גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהפאניקה תשקע, המניות בגרמניה ימגנטו את המשקיעים"

בשלושת החודשים האחרונים איבד מדד הדאקס כ-14% מערכו ■ רינת אשכנזי מאקסלנס נשואה מסבירה למה מדובר במצב זמני בלבד

זמן שאירופה מתקשה לייצב את כלכלתה, רוב המשקיעים ממשיכים להימנע מחשיפה לשוקיה. אך ביבשת קיימות הזדמנויות השקעה, והבולטת שבהן היא גרמניה.

ככל שהבנקים המרכזיים באירופה מזרימים עוד ועוד חבילות חילוץ למדינות הטובעות, גוברת התלות הכלכלית של מדינות האיחוד בגרמניה - היחידה שמפעילה תוכנית התייעלות ממשית. אין ספק כי כיום גרמניה היא הכלכלה החזקה באירופה - היא נהנית ממודל צמיחה מצליח, ומקצב הגדילה המהיר ביותר של התמ"ג לנפש בין המדינות המתועשות, לאחר שהפכה ליצואנית השנייה בגודלה בעולם (אחרי סין).

מנגד, על רקע אי הוודאות סביב יציאה אפשרית של יוון מהאיחוד האירופי, הערפל הפוליטי לאחר חילופי השלטון בצרפת וחשש מקריסת של המערכת הבנקאית בספרד, בשלושת החודשים האחרונים איבד מדד הדאקס הגרמני (הכולל את 30 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסת פרנקפורט שבגרמניה) כ-14% מערכו; זאת בעוד מדד EuroStoxx50 (הכולל את 50 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בגוש האירו - 14 מהן גרמניות) נחלש בכ-10% בלבד. שני המדדים זולים יחסית, ומספקים חשיפה נאותה לאזור. אם כך, האם הירידות הללו מגלמות הזדמנות השקעה בגרמניה, ואם כן - באמצעות איזה מדד עדיף להיחשף אליה?

לוטשים עיניים לשוק המניות

"למרות שלא הכול ורוד בגרמניה, המשקיעים כבר לוטשים עיניים לעבר שוק המניות שלה", אומרת רינת אשכנזי, אנליסטית מאקרו בכירה באקסלנס נשואה. "מדד מנהלי הרכש ירד מתחת לרמה של 50, מדד אמון העסקים נפל בחדות בחודש האחרון, ואפילו מספר המובטלים עלה מעט - כל אלה בשעה שתפקידה של גרמניה במשבר החובות של גוש האירו שנוי במחלוקת, וקשה לחזות את ההתפתחויות בחודשים הקרובים".

מנגד, אשכנזי מציינת, כי הצמיחה במדינה, שעלתה ב-0.5% ברבעון האחרון, הפתיעה לחיוב והצילה את אירופה מכניסה רשמית למיתון. כמו כן, שבע חברות גרמניות נמנות השנה עם המצטיינות שבמניות מדדEuroStoxx50, לראשונה בעשור האחרון (מדובר בחברות השייכות לליבת התעשייה, כמו יצרנית הרכבים BMW, ענקית התוכנה SAP ותאגיד הכימיקלים BASF).

מיהן החברות שמעניקות יציבות

כדי לגבש דעה האם שוק המניות הגרמני אטרקטיבי להשקעה, יש להבין תחילה מה עומד מאחורי כלכלת המדינה. "ניתן לומר כי את פריחתה הכלכלית גרמניה חייבת לשני הסקטורים, הציבורי והפרטי", אומרת אשכנזי. ב-2005, היא מזכירה, הציע הקצנלר דאז, רהרד שרודר, שורה של רפורמות מבניות, שבמסגרתן קוצצו תשלומי האבטלה, הוגמשו חוקי העבודה והאיגודים הסכימו להפחית את גובה השכר, בתמורה לביטחון התעסוקתי שהבטיחה הממשלה. "אי-השוויון גבר, אבל גם התעסוקה. כדי להבטיח תעסוקה מירבית הושקה תוכנית חדשה, שבמסגרתה הופחתו שעות העבודה, והממשלה כיסתה חלק מהירידה בשכר".

לדברי אשכנזי, הסקטור הפרטי שיחק תפקיד לא פחות חשוב, בעיקר חברות Mittelstand - חברות קטנות ובינוניות, המאגדות בתוכן את יתרונות הניהול המשפחתי, אשר מבטיח יציבות וראייה לטווח ארוך, וכן התמקדות במוצרים מתוחכמים שבאסיה מתקשים להעתיק. לדברי אשכנזי, "בניגוד לתאגידי ענק בינלאומיים, שמונעים משיקולים כלכליים בלבד, חברות ה-Mittelstand נותנות עדיפות לעובדים גרמנים ומעסיקות מיליונים מהם. התפיסה הרווחת היא כי חברות אלו אינן שואפות למקסם רווחים בטווח הקצר".

עוד מוסיפה אשכנזי, כי ענף התעשייה, שמגיע לכ-30% מהתמ"ג, נשען על תעשיית הרכב וחברותMittelstand, כולל כאלו המייצרות ציוד מכני מתוחכם, שלו זקוקים השווקים המתעוררים כדי לפתח את התעשייה המקומית. "זה אולי נשמע כמו לתת נשק ליריב, אולם יחסי גומלין אלו עובדים נהדר עבור שני הצדדים".

איזה מדד עדיף

חרף המשבר באירופה והירידות בשווקים, מתחילת השנה הצליח הדאקס הגרמני להציג עלייה של 4.5%, בהשוואה לירידה של כ-7% במדד EuroStoxx50 וברחבי אירופה. חברות כמו מותג האופנה אדידס (Adidas) ויצרנית השבבים Infineon (שכ-60% מההכנסות שלהן מקורן מחוץ לגוש) הצליחו להפתיע לטובה, וגם תעשיית הרכב, שמכוונת לאסיה, זוכה לפריחה כלכלית. לדברי אשכנזי, הדאקס הגרמני הפך לדרך טובה להשקיע באירופה בקרב רבים, בין היתר משום שהוא מעניק תשואת דיבידנד של 4% (ב-EuroStoxx50 תשואה זו עומדת על 5%).

בשורה התחתונה, סביר כי שני המדדים יעלו או ירדו בהתאם לסנטימנט סביב משבר החובות באירופה. השאלה היא מי מהשניים יבצע מהלך חד יותר. "על פניו, נראה כי שניהם אטרקטיביים מבחינת התמחור, אך התשובה לשאלה באיזה מדד לבחור אינה חד-משמעית, והיא טמונה במידת הסובלנות של המשקיע לתנודתיות", אומרת אשכנזי.

נציין כי המכפיל העתידי במדד הדאקס עומד על 9.5 (לעומת ממוצע ארוך טווח של 11-11.5), וסטיית התקן עומדת על 24.5% (תנודה יומית של 1.5%), בעוד המכפיל של מדד EuroStoxx50 עומד על 8.5 וסטיית תקן 13% (תנודה יומית של 0.86%).

לסיכום אומרת אשכנזי: "מיתון באירופה וחולשה בשווקים מתעוררים אינם בשורה משמחת עבור חברות היצוא בגרמניה; ובכל זאת, עם כלכלה שמתרחבת כפול מהממוצע באזור, מותג גרמני זול ורמת מכפילים אטרקטיבית - נראה כי המניות בגרמניה ימגנטו אליהן את המשקיעים אחרי שהפאניקה תשקע".

המדדים דאקס

עוד כתבות

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - מניות הבנקים קפצו, מניות הנדל"ן איבדו גובה ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● הגיוס הענק של חברת השבבים קווליטאו, שזינקה בת"א במעל 4,000% ● וגם: בנק ההשקעות שממליץ להגביר חשיפה לתחומים שאינם AI ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה