גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוראד בדרך להסכם עם "תמר" ב-3 מיליארד דולר

הדרך נסללה לאחר שרשות החשמל ורשות ההגבלים העסקיים החליטו לאשר את הסכמי הגז של תמר עם חברת החשמל החברה לישראל עלולה להיוותר ללא מספיק גז

יזמית החשמל הפרטית דוראד צפויה לחתום בימים הקרובים על הסכם לרכישת גז מתמר בהיקף מוערך של כ-3 מיליארד דולר. דוראד חתמה על הסכם גז עם ספקית הגז המצריEMG ב-2007 אך נאלצה לפנות לתמר בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים וביטול ההסכמים של חברות הגז המצריות עם EMG.

בעקבות הידיעות על חתימה קרובה, מניות אבנר, דלק קידוחים וישראמקו, השותפות בקידוח תמר, זינקו היום ב-5%.

שינוי מתכונת ההסכם

הדרך לחתימת ההסכם עם דוראד נפתחה לאחר שרשות החשמל ורשות ההגבלים העסקיים החליטו ביום חמישי האחרון לאשר את הסכמי הגז של תמר עם חברת החשמל בכפוף למילוי תנאים (ראו טבלה מטה). דוראד ניהלה בשבועות האחרונים התמודדות מול החברה לישראל הזקוקה לגז טבעי עבור בזן ועבור תחנת הכוח OPC שהיא מקימה במישור רותם. גם החברה לישראל חתמה על הסכם רכישת גז עם EMG ונותרה למעשה ללא הסכם חתום.

כתוצאה מהחתימה על ההסכם עם דוראד עלולה החברה לישראל להיוותר ללא כמות מספקת של גז טבעי לתקופה מוגבלת מאחר שהצינור המוביל את הגז מתמר אינו יכול לספק כמות גז עבור כל הצרכנים במשק. הרחבת הצינור במסגרת שלב ב' של פיתוח תמר אמורה להסתיים באמצע 2015 אך היא מותנית בבדיקות היתכנות ובקבלת אישורים להפעלת מאגר מארי-B של ים תטיס כמאגר תפעולי. למזלה של החברה לישראל יש לתמר בשלב זה קיבולת פנויה בצינור משום שדליה אנרגיות, יצרנית חשמל פרטית גדולה אחרת שכבר חתמה עמה על הסכם, אינה זקוקה לגז עד לכניסתה לפעילות באמצע 2015.

הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה חייב את תמר להקצות את הקיבולת הפנויה שנשמרת עבור דליה אנרגיות לטובת החברה לישראל עד לכניסתה של דליה אנרגיות לשוק. ואולם אם יחולו עיכובים בהשלמת הרחבת הצינור עלולה החברה לישראל להישאר ללא די גז מתמר לתקופת הביניים. בהקשר זה מציינים גורמים ברשות ההגבלים העסקיים כי יזמי תמר התחייבו לנקוט את מירב המאמצים על מנת לספק גם לחברה לישראל את כמות הגז הדרושה לה.

בתמר ידונו בימים הקרובים עם חברת החשמל על שינוי מתכונת ההסכם בהתאם למתווה שהציגו הרשויות. ההערכה היא שלא יהיה צורך לשוב לקבל את אישור דירקטוריון חברת החשמל לעסקה. הסכם תמר וחברת החשמל יוצר למעשה שתי עסקאות: עסקת הבסיס, בהיקף של 10 עד 16 מיליארד דולר, נותרה ללא שינוי, משום שפגיעה בה הייתה עלולה להביא לפגיעה במימון הבנקאי לפיתוח תמר שמגייסים השותפים הישראליים, קבוצת דלק, ישראמקו ודור אלון חיפושי גז.

על מנת לפצות על כך הוכנסו שינויים רבים יותר להסכם האופציה שמאפשר לשותפויות תמר להגדיל את כמויות הרכישה מחברת החשמל עד 98 מיליארד מ"ק (BCM) ואת ההיקף הכספי הכולל של העסקה ל-22 מיליארד דולר.

שני השינויים המרכזיים הם הקטנת חלק המחיר שיוצמד למדד המחירים לצרכן האמריקני (CPI) מ-100% ל-30% בלבד. יתרת המחיר תהיה ללא הצמדה. השינוי השני הוא ביטול מנגנון הריבית הקבועה שמתווספת להצמדה למדד. מנגנון הריבית קובע עלייה של 1% במחיר הגז בכל שנה (נוסף על ההצמדה) עד 2019 וירידה בשיעור זהה משנת 2019 ואילך. לפי ההערכות, יישום השינויים בתנאי תשלום אלה שהנהיגה רשות החשמל יוביל לפגיעה של כמיליארד דולר בהכנסות המשוערות של תמר מעסקת הענק עם חברת החשמל.

בנוסף לשינויים בתנאי המחיר החליטה הרשות לחייב את תמר להכניס להסכם שתי תחנות יציאה שבהן תוכל חברת החשמל להודיע אם בכוונתה לממש את האופציה.

המגמה: להיטיב עם היצרנים הפרטיים

השינויים הבעייתיים יותר מבחינת תמר הוכנסו להסכמים עם היצרנים הפרטיים. בתמר הסתייגו בעיקר מהאופציה המאפשרת לפרטיים להקטין ב-50% את כמות הגז שעליה יחויבו בתשלום. בתמר טענו כי העובדה שהאופציה ניתנה ללא מחיר מימוש, דוגמת העלאה במחיר הגז שישלמו היצרנים, מביאה בהכרח את היזמים לבחור באופציה ומייתרת את האלטרנטיבה של קיצור תקופת ההסכם ל-7 שנים. ברשות ההגבלים דחו גישה זו בנימוק שכל שינוי שאינו בא להיטיב בלבד עם היצרנים הפרטיים עלול להביא לפתיחה מחדש של הסכמי המימון הבנקאי להקמתם.

הממונה על ההגבלים: "לא הושפענו משום לחצים"

"העבודה של רשות ההגבלים העסקיים הייתה מקצועית לחלוטין ולא הושפעה מלחצים כלשהם", כך אומר הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, כאשר הוא מתייחס למציאות שבה המשק זקוק נואשות לגז ותלוי במידה כמעט מוחלטת בתמר.

לדברי גילה, בין שאר השיקולים הרלוונטיים לעולם דיני התחרות יש להביא בחשבון שתחנות הכוח הפרטיות צריכות להתחיל לפעול כמה שיותר מוקדם, וכן שמחיר העיכוב באספקת הגז מתמר הוא שהצרכנים יפנו למקורות אנרגיה חלופיים יקרים יותר. "עם זאת", מוסיף, "שיקולים אלה לא גרמו לנו לוותר על אף דרישה להסרת חסמי תחרות מחוזי האספקה הללו".

- הטענה המרכזית היא שתמר ניצלה את כוחה המונופוליסטי כדי לסחוט מחיר גז גבוה מדי, שיגולגל על הצרכנים.

"רשות ההגבלים אינה מוסמכת להכתיב מחירים בשוק החשמל, בנושא הזה התערבה רשות החשמל. התחשיבים שלנו מצביעים על הפחתה ממשית של העלות הכוללת של ההסכם לחברת החשמל. ככלל, התערבות במחיר ובכמויות היא צעד חריג, שנעשה בדיעבד ולאחר שבשוק התקבע כבר בנצ'מרק תחרותי ברור. ההתערבות שלנו כעת נועדה בעיקרה להסיר חסמים לתחרות העתידית. הבטחנו שברגע שיקום ספק מתחרה יהיה לו למי למכור את הגז".

- דוח הלוי דוויק מצביע שהעלות השולית של הפקת גז מתמר מאד נמוכה. עד שייכנסו ספקים נוספים תמר תחזיר את ההשקעה ותוכל לשבור את השוק.

"אני מעריך שכשייכנסו ספקי גז חדשים הם יהיו יעילים וידעו להגיע לעלויות נמוכות. אם נזהה חסמים חדשים לא נהסס להתערב גם בהם".

לדברי גילה, בעיית הקיבולת המוגבלת של הצינור מתמר, שבגללה לא יהיה מספיק גז לכל הצרכנים במשק, קיבלה פתרון. "התנאים שהצבנו לתמר מחייבים אותה לחתום עם הלקוחות האחרים בתנאים דומים לאלה של ההסכם שכבר נחתם עם דליה", הוא אומר, "מכיוון שדליה מתחילה לפעול רק כשנתיים אחרי התחנות שלOPC ודוראד, חייבנו את תמר לנצל את הקיבולת הפנויה בצינור עבורן עד לכניסת דליה, ובמקביל אמורה להסתיים הרחבת הקיבולת של הצינור ואז הבעיה תיפתר באופן מוחלט". בינתיים התחייבה תמר כלפי הממונה שלא תעכב את הרחבת הקיבולת.

- מה לגבי הצרכנים הקטנים, מפעלי התעשייה למשל?

"יצרני החשמל הפרטיים יוכלו למכור חלק משמעותי מעודפי הגז שלהם ללקוחות תעשייתיים. הם ישמשו סיטונאי גז שיתחרו ביניהם על השוק המשני של הלקוחות הקטנים יותר".

כיצד ישתנו עסקאות הגז של תמר

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל אינטל היא עדיין חברה במשבר

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

חזית המדע / צילום: Shutterstock

אמבטיות קרח ודבק לפנים: מה מחקרים אומרים על הטרנדים החמים בבריאות?

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בפתיחת המסחר בת"א; ארית מזנקת לאחר עסקה של חברת הבת באירופה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3%, ת"א 90 עולה בכ-0.4% ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות מגיבות בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות ● המסחר באירופה נפתח במגמה מעורבת: הפוסטי עולה בכ-0.2%, הדאקס יורד בכ-0.2% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-11% במסחר המוקדם

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו