גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של הקטסטרופה

מצפים לגרוע מכל: התפרקות הגוש, התמוטטות הבנקים. אירופה מתארגנת

מתחת לאף שלנו אירופהעוברת תהליך אינטגרציה איטי. כל-כך איטי, עד שאנחנו בקושי שמים אליו לב. בזמן שמצפים לגרוע מכול: להתפרקות הגוש, להתמוטטות הבנקים, ואולי אף למלחמת אזרחים; או נבהלים מעליית התשואות של איטליה וספרד מעל 7% (ירדו מאז), ורואים איך סיוע אחרי סיוע נבלעים בבורות של חובות - שוקדים האירופים מאחורי הקלעים על מפת דרכים לדגם משופר של האיחוד.

בבחירות ביוון, העדיפו האזרחים לקבל על עצמם צעדי צנע נוקשים אך לא לעזוב את גוש האירו; לספרד העבירו מדינות האיחוד סיוע ישיר לבנקים; ובסוף השבוע האחרון התייחס שר החוץ של איסלנד להצטרפות המדינה לאיחוד, כשאמר כי ארצו "דוחפת קדימה במלוא המרץ", לאחר שהגבירה את קצב אישור השלבים הדרושים לחברות באיחוד למהיר ביותר שנראה מאז אומצו כללי החברות החדשים ב-2006. זאת, מבלי להזכיר את המוכנות הגוברת של מדינות ה-G20 להכפיל את הסיוע לאיחוד דרך קרן המטבע.

איסלנד, כמו יוון וספרד, הבינה שכדי לשרוד את המשבר מוטב לה להיות חלק מגוש האירו. אם ברצונה למנוע בריחת פיקדונות בנקאיים, או משקיעים בכלל, וליהנות מיתרונות הסחר של האיחוד, היא חייבת להיות בפנים, עם כל הקשיים. מבין ארבעת שלבי האינטגרציה - איחוד המערכת הבנקאית, איחוד תקציבי, רפורמות מבניות ואיחוד פוליטי - איחוד המערכת הבנקאית הוא בעיני רבים הדחוף ביותר, ואולי גם הקל ביותר.

את היתרונות של איחוד בנקאי הדגיש באחרונה קארל לאנו, מנכ"ל מרכז בריסל לחקר המדיניות הכלכלית באירופה ומומחה לרגולציה בנקאית: שאלתם "למה הבנקים באירופה לא רוצים להלוות לבנקים הספרדיים?" וענה: "כי הם לא סומכים על הרגולטורים הספרדים!". "האם סיטיגרופ הפסיקה להלוות לקליפורניה? לא! מה שאנו צריכים באירופה זה מפקח בנקאות אחד עם מערכת התנהלות אחת, כמו בארה"ב, ואין לנו זמן לבזבז".

על-פי המודל האמריקני

על-פי הערכות, איחוד בנקאי אירופי צריך להיבנות על-פי המודל האמריקני, עם קרן לביטוח פיקדונות ורגולטור בנקאות אירופי - שתהיה לו הסמכות לנהל את עלויות החילוץ של הבנקים בצורה מערכתית, גם על-ידי אילוץ חלק ממחזיקי האג"ח לספוג הפסדים, ערבות הדדית בין המדינות, ותוך כדי כך להוריד את החשש לתופעת "הריצה אל הבנק".

איחוד מערכת הבנקאות הינו שלב קל יחסית, מכיוון שאיננו רק האינטרס של המדינות החלשות, אלא גם שאיפתן של החזקות, שיודעות כי אם הבנקים הללו יגדלו במשפחות הבעייתיות של מדינות ה-PIIGS, הן יהפכו בעתיד לנטל כבד על החברה העשירה של גוש האירו.

הבנק המרכזי באירופה, ECB, הודיע החודש על תמיכה באיחוד המערכת הבנקאית, ונראה שהדרך סלולה. אלא שהיא לא סלולה לגמרי: הסיוע הישיר שקיבלו החודש הבנקים בספרד מהאיחוד, בסך 100 מיליארד אירו, מדגים את מגבלות האיחוד הבנקאי ללא אינטגרציה כוללת. זאת, מכיוון שאת הערבויות לאותן הלוואות נדרשה לתת ממשלת ספרד עצמה, מה שהגדיל את חובותיה ואת הסיכון של הבנקים בספרד, רק מכיוון אחר. קרי, ללא ערבות הדדית האיחוד הבנקאי לעולם לא יצליח לשרת את מטרותיו. ערבות הדדית, הצהירה לא פעם גרמניה, תתקבל רק לאחר אינטגרציה תקציבית.

כדי לעבור אינטגרציה תקציבית תוקם רשות אירופית מרכזית לתיאום, שתהיה בעלת סמכות התערבות ושליטה במקרים של חריגה מיעדי הממשלה והאיחוד. אלא שאף מדינה לא תסכים לעבור אינטגרציה תקציבית כזו כשהיא נמצאת בחוסר שליטה תקציבית. הן יהיו חייבות קודם לעבור רפורמות מבניות, ולאחר מכן להסכים להעביר חלק מריבונותן.

אינטגרציה אירופית כוללת מתקיימת כבר תקופה בהילוך איטי, בעיקר בשל הצורך להתקדם במקביל בארבע החזיתות ובמדינות רבות. גם באמריקה, שבה המכנה המשותף התרבותי היה גדול יותר לפני האיחוד, לקח שנים עד ליישור הקו ולהפיכתן לארה"ב.

באירופה דווקא הבהילות שיוצרות כל פעם עליית תשואות במדינה גדולה כמו ספרד ואיטליה, מאיצה את התהליך והופכות אותו לנראה גם לעין בלתי-מזויינת. למשל, החודש הודה ראש ממשלת ספרד כי מדינות מסוימות יצטרכו לוותר על חלק מעצמאותן הפיסקלית.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של כלל פיננסים

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת התריע: "אנחנו מאבדים את הצפון" וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה