גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מסלול ירוק" ותשואה גבוהה: יזמים מעדיפים מלונות בוטיק

תחזית לעלייה במספר התיירים והערכות כי בת"א חסרים 4,000 חדרי מלון עושים את שלהם ■ "אין ספק שלעיריה יתרון גבוה יותר במסים הנגבים מבתי מלון אל מול בנייני מגורים" ■ וגם: כל המלונות שעתידים לקום בעיר עד 2030

צומת הרחובות דיזינגוף וארלוזורוב בתל אביב, בפינה בה ממוקם מאז ראשית שנות הארבעים של המאה הקודמת "קפה בתיה" המיתולוגי, מתוכנן לקום עד 2015 מלון בוטיק יוקרתי בשם Jacob Samuel. ליזם הפרויקט, האדריכל סמי טיטו, ניסיון עשיר בתכנון בתי מלון ברחבי העולם, גדולים בהרבה מהמלון המתוכנן, אך לא בהכרח אקסקלוסיביים יותר ממנו.

המבנה הנוכחי, שבו שתי קומות וארבע דירות, ייהרס, ובמקומו יוקם בניין ובו שתי קומות מרתף, קומת קרקע למסחר, חמש קומות חדרים וקומת גג ופנטהאוזים. כיאה למלון בוטיק, מספר החדרים יהיה קטן יחסית ויעמוד על 22, בתוכם גם סוויטות.

הגדרה רשמית למונח "מלון בוטיק" אין בנמצא, אך מרבית העוסקים בתחום, ובהם סמי טיטו, מדברים על מלון קטן ומסוגנן, הממוקם בלב העיר ומעניק לאורחיו חוויה אישית וגישה נוחה לכל מה שיש לעיר להציע. "המלון החדש יציע לאורחים חוויית אירוח גבוהה בהרבה מזו שהם מכירים במלונות רגילים", מספר טיטו. "השירות יהיה אריסטוקרטי ומוקפד עד הפרט האחרון, ברמת ה'באטלר'. מה שקורה היום בתל אביב הוא המשכו של טרנד בינלאומי שפונה לתיירות אחרת. קהל היעד שלנו מורכב מאנשי עסקים ולא ממשפחות, והשירותים שנציע יהיו בהתאם: אפליקציות למסחר, מסכי תקשורת ועוד שירותים אישיים. חניון לא יהיה במלון, וממילא קהל היעד לא מצדיק זאת. לרשותו יעמוד שירות 'שאטל' בתשלום ומקומות חניה ספורים שיירכשו מהחניון הסמוך".

מלון כמו Jacob Samuel כבר אינו חריג בנוף התיירות התל אביבי. האזור המשופע בו היום הוא רוטשילד רבתי, והמדיניות של עיריית תל אביב-יפו היא לעודד ולקדם הקמתם של מתחרים נוספים שם, ובמקומות נוספים בעיר. היזמים, העירייה ומשרד התיירות, כולם מציינים את הביקוש ואת הצורך (זאת כמובן בהנחה שלא יהיה, לא עלינו, שינוי חמור במצב הביטחוני).

מכניס יותר מדירה

ההחלטה היזמית של טיטו לרכוש את השטח לטובת מלון בוטיק ולא להפכו לבית מגורים, נבעה משיקולים ברורים - "אם היינו בוחרים לבנות בית מגורים, הרי שמאושר היה לבנות בנוסף לשטח המסחרי, שמונה דירות קטנות של שלושה חדרים, ועוד שני דופלקסים. להערכתנו, ההכנסה משכירות מגורים הייתה קטנה פי 2.5-3 מההכנסה ממלונאות, זאת אחרי שהבאנו בחשבון הוצאות הנובעות מאחזקת הבניין ואת מחירי השכירות בתנאים הנוכחיים".

להחלטה זו נוספה ההערכה שעל בסיסה החליטה העירייה לתמוך בכל יוזמה להקמת מלון, גם אם הדבר דורש שינוי יעוד של מבנים: נכון להיום חסרים בעיר אלפי חדרי מלון (ממשרד התיירות נמסר כי מדובר ב-4,000). נתוני התאחדות המלונות אמנם מראים ירידה קלה של 6% בלינות תיירים בעיר באפריל 2012 בהשוואה לאפריל 2011, אולם הסתכלות ארוכת טווח מראה צמיחה עקבית במספר התיירים המגיעים לעיר. הקמת בניין למגורים היא האפשרות הרגילה והמוכרת ליזמים, אך מלון בוטיק עשוי להיות נכס רווחי הרבה יותר.

גם העירייה מרוויחה מהקמה של מלון במקום בניין דירות. "אין ספק שלעיריית תל אביב יתרון גבוה יותר במסים הנגבים מבתי מלון מול אלה הנגבים מבנייני מגורים", מעיד טיטו. "בבנייני מגורים, שלא כמו במלונאות, העירייה בסופו של דבר מפסידה.

בניגוד לבנייני מגורים, בניית מלונות אינה מטילה על העירייה הוצאות נוספות כמו בנייה ותחזוקה של גינות משחקים או גני ילדים. תיירים, מטבע הדברים, אינם זקוקים גם לבתי ספר בשכונה. לכך מתווסף המחסור בחדרי מלון והרצון להביא תיירות מהסוג האורבני לעיר. "זה גורם לעירייה לעודד הסבה של בנייני משרדים ומגורים למלונות בוטיק", אומר טיטו.

המסלול הירוק

אורלי אראל, סגנית מהנדס העיר ומנהלת אגף תכנון העיר בעיריית תל אביב-יפו, מאשרת כי העירייה מקדמת ומקלה על שינויי ייעוד והסבת מבנים במרכז העיר למלונות בוטיק. "המחסור הגדול בחדרי מלון בעיר הוביל אותנו לשנות גישה ולעודד את הקמתם", מסבירה אראל. "אגף תכנון העיר, יחד עם היחידה לתכנון אסטרטגי והיועץ אהוד פסטרנק, חקרו ומצאו שפלח המלונאות שחסר כרגע בתל אביב הוא פלח המלונות העירוניים. הכוונה לאותם בתי מלון שאינם ממוקמים על חוף הים, אלה שבתקופת הכוכבים היו מקבלים דירוג של שלושה כוכבים, לא על סמך רמת השירותים שהם מציעים אלא על בסיס דרישות משרד התיירות. אותם מלונות קטנים שאין בהם אולמות קונגרס או חדר לארוחת בוקר, והם מקבלים שירותים שונים ממקומות המסחר שבסביבה. כאן גם יש רף מינימלי של מספר חדרים שהם חייבים לעמוד בו בכדי בכלל לזכות להגדרה של מלון".

וכך, יזם המבקש להקים מלון נדרש לספק אישור ממשרד התיירות לכך שמדובר ב"אכסון מלונאי", ומכאן המסלול כבר הרבה יותר קל ונוח מבעבר. העירייה מאפשרת הליך של שימוש חורג, שאותו ניתן לקבל תוך חודשים ספורים, ובתנאי ששינוי הייעוד יהיה למלונאות מסוג זה. בראש ובראשונה מדובר בשינויי יעוד של בנייני משרדים, אולם הדבר נכון גם להסבתם של בנייני מגורים.

"היום" אומרת אראל, "מי שמגיע עם תב"ע למלון, יש לו מסלול ירוק. אגף תכנון העיר מקדם למעלה מ-400 תוכניות, ותב"ע הנוגעת לאכסון מלונאי מקבלת מיד עדיפות גבוהה מאוד. כרגע נמצאות על שולחנות התכנון תוכניות המוסיפות כ-4,000 חדרי מלון, רובם במרכז העיר. חלק מהתוכניות הן רק בתחילת הדרך, וחלקן אושרו להפקדה בוועדות התכנון. רוב התוכניות הן במגרשים בבעלות פרטית, כך שלא ניתן לצפות מתי ירצו לממש אותן, וברור שלא כולן יתממשו".

המסלול הירוק ממשיך בכל מקום בו עלול היזם או בעל הנכס להיתקל בקשיים - קיים מסלול מהיר להוצאת היתר בנייה, לשימוש חורג (לבניין משרדים כמו גם מגורים) ובלבד שהיעד הוא מלון בוטיק.

ההפסד של התושבים

אבל ההעדפה הברורה למלונאות אורבנית על חשבון מבני מגורים, גורמת לתהות מה מידת תרומתם של מלונות הבוטיק לרווחת קהילה והתושבים, מה גם שהאחרונים לא בהכרח שמחים לגלות כי השכנים החדשים שלהם הם אורחי המלון. שאלה חשובה נוספת שעולה היא האם לא מוטב להסב את המבנים לשירותי קהילה חשובים אחרים, כמו למשל מוסדות חינוך.

"אני לא מתכחשת לצורך במלונות בוטיק בעיר", מודה תמר זנדברג, חברת מועצת תל אביב יפו. "אני יודעת שיש בשנים האחרונות מחסור במלונאות מהסוג הזה, ובכל מיני רמות ומחירים. אבל צריך לבחון את הנושא ולוודא שאין כאן בולמוס יתר של מלונאות על חשבון דברים אחרים, ובאיזו מידה זה מעוגן עם הצרכים של תושבי העיר. בשכונות ובמרכז יש מחסור במוסדות חינוך - בתי ספר ייחודיים וגנים. האם יש מסלול ירוק גם עבורם?

זנדברג מעלה נקודה נוספת: האם נבחן התמהיל הנכון בין מלונות בדרגה גבוהה במיוחד, הפונים בעיקר לאנשי עסקים, לבין מלונות בוטיק המזמינים תיירים שמבקשים מחירים ידידותיים יותר?

"האם המלונות שקמים אכן עונים על הצורך במלואו והאם יש פתרונות בטווחי מחירים שונים ומגוונים?", תוהה זנדברג. "צריך למנוע מצב שבו המלונות יהיו הומוגניים - למשל רק יקרים או רק בבניינים לשימור".

"התרומה החשובה של המלונאות האורבנית היא בתעסוקה", טוענת אראל. "כל מטר תעסוקה מלונאית (מספר מועסקים למ"ר), מניב את ההכנסה הגבוהה ביותר. כאשר מדברים על מלונות הבוטיק, אנחנו לוקחים בחשבון גם את כל אותם בתי עסק, בתי המסחר והשירותים שמוקמים וצומחים בעקבותיהם ובסמוך להם ותורמים לתעסוקה בעיר, וכמובן גם לתושבים".

- ומה אומרים השכנים?

"אם יש התנגדויות מצד דיירי הרחוב, הן זוכות לטיפול. בימים אלה, למשל, נמצאת בשלב ההתנגדויות בוועדה המחוזית בקשה להקמתו של מלון בוטיק במקום מבנה המשטרה שברחוב דיזנגוף. אבל מקרה כזה של התנגדות שכנים, הוא הרי NIMBY (Not in my back yard). יו"ר הועדה המקומית רואה במלונאות האורבנית מטרה ציבורית לכל דבר. המלונות לא באים על חשבון בית ספר או בית חולים. מדובר במבנים קטנים יחסית, וכמובן שלא מדובר על שטחים בסדר גודל שכזה".

"לא יותר ממלון אחד או שניים ברוטשילד"

דני רז, שכיהן כמתכנן מחוז תל אביב כמהנדס קריית אונו וכאדריכל הראשי של משרד השיכון, מבין את חשיבות ותרומת מלונות הבוטיק לעיר ולעסקים הצומחים בה, ועם זאת מזכיר את עקרון עירוב השימושים וחשיבות האיזון. "יש שיווי משקל עדין מאוד בשימושי קרקע, ויש להשגיח עליו. בתקופת להט, למשל, היה ריבוי בנייני משרדים בעיר, דבר שגרם לרעש ולנטישת צעירים, ובעקבות זאת הייתה מלחמה להוציא את המשרדים ממרכז העיר. התמהיל הרצוי הוא להימנע ממצב שבו יש ריכוז גדול מדי של מלונות ברחוב אחד. לאורך רחוב רוטשילד עצמו למשל, לא בטוח שכדאי שיהיו יותר ממלון אחד או שניים. אני מבין את הצורך בתיירות ובמלונות מהסוג הזה, ושיש בהם הרבה מאוד יופי. אני עצמי אעדיף מלון כזה על מלון גדול. אם פעם חשבו שהתיירים מחפשים רק את שלושת ה-S'ים - Sea, Sun & Sand, היום כבר יש תיירות שמבקשת להשתלב בחיי העיר. אנשי עסקים הם התיירות הטובה ביותר, היות שהם מגיעים לאורך כל השנה. כמות המלונות עדיין אינה מופרזת, אבל חייבים להיזהר וזה תפקידן של הוועדה המחוזית והעירייה".

- איך יודעים מתי די?

"ניסיתי בזמנו ליצור תמהיל מפתח בין מבני מגורים למשרדים.צריך להיזהר שלא להגיע לנקודת אל-חזור".

המלונות שמתוכננים

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד