גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדבקים למסך: ישראלים צופים בטלוויזיה כמעט 4 שעות ביום

דוח של חברת מדיה מטרי שהגיע לידי "גלובס": ממוצע הצפייה בטלוויזיה עלה בעולם ב-10 דקות ביום, וב-7 דקות בממוצע בישראל ■ הריאליטי ממשיך לאבד גובה והז'אנר הפופולרי ביותר כיום הוא סרטים וסדרות מתוסרטים

אזרחי העולם ממשיכים לבלות יותר ויותר זמן מול מסך הטלוויזיה - כך עולה מהדוח השנתי הגלובלי One television year של חברת מדיה מטרי, שהגיע לידי "גלובס".

על-פי הסקר, בשנת 2011 ממוצע הצפייה העולמי בטלוויזיה עמד על 3 שעות ו-16 דקות ליום - עשר דקות יותר מב-2010. ממוצע הצפייה בטלוויזיה בישראל הוא 3 שעות ו-52 דקות ליום, גידול של 7 דקות מהשנה שעברה. מדובר בנתון דומה לדפוסי הצפייה האירופיים. "כוחה של הטלוויזיה לא מתכרסם לנוכח השינויים הטכנולוגיים המהותיים בעשור האחרון", אומרת מנכ"לית הוועדה למדרוג, ד"ר יפעת בן חי שגב. לדבריה, "האינטרנט והאמצעים הטכנולוגיים רק מגדילים את כוחה של הטלוויזיה. הם מעצימים אותה והופכים אותה לממכרת".

השיאנית העולמית בצפייה בטלוויזיה היא ערב הסעודית, שם צופים בממוצע ביום 6 שעות ו-30 דקות. את הדבר אפשר לתלות בעובדה שאחוז נמוך מאוד מהנשים במדינה נמצאות במעגל העבודה. בכלל, האזור העולמי שבו הצפייה בטלוויזיה היא הגבוהה ביותר הוא המזרח התיכון - עם קרוב ל-5 שעות צפייה בטלוויזיה ביום - 10 דקות יותר מהצופה האמריקני והקנדי. זאת, לעומת אסיה הפסיפית, שם צופים בטלוויזיה בממוצע שעתיים ו-45 דקות. למרות הנתונים הנמוכים, סין היא אחת משתי המדינות שבהן נרשם הזינוק הגבוה ביותר בצפייה, כשהסינים צופים בטלוויזיה 12 דקות יותר בממוצע לעומת בשנת 2010.

המדינה הנוספת היא צרפת, כשהצרפתי שוהה רבע שעה יותר מול המסך ביום. אלופי אירופה בצפייה בטלוויזיה הם הסרבים, השוהים מול המסך 5 שעות ו-8 דקות ביום.

הריצה אל הפלזמה

שנת 2011 מצטיירת גם כשנה של שינויים טכנולוגים מואצים. בכל העולם חלה עלייה משמעותית במכירות הטלוויזיות החכמות והמסכים המתקדמים. בולטת במיוחד גרמניה, שבה נמכרו 3.3 מיליון טלוויזיות חכמות ב-2011, כמעט פי 2 מבשנת 2010 ו-1.5 מיליון טלוויזיות תלת-ממד, לעומת 200 אלף בלבד שנה קודם לכן.

ל-70% ממשקי הבית בישראל יש מסכי פלזמה או LCD ו-30% מהישראלים מחוברים לממיר HD. יש לזכור, כי הנתונים מסכמים את שנת 2011, ועל-פי ההנחה חלה עלייה דרמטית בחצי השנה שחלפה מאז.

ישראל הצטרפה השנה לקבוצה מצומצמת של מדינות המודדות את הרייטינג של הצפייה הנדחית - כלומר זו שלא נמדדה בשידור חי, אלא בהקלטה או בצפייה על-פי הזמנה. נתוני הסקר מראים, כי הצפייה הדחויה מוסיפה בממוצע 1.9 נקודות רייטינג.

לא דוחים את הריאליטי

אחד מכל שני משקי בית בישראל, מחזיק באמצעי לצפייה נדחית, ממש כמו בבריטניה. ואולם, בממלכה המאוחדת הצפייה הנדחית רחבה יותר ומהווה 10% לשיעורי הצפייה.

את ההבדל אפשר להסביר באמצעות בחינה של הז'אנרים הנצפים. בבריטניה עיקר הצפייה הוא בסדרות דרמה ובאופרות סבון כמו "איסט אנדרס", אותן אפשר לראות מאוחר יותר. בישראל הצפייה מתרכזת בתוכניות ריאליטי, אשר נצפות בדרך-כלל בזמן אמת. "זו התרבות הישראלית", אומרת בן חי שגב, "הריאליטי בישראל קיבל ממדים חדשותיים, זה ברמת התעשייה התקשורתית שמתפתחת סביב זה. לכן הם מקבלים מעמד של משדר אקטואליה לכל דבר".

בן חי שגב מסכמת, כי "יחסית לכל העולם, החדירה של אמצעים טכנולוגיים לצפייה מאוד גבוהה בישראל. יחד עם זאת, המימוש שלהם הוא מהנמוכים בעולם. אנחנו אוהבים להצטייד, אך בנוגע לדפוס הצפייה, אנחנו מאוד מסורתיים ושבטיים".

ה-DTT בישראל לא מפותח

הז'אנר המתוסרט הוא המוביל ברחבי העולם. 41% מבין 10 התוכניות הנצפות בכל המדינות שנמדדו, הן מה שמכונה "בדיוני", כלומר סרטים וסדרות מתוסרטים, ומרביתם תוכני מקור. "בין 10 התוכניות הנצפות בצרפת יש שני סרטי קולנוע, האחד מהם הוא צרפתי והאחר אמריקני שדובב", אומרת בן חי שגב, "אצלנו זה לא יקרה לעולם. זה מוכיח עד כמה התרבות הצרפתית היא תרבות 'אנטי מיידית', שם נשמרת ההיררכיה התרבותית לפיה הסרט הוא הז'אנר העילי. זאת לעומת התרבות שלנו".

מעט אחר כך ממוקם ז'אנר הבידור, כשתוכניות הבידור מהוות 38% מבין 10 התוכניות הנצפות ביותר בעולם. מתוכן, הפורמט השכיח והפופולרי ביותר הוא גילוי כישרונות שירה. כך למשל, הפורמט "Got talent", שכשל בישראל, מככב ברשימת עשרת המשדרים הנצפים ביותר בלא פחות מ-11 מדינות.

באופן מפתיע אולי, משדרי החדשות זכו לייצוג מועט יחסית ברשימות התוכניות הנצפות ברחבי העולם. חריגה היא יפן, שתושביה חוו אסון קשה בפוקושימה בשנת 2011, ושם 4 מתוך 10 התוכניות הנצפות היו משדרי חדשות. שני המשדרים הנצפים ביותר בעולם בשנת 2011 היו ראש השנה הסיני, שריתק 203 מיליון צופים (כך נמדד, ההנחה היא שצפו באירועים הרבה יותר) והסופרבול האמריקני, עם 111 מיליון צופים רשמיים.

הדוח גם חושף את החשיפה של עידן , הטלוויזיה הדיגיטלית. על-פי המחקר, בישראל רק כ-6% ממשקי הבית מחזיקים בממיר דיגיטלי. באיטליה ובספרד, לשם השוואה, משתמשים ב-DTT כ-60% מהבתים. בבריטניה 74% ובצרפת - 62%.

שיאנית העולם ב-HD היא פורטוגל, שם יש יותר מ-40 ערוצים. נכון לסוף שנת 2011, יותר מ-30 ערוצי HD זמינים בחבילות IPTV בשוויץ, פולין, פורטוגל והולנד וערוצי ה-HD זמינים ברשתות ה-DTT ב-18 מדינות - כשבישראל הדבר יהיה אפשרי רק בעוד שנתיים. כמו כן, באירופה יש כ-20 ערוצי תלת-ממד.

באשר למדידת צפייה באינטרנט, זו הושקה בהצלחה בשנה שעברה בארבע מדינות, וגרמניה היא שיאנית הצפייה באינטרנט, עם ממוצע של שעה ו-46 דקות ביום.

אירועי ספורט ממשיכים להוות מוקד משיכה

למרות שב-2011 לא היה מגה-אירוע ספורט עולמי דוגמת המונדיאל, אירועי ספורט עדיין זוכים לצפייה מאוד משמעותית. מתוך 69 מדינות אשר נבדקו, ב-19% אירוע ספורט מדורג במקום הראשון, מתוך עשר התוכניות הנצפות בממוצע במדינה. ב-45% אירוע ספורט מדורג בטבלה של 10 התוכניות הנצפות. ז'אנר הספורט הפופולרי ביותר הוא כדורגל (ב-33 מדינות), אחריו ספורט חורף (10 מדינות), כדורסל (3 מדינות), אגרוף (3 מדינות) וכדוריד (3 מדינות).

22

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"