גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוי של מיליון שקל לאלי עזור על נזקים מקמפיין להשחרת שמו

חברת קאנווסט ניהלה נגד עזור קמפיין תקשורתי-אסטרטגי שלילי באמצעות משרד יחסי הציבור "מורל-צור תקשורת", זאת בעת שהצדדים ניהלו מו"מ לרכישה משותפת של "ג'רוזלם פוסט"

אנחנו חיים בעידן שבו כל איש עסקים מסתובב עם איש יחסי ציבור, וכל חברה מוציאה כסף רב על ייעוץ תקשורתי צמוד. תקופה שבה בכוחם של קמפיינים תקשורתיים לרומם אדם, או למוטט אותו. אך מהן גבולות המותר והאסור בקמפיינים תקשורתיים-אסטרטגיים, המוזמנים על-ידי חברות ואנשי עסקים ממשרדי יחסי ציבור וייעוץ אסטרטגי?

לשאלה זו נדרש באחרונה בית המשפט המחוזי בתל-אביב, במסגרת תביעת דיבה ורשלנות שהגישו איש העסקים אלי עזור וחברת מרקעי תקשורת שבבעלותו, נגד חברת CanWest Global Communications Corp (קאנווסט) ונגד בעליה ומנהליה. זאת, בגין קמפיין תקשורתי שלילי שניהלה קאנווסט נגד עזור, באמצעות משרד יחסי הציבור "מורל-צור תקשורת", אחרי שהתגלע ביניהם סכסוך סביב רכישה משותפת של עיתון "ג'רוזלם פוסט" מחברת התקשורת הבינלאומית, הולינג'ר.

היום (ד') פסקה השופטת מיכל אגמון-גונן כי קאנווסט, בעל השליטה בחברה, ליאונרד אספר, סגן הנשיא לשעבר, ריצ'ארד לייפסיק, ומשה רונן, שהיה היועץ העסקי של קאנווסט לענייני ישראל, ישלמו לעזור מיליון שקל, בגין נזקים שגרם לו הקמפיין התקשורתי השלילי. זאת, הן בגין עוולת לשון הרע והן בגין עוולת הרשלנות.

"אין כל לגיטימיות בכך שגישת יתר לאמצעי התקשורת, המושגת באמצעות שירותי יחסי ציבור, הנרכשים בממון רב, מנוצלת להשחרת שמו של אדם, שכל חטאו הוא בכך שלא ניאות להיכנע לדרישות ולתכתיבים, שהפנה לו עמיתו במסגרת משא ומתן", פסקה אגמון-גונן.

השופטת הדגישה כי בקמפיין מסוג זה יש שימוש ציני ופסול בחופש העיתונות ובחופש הביטוי. "העיתונות היא הזירה הציבורית שבה מתאפשר שוק דעות יעיל. שוק שבו ידיעות תקשורתיות נקנות באמצעות ממון, מתוך מניעים זרים, הוא שוק דעות מסוכן, בעל פוטנציאל הרסני. הוא גם איננו שוק דעות חופשי ומשוכלל, שבו התחרות בין הדעות והרעיונות השונים לבין עצמם היא שתוביל לחשיפת האמת. זהו שוק, שבו לחזקים ולעשירים יתרון ברור על פני האחרים והם שמכתיבים את כותרת העיתון של מחר", קבעה.

פרסומים מכפישים

תחילת הפרשה בשנת 2004, אז ניהלה מרקעי תקשורת מו"מ עם קאנווסט לגבי האפשרות לרכוש במשותף את קבוצת החברות, המחזיקה בבעלותה את עיתון הג'רוזלם פוסט וכלי תקשורת נלווים לו, מידי תאגיד התקשורת הבינלאומי, הולינג'ר.

במהלך המו"מ התגלו חילוקי דעות בין מרקעי תקשורת לקאנווסט. החברות נקלעו למבוי סתום במ"מ והתפתח ביניהן סכסוך של ממש. בסופו של דבר, רכשה מרקעי תקשורת לבדה את קבוצת הפוסט מידי הולינג'ר. קאנווסט מצדה לא השלימה עם ההפסד וטענה שמרקעי תקשורת הפרה את הסיכומים עמה. בהמשך, הועבר הסכסוך בין החברות לבוררות בניו-יורק.

בעוד מתנהלת התדיינות משפטית בניו-יורק, הופיעו בתקשורת פרסומים המכפישים את עזור, שהציגו אותו כסחטן המנהל מו"מ שלא בתום לב. בירור העלה כי מקור הפרסומים הללו הוא במשרד יחסי הציבור "מורל-צור תקשורת", שהיה באותה עת בבעלות מוטי מורל ורונן צור.

הריסת תדמית

מאוחר יותר התברר כי קאנווסט שכרה את משרד יחסי הציבור, במסגרת "תוכנית משחק" - "game plan", שמטרתה המוצהרת הייתה לפגוע בעסקיו של עזור ולהכפיש את שמו (ר' מסגרת). התוכנית כללה דרכי פעולה שונות, בהן פרסומים בתקשורת, פניות לבנק לאומי, פניה לשותפים עסקיים קודמים, לרשויות המס ועד פנייה לחברי כנסת, כדי לפעול כנגד עסקים אחרים של עזור.

למרות מסע ההשמצות התקשורתי, הסתיימו הליכי הבוררות בניו-יורק בהכרעה לטובת עזור ובדחיית טענותיה של קאנווסט. ואולם, קאנווסט לא טרחה לפרסם את פסק הבורר, אף שממצאיו היו רלבנטיים לפרסומים הקודמים בעניין ואף עמדו בניגוד להם.

במהלך הדיונים בתביעה לא הוברר אם דרכי הפעולה אכן מומשו במקרה של עזור. ואולם, נערך דיון מקיף בשאלה האם דרך פעולה כזו - של הכנת תוכנית שמטרתה "להרוס" תדמיתית ועסקית חברה מתחרה - היא לגיטימית.

השופטת אגמון-גונן קבעה כי ככל שאכן קיימת פרקטיקה של מסע יחסי ציבור, שמטרתו להרוס אחר, הרי שמדובר בפרקטיקה בלתי לגיטימית בעליל.

לדברי השופטת, יש למנוע פרסומים שמקורם במסע יחסי ציבור כגון זה, מכיוון שאלו מביאים לכתבות, שנראות על פניהן כדיווחים אובייקטיבים, בעוד שמאחוריהן האינטרס לפגוע באחר, בעיקר בעולם העסקי שבו יכול כל צד להרשות לעצמו לנהל קמפיין תקשורתי.

מוטי מורל: "זה נוהל מקובל בענף, עושים את זה הרבה"

התביעה של אלי עזור הוגשה בתחילת הדרך גם נגד משרד "מורל-צור תקשורת", שנמצא כיום בבעלות איש יחסי הציבור, מוטי מורל, ובתקופה הרלוונטית היה בבעלות משותפת של מורל ורונן צור. המשרד הכין "תוכנית משחק" (Game Plan), שהיוותה את הבסיס לאסטרטגיה הפרסומית, שנקטה קאנווסט נגד עזור. ואולם, במהלך הדיון בתביעה, ובהסכמת הצדדים, נמחקה התביעה נגד "מורל-צור תקשורת".

מורל העיד במשפט כי מסע תקשורתי שלילי מסוג זה הוא פרקטיקה ידועה ומקובלת, והסביר בעדותו את המונח "תוכנית משחק" (Game Plan). "מה שקורה בדרך-כלל זה שהלקוח מבקש ליצור לחץ על היריב שלו, כדי לגרום לו להגיע לשולחן המו"מ, כאשר יש לו נכונות גבוהה יותר להתפשר. לשם כך לוקחים משרדי יחסי ציבור, שיעשו רעש בתקשורת, בכנסת ויפעילו לחץ תקשורתי, עד שהצד השני יגיד: 'בסדר, אני רוצה להתפשר, רק תורידו את התקשורת ממני'", העיד מורל. "זה מה שנקרא נוהל מקובל בענף, ובעסקים בכלל, ועושים את זה הרבה".

לפי פסק הדין, "תוכנית המשחק", שהכין מורל עבור קאנווסט, כללה, בין היתר, משימה "להיפגש עם המנהלים של קבוצות הכדורגל, כדי להסית אותם נגד השליטה של חברת צ'רלטון, שבבעלות עזור, בשידורי הכדורגל. כמו-כן, כלל התוכנית משימה "לבחון דרכים תחת הכותרת 'איך צ'רלטון הורסת את הכדורגל הישראלי'". כשנשאל על כך, אמר מורל: "אלה נתונים שקיבצנו מהתקשורת. באותו זמן כבר היו בתקשורת טענות נגד צ'רלטון על מדיניות המחירים שלה, וכל חוסר השביעות של המנהלים מצ'רלטון".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה