גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילקס מופסדת 70% על רכישת השליטה במדטכניקה

לאחר שרכשה לפני כשנה את מניות השליטה במדטכניקה העוסקת בשיווק ציוד רפואי, תמורת כרבע מיליארד שקל, כיום שוות המניות הללו כ-80 מיליון שקל בלבד

קצת יותר משנה לאחר שרכשה באופן ממונף, בלמעלה מרבע מיליארד שקל, את חברת מדטכניקה, מופסדת אילקס מדיקל "על הנייר" כ-180 מיליון שקל - 70% מעלות הרכישה. אילקס ומדטכניקה עוסקות שתיהן בשיווק של מוצרים לשוק הרפואי בישראל, אך כמעט אין חפיפה בין מוצריהן. הסינרגיה ביניהן אמורה הייתה ליצור חברת ענק בתחום הציוד הרפואי בישראל, כאשר איחוד המכירות שלהן מביא אותן להיקף מכירות של כ-400 מיליון שקל בשנה. בפועל, מאז בוצעה הרכישה, איבדו מניות השתיים יותר ממחצית שוויין.

"אני לא מסתכל על מחיר המניה של מדטכניקה", אומר היום ד"ר משה בן שאול, בעל השליטה ומנכ"ל אילקס, "אני לא מוכר או קונה מניות ומבחינתי זה כמו בית שרכשתי ואני גר בו - אם מחירו בשוק עולה או יורד זה לא משפיע על איכות הדירה. כל השוק מסביב ירד, אך לא השתנה שום דבר מהותי בעסקים של מדטכניקה ואילקס".

כבר במארס 2011 המחיר ששילמה אילקס היה גבוה בכ-20% ממחיר השוק, אך אז כאמור נראתה העסקה כטומנת בחובה סינרגיה חלומית בין שתי חברות דומות בגודלן. אילקס שילמה כ-260 מיליון שקל לחברת ההשקעות עילדב ולמנכ"ל מדטכניקה, ישראל טאובר, תמורת 53% מהמניות, כשרוב הרכישה, 205 מיליון שקל, מומנה בהלוואות משני בנקים.

טרם עסקת מדטכניקה, לאילקס לא היה מעולם חוב משמעותי. פעילותה מומנה ממקורות עצמיים ומאשראי ספקים שאינו נושא ריבית. כיום יש לה בקופה 65 מיליון שקל. "אנחנו נחזיר השנה חוב מהמזומן של אילקס, וכך גם בשנים הבאות, כפי שעשינו אשתקד", מסבירה גליה שלונסקי, סמנכ"ל הכספים של החברה, אין לנו כיום שום בעיה".

מאז השלמת העסקה ניכרת פגיעה בתוצאות מדטכניקה לאחר שנים של יציבות, וברבעון האחרון היא חמורה במיוחד. כך, הרווח הגולמי הרבעוני של החברה נחתך בחצי כמעט, ל-13 מיליון שקל בלבד, עקב עלייה חדה בעלות המכר, והוא מהווה כעת רק 20% מהמכירות.

"מדטכניקה חתמה ברבעון על כמה מכרזים שהם רווחיים פחות בהתחלה, אך משתלמים יותר לטווח רחוק", אומרת שלונסקי על התוצאות. "היו לה גם עלויות חריגות של תיקונים בתחום השירות שהיא מספקת ללקוחות קיימים. בנטרול שני הסעיפים האלה, הרווחיות היא סביב 30%, כרגיל".

אבל למרות שהרכישה הייתה אמורה להוביל לסינרגיות ולקיצוץ בעלויות של החברה הנרכשת, ברבעון האחרון צמחו עלויות השיווק והוצאות ההנהלה וכלליות במדטכניקה, וכתוצאה מכך נרשם לחברה הפסד תפעולי רבעוני של 138 אלף שקל (לעומת רווח תפעולי של 9.1 מיליון שקל ברבעון המקביל). אם כי כיוון שהחברה רשמה השנה רווחים חד פעמיים מהפסקת פעילות, השורה התחתונה שלה בהחלט משביעת רצון: רווח נקי של 18.1 מיליון שקל, כפול מברבעון המקביל אשתקד. בחברה האם, אילקס, נרשם רווח נקי של 5.3 מיליון שקל ברבעון האחרון.

עשרה מנהלים עזבו את החברה

כששואלים גורמים במדטכניקה על ביצועי החברה, הם יודעים לספר כי גישתו של בן שאול היא של ניהול צמוד, וזו מתאימה פחות למדטכניקה שכבר מובלת על ידי מנהל מעורב מאוד, ישראל טאובר. מאז המיזוג עזבו כעשרה מנהלים את החברה, אך בן שאול טוען כי זה קצב עזיבה הזהה לזה שהיה במדטכניקה בשנים שקדמו לעסקה, והוא אינו מתרגש ממנו.

"במקומם מינינו אנשים מאוד מוכשרים", הוא אומר ל"גלובס". נכון, אצלי לא מתאים שיהיו 14 אנשי מכירות כפופים למנכ"ל, עומדים בתור במסדרון, ומחכים לו. דאגתי שיהיו רק חמישה-שישה מנהלים כפופים למנכ"ל בשתי חטיבות עסקיות. מי שלא נבחר לא תמיד אהב את זה, אך זו דרך נכונה יותר".

כך או כך, נראה כי החיכוכים בין התרבויות הארגוניות הובילו לכך ששתי החברות לא הצליחו עדיין ליצור את הסינרגיות המקווות, אך בן שאול מבטיח בעניין זה כי שיתופי פעולה משמעותיים מתחילים ממש בימים אלה, "ובהחלט נראה אותם בהמשך".

"אני בונה תשתית במדטכניקה שהיא אסטרטגית", הוא אומר, "חיזקנו את פעילות הטיפול הביתי, נפטרנו מעסקים שאינם בליבה כמו תחום הסרת השיער. אני חושב לטווח הרחוק ולא חושש מהטווח הקצר".

בינתיים, מדטכניקה איבדה בשנים האחרונות מספר זיכיונות חשובים, והשנה איבדה גם את זיכיון חברת Waters שתרם לה 22.7 מיליון שקל למכירות השנתיות. בתמורה היא קיבלה אמנם פיצוי חד פעמי של 6 מיליון דולר, אך בטווח הרחוק אובדן הזיכיונות הללו פוגע בפעילותה. בנוסף, עד כה היא לא הצליחה להשיג זיכיונות שיחליפו את אלה שאבדו לה. "אני לא מוכן להחליף את הזיכיונות הללו באחרים, שהם לא בליגה הראשונה, ולהתחיל לבנות אותם מאפס", אומר בן שאול. "להשיג זיכיון ראוי לוקח זמן. אני לא יודע אפילו כמה זמן ולא רוצה להגיד".

"להיות הבעלים של המחלה"

הקשיים של מדטכניקה לא מסתיימים בכך, וגם פעילות חברת פלייט, בה מחזיקה החברה 75% מהמניות, תורמת להם. פלייט, המפתחת ומשווקת מנשמים ניידים, מוזגה לשלד בורסאי באמצע 2010, ונסחרה בשיא לפי שווי של 120 מיליון שקל. היום נסחרת פלייט לפי שווי של 15 מיליון שקל בלבד, לאחר שבסמוך לתחילת המסחר במניותיה עברה החברה להפסד.

"פלייט הייתה חברה רווחית במשך שנים רבות", אומר בן שאול. "כשקיבלנו אותה ידענו שהיא בתקופת מעבר בין שני דורות של מוצרים, ותרשום הפסדים עד שתתגבר על מחלות הילדות של המוצר החדש. בימים אלה אנחנו מעריכים שכל הבעיות תוקנו, ושאפשר להשיק מחדש את המוצר. אנו מחכים שפלייט תחזור לעצמה".

וכיצד תתמודד אילקס עם עול הרכישה שבינתיים לא עושה רושם שהיא מצדיקה את עצמה? "מדטכניקה היו חזקים מאוד במכירות, אך לא באסטרטגיה", אומר על כך בן שאול. "השנה הקדשתי את הזמן לבניית תשתית לצמיחה, דרך מיקוד במספר תחומי ליבה, שניתן לשלב ביניהם. בעולם מדברים על כך שחברה רפואית צריכה להיות 'הבעלים של המחלה', כלומר לשווק את כל הציוד הנוגע למחלה משלב האבחון, דרך הטיפול בבית החולים, ועד הבית - וזה בדיוק מה שאנחנו נעשה".

האקזיט המזהיר של שטרנבך, טאובר ו-וקנין

עסקת אילקס-מדטכניקה סידרה אקזיט מזהיר לחברת ההשקעות עילדב, לאחים ישראל ורם טאובר וכן למתווך העסקה, מנכ"ל מנופים פיננסיים לשעבר, דני וקנין. זה האחרון גרף על פי ההערכות דמי תיווך של כ-6 מיליון שקל.

עילדב, שמוביל רוני שטרנבך, רכשה את השליטה במדטכניקה שלוש שנים לפני העסקה, מידי קרן פימי וממשפחת סטרינסקי, ובסך הכל השקיעה כ-140 מיליון שקל במניות החברה. תחת שליטתה של עילדב עלתה מניית מדטכניקה ב-130%. במהלך שנים אלה, ניהל ישראל טאובר, ממייסדי מדטכניקה, את החברה ללא מעורבות גדולה של הבעלים, שפעלו בעיקר לעידוד החיסכון בהוצאות. בהתאם, מדטכניקה הגדילה את רווחיותה.

בתקופתה תחת עילדב חילקה מדטכניקה לחברת ההשקעות דיבידנדים שהחזירו לה קרוב למחצית מהשקעתה. בעסקת המכירה לאילקס קיבלה עילדב 190 מיליון שקל בתמורה למניותיה במדטכניקה (40%) - מחיר ששיקף פרמיה של 22% על מחיר השוק באותה תקופה. המכירה הניבה לה רווח הון עצום של 44 מיליון שקל.

במסגרת העסקה, העניקה אילקס למנכ"ל מדטכניקה, ישראל טאובר, ולאחיו רם, זכות למכור מניות המהוות 14% מההון של מדטכניקה, במסגרת זכות הצטרפות למכירה שהוקנתה לשניים כחלק מהסכם שחתמו עם עילדב. האחים מימשו את הזכות וגרפו 67 מיליון שקל. ישראל טאובר בן ה-63 ממשיך לשמש כמנכ"ל החברה גם היום.

מאז נכנסה העסקה לתוקף חשוף טאובר, לראשונה, לבעל שליטה מן התחום שלו, אדם דומיננטי כמוהו, השואף לשינוי אסטרטגי וליצירת סינרגיות. גורמים בשוק תהו אם בתנאים כאלה עדיין כדאי לטאובר להישאר בחברה. טאובר מצידו אמר על כך ל"גלובס": "מבחינתי הכל כרגיל, אני ממשיך כמנכ"ל ואם שמעתם שמועות כלשהן - אין בהן דבר".

משפחה יקרה: 10.7 מיליון שקל בשנה לבן שאול ובני משפחתו

אילקס מדיקל מספקת מאז הנפקתה משכורות נאות למשה בן שאול ולבני משפחתו המשמשים בתפקידים בכירים בחברה. ב-2011 לבדה עמדה עלות השכר של בן שאול על כ-8.9 מיליון שקל, כאשר חמישה מבני משפחתו קיבלו 1.8 מיליון שקל נוספים.

באחרונה תבעה מבן שאול קבוצת בעלי מניות בראשות ארנון ואלונה אפרת, להשיב 31 מיליון שקל לקופת החברה, בטענה כי המענק לו הוא זוכה לא אושר כראוי. התביעה הוגשה לאחר שרשות ני"ע טענה כי על אילקס לכנס אסיפה כללית לאישור הסכם העסקתו של בעל השליטה בה, שכן הסכם זה לא אושר רשמית מאז פרש בן שאול מתפקיד היו"ר ב-2005, והחל לשמש כמנכ"ל בלבד. אילקס מצדה טענה כי ההסכם שנחתם ב-1994, טרם הנפקת החברה, שריר ותקף, ואין צורך לאשרו שוב. היא אף הצטיידה בחוות דעת חיצונית לתמיכה בעמדתה זו, של עורך הדין שרון חנס, וכן אישרה את ההסכם שוב בדירקטוריון.

עוד כתבות

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%