גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמשכות ה"תספורות": עוד הסדר חוב לרוני אלרואי - בישאל

חברת ישאל שבשליטת חתנו של תשובה חייבת לבנקים ולבעלי האג"ח כרבע מיליארד שקל ■ לדיסקונט חשיפה של כ-450 מיליון שקל לחברות שבקבוצת קמן, והוא מתנה אישור של הסדר בחברה האם בגיבוש תוכנית פירעון חוב בחברות הבנות

קבוצת החברות של רוני אלרואי, קמן אחזקות , מתנהלת כבר תקופה ארוכה על כרעי תרנגולת. כעת נראה שהדרישה האחרונה של בנק דיסקונט - שהתנה את הסדר החוב בחברת האם בכך שהחברה תגיע עימו להסדר חוב בחברה הבת קמן תעשיות - סיבכה אף יותר את הפלונטר הסבוך ממילא שבו נמצאים החברה ונושיה.

היום הודיעה החברה הבת ישאל, המחזיקה בניו פארם (31.7%) ובכמה חברות תעשייתיות תחת חברת קמן תעשיות, כי פנתה לפרופ' אמיר ברנע על מנת שזה יגבש הסדר חוב מול מחזיקי אג"ח ה', בהיקף של כ-65 מיליון שקל.

החברה קיימה היום במגדלי עזריאלי שבתל אביב אסיפת מחזיקי אג"ח, ובה ביקשה הסדר חוב. כ-20 איש הגיעו לאסיפה, וזו התקיימה בשקט יחסי. בעל השליטה, רוני אלרואי, לא הגיע, ואת החברה ייצגה המנכ"לית רגינה אונגר, המנהלת גם את קמן אחזקות, ועו"ד איה יופה ממשרד גרוס, חודק ושות'.

"יש בעל שליטה, והמוניטין שלו ידוע. אנו עושים לילות כימים לצורך החזר החובות לנושים, אבל צריך את שיתוף הפעולה שלכם. גם הנושים של קמן תעשיות מבינים שצריך לעשות הסדר חוב".

במארס 2013 אמורה החברה לשלם למחזיקי האג"ח תשלום קרן וריבית בהיקף של כ-15 מיליון שקל. נכון להיום בקופת המזומנים שלה יש 7 מיליון שקל בלבד. רוב פעילות החברה מרוכזת כאמור תחת חברת קמן תעשיות, שלה חוב בהיקף של כ-260 מיליון שקל - כ-192 מיליון שקל לבנק דיסקונט, 51 מיליון שקל לקרן פלנוס והיתרה לנושים אחרים.

כתוצאה מכך, גם אם קמן תעשיות תממש חלק מהחזקותיה, התמורה לא תגיע אל החברה האם ישאל, שכן היא תשמש קודם כל להחזר החובות לנושים של קמן תעשיות. במצגת שפרסמה היום החברה לקראת כינוס מחזיקי האג"ח של ישאל, עולה כי שווי החזקותיה של קמן תעשיות מסתכם, על פי הערכות שווי שנעשו להן, בכ-340 מיליון שקל. עם זאת אין הדבר מבטיח כי החברה תצליח למצוא קונים לחברות לפי מחיר זה.

למכור את ניו פארם

דרך נוספת שבה יכולה ישאל לעמוד בתשלומים למחזיקי האג"ח, היא באמצעות מכירת החזקתה ברשת ניו פארם. זו מוערכת בכ-62 מיליון שקל, והחוב הבנקאי שצמוד להחזקה זו (גם כן על ידי בנק דיסקונט) מסתכם בכ-31.5 מיליון שקל.

עם זאת, מידרוג הורידה את דירוג החוב של ישאל ב-2 דרגות ביום חמישי שעבר, תוך שהיא מנמקת כי "בתקופה האחרונה חלה שחיקה במעמדה הפיננסי של המשביר ופגיעה ברמת הנזילות. אלה מעלים את אי הוודאות לגבי אופן מימוש ההחזקה בניו פארם, עיתויה והיקף התקבולים בגינה".

"ניו פארם היא כיום הנכס הטוב ביותר שיש לנו, והוא זוכה להתעניינות מצד כמה גורמים, אך אין מו"מ ספציפי", אמרה היום אונגר, "שת"פ עם המשביר (בעלת השליטה בניו פארם - ר.ש וא.ש) היה מקל עלינו. הסניפים קשורים למשביר, וזה מקשה על כניסת משקיע אסטרטגי".

אונגר מבינה כנראה שהיכולת להעלות את הכסף לחברת ההחזקות עשוי להיות בעייתי, ולכן היא פנתה באסיפת האג"ח אל המחזיקים בבקשה שימנו נציגות שתנהל עימם מו"מ על הסדר. השוק כפי הנראה צפה תרחיש זה, שכן נכון להיום נסחר החוב של קמן במחיר של 24.5 אגורות, המשקף תשואה של 150%.

לפני שבועות אחדים הושלמה עסקת מנדלסון, שבמסגרתה נמכרה השליטה בחברה הפועלת בתחום תעשיות המים (52.4%) לידי רונקו קפיטל ושותפים אחרים, ב-65 מיליון שקל. כל המניות של מנדלסון משועבדות לטובת בנק דיסקונט, אשר העמיד לקמן מימון בהיקף של כ-72 מיליון שקל. כך, לכאורה, התמורה ממכירת מניות השליטה במנלדסון מכסה כמעט את כל החוב כלפיו, ובנוסף יש לו שעבוד על יתרת המניות אותם מחזיקה קמן בחברה.

אך קמן, שנמצאת בקשיים פיננסים, ביקשה מהבנק לוותר על חלק גדול מהתשלום המגיע לו, כך שהתמורה תתחלק בין יתר נושי החברה - שלושה בנקים נוספים ומחזיקי אג"ח - כחלק מגיבוש הסדר חוב כולל בקבוצה, שכולל גם הזרמת הון של הבעלים, אלרואי. בנק דיסקונט, אשר מלבד ההלוואה שהעמיד כנגד מניות מנדלסון העמיד הלוואות לחברות הקבוצה בסך כ-450 מיליון שקל, הסכים להתפשר ולקבל רק חלק מהסכום, כפי הנראה כדי לנסות להציל את יתרת החוב שלו בחברות אחרות בקבוצה.

לאחר חודשים ארוכים שבהם קיימה קמן אחזקות מו"מ מול הבנקים, ותוך שהיא משפרת כמה פעמים את הצעתה, הגיעו בסוף הצדדים למתווה מוסכם. הסכמתם של הבנקים, שהם כאמור המממנים העיקריים של פעילותה של קמן, הייתה דרושה לשם גיבוש הסדר החוב עם מחזיקי אג"ח ג' של קמן, בהיקף כספי של כ-55 מיליון שקל, אשר מתנהל כבר יותר משנה.

אלא שאז, בסוף חודש מאי ולאחר השלמת עסקת מנלדסון, הודיע בנק דיסקונט לקמן כי הוא רואה בקמן אחזקות ובחברות שבשליטתה קבוצת חברות שבשליטת גורם אחד, ולא יוצר הפרדה בין החברות השונות בקבוצה.

דיסקונט הודיעה לחברה כי לא יוותר על חלקו בכסף שיתקבל מעסקת מנדלסון, עד שלא יראה באופן סביר כיצד מתכוונת קמן תעשיות לפרוע את החוב כלפיו. הבנק דורש מקמן תעשיות לגבש הסדר חוב מולו, אשר יכלול גם מכירת חלק מהפעילויות של קמן תעשיות.

כך מוצא את עצמו אלרואי בעמדה שבה הוא עלול לממש החזקות בעיתוי גרוע מבחינתו, במטרה לרצות את בנק דיסקונט, אשר הסכמה שלו תסלול את הדרך להסדר חוב בחברה האם, קמן אחזקות. בינתיים קמן תעשיות לא עומדת בתשלום הלוואות, וחברה האם קמן אחזקות אף לא משלמת ריביות למחזיקי האג"ח שלה, בהיקף כולל של כ-68 מיליון שקל.

מקבוצת קמן נמסר: "נוכח העובדה שבנק דיסקונט הוסיף תנאי מהותי חדש לאישור ההסדר מול הנושים של קמן אחזקות - וזאת על אף שעקרונות ההסדר כבר סוכמו עקרונית מול שאר הנושים העיקריים - נוצר מצב שבו לא ניתן לקדם את התהליך בלוחות זמנים סבירים. לאור האמור אנו נאלצים עתה לפנות ולבקש מבעלי אגרות החוב להסדיר את החוב מולם".

מצב הסדרי החוב

מבנה הקבוצה

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

דיון בבג"ץ על חוסר שיתוף-הפעולה בין לוין ועמית: "סיטואציה משברית מאוד"

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים יריב לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט אלכס שטיין: "אם אין לי נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט עופר גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם השופט עמית אינה קבילה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות