גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בלי המסתננים אי אפשר היה לנקות את בתי המלון"

את המסתננים הראשונים מאפריקה קלט ענף המלונאות כעובדים לפני חמש שנים, מאז צמח מספרם ממאות לאלפים

"אם המסתננים כבר נמצאים פה וצריך למצוא להם תעסוקה במקום שיתגלגלו ברחובות, הרי שהעסקתם במלונאות היא פתרון למחסור בכוח אדם הישראלי, שבינתיים הניסיונות להשיגו לא צלחו. חכמים וגדולים מאיתנו אמרו זאת - המפכ"ל ומפקד מחוז ת"א במשטרה. הם אמרו שחייבים לאפשר למסתננים לעבוד כי ללא תעסוקה הם מבצעים פשיעת הישרדות", כך אמר השבוע ל"גלובס", גורם מלונאי בכיר.

במלונות באילת, מכל הרשתות, מועסקים להערכת אותו גורם 2,000 מסתננים מסודן ומאריתראה. "במלונות הרשת שלנו מועסקים באילת כ-650 עובדים ובים המלח כ-100. בכל בתי המלון בישראל כולה מועסקים 3,000 מסתננים מאפריקה, המהווים 8%-9% מכוח העבודה. בבתי המלון שלנו בת"א אין מסתננים, ובכלל זה לא אופייני לת"א, אם זה קיים, זה במספרים שוליים".

המסתננים החלו לעבוד במלונאות בישראל ב-2007, אז הופנו לענף על ידי שלטונות הצבא. "החלה חציית הגבול לישראל", מספר הגורם המלונאי, "הם נעצרו, שמו אותם בבית הכלא, ובתי המלון קיבלו פניות מהצבא לשמש כחלופת מעצר עבורם. בשלב הראשון קלטנו את העובדים בגלל מחסור רב שנים בעובדי ניקיון, בעובדי שטחים ציבוריים, בעובדי שטיפת כלים וניקיון מטבחים.

פניות ממשרד הרווחה

"בשלב הבא, התאחדות המלונות בישראל קיבלה פניות ממשרד הרווחה ומעיריית ת"א, לקלוט פליטים מאריתראה במלונות באילת. זה היה לפני ארבע שנים, בתקופה שבה כל ת"א עמדה על הרגליים בטענה שיש פליטים אריתראים במקלטים, שמפיצים מחלות. נענינו לפניות המשרדים הממשלתיים וקלטנו כמה מאות פליטים מאריתראה במלונות שלנו באילת".

אותו גורם מלונאי אמר ל"גלובס" שבאירופה ובארה"ב די שכיח שעובדי ניקיון בבתי המלון הם מהגרי עבודה, מאפריקה ואמריקה הלטינית.

רמת המלון, כלומר מספר הכוכבים שלו, אינה משפיעה על העסקת המסתננים. הם עובדים במלונות מכל הדרגות, כולל חמישה ושישה כוכבים, משום שהם עובדים בעבודות שישראלים לא מוכנים לעשות: חדרנות, שטיפת כלים, ניקיון המטבחים והשטחים הציבוריים. אף שהמלונות מציעים לישראלים הטבות ושכר משופר, זה לא גורם להם להסכים לעבוד בניקיון, בתפקידים זוטרים במטבח וחדרנות.

לדבריו, השכר והתנאים הסוציאליים שמקבלים המסתננים הם "בדיוק כמו שמקבל עובד ישראלי, ולפליט אפילו יש הטבות שישראלים לא מקבלים. למשל, הפליט מקבל ביטוח רפואי מסובסד בעוד שישראלי משלם 5% מהשכר דרך ביטוח לאומי. בנוסף נהנים עובדים מסתננים מדיור במחיר מסובסד - ישראלי משלם באילת 750-800 שקל בחודש על השתתפות בדיור, ואילו העובד המסתנן משלם רק 280 שקל. העובד המסתנן מקבל פנסיה, ימי חופשה, דמי הבראה ותוספת מיוחדת שניתנת לעובדים במלונות אילת וים המלח, נהנה מכל הזכויות ומהוראות הסכם העבודה הקיבוצי במלונאות".

לא בפשיעה

התאחדות המלונאים בישראל מסרה כי "תעשיית המלונאות בישראל אחראית לתעסוקת עשרות אלפי עובדים ישראלים, מרביתם בפריפריה. לפני כמה שנים נענו בתי המלון לפניית שלטונות צה"ל והממשלה וקלטו לעבודה פליטים, שזוכים לשכר מלא, לתנאי עבודה נאותים ולזכויות סוציאליות כמקובל בענף המלונאות. הפליטים, שמועסקים במלונות, אינם מעורבים בפשיעה כלשהי. בסך הכול מדובר באנשים שעובדים קשה למחייתם. ככל שתיקבע מדיניות ממשלתית שונה, בתי המלון יפעלו על פיה.

"ללא קשר לפליטים, מקיימת התאחדות המלונות בישראל מגעים עם משרדי הממשלה על פתרונות מידיים לאיתור עובדים ניקיון ותחזוקה ישראלים".

האם המסתננים מצילים את ענף המלונאות בישראל?

"לא הייתי אומר שהם מצילים את הענף, אבל בלעדיהם היה בלתי אפשרי לנקות את בתי המלון", אומר הגורם המלונאי הבכיר, "זו בעיה קשה מאוד. בעבר עבדנו עם עובדים זרים מהודו ומנפאל, והמדינה אישרה לנו בתחילת העשור הקודם להביא עובדים זרים לתפקידים הספציפיים האלה. בהמשך, לבקשת משרד האוצר, החליטה התאחדות המלונות ב-2006 להוציא את העובדים הזרים, ולנסות לקלוט במקומם ישראלים שיקבלו הטבות בומבסטיות, למשל, ישראלי שעובד שנה יכול לקבל 24 אלף שקל מענק מהמלונות ומהמדינה וגם זה לא משך עובדים ולא נחל הצלחה. במקביל החל שטף כניסת המסתננים.

"ענף המלונאות פעל וימשיך לפעול לפי החוק. נכבד כל החלטה של רשויות החוק. עם זאת, העסקת המסתננים נעשית בהתאם להחלטת בג"ץ, לפיה המדינה לא תאכוף את איסור העסקתם במלונות. שום דבר כאן לא פיראטי".

טוענים שהם תופסים מקומות עבודה לצעירים ישראלים.

"זה שהמסתננים באים על חשבון ישראלים זה אגדות של פוליטיקאים. אני רוצה שעל כל ישראלי שרוצה לעבוד במלון יוציאו פליט אחד. הפכנו להיות מדינת שפע שבה המצב הכלכלי הוא שפיר אצל רוב האוכלוסייה, ואנשים לא רוצים לעבוד בניקיון, עבודה שנתפסת כפחיתות כבוד".

איך מקבלים אורחי המלונות את הצוות מאפריקה?

"אני לא חושב שזה מפריע לאורחים. הם אנשים מנומסים, נותני שירות טובים, ואין איתם שום בעיות חריגות. עושים להם דמוניזציה בתקשורת בטענות שהם אלימים, פושעים וגנבים".

האם המסתננים מאפריקה הם הפתרון למצוקת כוח האדם בענף הבנייה?

כשמדברים על המסתננים מדרום סודן ומאריתראה, הטון הוא בדרך כלל שלילי. אחת מהטענות שנזרקות לאוויר היא שאותם מסתננים תופסים מקומות עבודה שישראלים יכולים לעבוד בהם. אבל מה שיכול להסתמן כקללה מכיוון אחד, ייתכן שמהווה ברכה מכיוון אחר. יש הטוענים שענף הבנייה המשווע לכוח אדם מצא במסתננים הללו את הפתרון למצוקת הידיים העובדות. באיזה היקף מדובר והאם העסקת אוכלוסייה זו יכולה להקל על מצוקת כוח האדם בענף, עליה מתלוננים הקבלנים השכם וערב, על כך הדעות חלוקות.

"יש אלפי סודנים ואריתראים שעובדים באתרי הבנייה בכל רחבי הארץ", טוען מקור בכיר בענף. "הם מועסקים דרך חברות כוח אדם והקבלנים צריכים אותם לעבודות של ניקיון וסחיבה. הם לא עובדים מקצועיים והם לא תחליף לסינים, אבל זה מפצה על המחסור בכוח האדם. הם מרוויחים חצי ממה שמרוויחים הסינים וכולם מעסיקים אותם. הם בדרך כלל עובדים על בסיס יומי".

מנגד טוענים גורמים אחרים בענף שהיקף הפעילות של המסתננים מאפריקה אינו משמעותי. לדברי אותם גורמים, מדובר במקרים נקודתיים וקבלני המשנה הם שמביאים את העובדים לאתרים. חלקם עובדים ברישיון ואחרים ללא רישיון.

עבודה ארעית

יגאל שתיים, ממקימי קבוצת "מרק לוינסקי" המסייעת למסתננים, מספר שהוא נתקל בלא מעט אנשים שעובדים בתחום הבנייה: "אפשר לזהות שמי שמגיע בטנדרים בבקרים לצמתים כדי לאסוף אותם הם קבלנים. הם עובדים שם כפועלי יום. אני מתקשה להבין מדוע תאגידי כוח האדם מרוויחים כסף מלהביא עובדים זרים לענף הבנייה, ובאותו זמן יש בארץ פליטים שהמדינה נלחמת בהם. למה לא לאפשר להם לעבוד בבנייה במקום לייבא עובדים אחרים?".

שיחות עם מסתננים מאפריקה, שחיים בתל אביב, מגלות שמקומות העבודה שלהם ארעיים לחלוטין, ורבים מהם מסבירים שהם לוקחים כל עבודה שנקרית בדרכם. לדבריהם, בבקרים מסוימים מגיעים קבלנים או אנשי מקצוע מהתחום לצמתים מרכזיים ואוספים אותם לעבודה יומית במקומות שונים. השכר נע בדרך כלל בין 100 ל-200 שקל ליום עבודה, ונרשמו גם מקרים שאותם עובדים לא קיבלו תשלום, הושארו באתרי הבנייה בסוף היום ונאלצו למצוא את דרכם חזרה בעצמם.

"רעיון מטופש"

בהתאחדות בוני הארץ טוענים שהיקף ההעסקה של המסתננים אינו גבוה. "מעסיקים אותם בעיקר בעבודות סבלות וניקיון, שאינן מצריכות ידע מקצועי", מסביר מוטי כידור, מנכ"ל ההתאחדות. "לפי הנתונים שלנו לא מדובר בהיקף משמעותי ואין לנו הערכה מספרית מדוייקת".

באשר לשילוב הסודנים והאריתראים בענף הבנייה כפתרון למצוקת העובדים הזרים המקצועיים אומר כידור: "זה רעיון מטופש. אין להם ניסיון. אנחנו מתנגדים גם להבאת עובדים זרים שאין להם ניסיון קודם מקצועי בבנייה".

הרשויות אינן מספקות מידע רשמי בנושא: ברשות האוכלוסין טוענים שאין בידם מידע בנוגע למסתננים מסודן או מאריתראה שעובדים בענף הבנייה עם אישור זה או אחר, ובאשר להעסקה בלתי חוקית סירבו ברשות להתייחס ואמרו שגם בנושא זה אין בידם נתונים, אולם אמרו שייתכן שמשרד התמ"ת מחזיק מידע כלשהו הנוגע להעסקתם בענף הבנייה. במשרד התמ"ת השיבו שמי שהנתונים בידיו היא רשות האוכלוסין וההגירה.

אורי חודי

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?