גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטא הגאווה של אינטל ישראל

באותה קלות שהפכנו למרכז אסטרטגי, ישראל יכולה לחזור ולהיות "עוד מקום"

1. בסוף שנות ה-80 שקלה הנהלת אינטל ישראל להפוך את הפעילות בארץ למקום התכנון והייצור המוביל של המוצרים המרכזיים של ענקית השבבים. האסטרטגיה הייתה ברורה: גם במכונה משומנת כמו אינטל צץ לו מדי פעם המרווח שבין החלפת הדורות הטכנולוגיים, כזה שמספק הזדמנות לחשיבה קצת אחרת, מחוץ לקופסה.

את הסדק הזה בדיוק חיפשה במשך שנים הנהלת אינטל ישראל. מאות מהנדסים ישראלים יצאו להשתלמויות במרכזי הפיתוח של אינטל בעולם, וחזרו עם ידע עצום לגבי המרחב הגיאוגרפי על גבי פיסות הסיליקון שהפכו לשבבי המחשוב. לאט-לאט נכבשו עוד ועוד טריטוריות תכנון של מעגלים אלקטרוניים ופונקציות שונות על-ידי המרכז הישראלי, והכל היה מוכן לקראת הפריצה.

ההזדמנות העיקרית הגיעה בתחילת שנות ה-2000, כשמרכז הפיתוח בחיפה הוביל את המהפך התודעתי באינטל עם המעבר לטכנולוגיית הסנטרינו, שהפכה לבסיס לקווי המוצרים שהחברה דוחפת בעשור האחרון. במקביל ירדה חשיבותו של מרכז הפיתוח המרכזי של אינטל עד לפני עשור, בעמק הסיליקון. דור טכנולוגי הולך ודור בא, ובמקביל - מרכז גיאוגרפי הופך להיות מרכזי יותר ואחר זז הצידה.

2. מאמץ דומה נעשה בתחום הייצור. המפעל הראשון שהוקם בישראל על-ידי אינטל בתחילת שנות ה-80 - FAB 8 - פעל כאחד ממרכזי הייצור המובילים בחברה. באינטל ישראל הבינו כי הובלה עתידית בתחום הייצור תדרוש מאמץ משמעותי הרבה יותר, כולל תמיכה ממשלתית ניכרת. שני המפעלים שהוקמו בקרית גת - FAB 18 ו-FAB 28 - תוארו מהיום הראשון כספינות הדגל של החברה.

לכאורה, היו יכולים קברניטי אינטל ישראל להיות מרוצים. במשך שני עשורים הוכשרו מאות עובדי אינטל ישראל לתפעל באופן מיטיבי את המיכון היקר במפעלים, מה שהפך את קרית גת למועמדת טבעית, שנייה רק לארה"ב בייצור המוצרים המובילים.

כשכל דור של טכנולוגיית ייצור דורש כל-כך הרבה ידע והשקעה, החל מ-5 מיליארד דולר, הפער בין הדורות מספיק קריטי כדי שבאינטל ישראל יוכיחו כי הייצור המקומי הוא ללא תחרות.

אבל אינטל החליטה באחרונה לחזור לאירלנד ולדלג מעל ישראל עם טכנולוגיית הייצור הבאה, ה-14 ננומטר. כבר קרה שפעילות הייצור המקומית איבדה דור טכנולוגי, אך הפעם זה כואב יותר. המפעלים בדורות החדשים יהיו משמעותיים מאשר בעבר לפעילות החברה, ויספקו הכנסות בסדרי גודל של עשרות מיליארדי דולרים בשנים הקרובות.

3. ממדיניות אינטל לאורך השנים ברור שחשיבות המענקים הממשלתיים קריטית בהחלטה היכן למקם את המפעל. אינטל לא המציאה את זה. לאורך ארבעת העשורים האחרונים, בכל מקום בו התפתחה תעשיית מוליכים למחצה הייתה מעורבת תמיכה ממשלתית אינטנסיבית.

תעשיית השבבים הטייוואנית, לדוגמה, התפתחה להובלה עולמית בעקבות החלטה ממשלתית שהתקבלה בתחילת שנות ה-70. השנה אמורה תעשייה זו לתרום לכלכלת טייוואן כ-56 מיליארד דולר, שמגיעים ממאות מפעלים וחברות. אצלנו המספר הזה נמוך בהרבה, פחות מעשירית; למרות שנקודת הפתיחה שלנו הייתה טובה יותר.

ישראל השקיעה לא מעט בפתיחת הדלת עבור אינטל, אך במקום למנף את הידע והמשאבים שהגיעו לכאן לתעשייה פורחת, נשארה אינטל כמעט לבד. ייצור אלקטרוניקה מתוחכמת - יאמרו לא מעט מאלו שמכירים את ההיי-טק הישראלי - הוא "לא בשבילנו". למה בעצם? מדוע טייוואן, סינגפור, יפן, סין, ארה"ב וגרמניה, נחשבים כמקומות שראויים לייצור מוליכים למחצה וישראל לא?

4. אין דרך להסביר את חוסר ההצלחה בהקמת תעשיית אלקטרוניקה נרחבת מלבד בחוסר מדיניות ממשלתית מתאימה. האירוניה היא שדווקא הפספוס הזה הופך את ההשקעה הניכרת שמעוניינת אינטל לקבל מהמדינה לפחות רלבנטית. בלי החלטה ממשלתית ברורה לא נראה עוד פעילויות ייצור מתרוממות כאן, וכך האלטרנטיבות לאותם כספים - בעולם ההיי-טק כמו בתעשיות פחות מתקדמות - הופכות ליותר אטרקטיביות. עלות ההשקעה במפעלי אינטל כוללת בתוכה מרכיב הולך וגדל של אלטרנטיבות ראויות.

הסכנה אינה שאינטל תצא מישראל, יותר מדי נכסים ויכולות מחזיקה כאן החברה. לא נראה אלפי מפוטרים גודשים את רחובות קרית גת. אבל בדיוק כמו שישראל הפכה להיות מרכז אסטרטגי חשוב, היא יכולה לחזור ולהיות סתם "עוד מקום". מעבר להשלכות הכלכליות, יהיו לזה גם השלכות מורליות. האם יש עוד חברה בסדר גודל שכזה שתנסה להקים בישראל פעילות כל-כך חיונית אם אינטל תרים ידיים?

המונח שטבע מנכ"ל אינטל לשעבר, אנדי גרוב, ש"רק הפרנואידים שורדים", נכון להמשך היחסים של ממשלת ישראל מול אינטל, אך גם למערכות היחסים שמנהלת אינטל ישראל מול החברה העולמית והציבוריות הישראלית. יותר מעשור עומדת אינטל ישראל בחזית החברה העולמית, והנוכחות הישראלית חזקה מתמיד: כ-8,000 עובדים, שהם כ-10% מהחברה, ומנהל ישראלי בכיר, דדי פרלמוטר, שנמצא בעמדת זינוק להחלפת המנכ"ל פול אוטליני.

ייתכן שהדרמה סביב מיקום המפעל הבא היא בסופו של דבר מעין עונש על חטא הגאווה של הפעילות המקומית. קשה לקבוע מה התחושות במסדרונות אינטל, אך לפני מספר חודשים קיבלנו הצצה רגעית למורכבות כשמולי אדן הוצנח לצידה של מקסין פסברג בהנהלה המקומית. ביחסים מול ממשלת ישראל, שידרו משרדי האוצר והתמ"ת שאינטל מפעילה לובי כמעט אלים. צריך לקחת את הדברים בפרופורציות, אך קשה להימנע מהתחושה שהקמפיין למענק האחרון שינה את יחסי הכוחות.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק