גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמעונאי: "בשופרסל החליטו להרוג את רמי לוי"

זירת הקרב של רשתות השיווק עוברת למעלה-אדומים ולבית-שמש ■ ברשת הרביעית טוענים כי שופרסל מכתיבה מחירים "לא שפויים" ■ רשת קו-אופ דורשת מהממונה להתערב, בטענה כי שופרסל מנצלת את כוחה כדי לדחוק מתחרים

אחרי באר-שבע ואשדוד, זירת קרב רשתות השיווק החדשה הגיעה למעלה-אדומים ולבית-שמש. בעוד שבמעלה-אדומים קשה להצביע על טריגר לקרב שנפתח לפני כ-3 שבועות ושבר מאז שיאים חדשים בשוק הקמעונאות, בבית-שמש האות ניתן עם פתיחת סניף "אושר עד" בעיר לפני כשבועיים, פתיחה שהכניסה את כל השחקנים בעיר לקרב בלימה.

בניגוד לאשדוד ולבאר-שבע, רמות המחירים במעלה-אדומים ובבית-שמש הן מהנמוכות שידע השוק. אם אפשר להצביע על שני מאפיינים מרכזיים בקרבות החדשים, הרי הם העובדה שמי שמובילה כיום את קרבות המחיר היא לא אחרת מאשר שופרסל, ושהפעם לא מדובר רק במוצרי דגל שנמכרים במחיר רצפה אלא במדיניות חוצת קטגוריות.

בנוסף, לשני האזורים הגיע מספר פעמים באופן אישי מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, עם צוות מנהלים ברשת, ואותת כי שופרסל נכונה לקרב.

מי שהזדמן בימים האחרונים לאזור התעשייה מעלה-אדומים (מישור אדומים), יכול היה למצוא בסניפי שופרסל ורמי לוי מגוון רחב של ירקות במחיר של 30 אגורות עד 1 שקל לק"ג; עוף שלם ב-2.9 שקלים; כרעיים ב-6 שקלים לק"ג; שניצל עוף פרוס ב-12.9 שקל; חזה עוף שלם ב-12 שקל; חיתולי האגיס ב-38 שקל; סימילאק אדוונס 900 גרם ב-56 שקל; מטרנה 700 גרם ב-42 שקל ועוד ועוד.

בסניף יינות ביתן הפועל בסמוך הרחיקו לכת עוד יותר והורידו את מחיריהם של עגבניות, מלפפונים, גזר, תפוח אדמה וחציל למחיר של 9 אגורות בלבד לק"ג.

לטענת מנהל ברשת שיווק שעובד באזור, "המחירים לא שפויים. אני לא יודע מאיזה אינטרס ומאיזה עניין. זה נראה כמו מלחמה אישית של שופרסל ברמי לוי. יש אדם שעומד בכניסה לרמי לוי ואדם שעומד בכניסה לשופרסל, הם כל היום בטלפון ומשווים מחירים. גם אין התניות קנייה, וזו הבדיחה. גם אם תקנה משאית עגבניות מחקלאי, לא תשיג מחירים כאלה. כשאתה מוכר עגבנייה ב-30 אגורות, זה אומר שאתה מממן 4 שקלים לק"ג. העלות של סימילאק אדוונס גבוהה ב-30 שקל ממה שהוא נמכר. בסוף השבוע שעבר מכרו גם שישיית קוקה-קולה ב-15 שקל. הם פשוט מחלקים שם כסף".

"זה נראה כמו מהלך של שופרסל, שהמטרה שלו היא לנגח חזק באזורים של רמי לוי. הם החליטו שהם הורגים את רמי לוי בנקודות מכירה, ושימי לב שהם עושים זאת בנקודות שהתקשורת לא מגיעה אליהן. הם מקריבים נקודת מכירה ולאורך זמן. קשה להחזיק רמת מחירים כזאת במשך שבוע אחד, ובמישור אדומים זה נמשך כבר 3 שבועות. הם שמו את רמי לוי על הכוונת", אומר קמעונאי באזור. לדבריו, "המחירים הזויים והפסדיים. זה כמו להרוג חנות. מי שעושה זאת, מפסיד הרבה כסף".

לפני ימים אחדים פנתה רשת קו-אופ ישראל לממונה על ההגבלים העסקיים בדרישה להתערבותו "באופן בהול", על מנת לעצור את התנהלותה של שופרסל. "במהלך השבועות האחרונים נוקטת רשת שופרסל מדיניות מחירים טורפנית בסניף מישור אדומים, אשר כוללת מכירה שורה ארוכה של מוצרים במחירי הפסד מובהקים. מדיניות מחירים זו גורמת לנזקים חמורים ולהפסדים ניכרים למרשתי. מדובר בהתנהלות כוללת וקונסיסטנטית, אשר עושה שימוש בכוח החריג העומד לרשות שופרסל, עקב אישור המיזוג בינה לבין קלאבמרקט", כותב בא-כוחה של קו-אופ ישראל, עו"ד מתן מנחם.

בפנייה לממונה מצטטת הרשת את אחד מתנאי המיזוג של שופרסל עם קלאבמרקט, לפיו "שופרסל לא תמכור ולא תאמץ מחירון מוצרים היוצר הפסד מובהק לרשת, לתת-רשת או לסניף כלשהו מסניפיה הממוקם באזור בו פועל סופרמרקט פרטי".

מלחמת חורמה

בימים האחרונים שופרסל מנהלת מלחמת חורמה גם בעיר בית-שמש. לשופרסל סניפים של "יש" ו"שופרסל דיל" בעיר. לצידה פועלים גם "מחסני כמעט חינם", "זול בשפע" - המותג החרדי של רשת מגה, ואליהם הצטרף הסניף של "אושר עד".

ראוי לציין כי סניף "יש" של שופרסל פעל בעבר תחת המותג "אלף", הרשת שהייתה משותפת לשופרסל ולבעלים הנוכחיים של "אושר עד", אברום-משה מרגלית, אריה בוים ויהודה לניאדו. אלה חזרו לעיר להתנגח בדיוק בסניף שהם הקימו בה בעבר, ועל פניו נראה כי המאבק הזה יהיה כרוך גם בלא מעט אמוציות.

גם בבית-שמש, מי שמכתיבה לפי שעה את רמת המחירים הנמוכה, היא שופרסל. בסניף "יש" בעיר נמכר דג נסיכת הנילוס ב-13.99 שקל; קורנפלקס תלמה 750 גרם ב-9.99 שקלים; קורנפלקס כריות 750 גרם ב-17.99 שקל; רביעיית טונה סטארקיסט ב-14.99 שקל; שימורי ירקות (אפונה וגזר, תירס, אפונה) של המותג "יש" ב-2.99 שקלים; כרעיים קפוא פלייש ב-9.8 שקלים; מגוון רחב של ירקות, לרבות מלפפונים ועגבניות, במחיר של 49 אגורות לק"ג; ק"ג טחינה של "יש" ב-12.99 שקל; פסטה אסם ב-3.49 שקלים ועוד.

לדברי קמעונאי באזור, בחלק מהמקרים מדובר במחצית מהמחיר שבו מוכרת שופרסל את המוצרים בסניפים אחרים של "יש". "שופרסל מוכרת את הטחינה בסניפים אחרים ב-23 שקל, את דג נסיכת הנילוס ב-29.90 שקל, את השימורים של 'יש' ב-6 שקלים וכרעיים בכ-20 שקל. רמת המחירים פה לא שפויה", הוא אומר.

יצוין כי שופרסל ניהלה עוד קודם לכן משא-ומתן לשכירת חנות בנכס שבו נפתח סניף "אושר עד", ואף ניסתה למנוע את הפתיחה באמצעות צו מניעה, מהלך שלא צלח.

לדברי אריה בוים, "יש מלחמת עולם, וכל העיר על גלגלים. אני לא חושב ששופרסל פועלת עם אסטרטגיה אלא עם התקף אמוציונלי. יש כאן ערימה של אמוציות. עוד לפני הפתיחה קיבלנו שדרים שפה הם ילכו איתנו עד הסוף וישקיעו כמה שצריך. זה טוב. זה מעיר את העיר, ואנחנו לא כאן בשביל יום-יומיים אלא להרבה זמן".

- אתה מזהה התנהגות חריגה של שופרסל?

"מה שאנחנו מזהים כחריג בהתנהלות, וזו הנחה, ששופרסל קיבלו החלטה לעבוד ברווח גולמי שהם לא באמת יכולים לעבוד בו לאורך זמן. לגודל יש חיסרון. הם משלמים מחיר על קלאבמרקט. הם גדלו בבת-אחת ב-4 מיליארד שקל. במדינה כל-כך קטנה, צריך לשמור על שוליים רחבים. עסק של 11 מיליארד שקל, אין לו לאן לגדול. הם הכניסו את הראש לתוך הלוע של הממונה".

- אתם מיישרים קו במחירים?

"ברור. מה השאלה? בטח. יום למחרת הפתיחה של אושר עד, בשופרסל 'גילחו' טור שלם של מדפים לטובת במות, בדומה לפעילות של 'אושר עד', כדי לתת תחושה של שפע ושל זול".

"אברכהן בא עם המון יועצים להסתובב בחנות שלנו, ואנשיו כבר כמה שבועות משחררים הצהרות שזה קו פרשת המים של אושר עד וששופרסל תשקיע מיליונים כדי לעצור אותנו", מוסיף מרגלית.

לדבריו, "לא נשנה את מדיניות התמחור הנמוך. העלויות שלנו נמוכות משמעותית מבשופרסל, ולכן נוכל לתת סל זול יותר מהם לאורך זמן. שופרסל לא באמת מוכרת בזול. במשך שנים היא מכרה בבית-שמש במחירים יקרים, וכדי ליצור תדמית של זול הם מורידים מחירים של שורת מוצרים, אבל אין שום חדש תחת השמש. אם שופרסל הייתה באמת זולה, אז היא הייתה זולה בכל הארץ. למה הם לא מוכרים בכל הארץ כמו בבית-שמש?"

עדי צים, מבעלי השליטה ברשת מחסני כמעט חינם, אומר כי "יש מלחמת מחירים קשה מאוד בבית-שמש, וכל אחד נלחם על הצרכן. אושר עד פתחו עוד סניף. הם ציפו לעבוד הרבה יותר, אבל בלמנו אותם. המחירים ברצפה. מבחינתנו המלחמה היא עד הסוף. לא נוותר".

מי שמנסה לשדר עסקים כרגיל הוא דווקא רמי לוי, שנמצא בחזית המאבק. "שופרסל שמה אותי כמטרה, לא רק במעלה-אדומים אלא בכל מקום. מה חדש? אני טרחה עבורם", הוא אומר.

- הקרבות האלה עלולים לשחוק אותך, ולשחוק לך את הרווחיות?

"כבר שנה וחצי הם מנסים לעשות הכול כדי לעבוד, וזה לגיטימי".

משופרסל נמסר בתגובה: "לאמירה 'להרוג' אין כל מקום בעולם העסקי ובוודאי לא בערכיה של שופרסל. התחרות בשוק קמעונאות המזון התעצמה לאחרונה, ושופרסל מתאימה את פעילותה לסביבה התחרותית הנוכחית. שופרסל תעשה ככל שיידרש להיטיב עם לקוחותיה, תוך עמידה מלאה בהוראות החוק".

מכירת חיסול

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מוותרים על מיליארד דולר: דירקטוריון אינמוד דחה את הצעות הרכישה

אחרי תהליך שארך שמונה חודשים בהובלת בנק אוף אמריקה, הודיעה הוועדה המייעצת שהקים הדירקטוריון לבחינת העסקה, כי אף אחת מן ההצעות שהוגשו אינה מתאימה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

בהשקעה של כ-1.5 מיליארד ד': חוות השרתים הזו תהיה מהגדולות במדינה

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן