גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר חדש: מהם הרגלי הצריכה של נשות המגזר הערבי?

הנשים הערביות הצעירות מתנהלות על הקו שבין שמרנות לקדמה: רק מחציתן גולשות באינטרנט, הן מעדיפות ערוצים ערביים, והן עדיין קונות בחנויות שכונתיות

"יש נמנום מתמשך מצד המשווקים והחברות בכל הנוגע לפעילות שיווקית בחברה הערבית - מדובר בפספוס של חצי מיליון צרכניות שנמצאות ממש מתחת לאף". את הדברים האלה אומר היועץ האסטרטגי שי לחוביצר מחברת Cassiopeia marketing ניהול ופיתוח עסקים וסגמנטים.

לחוביצר מתייחס בדברים לנתוני סקר חדש המתפרסם כאן לראשונה, ממנו עולה כי רוב הנשים במגזר הערבי מעדיפות לקנות במכולת השכונתית ולא ברשתות יהודיות, רק מחציתן גולשות באינטרנט, וכ-36% מהן מחזיקות בכרטיס אשראי.

הסקר, שנערך באמצעות מכון "מותגים" עבור פורטל ניסוואן מקבוצת עיתון "פנורמה" ואתר Panet, בדק את הרגלי הצריכה של נשות המגזר ומצא עוד כי הצעירות הערביות בישראל מייחסות חשיבות נמוכה למותגים התחום האופנה והמזון.

אבי פאר, מנכ"ל משותף של מכון "מותגים", מסכים עם לחוביצר. לדבריו, "היעדר פעילות שיווקית נכונה, הפונה למגזר הערבי, מוביל לנתחי שוק נמוכים משמעותית בקרב מוצרים שזוכים לבולטות במגזר הכללי".

לחוביצר מוסיף כי "הכול מתחיל ונגמר בכך שלא משקיעים בהקמה של נקודות מכירה". לדבריו, "הסקר מביע עד כמה החברות היהודיות לא מימשו את הפוטנציאל בקרב המגזר ערבי, ובוודאי בקרב נשים. בולטת העובדה כי לרשתות הארציות אין נוכחות ביישובי המגזר הערבי, והסיבה לכך היא נכות ניהולית של מקבלי ההחלטות. מתחת לאף שלהם מונח מנוע צמיחה של 500 אלף צרכניות פוטנציאליות, אך רובם יעדיפו להשקיע את המשאבים שלהם ביצוא, כי הרבה פחות סקסי להתעסק במגזרים".

גם תקציבי הפרסום של החברות הישראליות למגזר הערבי לא עומדים ביחס ישיר לגודל האוכלוסייה, המונה 1.5 מיליון תושבים. "במקרה הטוב", אומר לחוביצר, "במקום להשקיע 20% מהתקציב לטובת המגזר הערבי שנמצא בגידול מתמיד, משקיעים 6%. צריך להתאמץ בחינוך שוק ובהתאמת קמפיינים לא באמצעות בידול".

מה מאפיין את הצרכניות הערביות, מה משפיע על החלטות הרכישה שלהן, ועל מה יעדיפו לשלוף את הארנק? "גלובס" משרטט את פרופיל הצרכנית הערביה בישראל, 2012.

מקום הקניות המועדף: המכולת

בעוד שבמגזר היהודי המכולת מאבדת ממעמדה ונדחקת על-ידי רשתות שפולשות למרכזי הערים ברחבי הארץ, במגזר הערבי המכולת ממשיכה להיות פופולרית, ולא רק למוצרים משלימים: 50% מהנשאלות בסקר סיפרו כי הן מבצעות את הקנייה השבועית הגדולה, הכוללת מוצרי מזון וניקיון, במכולת השכונתית.

24% העידו כי הן עורכות את הקניות בסופרמרקט ביישוב שבו הן מתגוררות; 13% אמרו שהן מבצעות את הקנייה ביישוב ערבי אחר; ורק 13% השיבו כי הן קונות בסופרמרקט יהודי. הסיבה לכך, מנמקים לחוביצר ופאר, היא מיעוט סניפים של הרשתות ביישובים הערביים.

השניים מסכימים כי בולטת תופעה של מצב שלחוביצר מכנה "עקיבה קמעונאית", ובמילים פשוטות - התנהלות נשות המגזר הערבי מצביעה על דפוסים שהיו אופייניים במגזר הכללי לפני 10 שנים ויותר. "ברגע שתהיה נוכחות של סניפים בתוך היישובים, נראה, בדומה ליתר המדינה, נטישה של המכולות לטובת הרשתות".

ג'ומאנה בולוס, מנכ"לית Marketalent, המתמחה באסטרטגיות שיווק, מיתוג ופרסום, מסבירה כי החנויות בכפר נותנים מענה לאישה הערבייה במגוון התחומים: "האישה הערבייה אמנם קונה בתוך הכפר, אבל ברשתות שמספקות לה מענה הולם - באחרונה התפתחו רשתות מזון בבעלות ובהנהלה ערבית בפריסה נרחבת במגזר הערבי. הרשתות האלה מתחרות במחירים, באריזות ובמבצעים. במדיה הערבית בולטים פרסומים אינטנסיביים של רשתות ערביות הרבה יותר משל רשתות יהודיות".

בגדים: מעדיפות לרכוש בחנויות פרטיות

בקניונים הממוקמים בערים הסמוכות ליישובים ערביים יש תנועה ערה של קונים וקונות מהמגזר הערבי. יש שמעריכים כי בקניון ערים בכפר-סבא, למשל, 20% מהקונים הם בני המגזר הערבי.

אלא שלפי תשובות הסקר את הקניות עצמן מבצעות הנשים הערביות בחנויות פרטיות: 43% השיבו שהן קונות בגדים בחנות פרטית ביישוב שבו הן מתגוררות, 23% אמרו שהן קונות בחנות פרטית ביישוב ערבי אחר, 21% קונות בחנות פרטית ביישובים יהודיים, ו-7% השיבו שקונות ברשת הממוקמת ביישוב ערבי - שיעור דומה השיבו שהן מבצעות את הקנייה ברשת הממוקמת ביישוב יהודי. רק 27% מהמשיבות טענו כי יש להן העדפה למותגים בבחירת בגדים. מתוכן, 8% מעדיפות את קסטרו, ו-3% מעדיפות את המשביר ורנואר.

אינטרנט: רק 13% ברשתות חברתיות

כ-60% מהנשים דיווחו כי הן גולשות באינטרנט. מחצית מהן אמרו שהן גולשות באתרים שונים. הגולשות ציינו את האתרים פאנט (86%), גוגל (54%) פייסבוק (42%) ואתר הנשים ניסוואן (16%).

הרשתות החברתיות, ככל הנראה, לא כבשו את ליבן של הנשים הערביות: רק 13% דיווחו כי הן גולשות ברשתות חברתיות. דואר אלקטרוני? 9% בלבד השיבו כי הן שולחות ומקבלות מיילים.

"את נשות המגזר מאפיין קונפליקט בין חדשנות וקדמה מול שמרנות. הן שרויות במתח בין שני הקטבים האלה, ולכן יעדיפו לגלוש באתרים ערביים בעיקר. האתר ניסואן, שהוא ייעודי לנשים ערביות, פותר להן את הדילמה", אומר פאר.

צריכת מדיה: צפייה דומה בערוצים 2 ו-10

כ-70% מהמשיבות דיווחו כי הן קוראות עיתון כלשהו: "פנורמה" (40%), "כול אל ערב" (39%) ו"אל סיינרה" (30%).

93% מהמרואיינות הצהירו כי הן צופות בטלוויזיה. הערוץ העיקרי הוא MBC, שבו צופות 68% מהנשאלות, LBC עם 42%, אל-גז'ירה עם 36% מהנשאלות, ו-34% השיבו כי צופות בערוץ אל-ערבייה.

ומה באשר לערוצים הישראליים? 24% צופות בערוץ 2, 22% השיבו כי הן צופות בערוץ 10, ו-15% צופות בערוץ 1.

מתודולוגיה

הסקר, שנערך בשפה הערבית, בדק את הרגלי הצריכה של נשות המגזר הערבי בקרב 406 נשאלות בנות 18 ויותר. הסקר בוצע בחודש מאי האחרון. חלוקת הנשאלות נעשתה לפי אזורי מגורים רלוונטיים (רובן בגליל).

אינטרנט

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן