גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא גובים מס מערבים וחרדים כי מפחדים שיקבלו מכות"

(עדכון) - הצטרפו לשידור חי מוועידת הנשיא ■ פרופ' דן גלאי קורא להעמיק את גביית המסים בקרב הערבים והחרדים ■ אורי יוגב: "הממשלה לא צריכה להעמיס עוד צרות על המגזר העסקי עכשיו" ■ יוג'ין קנדל: "הסערה מתקרבת"

פרופ' דן גלאי, דיקאן בי"ס למינהל עסקים באוניברסיטה העברית ויו"ר סיגמא בית השקעות, קורא להעמיק את גביית המסים בקרב הערבים והחרדים, כפי שהמליץ ארגון ה-OECD. בפאנל על כלכלת ישראל בוועידת הנשיא, בהנחיית עורך "גלובס" חגי גולן, אמר גלאי כי "אני בעד העמקת גביית המסים בקרב אוכלוסיות אלו. אני חושב שהם משתתפים יותר בעבודה והסטטיסטיקה מסלפת; היא מסלפת כי לא גובים מיסים ולא יודעים מה ההכנסה שלהן. במס הכנסה נטשו והחליטו שלא להתעסק עם 2 המגזרים האלה".

גלאי המשיך ואמר כי "אמר לי פעם מי שהיה נציב מס הכנסה, 'אנחנו לא גובים משני המגזרים האלה'. כנראה הם לא רוצים לגבות שם כי הם מפחדים שיקבלו מכות. אם רוצים שישתתפו בעבודה אני חושב שאחד הדברים שצריך לעשות זה להעמיק את הגבייה, עם כל הבעיות הגופניות שכרוכות בכך - זו לא סיבה לוותר ולבוא למגזר האחר ולהגיד אנחנו צריכים מכם יותר. לא צריך לחפש מתחת למנורה ולהעלות את המס על המעשנים כי זה פיתרון קל מדי".

"מיתון קשה בישראל"

אורי יוגב, יו"ר חברת רכבת ישראל וחברת ווייטוור, השתתף גם הוא בפאנל ואמר כי "ישנו תסריט ש-2013 וב-2014 יהיה מיתון קשה בישראל, אולם יש תסריט בו השנים הללו יכולות להיות סבירות".

"אם הממשלה תשכיל לנקוט בצעדים נכונים, ותשתדל לא להפריע למגזר העסקי - המצב יכול להיות סביר", המשיך יוגב. "המגזר העסקי נמצא כיום במצב הרבה פחות נוח ממה שהיה ב-2008, ולכן זו לא תקופה להעמיס עליו עוד צרות".

לדברי יוגב, המשמעות היא שנדרשת "פחות רגולציה, פחות הטלת מסים על פעילות עסקית יצרנית ושירותים" וכי צריך להשתמש בכלים אחרים דוגמת צמצום הוצאות הממשלה. "זה לא קל כי אנחנו בשנת בחירות, וצריך לעשות רפורמות מבניות", הסביר יוגב.

מנחה הפאנל גולן הזכיר את ממצאי סקירת קרן המטבע הבינלאומית, על מצב הכלכלה הישראלית - בדגש על בעיית התעסוקה בקרב גברים חרדים ונשים ערביות. גולן שאל את משתתפי הפאנל איזה עתיד מצופה לישראל לאור ההרעה בתנאי הפתיחה הכלכליים של המשק שחלה בשנה האחרונה.

על השאלה השיב יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל, שאמר כי "כפי שאמר מזכ"ל ה-OECD אנחל גורייה, אנחנו כמו ספינה ששטה במים רגועים אבל רואה את הסערה מתקרבת. יש לנו עדיין כלים להתמודד עם המשבר כי אנחנו לא במצב של מדינות שיש להן יחס חוב תוצר של למעלה מ-100%".

לדברי קנדל, "זה מחייב אותנו לעשות התאמות בצד המסים ובצד הגירעון, תוך שמירה על הפרמטרים של צמיחה ואבטלה. אין לנו את הלוקסוס לרדת בצמיחה בגלל הוצאות הביטחון שלנו. אבטלה נמוכה זה לא נתון משמיים - יש כאן מגזר עסקי שיחסית משגשג והוא זה שמייצר את רוב התעסוקה ואני מסכים עם אורי (יוגב) שלא צריך להפריע לו".

פרופ' דן גלאי, אמר כי הוא רוצה להשמיע את הקול האופטימי: "אנחנו ממש לא ב-2001. אז הייתה אינתיפאדה וא- אפשר היה לגייס הון, והממשלה נכנסה להיסטריה. בניגוד לאמונה הקיימת, אין קורלציה בין מיתונים בישראל למיתונים בשאר העולם - אם תבדקו את ההסטוריה 30 שנה אחורה, מיתון בארה"ב לא חפף למיתון בישראל".

"חשוב לחזק את המגבלות שקיימות על משיכת דיבידנדים"

פרופ' לוסיאן בבצ'וק, מנהל התכנית לממשל תאגידי באוניברסיטת הארווארד, אמר כי מה שוועדת הריכוזיות עשתה "מתמודד עם עיוותים שהיו קיימים במשק הרבה זמן. הרפורמות האלה צפויות להביא תועלת. רציתי לדבר על שתי בעיות מבניות שוועדת הריכוזיות התייחסה אליהן אבל לא הקדישה להן פרק זמן מספיק. אחת, ההשקעה של קרנות הפנסיה במספר מאד קטן של קבוצות ריאליות בשוק ההון. ועדת הריכוזיות הביעה את חששה מהנושא ואמרה שריכוזיות האשראי במשק הישראלי מגבירה את הסיכון הסיסטמי של המשק. מה שחשוב זה לתרגם את ההכרה העקרונית הזו למגבלות רגולטוריות אפקטיוויות המגבלות שקיימות כרגע מאפשרות לקרנות פנסיה להשקיע עד 10 אחוז מתיק הנכסים שלהן בקבוצה אחת ועד 40 אחוז בחמש קבוצות במשק הישראלי.

"בהתחשב בעובדה שלקרנות האלה יש גישה למספר עצום של השקעות בארץ ובעולם אין שום לוגיקה כלכלית בכלל הזה. הבעיה השניה שקיימת היא מינוף והגנה שקיימת לאגרות חוב של חברות ציבוריות. יש בישראל חוב מאד גבוה יחסית אבל האיכות מאד נמוכה. ועדת חודק הגיעה למסקנה שלאגרות החוב יש איכות מוצר נמוכה כי בעלי אגרות החוב לא מקבלים את אמות המידה הפםיננסיות המקובלות בעולם שמגינות עליהם. כתוצאה מההגנה הלקוייה הזו נגרמים נזקים לבעלי אגרות החוב, לקרנות הפנסיה ולמשק בכללותו. גם לפני המשבר יחסי המינוף גדלו מאד וזה נבע מהתמריצים הלא נכונים שהיו לבעלי השליטה, תמריצים לקחת סיכונים. הבעיה שנראית לי חריפה במיוחד היא שחברות שיש להן סיכון ממשי לחדלות פירעון בעתיד, מכיון שלבעלי האג"ח אין את הכוח לדחוף אותן להסדר הן ממשיכות להתנהל תחת אותם בעלי שליטה שיש להם לפעמים הון עצמי שלילי".

הוא המשיך ושאל: "מה צריך לעשות? שלושה דברים. ראשית חשוב לחזק את המגבלות שקיימות על משיכת דיבידנדים כדי שהחברות לא יפעלו על כרית הון קטנה מאד. שנית חשוב לאמץ הסדרים שיחייבו חברות בסיכון גבוה לא לדחות את הכניסה להדר לשנים ארוכות ולהשאיר את החברות באזור דמדומים והדבר האחרון לשנות את הדרך שבה מתנהלים הסדרי חוב בארץ. אלה שעוקבים צופים שיהיה הסדר שמערב תספורת. בדיון הציבורי מודגש שבכל הכלכלות ובכל הזמנים יש תספורות אבל מה שכן ייחודי לישראל זה שכמעט בכל המקרים שחברות לא מצליחות לפרוע את החוב בעל השליטה ממשיך להחזיק בשליטה גם לאחר ההסדר - זאת תופעה שלא קיימת בעולם והיא מעלה חשש שהטיפול בהסדרי החוב מוטה לטובת בעלי השליטה ומה שחשוב זה ליצור גם הסדרים וגם נורמות שיתמודדו עם ההטייה הזו. אחד זה לאמץ הסדרים שיבטיחו אפשרות לקבל הצעות מתחרות מבעלי שליטה אלטרנטיוויים וגם באותם מקרים שבעל השליטה נשאר במעמדו ההסדרים צריכים להבטיח שבעל השליטה יזרים ערך שלא יפחת ממה שנשאר בידיו".

עורך "גלובס" חגי גולן שאל את בבצ'וק האם הסדרי החוב מהווים בעיה מאקרו כלכלית או שאלה בעיות נקודתיות. בבצ'וק השיב כי אלה בעיות של מיקרו אבל יש להן חשיבות לגבי המשק בכללותו. "הסיבה לכך שהאחוז של המשק הישראלי שנמצא בסיכון גבוה הוא משמעותי כך שההשלכה המשקית גדולה ודבר שני יש חשש שהאחוז המשמעותי הזה של חברות לא מתנהלות בצורה ראויה. כשיש בעל שליטה שכל מה שהוא מנסה לעשות זה להבטיח שיוכל לשלם את התשלומים המיידיים בשנה-שנתיים הקרובות ויש לו תמריץ לקחת סיכונים גדולים ולמשוך דיבידנדים למעלה כי ההפסדים אם יהיו יהיו על חשבון בעלי האג"ח - כל הדברים האלה יש להם השלכה משקית חשובה".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה תרכוש את דסי הישראלית

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות