גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ליהמן ברדרס הוא לא הסוף; הדברים יעשו גרועים יותר"

כך אמר פרופ' ניאל פרגוסון בוועידת הנשיא הרביעית ■ ד"ר אלן בולארד, נגיד הבנק המרכזי של ניו זילנד: "אירופה מדאיגה אותנו" ■ פרגוסון: "כלכלת סין תעקוף את ארה"ב תוך 4 שנים"

"יש היום מספר מגמות גיאופוליטיות וכלכליות המתרחשות בעולם. הראשונה היא פיזור הכוח, שמחולק כיום באופן שונה ולא מרוכז בידי ארצות הברית כפי שהיה בעבר, והיום כוח זה מתרחב בצורה הרבה יותר ניכרת. הנקודה השנייה היא שכיום מדינות אינן השחקנים הראשיים בעולם, וישנם שחקנים נוספים בעולם" - כך פתח את דבריו ד"ר ריצ'ארד האס, נשיא המועצה ליחסי חוץ בארה"ב, בפאנל העוסק במחר הכלכלי בוועידת הנשיא המתקיימת בירושלים זו השנה הרביעית.

האס אמר את הדברים בפאנל אותו מנהל נגיד בנק ישראל סטנלי פישר. בפאנל השתתפו גם ד"ר אלן בולארד, נגיד הבנק המרכזי של ניו זילנד; מרטין וולף, עורך משנה ופרשן ראשי לענייני כלכלה ב"פיננשל טיימס" וכן פרופ' ניאל פרגוסון, מהקתדרה למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד.

האס ניסה לתאר את תופעת הגלובליזציה והשפעותיה על המערכת העולמית: "אנו נמצאים בעולם בו ארה"ב אינה הראשונה בין שווים, אלא הראשונה בין לא שווים - ויש לה הרבה מאד בעיות מבית. ובכל זאת, חשוב לציין כי הכוח של ארה"ב הוא די ניכר".

"אירופה פחות מעניינת היום"

עוד הבדל גדול, לדברי האס, הוא המקום אשר תופסת אירופה בעת הנוכחית: "היא הייתה נושא מרכזי במאה ה-20, וכיום במאה ה-21 היא קצת פחות מעניינת. אולי צריך לקדם את זה בברכה, אבל פירוש הדבר הוא שאירופה אינה שותפה לארה"ב בכדי לנסות ולמתן את העולם שניצב בפני אתגרי הגלובליזציה".

באשר לעתידה של סין, הבהיר האס כי בפני כלכלתה הצומחת ישנם אתגרים רבים, ושאלת פעולתה בראייתם תקבע את המשך צמיחתה. "יש הרבה דינאמיות כלכלית באסיה, אך העמים באסיה עדיין הצליחו יפה", ציין, והתייחס גם לאפריקה ואמריקה הלטינית, שלדבריו צמחו בשיעור "יפה" באחרונה.

באשר לשינויים הגיאופוליטיי במזרח התיכון ו"האביב הערבי" בקרב חלק מהמדינות, ציין האס: "אי-אפשר להעריך שהשינויים הרדיקליים במזרח התיכון יגמרו בטוב. ייקח 30 שנים לפני שהרוחות ישקטו במזרח התיכון".

"תוך 30 שניות המשבר יכול להגיע לכל פינה"

"אם מתייחסים למשבר ליהמן ברדרס והשלטון בארה"ב, המקום בו השווקים התמודדו לראשונה עם הבעיה - היו אלה השווקים בניו זילנד. אלה לא היו זמנים יפים בספטמבר 2008", המשיך בולארד, נגיד הבנק המרכזי בניו זילנד. "תוך 30 שניות, המשבר מגיע לכל פינה".

"אנחנו למעשה רואים שהמשבר באירופה הוא משבר ריבוני כלכלי כלל עולמי", המשיך בולארד. "אנחנו מודאגים מאד בגלל אירופה, ומחכים לראות את הצמיחה בגוש האירו תימשך".

"אירופה וארה"ב תקועות במצב סטטי"

"הרבה מאד מדינות באירופה ובארה"ב תקועות במצב הסטטי. זה רעיון במסגרתו יש שיעור צמיחה שצפוי להישאר נמוך מאד בעתיד הקרוב, יחד עם חובות רבים שלא היו כמותם בהיסטוריה", כך פתח את דבריו פרגוסון, ששוחח על הכלכלה הגלובלית.

"אם קוראים שליוון, ארה"ב ואנגליה יש חובות כלשהם - צריך לקחת זאת לא לגמרי ברצינות, כי יש חלוקה של החוב לפרטי וציבורי", המשיך. "יש כיום עומס ענק של חובות של אותן מדינות - ולכן הדברים ימשיכו להיות קשים. ב-4 השנים הקרובות סין תעקוף את ארה"ב מבחינת התמ"ג המקומי".

ומה לגבי "רעות חולות" נוספות של הכלכלה העולמית? "יהיו מלחמות", הזהיר פרגוסון, והמשיך: "יהיו גם רעידות אדמה, וקשה מאד לנבא את כל אלה. יהיו הרבה מאד מקרי מוות כתוצאה משטפונות ורעידות אדמה. יהיו טייפונים עם תוצאות איומות".

לדבריו. "הנפילות כיום בשווקים הם רק דוגמה למה יקרה בעוד כמה שנים. זה עוד לא הסוף. האירו-בונדס הן הפתרון המרכזי, והמסלול המהיר לקראת פדרציה כלכלית באירופה".

"ספרד על סף משבר"

באשר למצב באירופה, ציין וולף: "אם מישהו חושב שהתוכנית היוונית תיושם, הוא מדמיין. אם ביוון לא יעשו שינויים, במערכת שם תתמוטט, האבטלה שם גבוהה מדי, וזה עלול לקרות די מהר".

וולף הזהיר גם מהמצב בספרד: "היא נמצאת במשבר רציני שהופך את המצב ליותר ויותר גרוע. היא נמצאת במיתון נורא ואין מספיק מימון כדי להציל אותה. אם החילוץ של ספרד ייראה כמו התוכניות הקודמות, היא תהיה על סף שבירה".

טרם הפאנל, עלה לנאום אלסאן דרמנה אואטרה, נשיא חוף השנהב ולשעבר ראש הממשלה במדינה, ונשיא דברים טרם שב בטיסה מיוחדת לחוף השנהב.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ●המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר