחברה רפואית צריכה להיות 'הבעלים של המחלה', כלומר לשווק את כל הציוד הנוגע למחלה משלב האבחון, דרך הטיפול בבית החולים, ועד הבית - וזה בדיוק מה שאנחנו נעשה".

האקזיט המזהיר של שטרנבך, טאובר ו-וקנין

עסקת אילקס-מדטכניקה סידרה אקזיט מזהיר לחברת ההשקעות עילדב, לאחים ישראל ורם טאובר וכן למתווך העסקה, מנכ"ל מנופים פיננסיים לשעבר, דני וקנין. זה האחרון גרף על פי ההערכות דמי תיווך של כ-6 מיליון שקל.

עילדב, שמוביל רוני שטרנבך, רכשה את השליטה במדטכניקה שלוש שנים לפני העסקה, מידי קרן פימי וממשפחת סטרינסקי, ובסך הכל השקיעה כ-140 מיליון שקל במניות החברה. תחת שליטתה של עילדב עלתה מניית מדטכניקה ב-130%. במהלך שנים אלה, ניהל ישראל טאובר, ממייסדי מדטכניקה, את החברה ללא מעורבות גדולה של הבעלים, שפעלו בעיקר לעידוד החיסכון בהוצאות. בהתאם, מדטכניקה הגדילה את רווחיותה.

בתקופתה תחת עילדב חילקה מדטכניקה לחברת ההשקעות דיבידנדים שהחזירו לה קרוב למחצית מהשקעתה. בעסקת המכירה לאילקס קיבלה עילדב 190 מיליון שקל בתמורה למניותיה במדטכניקה (40%) - מחיר ששיקף פרמיה של 22% על מחיר השוק באותה תקופה. המכירה הניבה לה רווח הון עצום של 44 מיליון שקל.

במסגרת העסקה, העניקה אילקס למנכ"ל מדטכניקה, ישראל טאובר, ולאחיו רם, זכות למכור מניות המהוות 14% מההון של מדטכניקה, במסגרת זכות הצטרפות למכירה שהוקנתה לשניים כחלק מהסכם שחתמו עם עילדב. האחים מימשו את הזכות וגרפו 67 מיליון שקל. ישראל טאובר בן ה-63 ממשיך לשמש כמנכ"ל החברה גם היום.

מאז נכנסה העסקה לתוקף חשוף טאובר, לראשונה, לבעל שליטה מן התחום שלו, אדם דומיננטי כמוהו, השואף לשינוי אסטרטגי וליצירת סינרגיות. גורמים בשוק תהו אם בתנאים כאלה עדיין כדאי לטאובר להישאר בחברה. טאובר מצידו אמר על כך ל"גלובס": "מבחינתי הכל כרגיל, אני ממשיך כמנכ"ל ואם שמעתם שמועות כלשהן - אין בהן דבר".

משפחה יקרה: 10.7 מיליון שקל בשנה לבן שאול ובני משפחתו

אילקס מדיקל מספקת מאז הנפקתה משכורות נאות למשה בן שאול ולבני משפחתו המשמשים בתפקידים בכירים בחברה. ב-2011 לבדה עמדה עלות השכר של בן שאול על כ-8.9 מיליון שקל, כאשר חמישה מבני משפחתו קיבלו 1.8 מיליון שקל נוספים.

באחרונה תבעה מבן שאול קבוצת בעלי מניות בראשות ארנון ואלונה אפרת, להשיב 31 מיליון שקל לקופת החברה, בטענה כי המענק לו הוא זוכה לא אושר כראוי. התביעה הוגשה לאחר שרשות ני"ע טענה כי על אילקס לכנס אסיפה כללית לאישור הסכם העסקתו של בעל השליטה בה, שכן הסכם זה לא אושר רשמית מאז פרש בן שאול מתפקיד היו"ר ב-2005, והחל לשמש כמנכ"ל בלבד. אילקס מצדה טענה כי ההסכם שנחתם ב-1994, טרם הנפקת החברה, שריר ותקף, ואין צורך לאשרו שוב. היא אף הצטיידה בחוות דעת חיצונית לתמיכה בעמדתה זו, של עורך הדין שרון חנס, וכן אישרה את ההסכם שוב בדירקטוריון.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי