גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר על המרמרה: נתניהו וברק לא שקלו חלופות

דוח המבקר: "ליקויים מהותיים" בדרג המדיני והצבאי במשט לעזה ■ אשכנזי, בתשובה לשאלה האם יש מספיק חיילים: "לא בהתחלה, זה יבוא בהדרגה"

תהליך קבלת החלטות לקוי של הדרג המדיני בפרשת המשט הטורקי לעזה - כך קובע דוח מבקר המדינה המתפרסם היום (ד') וחושף את הכשלים בדרך לאישור הפעולה הצבאית של ההשתלטות על ספינת ה"מרמרה". הדוח מצביע על האחראים המרכזיים - ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק.

כזכור, ב-31 במאי 2010 השתלטו כוחות צה"ל על האונייה "מרמרה" שהייתה בדרכה לעזה. במהלך הפעולה נתקלו חיילי צה"ל בהתנגדות אלימה מצד המשתתפים במשט, רובם אזרחי טורקיה, ובאירוע נהרגו תשעה מנוסעי האונייה.

"ראש הממשלה זימן דיון 'מעכשיו לעכשיו', באופן חפוז, ללא התרעה מוקדמת ולאחר שחלק מאוניות המשט הטורקי כבר הפליגו לדרכן... משתתפי הדיון לא היו מודעים מראש למטרות הדיון ולתכניו, ולא הייתה להם שהות להתכונן אליו", קובע המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס.

נתניהו, נכתב בדוח, נמנע מקיום דיון מסודר בקבינט הביטחוני או בפורום השרים המצומצם. ברק, לעומת זאת, מנע קיום דיון של הדרג המדיני בתוכניות המבצעיות לקראת ההשתלטות.

גם הדרג הצבאי אינו חומק מהביקורת: דרכי ההתמודדות שהציג לדרג המדיני לקו בחסר, דרכי הפעולה שניסח לא היו מספקות, והוא לא שקל כראוי את מידת המסוכנות של משתתפי המשט הטורקי.

למרות הביקורת החריפה, מציין לבסוף המבקר כי אין בקביעתו שתהליך קבלת ההחלטות היה לקוי, להצביע על כך שבמבחן התוצאה היו יכולות תוצאות ההשתלטות על ה"מרמרה" להיות אחרות. עם זאת, כתב: "ראוי שראש הממשלה יפעל להבטיח כי קבלת החלטות בתחום הביטחון הלאומי תיעשה בהליך סדור, תוך הישענות על המל"ל בתוקף חוק המל"ל ועל גורמי משרד החוץ וגורמי הביטחון והמטה הנדרשים, לרבות העלאת הנושאים הרלוונטיים לדיון בהרכב השרים המתאים".

שאננות בצמרת: "אולי יירו במישהו"

לפי הדוח, הדרג המדיני הבכיר (ראש הממשלה, שר הביטחון ושר החוץ), צמרת צה"ל, גורמי מודיעין והמטה לביטחון לאומי (מל"ל) ידעו כבר מראשית 2010 על הכוונה לבצע את המשט הטורקי והכירו בחריגותו לעומת משטים קודמים. אך למרות הערכות כי ייתכנו גילויי אלימות מצד משתתפי המשט, נתניהו לא פעל לגיבוש מדיניות התמודדות המשלבת את כל הגורמים, ובמקום זאת קיים פגישות אישיות נפרדות עם ברק ושר החוץ אביגדור ליברמן, שלא תועדו.

נתניהו לא קיים כל דיון עם קבוצת שרים בנושא, מלבד דיון אחד בפורום השביעייה, במאי 2010, סמוך להגעת המשט - דיון "מעכשיו לעכשיו", שנעדרו ממנו נציגי הגופים הנוגעים בדבר. "בתהליך קבלת ההחלטות בהובלת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובאחריותו בעניין הטיפול במשט הטורקי, נתגלו ליקויים מהותיים ומשמעותיים", כתב המבקר.

מדוח המבקר עולה עוד כי הייתה שאננות בקרב הדרג הצבאי והמדיני באשר לרמת המסוכנות של משתתפי המשט. לפי הדוח, שר הביטחון והרמטכ"ל אז, רא"ל (מיל') גבי אשכנזי, העלו חשש מפני תגובה אלימה מצד נוסעי המשט, וייתכן שהם יחזיקו נשק. בדיון בפורום השביעייה אשכנזי אף ציין כי אין לו ספק שיופעל כוח נגד לוחמי צה"ל.

ואולם, הביטחון המופרז ככל הנראה גבר, כיוון שההערכה הסופית של הרמטכ"ל ובכירי הדרג הביטחוני הייתה כי צה"ל יצליח לעמוד במשימה של עצירת המשט הטורקי. יתרה מכך, מחומר הביקורת עולה כי צה"ל לא גיבש דרך פעולה למקרה שייתקל בתגובה אלימה מאורגנת מצד משתתפי המשט ולא הציגה לדרג המדיני ולפורום השביעייה.

באותו דיון שאל השר דן מרידור את אשכנזי אם יש לו מספיק אנשים, וזו הייתה התייחסותו של אשכנזי לנושא: "לא יהיה בהתחלה... אז זה יהיה בהדרגה". בהמשך אמר: "אנחנו עולים עם נשק באופן מבוקר, סלקטיבי, לא כולם, אבל אין ברירה, כי יכול להיות שיירו במישהו".

לשאלת השר בני בגין "מה האפשרות שלהם... לחסום את הדרך לגשר?", ענה אשכנזי: יש אפשרות כזאת, "אבל אני מניח שבסוף בכוח נצליח לעשות את זה". ברק חשב שהשאלות הללו כלל לא רלוונטיות לדיון ואמר, לא בפעם הראשונה: "בצד המבצעי צה"ל מתעסק". בשלב הזה הוא הציע לעבור לעסוק בתחום ההסברה.

בינואר 2011 אמר השר משה (בוגי) יעלון למשרד מבקר המדינה כי השרים העלו באותו דיון שאלות על ההשתלטות, וברק חסם את השאלות הנוגעות לפן הצבאי בטענה כי זה איננו דיון מבצעי. כמו כן אמר כי נתניהו גיבה את ברק בעניין זה.

באשר לאירועים לאחר המשט, יעלון ציין כי במסיבת עיתונאים הוא שמע להפתעתו שהמבצע אושר על-ידי ראש הממשלה, שר הביטחון וגם פורום השביעייה שבו נכח, וכי דבר זה "הקפיץ אותו".

משרד ראש הממשלה השיב למבקר כי "הדרג המדיני, כמו כל גורם אחר, לרבות מערכת הביטחון עצמה, לא היה מודע ולא יכול היה להיות מודע למסוכנות הנשקפת ממשתתפי המשט".

יחסים עכורים: "המל"ל מודר"

דוח המבקר מאיר בזרקור חזק גם את היחסים העכורים ששררו בין נתניהו וברק לבין פרופ' עוזי ארד. ארד היה במשך שנים מעוזריו הקרובים של נתניהו, כיהן בתפקיד ראש המל"ל ונאלץ להתפטר לאחר שנחשד בהדלפה.

לפי הדוח, נתניהו לא ביקש מהמל"ל לקיים עבודת מטה על המשט, והמל"ל עצמו, אף שזיהה את המשט הטורקי כאירוע חריג, קיים דיון בסוגיה רק במאי 2010 ולא מימש את סמכותו בכל הקשור לריכוז עבודת המטה הנדרשת.

מתשובתו של המשנה דאג לראש המל"ל, אבריאל בן-יוסף, עולה כי באותה תקופה הייתה לברק התנגדות עקרונית למל"ל, ונתניהו ראה בו גוף האמון על מחקר בסיסי בלבד. לפיכך, נציגי מערכת הביטחון לא השתתפו בדיוני המל"ל, ונציגי המל"ל לא זומנו לדיון בפורום השביעייה שעסק במשט.

"בתקופה המדוברת מודר המל"ל מתהליכי קבלת ההחלטות בדרג המדיני הגבוה, ואף נתקל בחוסר שיתוף-פעולה שיטתי מצד מערכת הביטחון לביצוע עבודת מטה עבור הממשלה", אמר ארד. בתנאים אלה, טען בן-יוסף, "אין זה סביר לצפות מהמל"ל לעשות את הבלתי אפשרי".

המבקר קושר את היחסים העכורים בין המל"ל לדרג המדיני לכשל באירועי המשט ומציין כי ברק, בתיאום עם נתניהו, מנע את הגעתם של נציגי צה"ל לדיון המיוחד שזימן המל"ל בנושא המרמרה.

מהדוח עולה כי נתניהו וברק מידרו את המל"ל א רק בענייני ה"מרמרה". המבקר קובע כי הם מחרימים את דיוני הגוף בנושאי חוץ וביטחון ומסכלים דיונים בקבינט הביטחוני ועבודת מטה שהמל"ל רוצה לקדם - בניגוד לחוק, שנחקק לפני 3 שנים, ולמטרה שלשמה הוקם המל"ל, שאמור לשמש גוף מטה של ראש הממשלה והממשלה לנושאי ביטחון לאומי. מי שנושא באחריות לכשלים ביישום החוק הוא ראש הממשלה.

מהדוח עולה כי נתניהו סיכל את עבודת המטה בצורה בוטה. למשל, הוא קבע כי חלק מהמידע בנושאי חוץ וביטחון המגיע לידיעתו לא יועבר לראש המל"ל ורוב הדיונים בנושאים אלה רוכזו לבקשתו על-ידי מזכירו הצבאי. נתניהו אף הטיל מגבלות על העברת מידע למל"ל והחליט על אי-שיתוף ראש המל"ל בדיוני ועדת ראשי השירותים.

לפי הדוח, גם ברק חיבל בתפקוד התקין של המל"ל, בין השאר כיוון שמנע מגורמים ביטחוניים וצבאיים להשתתף בדיונים שקיים הגוף. עוד קובע המבקר כי חלק מהגופים במערכת הביטחון ובגופים הביטחוניים הכפופים לראש הממשלה לא שיתפו פעולה עם המל"ל, דבר שהתבטא, בין היתר, באי-מסירת מידע, העדרות מדיונים בנושאי חוץ וביטחון והתנגדות לקיום דיונים שרצה המל"ל לקיים בקבינט.

כישלון ההסברה: כשצה"ל הופך למסביר הלאומי

הדוח מצא גם כשל הסברתי ביחס לאירועי המשט לעזה, שהסיבות לו הן הביורוקרטיה הישראלית, היעדר תיאום בין הגופים האחראים על ההסברה, עיכוב בהעברת מידע בין צה"ל לגופי ההסברה וליקויים טכניים.

לפי הדוח, בעקבות ליקויים בהגדרת תחומי האחריות בין משרד הביטחון לצה"ל, פעלה חטיבת דובר צה"ל כגוף הדוברות וההסברה הלאומי המרכזי של ישראל, בניגוד לייעודה. למעשה, היא מחפה על חולשה ביכולותיהם של גופי דוברות והסברה אחרים.

לפי הדוח, שיקולי הדוברות וההסברה של צה"ל הביאו לעיכוב בהעברת החומר המצולם הדרוש להסברת האירוע בחו"ל, כך שהוא לא היה זמין בשעות הראשונות שבהן חלחלה תפיסת האירוע בדעת הקהל בעולם.

דובר צה"ל באותם ימים, תא"ל אבי בניהו, ציין בסיכום התחקיר החטיבתי בעניין, שנערך ביוני 2010, כי "נכון להיום לא מתאפשר שידור חי של פעולות צה"ל בשל מסורת; ביטחון מידע; פרסום שמות של פצועים וכו'. זאת, על אף היתרונות ההסברתיים שזה עשוי להביא".

המבקר ציין עוד כי מטה ההסברה הלאומי, האמור לשמש סמכות מקצועית עליונה, מנחה ומתאמת של גופי הדוברות וההסברה בכלל ובעתות חירום תקשורתיים-הסברתיים בפרט, מתקשה לתת את המענה המצופה ממנו, נוכח מספר עובדיו המצומצם.

לפי הדוח, משרד החוץ מתקשה לענות על הנדרש ממנו בתחום ההסברה, בעיקר בשל הפער הגדול בין הצרכים החיוניים הנדרשים לתחום מרכזי זה לבין היכולות המצומצמות העומדות לרשותו.

המבקר מציין עוד כי לא ברור עד היום איזה גוף במדינה אחראי להסברת חוץ ואיזה להסברת פנים. בחודשים שקדמו לאירוע המשט, לא פעל גורם כלשהו כמנחה מקצועי לכתבים הזרים בארץ, וקולה של ישראל כלל לא נשמע בשפה העברית בזירה הבינלאומית. ההידרדרות החמורה שחלה ביכולות המחלקה לתקשורת ערבית של משרד הביטחון הביאה למעשה להפסקת פעולתה.

בעשור האחרון פרסם משרד מבקר המדינה כמה דוחות על היערכות גורמי ההסברה בנושאי חוץ וביטחון: ב-2002, בעקבות מבצע "חומת מגן"; ב-2007, לאחר מלחמת לבנון השנייה; וב-2010, על ההסברה בערבית, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".

אירוע המשט חושף למעשה כי למרות שיפור מסוים במערך ההסברה הלאומי, "נותרו ולעתים אף התגברו ליקויים בסיסיים, ומהם כאלה שלא באו לידי תיקון זה זמן רב. זאת, למרות הצהרות ואף החלטות שהתקבלו על הצורך לתקן ליקויים אלה".

תגובות

מלשכת יועץ שר הביטחון לתקשורת נמסר בתגובה: "שר הביטחון, אהוד ברק, מקבל את הביקורת ויפעל כבעבר, כדי שבמערכת הביטחון ובצה"ל יתקנו את כל הדרוש תיקון. כך צריך לעשות, וכך אכן נעשה".

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "במבחן התוצאה אזרחי ישראל נהנים מביטחון שלא היה כמותו מזה שנים רבות. הביטחון ממנו נהנים אזרחי ישראל הוא תוצאה ישירה של ניהול אחראי ומדיניות נחושה. הדיונים הביטחוניים שמתקיימים ב-3 השנים האחרונות הם חסרי תקדים בהיקפם ובעומקם, ויעידו על כך המשתתפים בהם. ראש הממשלה מבקש למסור את הערכתו לעבודה שביצע מבקר המדינה".

ממערך ההסברה הלאומי נמסר בתגובה: "מערך ההסברה הלאומי הוקם לפני 5 שנים, ומאז מעורבותו בתהליכי קבלת ההחלטות הולכת וגדלה. גם פעילותו לתיאום גורמי ההסברה השונים משתכללת כל הזמן.

"בדוח מצביע מבקר המדינה על שיפור ניכר בתיאום בין הגורמים ובמיצוי היכולות של מערך ההסברה, וזאת בהובלת מטה ההסברה הלאומי. המבקר מציין את הכרת הדרג המדיני והדרג הצבאי את חשיבות נושא ההסברה. בנוסף מציין המבקר את ההתקדמות בהסברה באינטרנט ובניו-מדיה, ובהסברה לקהלי היעד דוברי השפה הערבית שמבצע מטה ההסברה הלאומי.

"בהתאם להמלצת מבקר המדינה ייבחן גיבוש של תוכנית מקיפה לתיקון ושיפור הדרוש במערך ההסברה הלאומי. בנוסף במערך ההסברה החלו כבר בתיקון חלק מהליקויים עליהם מצביע מבקר המדינה".

מרמרה

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%