גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הנזק שגורמות המכללות למשפטים מחלחל לחברה כולה"

פרופ' יצחק זמיר, פרופ' עלי זלצברגר ופרופ' ניבה אלקין-קורן, מהדיקנים של הפקולטה למשפטים באונ' חיפה, טוענים כי המכללות למשפטים מהוות סכנה: "עריכת דין היא סוג של נשק - זה כמו לתת רישיון נהיגה למי שלא יודע לנהוג"

בשנת 1971, שבה הוקמה אוניברסיטת חיפה על הר הכרמל, רצו מקימיה שתהיה בה פקולטה למשפטים, אך הדבר לא הסתייע. במשך 20 השנים שלאחר הקמת האוניברסיטה, נעשו ניסיונות חוזרים ונשנים לייסד בה פקולטה למשפטים, אך הם נכשלו פעם אחר פעם.

ב-1991, זמן קצר לאחר שפרש פרופ' יצחק זמיר מתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, פנה אליו יו"ר המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) דאז, השופט בדימוס משה עציוני, וביקש ממנו כי ינסה שוב להקים פקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. זמיר, שברבות הימים התמנה לדיקן הראשון של הפקולטה (ולאחר מכן לשופט בית המשפט העליון), הסכים לקחת עליו את האתגר מ-3 סיבות מרכזיות.

הראשונה - זמיר חשב שהעובדה שאין שום פקולטה למשפטים מצפון לתל-אביב היא עיוות חברתי שצריך לתקנו. השנייה - באותו זמן היה בישראל מחסור גדול במשפטנים, וזמיר, שהכיר את הבעיה מקרוב כי כיועץ המשפטי לממשלה התקשה לגייס משפטנים לתפקידים ציבוריים נכבדים, ראה הכרח בהכשרת עוד משפטנים.

הסיבה השלישית שבגינה נעתר זמיר לאתגר להקמת פקולטה למשפטים בחיפה הייתה שהוא סלד מתוכניות הלימוד בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ובפקולטות בתל-אביב ובבר-אילן, שהלכו בעקבותיה, שהיו בעיניו חיקוי של הפקולטות למשפטים במרכז אירופה, והוא רצה להקים פקולטה ברוח חדשה ושונה.

אלא שזמן קצר אחרי שזמיר החל לגייס כוחות ומאמצים להקמת הפקולטה בחיפה, התחלף יו"ר המל"ג. השופט עציוני פרש, ולתפקיד מונה משה לנדוי, שפרש מעט קודם לכן מנשיאות בית המשפט העליון. בשונה מעציוני, לנדוי התנגד להקמת פקולטה בחיפה בטענה כי יש בארץ מספיק משפטנים, וכי עדיף לעודד סטודנטים מצטיינים לפנות ללימודי הנדסה ולא למשפטים.

במצב הזה דרכו של זמיר להקמת הפקולטה התבררה כדרך חתחתים. "קשה כקריעת ים סוף", כהגדרתו.

קושי נוסף שבו נתקל זמיר, נוסף לקושי לשכנע את המל"ג לאשר את הקמת הפקולטה בחיפה, היה גיוס מרצים כי כל המרצים למשפטים לימדו ב-3 האוניברסיטאות הוותיקות. את הפתרון לבעיה מצא זמיר בגיוס קבוצה קטנה של ישראלים מוכשרים שעשו דוקטורט במשפטים בחו"ל ועמדו לחזור ארצה.

אחד מהם היה פרופ' עלי זלצברגר, שסיים תואר שלישי במשפטים באוניברסיטת אוקספורד. בהמשך גייס זמיר מרצים גם ממקורות אחרים, בהם את פרופ' ניבה אלקין-קורן, ש"נשלפה" מהייעוץ המשפטי של חברת IBM.

עורכי דין ברמה נמוכה

לבסוף עלה בידיו של זמיר להקים את הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, והוא עצמו שימש כדיקן הראשון שלה. "המגויסים" של זמיר, זלצברגר ואלקין-קורן, הפכו גם הם ברבות השנים לדיקנים בפקולטה למשפטים בחיפה: זלצברגר כיהן בתפקיד בשנים 2005-2008, ואלקין-קורן מכהנת היום כדיקנית הפקולטה.

שני עשורים חלפו מאז, ולרגל חגה ה-20 של הפקולטה למשפטים בחיפה מחר (ה'), ערכנו ראיון עם זמיר, זלצברגר ואלקין-קורן, שכולל גם סוגיות שנמצאות על סדר היום בישראל.

ביקשנו לשמוע משלושת הדיקנים כיצד הם רואים את התופעה של גל המכללות למשפטים שהוקמו, ושמסמיכות אלפי סטודנטים מדי שנה כמשפטנים ובהמשך כעורכי דין. אמנם תיארנו לעצמנו שהדיקנים אינם אוהבים את התופעה, אך לא ידענו עד כמה התופעה הזו דרמטית, מסוכנת, וחמורה בעיניהם.

פרופ' זמיר: "רמתן של חלק מהמכללות למשפטים היא מאוד נמוכה, שלא לומר תת-רמה. עקרונית, הוראת משפטים צריכה להיות פתוחה לכל מי שרוצה, אבל אני שומע מורים שמלמדים גם באוניברסיטה וגם במכללה, והם אומרים שזה הבדל של 'יום ולילה'. התוצאה של המכללות היא שיוצאים לשוק עורכי דין ברמה נמוכה שיכולים לגרום נזק גדול. עריכת דין היא סוג של נשק, זה כמו לתת רישיון נהיגה למי שאינו יודע לנהוג".

- ומי אשם במצב הזה?

זמיר: "האשמה מוטלת על המדינה ועל המל"ג, שהיום - להבדיל ממה שהיה כשאני ניסיתי לקבל היתר להקמת הפקולטה - נותנות היתרים על ימין ועל שמאל".

פרופ' זלצברגר אפילו יותר חריף מזמיר ביחסו למכללות: "בתופעת המכללות למשפטים יש שני דברים מאוד חמורים, האחד זה הסטנדרטים של ההשכלה הגבוהה בכלל, והשני זה ההשפעה על הפרופסיה המשפטית. המאסות של בוגרי המשפטים לומדים במכללות לא טובות שפועלות למטרות רווח, ומזנות את המושג של לימודים אקדמיים. זה מצב של שוק, ובמכללות דורשים 10% ממה שדורשים באוניברסיטה. באזור המרכז יש אנשים מוכשרים שבוחרים ללמוד במכללה ולא באוניברסיטת תל-אביב, בין השאר כי במכללה מגישים להם הכול על מגש של כסף".

- איזה נזק גורמות המכללות?

זלצברגר: "הנזק הוא שבוגרי משפטים לא יכולים להוציא משפט אחד קוהרנטי בבית משפט, או לייצג את הלקוחות שלהם במינימום של מקצועיות ונאמנות, זה מאוד חמור. זה מחלחל גם אל האוניברסיטאות ומקרין בסופו של דבר על החברה הישראלית כולה.

"יש לי תאומים בני 17, הם מאוד מוכשרים, אבל הם 'לא שמים' על הלימודים, בין השאר כי הם יודעים שיוכלו ללמוד בעתיד כל דבר שירצו כי אפשר להתקבל לכל דבר. יצחק (זמיר) דיבר על כך שכדי לפתוח את הפקולטה למשפטים בחיפה הוא עבר דרך ארוכה וסבוכה. היום פותחים מוסדות אקדמיים כמו לחמניות טריות".

לדברי פרופ' אלקין-קורן, תופעת המכללות לא כל-כך משפיעה על הפקולטה למשפטים בחיפה, "כי אנחנו לא פונים לאותם קהלי יעד של המכללות". עם זאת, היא תמימת דעים עם עמיתיה כי למכללות למשפטים יש השפעה קשה על ישראל. "מכיוון שכל-כך קל לקבל היום תואר במשפטים ולהיות עורכי דין, העומס על בתי המשפט הוא עצום, ורבים מבעלי הדין מקבלים ייצוג משפטי לא הולם.

"יש היום מכללות שלא נותנים בהן סמינריונים, כי להעביר סמינריון ל-15 סטודנטים זה יקר, וצריך להקצות לזה איש סגל שיישב וינחה אותם. אני מניחה שזה גורם לכך שהסטודנטים נאלצים לקנות את העבודה, כי איך סטודנט יכול להכין עבודה אם לא לימדו אותו לעשות את זה? זה החלק המושחת במודל העסקי של המכללות".

פסיפס של החברה

הדיקנים מבקרים את המכללות למשפטים וסבורים כי הן פוגעות בחברה הישראלית ובערכיה. האם תפקידה של פקולטה למשפטים הוא גם לחנך לערכים?

זלצברגר משוכנע שכן. "בהחלט צריך לחנך לערכים. הפרופסיה המשפטית קיבלה פריבילגיה מדהימה - היא קיבלה מונופול כדי להוביל לערכים של מדינה דמוקרטית-ליברלית שמגינה על זכויות האדם של תושביה. זה דבר שאנחנו שמים עליו דגש. משפטים הם לא הנדסה".

זמיר רואה את הדברים אחרת. לדידו, החינוך לערכים צריך להימשך מגיל אפס ועד יומו האחרון, והאוניברסיטה והפקולטה הן רק חוליה אחת בשרשרת הזו. "לחינוך לערכים יש שני ממדים: הראשון הוא חינוך לערכים בסיסיים כמו הגינות, אחריות ויושר אישי, שאינם קשורים למקצוע הלימוד. נוסף לזה ישנם הערכים של המקצוע. לכל מקצוע יש אתיקה, להנדסה, לרפואה, ויש גם את ערכי היסוד והאתיקה של המשפט, שהם חלק מהמטרה של החינוך המשפטי".

- מה מייחד את הפקולטה בחיפה לעומת שאר האוניברסיטאות והמכללות?

זלצברגר: "בשנים האחרונות הגענו להכרה כי אין 'מדע המשפט'. את המשפט ניתן לנתח בכלים של כלכלה, מדעי המדינה, פילוסופיה ועוד. הייחודיות של הפקולטה למשפטים בחיפה היא שכל זה נמצא בה, והיא נשאה את הלפיד הזה מראשית ימיה.

"בנוסף, הפקולטה ייחודית בכך שהיא פסיפס של החברה הישראלית. לומדים בה 20% ערבים, לצד קיבוצניקים רבים ולצד תלמידי בית-הספר הריאלי בחיפה. הבוגרים שלנו נמצאים היום במקומות הרבה יותר מגוונים, כמו בשירות החוץ, בשירות הציבורי ובשוק התקשורת, מאשר בוגרי אוניברסיטת תל-אביב למשל, שרובם הולכים למשרדי עורכי הדין המסחריים".

- האם האופי של סטודנט שלומד היום משפטים באוניברסיטת חיפה שונה מאופי הסטודנטים שלמדו בה לפני 10-20 שנה?

זלצברגר: "אופי הסטודנטים ב-20 השנה שבהן אני מלמד בהחלט השתנה. בניגוד לאחרים, אני לא חושב ש'הולך ופוחת הדור', אך אופיו של הדור משתנה בכל מיני מובנים.

"כך למשל, בניגוד לעבר - הסטודנטים היום מתכננים מראש את הקריירה המקצועית שלהם. הם מתועלים לקראת קריירה וסוגרים התמחות כבר בשנה השנייה ללימודים. דוגמה נוספת לשינוי היא שכיום נשים ערביות רבות לומדות משפטים ועובדות כעורכות דין, בעוד שבעבר הן למדו בעיקר חינוך ומדעי הרוח וחזרו להיות מורות בכפרים שלהן. מה שנותר תמיד אצל הסטודנטים הוא מידה רבה של סקרנות ופתיחות".

- מהו הדבר המרגש ביותר שאתם זוכרים מתקופת עבודתכם בפקולטה?

זמיר: "את התחושה החלוצית שהייתה בהקמת הפקולטה. הפקולטות למשפטים בירושלים, בתל-אביב ובבר-אילן התנהלו אז בתוך מסגרת נפרדת, ללא קשר לשום דיסציפלינה אחרת, כאילו 'אתה לומד משפטים על הירח'. זו הייתה תפיסה לא נכונה ולא ראויה. אני רציתי לנתץ את המסגרת הזו וליצור בחיפה פקולטה שונה שיהיה בה קשר בין לימודי המשפטים לבין דיסציפלינות אחרות, כמו המנהל הציבורי ועולם העסקים.

"בנוסף, הלימודים בירושלים, בתל-אביב ובבר-אילן התנהלו במתכונת של בית-ספר תיכון, שבהם כל השיעורים הם שיעורי חובה שמועברים בהרצאות שבהן הסטודנט פסיבי. זה היה פסול בעיניי, משום שזה פטרוני ולא מאפשר לסטודנט להתפתח לכיוון שאליו הוא רוצה ולהרחיב את הידע.

"בחיפה הקמנו פקולטה שיש בה הרבה מקצועות בחירה, שילמדו בה בקבוצות קטנות, ושהלימודים יפתחו את יכולות החשיבה העצמאית, הניתוח וההסקה של הסטודנטים, ולא את יכולות השינון".

זלצברגר: "אחרי שעשיתי דוקטורט במשפטים באוקספורד, היה לי ברור שאחזור להיות מרצה באוניברסיטה העברית בירושלים, שבה למדתי. בעקבות הפנייה של זמיר הלכתי לחיפה, כי זה נראה היה לי מעניין, חדש ויוצא דופן. כולנו באנו לחיפה ועשינו משהו חלוצי ומיוחד, וזה גרם לכך שגם חברי הפקולטה למשפטים בחיפה עד היום הם הרבה יותר משפחה מאשר בפקולטות אחרות למשפטים".

אלקין-קורן: "מה שהכי מתחבר אליי לחיפה זו התחושה שאפשר ליצור 'יש מאין'. תחום המשפט והטכנולוגיה, למשל, שזמיר ראה בו חלק מהחזון של הפקולטה, קיים עד היום. הרגע שבו אני עומדת בפני כיתה שיש בה 200 סטודנטים זרים שבאים לכאן לשנה ללמוד קניין רוחני ופטנטים, זה ליצור 'יש מאין'. אותו דבר אפשר להגיד על התוכנית שלנו ללימודי תואר שני לשופטים מכהנים".

- לאן הולכת הפקולטה בעתיד?

אלקין-קורן: "אנחנו מחויבים לחדשנות, ובין היתר, בעקבות מרבצי הנפט והגז שנמצאו ליד חיפה, מפתחים תחומים חדשים כמו מרכז מחקר בתחום של ים ומרבצי סביבה. ישראל צריכה להיערך מחדש לנושא הזה גם מבחינת אנשי מקצוע וגם מבחינת סדר היום הציבורי.

"נפתח גם תוכנית חדשה לתואר שני ללימודי אסיה, שזהו גם עולם חדש, וכן מרכז חדש של שלטון החוק שבו נעסוק במשפט ציבורי, באתיקה ציבורית וגם ביחסי הון ושלטון. הסיסמה שלנו בחיפה היא 'משפטים זה לא מה שחשבתם'. ה-DNA שיצחק זמיר טבע מראשית ימי הפקולטה, של חדשנות וחלוציות, נמשך עד היום".

זמיר: "למעשה, הכיוון של שילוב דיסציפלינות, שאוניברסיטת חיפה הייתה החלוצה שלו לפני 20 שנה, התקבל במהלך השנים אצל האוניברסיטאות האחרות, והיום הוא מהווה את הזרם המרכזי של החינוך המשפטי בכל הארץ".

אלקין-קורן (לזמיר): "הצליח לך".

תגובה: "אמירות מכלילות ומעוררות תמיהה"

ד"ר אביעד הכהן, דיקן מכללת שערי משפט, המלמד גם בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, לא אהב, בלשון המעטה, את הביקורת המוטחת במכללות.

"לפחות לגבי המוסדות שאני מכיר, לאמירות המכלילות אין כל בסיס במציאות, והן מעוררות תמיהה", הוא אומר. לדבריו, "במכללת שערי משפט מחויבים כל הסטודנטים בכתיבת שתי עבודות סמינריוניות במהלך התואר הראשון, הסמינרים מתקיימים בקבוצות קטנות תוך הקפדה על נוכחות, והמורים שמלמדים בה נמנים עם השורה הראשונה של המשפטנים בישראל".

הכהן מוסיף: "קצת משונה לשמוע ביקורת על הזניית תארים מפי אנשים באוניברסיטאות, שבחלק מהן 'מוכרים' תואר שני במשפטים בסיטונות לכל המרבה במחיר, תוך ויתור על דרישות אקדמיות בסיסיות, בדרך שעשויה לבייש כל מוסד אקדמי ראוי לשמו.

"העובדות מדברות בעד עצמן: רוב עורכי הדין שמועמדים לדין המשמעתי, גם באופן יחסי, נמנים עם בוגרי האוניברסיטאות ולא המכללות. רבים מקרב המקוננים על מצב לימודי המשפטים עומדים בתור כדי לקבל בהן שעות הוראה".

לסיכום אומר הכהן: "יש לברך על פתיחת שערי ההשכלה הגבוהה לא רק ל'צפונבונים' עשירים אלא גם לתושבי הפריפריה, לאנשים מעוטי יכולת ולכל מי שחשקה נפשו ללמוד".

סגירת מעגל: גם אני למדתי שם

"למה בעצם החלטת לטפס על האוורסט?", נשאל פעם האדם הראשון שטיפס על ההר הגבוה בעולם, סר אדמונד הילרי. "פשוט כי הוא היה שם", ענה הילרי. בערך מאותה סיבה (להבדיל אלף-אלפי הבדלות) החלטתי ללמוד משפטים באוניברסיטת חיפה. כשהגיע זמני להיות סטודנט, התקבלתי ללימודי משפטים בחיפה.

בשנה הראשונה ללימודים חשבתי שאוכל לשחזר את ההצלחה של לימודיי בתיכון ולהשלים את התואר ללא מאמץ. במהרה התבדיתי. סיימתי אותה עם ציונים בינוניים, ונכשלתי באחד הקורסים. בתום אותה שנה החלטתי שהסיפור הזה פשוט לא מתאים לי. שאני רוצה להיות סופר, עיתונאי או השד יודע מה. עזבתי הכול ועברתי לתל-אביב.

בערב גשום אחד, חודשים רבים אחר-כך, בהיותי מחוסר עבודה, צלצל הטלפון בדירה הקטנה שחלקתי עם שותפים ברוטשילד 137. שיחת הטלפון המפתיעה הייתה מדיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה דאז, פרופ' יוסף אדרעי, שעמו מעולם לא החלפתי מילה קודם לכן.

אדרעי לא ביקש ממני לחזור ללימודים, הוא גם לא שאל מה עם 1,000 השקל שנותרתי חייב לאוניברסיטה, אלא פשוט התעניין בגורלי. "התקשרתי לשאול מה שלומך", אמר. "אני מקווה שהוא טוב".

חודשים מספר חלפו, והחלטתי לעזוב את תל-אביב ולחזור הביתה לקיבוץ הזורע ולפקולטה למשפטים בחיפה. את התואר השלמתי בהצלחה, וגם עבדתי במשך שנתיים כעוזר הוראה בפקולטה.

הריאיון שערכתי עם שלושת הדיקנים של הפקולטה למשפטים בחיפה לרגל מלאת לה 20 שנה הוא מעין סגירת מעגל עבורי. וזו גם הזדמנות, אם כי באיחור של שנים, להודות לדיקן נוסף, לפרופ' יוסף אדרעי.

* בהכנת הכתבה סייעה אלה לוי-וינריב.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק עולה ב-1.3% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה