גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית דיסקונט במכפיל הון 0.4; לקנות או לברוח?

אנליסטים מנסים להבין מדוע השוק העניש את המניה ולאבחן אם נוצרה כאן בעצם הזדמנות ■ טרנס קלינגמן: "מכפיל הון של 0.4 כבר מגרד את התחתית; ייתכן והמניה תמשיך לדשדש תקופה ארוכה" ■ בן זאב: "זה לא כסף זרוק על הרצפה"

מכפיל הון 0.4 - זה מה שמעניק השוק כיום למניית בנק דיסקונט , המכפיל הנמוך במערכת הבנקאית, המשקף לו תשואת הון של כ-4% בלבד. נכון, לדיסקונט אין היסטוריה מרשימה של מכפילים להתפאר בה, אך הפעם האחרונה בה נסחרה מניית הבנק במכפיל כה נמוך הייתה בשיא משבר הסאב-פריים, באמצע מארס 2009, אז הגיע מכפיל ההון לרמה של 0.31.

אלא, שמאז עברו הרבה מים באיילון. דיסקונט נמצא כיום במקום טוב יותר, יש לו הנהלה חזקה, תיק האשראי שלו השתפר ובסיס ההון שלו התחזק. מה שמעלה את השאלה - מדוע העניש השוק בחומרה רבה כל כך את המניה, והאם מדובר פה על טשטוש הגבול שבין תפיסת השוק את הבנק למניה עצמה, דבר היוצר הזדמנות השקעה.

המכפיל הזול בו נסחר הבנק הביא את עדי סקופ, אנליסט הבנקים של אי.בי.אי, להעלות את המלצתו לדיסקונט ל"קנייה", בשעה שהוא מותיר ליתר הסקטור המלצת "נייטרלי". זאת לדבריו, "לא כי דיסקונט הוא הבנק הכי טוב, אלא כי זו ההשקעה הכי טובה. הוא הכי זול, ואני נותן משקל גדול יותר למחיר".

בחינת הגרף של דיסקונט מראה כי משקיע שנכנס להשקעה ברמת מכפיל נמוכה, זכה בטווח הבינוני לתשואה נאה על השקעותיו. "כיום עומד מכפיל ההון הממוצע של הבנקים על 0.62, וההיסטוריה מלמדת אותנו שמשקיע שיקנה אותם במכפיל הון זה, ובמכפיל רווח 7, ירשום השקעה טובה בטווח שנתיים עד שלוש", מציין יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז'. "ואולם, האם בנק דיסקונט יעשה טוב יותר מהפועלים? אני לא בטוח".

בן זאב מוסיף כי מכפיל הון הוא כלי עזר חשוב בבחינת כדאיות ההשקעה, אך הוא תיאורטי בלבד. באותה נשימה הוא מפנה את תשומת לב המשקיעים למכפיל הרווח הזול בו נסחרת המניה, העומד על 6. "אם אנחנו הולכים לעליות שערים, אז אני מעדיף דיסקונט, בגלל המתאם הגבוה שיש לו לשוק. בירידות אני מעדיף בנקים אחרים", הוא אומר.

גם טרנס קלינגמן, אנליסט הבנקים בבית ההשקעות פסגות, שמחמיר בהמלצתו לבנק ("החזק"), מציין כי "קשה לטעון שמצבו של דיסקונט כיום קשה מ-2008. מבחינת תיק האשראי ובסיס ההון מצבו משופר, ונראה כי מכפיל של 0.4 כבר מגרד את התחתית". עם זאת, קלינגמן מדגיש כי אין בכך ערובה שמניית הבנק תעלה מכאן והלאה, כשהיא גם יכולה להערכתו להמשיך ולדשדש ברמתה הנוכחית למשך תקופה ארוכה.

היסטוריה של הבטחות

למרות האטרקטיביות של המכפיל הנמוך, קשה למצוא היום משקיעים שמתלהבים ממניית דיסקונט. אמנם סקטור הבנקאות בכללותו חטף בארץ ובעולם מכה קשה במשבר הנוכחי, אלא שמבין הבנקים המקומיים נחשב דיסקונט לבעייתי ביותר שזקוק בדחיפות לתוכנית התייעלות שתרסן את הוצאות השכר שלו.

"מענישים את דיסקונט על הבטחות שלא התממשו במשך שנים רבות. את סיפור ההתייעלות שלו משקיעים קנו פעם אחר פעם במהלך 12 השנים האחרונות, וכל פעם התבדו", מציין בן זאב, כשברקע הערכות כי הבנק יציג בקרוב תוכנית התייעלות נוספת.

בן זאב מזכיר כי ביוני שנה שעברה, כשהבנק יצא עם תכנית התייעלות מרחיקת לכת (שכללה הפרדה חוזית בין עובדי דור א' לדור ב' ופרישה של 340 עובדים ותיקים, א.פ.), הגיב השוק בחיוב והביא לעלייה של 8% בשווי המניה תוך ימים ספורים.

אלא, שמאז ההבטחה האחרונה הזו של דיסקונט ירדה המניה בכ-36%, ונראה כי השוק שוב לא קונה את תוכניות ההתייעלות, וזאת למרות הירידה בהוצאות השכר שהציג הבנק ברבעון האחרון (896 מיליון שקל לעומת 903 מיליון ברבעון מקביל).

"צריך לקרות משהו משמעותי יותר - תוכנית ההתייעלות של הבנק בלמה את העלייה בהוצאות אבל לא הביאה לשיקום של ממש בהוצאות", מציין קלינגמן. "רק מכירת נכסים והגדלת ההון עשויות להביא לשינוי התדמית השלילית שלו".

מנגד, סבור סקופ כי התוכנית של דיסקונט מהווה דווקא צעד חשוב ונכון לטווח הארוך: "מדובר על מהלך דרמטי שלא רואים בטווח הקצר. ייקח זמן לחוזי ההעסקה החדשים לבוא לידי ביטוי בדוח, אך המכפיל הנוכחי מתמחר את כל הפוטנציאל של התייעלות באפס, וזאת כאשר הבנק יודע לייצר 6%-7% על ההון בממוצע".

"אין לדיסקונט פצצה מתקתקת"

אז האם אנחנו עדים לעיוות במחיר המניה שאינו נובע מסיבות כלכליות צרופות, אלא פשוט מסטיגמה שלילית שהודבקה למניית דיסקונט? סקופ סבור שהתשובה לכך חיובית. "המחיר הנוכחי של דיסקונט לא הגיוני; הרי אין חור במאזן או פצצה מתקתקת שדיסקונט טומן ולבנקים אחרים אין", הוא אומר. על כך הוא מוסיף כי המשקיעים מתעלמים מההחזקות הפיננסיות המגוונות של הבנק - 26% בבינלאומי, 72% בוויזה כאל, 100% בדיסקונט ניו יורק. "גם אם אנחנו נותנים שווי אפס לכל הפעילות של דיסקונט סולו בארץ, עדיין בתרחיש של מכירת הנכסים הללו מדובר על מעל ל-50% רווח".

קלינגמן סבור אחרת. לטענתו הבנק מצוי כרגע באי ודאות לגבי בסיס ההון שלו. "לפי כללי באזל 3, ההשקעה בבינלאומי אמורה להתקזז ישירות מהון הליבה הרגולטורי. דיסקונט ייאלץ להתחיל לממש את החזקותיו בבינלאומי, כפי שכבר התחייב, וככל הנראה זה יהיה במחיר הפסד של מיליוני שקלים" הוא מציין. "בנוסף, אי ההכרה במס נדחה תפגע בהון הליבה, ועלולה להקטין את הלימות ההון של הבנק בכ-1%".

לסיכונים אלו מוסיף בן זאב כי דיסקונט מושפע מריבית נמוכה, בשל הפעילות הנרחבת שלו בתחום הפיקדונות בארה"ב, ולכן סביבת ריבית נמוכה עושה לבנק חיים קשים. על אף שלטענתו רמת המחירים הנוכחית בדיסקונט מהווה נקודת כניסה הזדמנותית להשקעה במניה, בן זאב בכל זאת מסתייג ואומר כי "הייתי נזהר, לא מדובר במצב של 'כסף שזרוק על הרצפה'. יותר מדי פעמים האמנו שאוטוטו קורה שינוי ההתייעלות המיוחל בדיסקונט, וזה לא הגיע".

מדד הבנקים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?