גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לוח השידורים של זכיינית ערוץ 2 רשת - מהחלשים בתולדותיה

הרייטינג של הלהיטים לא מתרומם, וערוץ 10 גובר עליה שוב ושוב ■ ברשת מחכים לספטמבר, אז תיגמר התחמושת של ערוץ 10, וטוענים כי ההפסדים דווקא צומצמו

עונת הקיץ עדיין רחוקה מלהסתיים, אבל כבר עכשיו אפשר לומר כי זאת העונה שזכיינית ערוץ 2 רשת הייתה שמחה למחוק מהזיכרון. שיאי הרייטינג השליליים שהשיגה רשת בשבועות האחרונים, ובראשם הפרק האחרון של "רוקדים עם כוכבים" ששודר בשבת וזכה ל-13.8% צפייה בלבד בלב הפריים-טיים, יוצרים דאגה בקרב אנשים רבים בתעשייה.

נתוני הרייטינג המתפרסמים מדי בוקר מראים מזה חודשיים כי מצבה של רשת הורע. המאזן ששרר במשך תקופה ארוכה, לפיו ערוץ 10 השיג בממוצע כשליש מנתח הצפייה בפריים-טיים, השתנה עד כדי כך שערוץ 10 הצליח בשבוע האחרון לנצח את רשת בקרב על לב הצופה 3 פעמים.

זאת ועוד, רשת הצליחה להכניס תוכנית אחת בלבד, "רוקדים עם כוכבים", לטבלת 10 התוכניות הנצפות בשבוע שעבר, וגם זו הגיעה למקום העשירי עם 16.5% צפייה בלבד. שבוע לפני כן, רשת לא הצליחה להכניס אף תוכנית לטבלה.

יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שנתון הרייטינג הממוצע של העונה הנוכחית של "רוקדים" עומד עד כה על 19.5% בקרב משקי-הבית היהודיים.

התבוסה לערוץ 10 כואבת במיוחד אחרי עונה מוצלחת מאוד של "המירוץ למיליון" וההשקה של "The Voice", שפרק הפתיחה שלה זכה לרייטינג של 38.9% - הנתון הגבוה ביותר לפרק השקה של תוכנית חדשה מאז החלה מדידת הרייטינג - ולממוצע עונתי חסר תקדים מבחינת רשת, של 34.9%.

תוכניות אחרות של רשת, בהן "רוקדים עם כוכבים", "משפחה חורגת" או הדרמה "קטמנדו", שהיו יכולות להמשיך את קו ההתעוררות של הזכיינית, לא התרוממו ומספקות נתוני רייטינג נמוכים.

"מבחינה כספית החישוב מאוד קר ושקוף", מסביר גורם בכיר בתעשייה. לדוגמה, אם "רוקדים עם כוכבים" רושמת 15% רייטינג ומצליחה במקרה הטוב למכור 3 ברייקים מלאים של 10 פרסומות, הם יגיעו להכנסות של 675 אלף שקל (לפי מחיר של 1,500 שקל לנקודת רייטינג). מתוך הסכום הזה צריך להוריד כ-30%-35% עבור תמלוגים, דמי זיכיון, ניגודי זכויות יוצרים ועמלות למפרסמים, משרדי הפרסום וחברות המדיה. כלומר, הסכום עומד על כ-400 אלף שקל רווח נקי. אם מניחים שהפקת 'רוקדים עם כוכבים' עולה כ-220-250 אלף דולר להפקה לפרק, אז מגיעים להפסד של בין 400 ל-500 אלף שקל לפרק. ובמלים אחרות, רשת מפסידה מדי ערב כחצי מיליון שקל - זאת קטסטרופה לכל ארגון".

לעומת זאת, גורמים ברשת טוענים כי נתונים אלה רחוקים מלהיות מדויקים, וכי שווי נקודת רייטינג עומד על 1,950 שקל, וכי העלויות הנלוות מסתכמות בגובה של 28% בלבד, כלומר השורה התחתונה חיובית יותר. יחד עם זאת, ברשת מודים כי העונה הנוכחית היא בעייתית מאוד עבור הזכיינית.

גורם בכיר בזכיינית הוסיף כי חישוב המתבסס על שעות הפריים-טיים בלבד הוא מוטעה. לדבריו, "מ-3 שעות שידור שבועיות של 'רוקדים עם כוכבים', מייצרים ברשת עוד שעות רבות של תוכן כגון לקטים, תוכניות מקדימות וכו', שממוקמות בשעות שונות ובימים אחרים. אלה מייצרות עוד הרבה מאוד הכנסה באפס עלות".

ואולם, למרות ההפסדים בקרבות הרייטינג, גורם בכיר טוען כי רשת הצליחה לסיים הן את הרבעון הרביעי של 2011 והן את הרבעון הראשון של 2012 ברווח. עוד נטען כי בניגוד להערכות שפורסמו בתקשורת, לפיהן רשת סיימה את 2011 עם הפסד של כ-20 מיליון שקל, היא הפסידה 8.4 מיליון שקל בלבד.

יש לציין כי לפני 3 שנים עמדו החובות של רשת על למעלה מ-200 מיליון שקל - 100 מיליון לבנקים בגין הון חוזר בעקבות חוסר הזרמת כספים של חלק מהבעלים ועוד 100 מיליון בגין הפסדי תפעול. ההפסדים של ה-100 מיליון האחרונים צומצמו כאמור לכדי 8.4 מיליון שקל.

רשת וערוץ 10 - ראש בראש

שיבוצן של עונת ה-VIP של "הישרדות" וכן העונה השלישית של "היפה והחנון" בערוץ 10 מול לוח שידורים חלש של רשת, הוכיח את עצמו. גורם בכיר בתעשייה מספר כי "למרות ההצהרות והפרסומים של ערוץ 10 על העלייה המתוכננת של העונה החדשה של 'היפה והחנון' לשידור, ברשת פשוט סירבו להאמין שהתוכנית אכן תעלה לשידור".

למרות שוני גדול בין החברות, בעיקר בכל הקשור למצב הרגולטורי ולסכנת הסגירה המרחפת מעל ראשו של ערוץ 10, שני הזכיינים נמצאים במצב עסקי דומה: שניהם רשמו הפסדים ב-2011, לשניהם חובות שלא שולמו למדינה, ושניהם נסמכים על בעלי מניות שלא מזרימים כספים כבר תקופה ארוכה.

באחרונה אף נודע כי ניסיון לקיים בוררות בנושא ההתנהלות הכספית בין בעלי המניות ברשת, עופר מדיה ושטראוס השקעות, לבין חברת פולאר, לא עלה יפה. כמו פולאר, גם אביב גלעדי, המחזיק בנתח נוסף של הזכיינית, מסרב להעביר אליה כסף.

בכיר בתעשייה אומר כי "בעוד ברשת פועלים על-פי אסטרטגיה של בניית מותג ארוך-טווח, בערוץ 10 נקט המנכ"ל הקודם, יוסי ורשבסקי, בכיוון אחר לגמרי, של התנהלות כלכלית הצמודה לביקוש לפרסום".

ואכן, שני המותגים הגדולים של רשת בשנים האחרונות, "המירוץ למיליון" שהושקה בסוף אוקטובר ו-"The Voice" שהושקה בדצמבר, נחשבים לאטרקטיביים מאוד למפרסמים, והם הצליחו להביא לשינוי תפיסתי בשוק כלפי רשת.

ואולם, למרות ההצלחה חסרת התקדים של רשת בכל הקשור לרייטינג, הזכיינית לא זכתה ליהנות משווי הערך הפרסומי המלא שלה, שכן דווקא בתקופה הזו, בין אוקטובר 2011 למארס 2012, הביקוש לפרסום בטלוויזיה ב-3 הזכיינים היה נמוך.

כך לדוגמה, בין החודשים ינואר-מארס בשנת 2012 מכר ערוץ 2 כ-2,600 דקות פרסום - כ-600 דקות פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. באופן כללי, הפרסום הגיע לכדי 70%-75% מהפוטנציאל שלו.

ערוץ 10, לעומת זאת, שנקט כאמור אסטרטגיה שונה לגמרי, בין היתר בשל התסבוכת הפוליטית-רגולטורית-תזרימית שהוא היה מצוי בה, לא הציג שום תחרות מצדו לספינות הדגל של רשת וקשת, שכללו גם את "האח הגדול", "ארץ נהדרת" וכן דרמות כגון "עבודה ערבית". הערוץ השיג ממוצע רייטינג של 6.6% צפייה בפריים בלבד.

יחד עם זאת, ההחלטה של ערוץ 10 להמתין עם השקת "הישרדות" ו"היפה והחנון" עד לחודש מאי, הוכיחה את עצמה הן במבחן הרייטינג והן במבחן שורת הרווח.

ההימור כאמור השתלם, וערוץ 10 החל לצבור תאוצה מחודשת. באופן חסר תקדים מבחינת הערוץ, חודש מאי הסתיים עם רווח של כ-10 מיליון שקל.

יחד עם זאת, יש לציין כי התמונה צפויה להתהפך בחודש ספטמבר. כלומר, ברגע ש"הישרדות" תסתיים ו"היפה והחנון" תרד מהמסך, ערוץ 10 יישאר ללא תוכן לפחות עד מארס 2013. אז ערוץ 10 צפוי לעלות לשידור מדי יום עם לוח שידורים "רזה", שיזכיר את הכישלון של העונה הקודמת, שכן אין לו שום חומר מוכן או בהכנה "על המדף".

במקביל, רשת, כמותג שנחבל קשות בחודשים האחרונים, תתחיל לטפס מעלה מחדש לאחר עונת הפסדים גבוהים.

אין מנגנון, יש הבלחות

גורמים בתעשייה טוענים כי לרשת אין את מי להאשים במצבה למעט את עצמה. "לנתונים של רשת אין קשר לערוץ 10, אלא אך ורק לתוכן שהם מייצרים", אומר בכיר בשוק התקשורת המקומי.

לדבריו, "אני חושב שהבעיה היא שאין לרשת, מה שנקרא, סיסטמה - תוכנית עבודה רצינית לאורך זמן. במקום זה יש שם הבלחות. אין משהו שמייצר מנגנון לאורך זמן שבא ואומר 'אני מותג'. צריך להבין שאין שם באמת תוכן עקבי".

גורם המעורה בהליך קבלת ההחלטות ברשת שולל את הטענות מהיסוד ואומר ל"גלובס" כי בזכיינית הבינו עוד בשנה שעברה כי העונה הנוכחית תהיה קטסטרופלית, כהגדרתו.

לדבריו, בעקבות המעבר מ-3 ל-4 ימי שידור, ברשת ידעו מראש כי חסרים להם 25% מהכסף עבור שנת שידור שלמה. כלומר, רשת נדרשה להכריע בין חלופות, ואחת מהן הייתה לוותר חלקית על עונה.

לבסוף הוחלט לוותר על הקיץ מכמה סיבות: משחקי היורו שהיו צפויים לנגוס ברייטינג; הידיעה כי סך הצפייה יורד בעונה הזאת; וכן שערוץ 10 מתכנן לעלות עם שתי ספינות הדגל שלו - "היפה והחנון" ו"הישרדות".

הגורם הוסיף כי היה חשש מפני חזרתה של המחאה החברתית, שפגעה קשות בפרסום בקיץ שעבר והכניסה את התעשייה לקיפאון.

לדברי הגורם, "ההחלטה 'לוותר על הקיץ' התקבלה בצורה מחושבת ומתוך ידיעה ברורה שהמותג הולך לחטוף תדמיתית. ההפסדים לערוץ 10 מבאסים מאוד, אבל הם כאמור היו ידועים מראש".

ברשת מעריכים כי המלחמה התדמיתית שמתנהלת מולם באחרונה נובעת מתוך האינטרס זהה של קשת וערוץ 10 להוציא את רשת מערוץ 2. קשת - מתוך רצון להשתלט על האפיק והערוץ באופן בלעדי, וערוץ 10 - בגלל הצורך שלו להתמזג עם רשת.

מרשת נמסר בתגובה: "רשת לא רואה כל טעם להתייחס לטענות שניתנו בעילום-שם על-ידי מתחרותיה קשת וערוץ 10, שעושות כל שביכולתן למנוע מרשת להמשיך ולהוות איום כפי שקורה ב-3 השנים האחרונות. טענות אלה מעידות על פאניקה גדולה, שבאה לידי ביטוי הן בשקרים שמועברים לתקשורת והן בהפסדים כספיים אדירים שנגרמים לקשת ולערוץ 10 בגין פעילויות אלה כנגד רשת".

ריקושטים בחדשות 2

בעקבות הרייטינג הנמוך בימים של רשת, חברת החדשות של ערוץ 2, הנמצאת בבעלות משותפת של רשת ושל קשת, הגיעה בתקופה האחרונה לשפל צפייה בימי השידור של רשת.

כך לדוגמה, בעוד שבימים של קשת זכתה מהדורת החדשות לממוצע רייטינג של 26.1% בינואר, 26.4% בפברואר, 25.3% במארס, 23.1% באפריל ו-21.1% במאי - בימים של רשת זכתה המהדורה ל-21.4% בינואר, 22.3% בפברואר, 21.4% במארס, 19.5% באפריל ו-18.1% בלבד במאי.

רייטינג ממוצע בפריים טיים

בעלי המניות ברשת

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק