גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלו, זאת נבחרת גרמניה?!

מה חשבתי כשהלכתי עם אנגליה, כאילו לא ידעתי שההתרסקות תבוא ■ רגע לפני חצאי הגמר, אם יש משהו אחד שנותר לבקש: לכי הלאה גרמניה! לכי הביתה ספרד!

אנגליה. נבחרת אנגליה תראה את חצאי הגמר של היורו על המסך בבית. סליחה, מהמשפט האחרון נשמטה המילה "שוב": כמו בכל טורניר גדול שאליו היא מצליחה להעפיל, גם הפעם לא יכססו אוהדי נבחרת אנגליה את ציפורניהם בבית.

אנגליה, עוד לפני שמדברים על טכניקה או טקטיקה, היא בבואה מושלמת של קבוצות הכדורגל הגדולות שלה: במשך 26 שנים שבהן לא זכתה באליפות, נחשבה מנצ'סטר יונייטד לאחת הגדולות של אנגליה, ממש כמו ליברפול של שני העשורים האחרונים, וגם טוטנהאם - שאפילו קשישי ווייט הארט ליין שכחו כבר מתי חגגה תואר חשוב, נחשבת באנגליה לגדולה. כך גם הנבחרת הלאומית: טורניר גדול בלי נבחרת אנגליה לעולם לא יהיה שלם: זה מתחיל עם ההימורים שלפני הטורניר. שימו לב תמיד שנבחרת אנגליה נמצאת בין המועמדות הבכירות לזכייה, על פי סוכני ההימורים. לא, הם לא טיפשים, מי שטיפש הוא האוהד האנגלי שנוהג לבטא את אהדתו באמצעות הימור לטובת הנבחרת. בתי ההימורים הגדולים, לא יכולים להרשות לעצמם את הסיכון שהנבחרת האנגלית תזכה "בטעות" בתואר, ולכן מקטינים את יחס הזכייה של ההימור, מה שמקפיץ את אנגליה לצמרת.

הנתון הזה חשוב בעוד מובן אחד: תקשורת הספורט האנגלית נחשבת למתלהבת ומתלהמת באופן קיצוני, באופן שפוגע קשות בנבחרת. אלא שגם מערכות הספורט, ממש כמו סוכני ההימורים, אינם מטומטמים. בעידן המקוון יש ללא מעט עיתונים חיבור "און ליין" לסוכנויות הימורים גדולות, כשהעיתון מתוגמל בעמלה על כל קורא-מהמר. כך, אם מישהו מחפש כיוון או הגיון בשיגעון של העיתונות האנגלית בטורנירים גדולים, מוטב שילך אחרי הכסף.

לפני מחזורי חג המולד באנגליה, פורסם כאן ניתוח שמציג ממצאים המראים איך יעילותו של השחקן האנגלי פוחתת בחודשים ינואר-יוני, אחרי המאמץ הכביר והחריג (בהשוואה לכדורגלן אירופי אחר) שנדרש ממנו במהלך סוף דצמבר. המאמץ הזה לא פוגע כמובן רק בשחקנים אנגלים, אבל בעוד נבחרת צרפת למשל, יכולה לשאת חולשה של קלישי, ונבחרת ספרד את העובדה שדויד סילבה של היורו אינו דויד סילבה השחקן המצטיין באליפות של מנצ'סטר סיטי, הרי שלאנגלים קשה יותר עם נבחרת שהיא מאה אחוז פרמיירליג.

אבל עזבו את המשחק עצמו, שכן המומחיות של אנגליה היא כבר מזמן לא בכדורגל, אלא באקזיט מטורנירים גדולים. כולם זוכרים את הדמעות של פול גאסקווין בחצי הגמר של 1990, או את המשפט המפורסם של גארי לינקר על הגרמנים אחרי חצי הגמר של 1996 ("כדורגל משחקים 90 דקות ובסוף הגרמנים מנצחים"), את האדום של בקהאם והפנדלים מול ארגנטינה ב-1998, את ציד הפרפרים של דייויד סימן מול כדור מוזר שבעט רונאלדיניו מחצי מגרש ב-2002, את דרמת הפנדלים מול פורטוגל ב-2004, את רוני מורחק בעידודו של חברו לקבוצה, כריסטיאנו רונאלדו ב-2006, או את השער הפסול של למפארד מול גרמניה ב-2010. הנה כי כן, הסבר מדוע טורניר גדול בלי האנגלים אינו גדול באמת: מההימורים, דרך האוהדים ברחובות וביציע, ועד להדחה דרמטית - הכל חוץ מכדורגל.

אגב כדורגל, הניצחון האחרון של אנגליה על נבחרת אירופית מובילה בטורניר גדול היה במשחק הפתיחה שלה ב... החזיקו חזק, 1982, מול נבחרת צרפת (הצטיין: בריאן רובסון).

***

גרמניה. נבחרת גרמניה היא עד כה ההתקפית, המהנה והמרשימה בבטורניר. העובדה שרובכם הקוראים (מלבד אלה שנפלו במלכודת הטיקי-טאקה המסמאת) מהנהנים עכשיו, היא ההישג הגדול ביותר של יורגן קלינסמן.

קרוב לעשר שנים אחרי שהחל בפרויקט המהפכני שלו, משלים ממשיך דרכו, יואכים לב, את העבודה. גרמניה של 2012, לפני ברזיל, ארגנטינה, הולנד ואפילו ספרד שנמצאת (בואו נקווה, למען עתיד ילדינו) בסוף תור הזהב שלה, היא נבחרת הכדורגל היפה ביותר בעולם. מי שזוכר את הכדורגל הגרמני, או ליתר דיוק המערב גרמני של שנות השבעים, השמונים והתשעים, מוכרח להסכים שמדובר בשינוי הגדול ביותר שעברה נבחרת כדורגל כלשהי. מדובר בשינוי שלא היה מתאפשר כמובן ללא שינוי באקלים התרבותי של גרמניה שהפכה (בהכללה כמובן) למדינה פתוחה וליבראלית, עם בירה קוסמופוליטית פורחת תרבותית. קלינסמן היה נציג הדור הגרמני החדש, זה שנולד אל תוך מהפכת שנות השישים, התבגר בצל הכאוס הפוליטי של ימי באדר-מיינהוף, היה נחוש להסיר מעליו את המשא שהשית עליו הדור הקודם ולהוכיח לעולם שאיחוד גרמניה הוא סימן לעתיד טוב יותר.

ההתחלה הייתה קשה: אפילו אחרי המונדיאל המוצלח של 2006, שבו יישמה גרמניה את החזון ה"קלינסמני" לא רק על הדשא, אלא בעיקר בחביבות הבלתי רגילה שבה אירחו את הטורניר, לא חסרו לסגנון החדש מבקרים. המרושע, המכובד והשמרני מכולם היה כמובן יו"ר הוועדה המארגנת של המשחקים, ה"קייזר" פרנץ בקנבאואר שבטורו הקבוע ב"בילד", לא הפסיק לבקר את המאמן (ואחר כך את ממשיכו) וקרא לשיבה לערכי הליבה של הכדורגל הגרמני - קשיחות, הגנה וכיבוש שערים מריבאונדים ומצבים נייחים.

אלא שהיה זה הקיסר האחרון: המהפכה של קלינסמן נמשכה עם יוגי לב. זה לא התבצע בחלל ריק. אם להרחיב שוב את התמונה להקשרים חברתיים ותרבותיים, הרי שניתן להרחיק ולומר שאנגליה שניצחה במלחמה (ותודה לאל שכך כמובן) הפכה ליהירה באופן שמכפיף את הזרים שמשחקים בפרמיירליג למנטאליות האנגלית. גרמניה שהתבוסה יצרה אצלה נכונות להודאה בטעות וללמידה, נתנה לרב-תרבותיות לשנות אותה. לאוהדי הכדורגל בישראל קשה, מטבע הדברים, לפרגן לנבחרת הגרמנית, שהכדורגל הממושמע שלה, בעידן פרה-קלינסמן, נתפס אצלנו כהמשך ישיר למנטאליות של "ברגים במכונה". זה הולך ומשתנה: אם תל אביב היא "המאמצת המוקדמת" של תופעות שעתידות להכות שורש בשאר חלקי הארץ, הרי שראיתי כבר בכמה פאבים ישראלים בחולצות של נבחרת גרמניה. בינתיים עוד בלי דגלים ושירים בגרמנית (זה יחכה כנראה עוד דור אחד), אבל תודו שאת האהדה הזאת הרוויחה הנבחרת הגרמנית ביושר.

***

ספרד. לכאורה מדובר בנבחרת המצליחה בעולם בארבע השנים האחרונות. למעשה מדובר (בעיני) בסכנה ברורה ומיידית לעתיד המשחק. במובנים רבים ספרד משחקת את הכדורגל הנפלא של ברצלונה, רק שעשרת אחוזי השוני, הם מאה אחוזים של הבדל: בהיעדר כישרונות כמו אלה שיש לבארסה (ובראשם מסי), הספרדים משחקים כמו הקטאלונים עד למרחק של 30-40 מטר מהשער, ואז חוזרים לאחור ומתחילים את הכל מהתחלה. אחוזי ההחזקה בכדור מול היריבות הם חסרי תקדים, כך גם מספר המסירות המדויקות. עד כאן בארסה. אבל את מה שברצלונה הצליחה לתרגם לרביעיות, חמישיות ושישיות, נבחרת ספרד שומרת לעקיצה, לרוב בשלהי המשחק.

אי אפשר להתווכח עם ההצלחה של דל בוסקה בנבחרת ספרד, שהייתה הלוזרית הגדולה בכדורגל העולמי עד לפני ארבע שנים. עם הדרך שלו מוכרחים להתווכח: הנעת הכדור הסבלנית הזאת משעממת כל כך, עד שלפעמים מעוררת את התשוקה לכך ששחקן יריב יאבד את הראש וייכנס חזיתית במישהו ממובילי הכדור הספרדים, אפילו במחיר אדום. איכשהו, יש לי תחושה שעל זה בונים הספרדים לקראת חצי הגמר מול פורטוגל.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות