גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפועלים של נוחי דנקנר

חברה שלא עושה כלום חוץ מלעשות כסף מכסף של אחרים, עושה הכל כדי למנוע התאגדות עובדים

א.

מדברים פחות מדי על מה שקורה עכשיו בכלל ביטוח, וזה שחלקכם ודאי שואל עכשיו את עצמו מה בדיוק קורה עכשיו בכלל ביטוח זו ההוכחה הכי טובה שמדברים פחות מדי על מה שקורה בכלל ביטוח.

הנהלת כלל ביטוח נלחמת בעובדיה שמבקשים להתאגד במסגרת ההסתדרות. המלחמה כוללת איום בפיטורים, איומים והפעלת לחץ. הפרשה מהדהדת במדורים הכלכליים, אבל מחוץ להם לא נשמע קולה. יכול להיות שזה מפני שהם לא מסכנים מספיק, עובדי כלל ביטוח. אם הם היו פועלים מהפריפריה בבגדים כחולים עם שחור מתחת לציפורניים, זיפים בני יומיים ושיעול טורדני בגלל הזיהום במפעל, אולי היו כותבים עליהם יותר.

אבל אלה 4,000 אנשים בצווארונים לבנים, שיושבים בחדרים ממוזגים במרכז הארץ ועוסקים בביטוח. זה לא מצטלם טוב, וכנראה שבגלל זה הם לא ראויים לסולידריות. כנראה שקל יותר לחוש קרבה או חמלה כלפי האח העובד במפעל הצמיגים אי-שם, מאשר אל זה שהוא לא כל-כך שונה ממך - עובד צווארון לבן שאיתרע מזלו לעבוד תחת ההנהלה של כלל ביטוח, שמנסה למנוע ממנו את זכותו הבסיסית להתאגד ואת יכולתו להגן על עצמו.

ולכן המלחמה נגד עובדי כלל ביטוח היא גם המלחמה שלך, אחות עובדת, והיא גם מלחמה נגדך, אח יקר.

ב.

בואו נדבר רגע על כלל ביטוח, חברה בת של אי.די.בי. שווי השוק של כלל הוא קרוב ל-2.5 מיליארד שקלים, לאחר שבשנה שעברה הפסידה 127 מיליון שקלים (לעומת רווח של כ-673 מיליון שקלים בשנה שלפני) וערכה ירד בקצת יותר משליש.

כמו חברות רבות אחרות, גם בכירי כלל ביטוח המשיכו להרוויח מיליונים למרות הירידה ברווחים ותמונותיהם עיטרו את טבלאות המרוויחים הגדולים. עלות שכרו של מנכ"ל החברה, שי טלמון, שאליו עוד נשוב, עמדה לפי הפרסומים על 2.84 מיליון שקלים.

החברה, כידוע, מתייבשת על המדף כמו פרה שפסקה לתת חלב. חייבים למכור אותה מתישהו - ועדת הריכוזיות וכל זה - אבל כרגע מי ירצה בה. לאחרונה זכתה החברה לתחזית דירוג שלילית וספגה הורדת דירוג חוב.

זאת, ואני מצטט, "כפועל יוצא מאובדן הגמישות הפיננסית". אתה לא יכול שלא למות על ההגדרות האלה. מצד שני, ברבעון הראשון של השנה זינק הרווח הנקי המיוחד לבעלי המניות בכמעט 50%, ל-43 מיליון שקלים. החברה הסבירה, שימו לב, כי תוצאותיה הכספיות הושפעו מהמגמה החיובית שנרשמה בשוקי ההון בארץ ובעולם.

המשפט האחרון הוא בדיוק הדבר שרציתי לדבר עליו. כי מהי כלל ביטוח? אני לא מבין גדול בכלכלה, אבל מדובר בחברה שצפה על הגלים. השוק עולה, היא עולה. השוק יורד, היא יורדת.

אין לה שום דבר אמיתי שהיא עושה; המוצרים היחידים שלה זה כסף של אחרים; המומחיות שלה היא לשחק איתו בשווקים. היא "מרוויחה" רק כי ברבעון הקודם היא "הפסידה". הפסידה, אני אומר? סליחה, טעות - "רשמה הפסד". הרי שום דבר מכל זה אינו אמיתי, הכול פיננסי, הכול משחק. זו מכונת כסף ותו לא. נדמה שביצועיה קשורים מעט מאוד למידת הכישרון של מנהליה. הדבר היחיד שאמיתי זה 4,000 איש ואישה שעובדים שם. וכמובן, חסכונותיהם של כל אותם אזרחים.

וראו את המנהלים האלה שמרוויחים מיליונים של שקלים בשנה, מתנכלים לעובדים שלהם ונלחמים בהם. הבוז להם. שי טלמון, המנכ"ל, נלחם בעוז ובחירוף נפש נגד עובדיו, שולח מכתבים, מוציא שליחים עם שימועים, מפטר. רק שלא יתאגדו, רק שקולם לא יישמע, רק שלא ייפגע כוחו ולו במעט. אני מוכן להמר שבהרמת הכוסית לחג שי טלמון ודאי אומר לעובדים שלו שהם משפחה ושדלתו תמיד פתוחה.

ג.

קל להאשים את טלמון, וגם ראוי, אבל מה עם זה שמעליו בפירמידה? מה עם נוחי דנקנר? האם איש העסקים הזה לא מתעניין בנעשה בחברות שבשליטתו? דנקנר הוא פילנתרופ, יש טיילת על שמו, הוא איש שמושקע בדמוקרטיה, יש לו עיתון, איך הוא יכול לתת לעוולה כזו להתרחש אצלו בחצר? האם הוא היה מרשה לטלמון להפחיד גם את הילדים שלו-עצמו שעובדים באי.די.בי? איך הוא יכול לעמוד מנגד?

בימים אלה סוערות הרוחות סביב דוח המבקר על השריפה בכרמל וכולם מדברים על אחריות. אז תגידו לי אתם, איפה האחריות? איפה נוחי דנקנר?

אולי אם הציבור הרחב והתקשורת היו מספרים יותר על המתרחש בכלל ביטוח היו הקולות עולים ונשמעים גם בלשכתו של הבוס הגדול, אבל מה לנו כי נלין רק על דנקנר כשרובנו ישנים. איך אנחנו יכולים לצפות ממנו לסולידריות כשאנחנו לא מציעים אותה?

סיפור קצר על סולידריות לרגע: לפני כשנתיים וחצי ניסו העובדים החלשים של חברת הקייטרינג "שפע" להתאגד. ההנהלה עשתה בעיות. באו 12 אלף עובדי חברת חשמל, ש"שפע" סיפקה את ארוחותיהם, ואמרו: ממחר נביא סנדוויצ'ים מהבית. הנהלת "שפע" נכנעה. במקרה של כלל ביטוח דבר כזה עוד לא קרה.

אני לא יודע איך בדיוק אפשר לפגוע בכלל ביטוח, אבל זה לא משנה, העניין פה הוא שכלל ביטוח רואה שאין שום תג מחיר על הפעולות נגד עובדיה. לא תג מחיר ארגוני ובטח לא אישי; תאמינו לי שאם שי טלמון היה חושש שבקוקטייל הבא אף אחד מהמיליה שלו לא ירצה לדבר איתו בגלל שאיים על עובדים, שום דבר מכל זה לא היה קורה.

גם העובדים בכלל ביטוח רואים. למה שיאמינו באחיהם? למה שיתגייסו לטובת עובדי הסיעוד, נניח, כשאלה יסבלו מהתעמרות? אם הם עמדו לבד, שיעמדו לבד גם האחרים.

ולא פחות חשוב, גם מעסיקים אחרים רואים. גם בעלי השליטה רואים. כולם רואים.

אז רואים.

ובדיוק בגלל זה חשובה מאוד מלחמתם של עובדי כלל ביטוח.

ד.

השבוע נכנס לתוקפו החוק החדש להגברת האכיפה של דיני העבודה, חוק שאמור להיות מהפכני ולשנות את כללי המשחק. הוא אמנם לא יעזור בכלום לעובדי כלל, שהרי הוא לא נוגע בזכות להתארגנות, אבל מכל בחינה אחרת הוא אכן נראה כמו הדבר הנכון לעשותו. ב

מרכזו של החוק שני דברים עיקריים: הגברת האכיפה נגד מפירי חוקי עבודה, כולל הטלת אחריות אישית על מנהלים - עד לרמת בעלי שליטה. הדבר השני הוא הטלת אחריות על מזמין השירות. הזמנת חברת עובדי קבלן (הסעדה, אבטחה או ניקיון כרגע)? עליך לדאוג לזכויותיהם. חוק יפה ומוסרי. באמת.

צחקתי כשקראתי כמה מהטענות של מתנגדי החוק (שגובש, אגב, בהשתתפות ארגוני מעסיקים רבים). הם אמרו שהחוק פוגע ב"זכויות המעסיקים" ומנציח, שלא לומר מייצר, אווירה קשה ועוינות בין שני הצדדים. מצחיק, לא? מעמד העובד בישראל הולך ויורד עם השנים, שכרו נשחק וזכויותיו פוחתות, כל הזמן יש יותר עובדים עניים - ואחרי כל השנים האלה בא חוק שמנסה להסדיר אכיפה מול מעסיקים עבריינים והוא "מייצר אווירה קשה ועוינות".

מצחיק. כי לא. לא החוק מייצר עוינות. מי שמייצר אווירה קשה בין העובדים ומעסיקיהם זה אנשים כמו שי טלמון ומקומות עבודה כמו כלל ביטוח.

דרור פויר

קל יותר להזדהות עם האח העובד במפעל הצמיגים, מאשר עם עובד הצווארון הלבן, שלא כל-כך שונה ממך

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק