גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החרדים קובעים שיא בגזענות: "לא יותר מ-30% ספרדים בבניין"

פרשת עמנואל חשפה לפני 4 שנים את האפליה כלפי הספרדים במוסדות החינוך החרדיים, אך מתברר שזה מתחיל עוד הרבה קודם - באפשרות לרכוש או לשכור דירה ■ בערים כמו ירושלים ובני-ברק, השוק כבר עושה את הסלקציה בעצמו

זה לקח זמן, אבל בסוף ירד לצילה האסימון. פתאום היא הבינה למה הדירה שירשה בשכונת מקור ברוך הירושלמית נותרת בשיממונה. "לא הבנתי איך זה יכול להיות", היא מספרת. "זו דירה משופצת שאנשים מתפעלים ממנה. היא ממוקמת באזור חרדי שהדירות בו נחטפות, ואף אחד לא לוקח. בגלל שאני לא גרה באזור השארתי את המפתחות לשכן, שהראה את הדירה. ויום אחד, כשיצא לי להראות את הדירה בעצמי, הבנתי מה קורה. האנשים התלהבו מהדירה, ואז עברו על שמות המשפחה בתיבות הדואר בבניין, שאלו לשם השכנים ששמם לא הופיע על התיבה, אמרו תודה והלכו. ואז הבנתי. שמות המשפחה היו מזרחיים, גם השכן שהראה את הדירה היה בעל מראה ש"סניקי, וכנראה הרתיע שוכרים פוטנציאלים ממוצא אשכנזי".

גם אביבית רביע, עיתונאית מקריית ספר שניסתה למכור את דירתה, נתקלה בקשיים דומים. "אני גרה ברחוב שהוא במובהק של בעלי תשובה ומזרחים", היא מספרת. "עמדתי למכור את הבית לליטאי אשכנזי, וערב לפני חתימת החוזה הוא ביטל את הקנייה, בלי להסביר למה. אחר כך הבנתי מאדם שלישי שזה בגלל הצביון של הרחוב".

זו המציאות היומיומית בשוק הנדל"ן החרדי: מגורים ליד אנשים מהזרם שלך ומהעדה שלך. בערים החרדיות החדשות, כמו מודיעין עילית ובית"ר, הניתוב נעשה באמצעות ועדות האכלוס, ועדות קבלה אנונימיות המאשרות קנייה של דירות והשכרתן, ולפעמים השכנים הם שאמונים על מלאכת הסינון. "יש בניינים שבהם מוסכם מראש בין הדיירים שמי שמוכר את הבית מוכר אותו לאדם שמקובל עלינו, ושיהיה אשכנזי כמובן, וכשמגיע הקונה הפוטנציאלי שולחים אותו לאחד השכנים, כדי שיחווה עליו את דעתו", מספר ד', שמכיר את הנושא מקרוב. "כולם יודעים שקצת אחרי שמגיעים מזרחים לאזור מסוים, ערך הדירות מתחיל לרדת".

מ', פעיל חברתי ממודיעין עילית, מתאר גישה דומה. "יש מקומות שבהם מחתימים על חוזה שלפיו לא יותר מ-30% מזרחים בבניין. כשזה מתקרב ל-30%, ועדת האכלוס מבקשת מהמתווך להראות למשפחה המזרחית בניין אחר. לא תמצאי מתווכים או משרדי פרסום שישווקו נדל"ן ללא שיתוף הפעולה של ועדות האכלוס. מי שניסה לעבוד עצמאית מצא עצמו די מהר בלי עבודה בכלל".

בערים מעורבות ותיקות, דוגמת ירושלים ובני ברק, השוק כבר עושה את הסלקציה בעצמו, כפי שקרה אצל צילה. פרשת עמנואל חשפה לפני 4 שנים את האפליה כלפי הספרדים במוסדות החינוך החרדיים, מתברר שזה מתחיל עוד הרבה קודם - באפשרות לרכוש דירה או לשכור דירה.

תלוי איזה ספרדי

ד"ר לי כהנר מהחוג לגיאוגרפיה במכללת אורנים, המשמשת גם כחוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה, התייחסה בעבודת הדוקטורט שלה, בנושא פריסת האוכלוסייה החרדית בישראל, גם לחלוקה העדתית הזו. "על-פי התפיסה החרדית, מבחינת מיתוג הבניין, כמה שיותר אשכנזי - יותר טוב", היא מסכמת את הממצאים, "כיוון שערך הדירות עולה ככל שיש בבניין יותר אשכנזים".

- ספרדים הם לגמרי מחוץ לתחום?

"זה לא שאין ספרדים בכלל, אלא שהספרדים שייכנסו ישתייכו לקבוצות אליטיסטיות יותר. הם יהיו למדנים במיוחד, עשירים, או בעלי שיוך משפחתי מרשים, שקושר אותם לאליטה הפוליטית או לרב גדול. הספרדים, אגב, לא לבד. גם חוגים כמו ברסלב, חב"ד ובעלי תשובה מוערכים פחות, אבל אפשר לומר שלעדתיות יש עדיין משקל יותר גדול מאשר לזרמים השונים".

- אדם שמחליט למכור את הבית ולעבור לעיר אחרת באמת מרגיש מחויב למכור את הדירה לפי רצון השכנים?

"כן, כי הוא עדיין חלק מקהילה שיוצרת לחץ חברתי. אין כאן התנהלות של 'אחריי המבול'. אדם שרצה למכור את ביתו, ולעבור לירושלים, סיפר לי איך 'מיד רצה השמועה, ואחד-אחד הגיעו השכנים וביקשו, או יותר נכון אמרו, שלא אמכור את הבית לספרדים, על מנת לשמור על הצביון הסגור של הבניין, וכדי לא להוריד את ערך הדירות בבניין ואת הביקוש שלו כבניין עם אוכלוסייה אשכנזית, איכותית ואליטיסטית'.

מרואיין אחר, ליטאי, נימק זאת על-פי תפיסתו בכך ש"הספרדים הם עם שונה גם בתוך הבית וגם מחוצה לו. חינוך הילדים אצלם צעקני יותר, הם אלה המביאים את עיקר הנוער הנושר ליישוב, ולמרביתם יש משפחה מסורתית-חילונית שבאה לבקר, וזה חושף את הילדים". לגישתו, במקומות שבהם לא הקימו מנגנוני סינון בראשית הדרך, או הקימו כמה ועדות עם דגשים שונים, היישוב נתפס כפחות חרדי, כפחות אטרקטיבי. חינוך חרדי אשכנזי נתפס כחינוך אליטיסטי, ואנשים לא רוצים לגור במקום פתוח מדי.

- מי יושבים בוועדה?

הנטייה לגור ליד מי שדומה לנו מבחינה סוציו-אקונומית אינה מאפיינת רק חרדים, כפי שמסביר ד"ר נסים ליאון, שחוקר את החברה הדתית בישראל במסגרת המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. "כמו אצל כולנו, הנטייה בחברה החרדית היא לגור עם הדומה. ההבדל הוא רק שבחברה החרדית הדומה הוא לא בהכרח פונקציה של מעמד אלא של קבוצות, של עדות ושל זרמים".

בפני יישוב שמבקש לשמור על הפרדה עדתית עומדות אפשרויות רבות. ועדות האכלוס העירוניות הן אולי הדומיננטיות מכולן. ראשית הקמתן לא לוותה תמיד ברעש גדול, כיוון שהן הוצגו כמי שנועדו לשמור על צביון היישוב ולמנוע כניסה של קבוצות המאיימות על אורח החיים החרדי; נוסח שגם החרדים הספרדים יכלו להסכים איתו, עד שגילו שהוא מופנה נגדם.

"ועדת האכלוס היא פטנט מתוחכם כשאת רוצה לחסום או לדלל אנשים", אומר ח"כ חיים אמסלם מש"ס, שזכור כמי שהוקע על-ידי מפלגתו לאחר שבמסגרת סערת עמנואל האשים בין השאר את הנהגת ש"ס בכך שהיא שולחת את ילדיה למוסדות חינוך אשכנזיים, ובכך מנציחה את מעמדם כראויים יותר. "זה לא שכל האשכנזים לא רוצים את כל הספרדים, זה תלוי איזה ספרדי. הוועדות הן מכשיר לשמור על צביון השכונה. יש בסיס הגיוני לכך שקבוצות רוצות לגור יחד ולשמור על צביון דתי מסוים, אבל לעתים הגבול בין אופי דתי לאופי עדתי מיטשטש. "גם בעמנואל זו לא הייתה אף פעם בעיה של חינוך, אלא של גזענות".

ד', שהתוודע מקרוב לוועדות האכלוס, מספר איך זה עובד. "הוועדה הזו היא אנונימית, אף אחד לא יודע מי חבר בה. הדרך היחידה לפנות אליה היא באמצעות הפקס. המקומונים בבית"ר, למשל, לא מאפשרים לפרסם מודעת נדל"ן שלא דרך ועדת האכלוס".

- הוועדה בעצם לוקחת על עצמה את תפקיד המתווך?

"משהו כזה. הוועדה לוקחת פרטים על הנכס ונותנת מספר סידורי. את מפרסמת את פרטי הדירה עם המספר הסידורי שקיבלת, עם מספר הטלפון של הוועדה. הפניות נעשות לתא קולי של הוועדה, ונציג שלה חוזר אל המתקשרים. זה יכול לקחת גם שבועות. יש להם כל הזמן שבעולם. אם הם לא מאשרים את הקונה, חס וחלילה שתמצאי אדם לבד. אם תעשי את זה, הם יגיעו לבתי הספר של הילדים שלו, ויבהירו שהילדים נכנסו בלי לעבור ועדת אכלוס; בית הספר לא יקבל אותם, הוא יבין שלילדים שלו אין איפה ללמוד, יפר חוזה, ויעבור למקום אחר".

נ', חרדי מזרחי שהתמודד עם ועדת אכלוס כזו, עדיין נרגז: "אנחנו חרדים, בלי טלוויזיה בבית, בלי התחכמויות. נדרשנו למלא טפסים עם השמות שלי ושל אשתי, עם שם המשפחה הקודם שלה, עם מוסדות החינוך שבהם למדנו, עם שם הרב שאני מתייעץ איתו. עברנו בזכות קשרים, אבל אנשים שציינו שלמדו בישיבה ספרדית מקבלים בתוך שלושה-ארבעה ימים תשובה שלילית. לפעמים מנמקים זאת בכך שאת לא מספיק דתייה, לפעמים לא אומרים כלום. ועם תשובה שלילית את יכולה לעשות סלטות באוויר - שום דבר לא יעזור".

- מה קורה למי שמחליט לצאת נאור או פשוט צריך מהר את הכסף, ומשכיר דירה לספרדים?

"מציקים לו. היו מקרים ששמו זבל ליד הדלת. היו מקרים שהוציאו את הילד של המשכיר מהתלמוד תורה, בנימוק שהוא מפריע או לא מרוכז מספיק בלימודים. אם המשכיר חזק ומצליח לנפנף את המציקים, עוברים להציק לשוכרים".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35