גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עילי בוטנר: "אני חף מאינטרס מסחרי"

המוזיקאי עילי בוטנר עובד על אלבום חדש ומסביר מדוע הוא לא שר: "אני מנגן, מפיק, מלחין וכותב. יכול להיות שפה ושם אופיע בסצנה, אבל בינתיים אני תסריטאי שבוחר בכל פעם קאסט אחר"

כקיבוצניק לשעבר עילי בוטנר לא מסוגל לשבת בבית ולהתבטל. לכן, כשמצא את עצמו כמעט בחוסר מעש במשך שנה וחצי, אחרי צאת האלבום השני והמצליח, שבו שרו את שיריו מיטב האמנים, הוא לא רק השתגע מקצועית מהעובדה שלא היו לו הופעות, הוא היה גם מוטרד כלכלית. "האלבום הזה דווקא נמכר טוב יותר מהאלבום הראשון שלי עם רן דנקר", הוא אומר. "אולי כי הוא פנה לקהל מבוגר יותר שעדיין קונה דיסקים, אבל אם באלבום הראשון הופענו באינטנסיביות במשך שנתיים וחצי, עם השני הייתה הופעה חגיגית אחת עם כל המשתתפים וזהו. לוגיסטית היה בעייתי גם ככה לכנס את כולם, ולכן לא היו הופעות, שהן נתח נכבד מההכנסה של זמרים כיום. הייתי רגיל להופיע הרבה וללוות אמנים. לשבת ככה בבית היה נורא".

- ממה התפרנסת? יש לך בבית תאומים קטנים.

"מליווי אמנים בהקלטות ומהופעות בטלוויזיה כנגן, לא זנחתי את זה אף פעם. אני שומר על המקום הזה גם מטעמים כלכליים וגם מבחינה מקצועית כמוזיקאי. ההופעה היא מבחינתי אימון, ואני חייב להתאמן, כי כשאמן לא מתאמן הוא מתנוון".

- לא רק אתה היית מוטרד בתקופה הזאת.

"אני שותף עם אן.אם.סי בכל מה שקשור לעילי בוטנר. יש לי צוות שמנהל אותי, משווק, עושה יחסי ציבור. ההחלטות שאנחנו עושים משותפות".

- אתם שותפים שווים?

"אני לא נכנס לעניינים החוזיים, אבל מבחינתי, כשאני יוצא להופעה, אני מסתכל כמה עולים לי התאורה, ההסעה, הנגנים. אני חייב לדעת כי זה חשוב לי. זה לא כמו כשאני נגן שכיר ואני עולה על הבמה לעשות את העבודה, בלי שיהיה אכפת לי כמה כרטיסים נמכרו. כשאתה הופך לעצמאי האחריות היא אחרת".

- אתה מצליח להתפרנס מזה?

"המהות של המקצוע הזה היא חוסר ודאות. חודש אחד תרוויח הרבה ובחודש הבא לא תהיה לך עבודה בכלל. כשהתחלתי אמרו לי, דע לך שהתחום הזה מאוד מספק, אבל יש בו אי-ודאות גדולה. ברירת המחדל שלי היא שהיום הקשה הוא מעבר לפינה והתקופה הריקה שעברתי הוכיחה את התזה הזאת".

- למה לא לקחת את השירים ולעלות לבמה?

"יכולתי לעשות את זה עם זמרים אנונימיים, אבל הרגשנו שזה לא נכון. עשינו חשבון והבנתי שאין טעם לצאת להרפתקה בלי ייתכנות אמנותית וכלכלית. קיבלנו החלטה מאוד קשה לא להופיע, אבל במקביל קיבלנו ערך מוסף משיתופי הפעולה האלה. אם נתייחס לקריירה שלי בהיבט כלכלי, אז המותג עילי בוטנר נמצא בבנייה, ועד שהוא יקבל את ההכרה ייקח זמן, בעיקר בעולם קשה כמו המוזיקה. הקריירה שלי היא ארוכת טווח".

- למה לא הופעת בעצמך?

"כי הקריירה שלי לא סטנדרטית. אני לא שר".

- שרת עם דנקר.

"לא שרתי באמת. עשיתי קולות. באלבום החדש שאני עובד עליו עכשיו יש שיר אחד שלי, אבל עד היום לא עשיתי את זה כי אני לא תופס את עצמי כזמר הכי טוב. אני מנגן, מפיק, מלחין וכותב. יכול להיות שפה ושם אופיע בסצנה, אבל בינתיים אני תסריטאי שבוחר בכל פעם קאסט אחר, רק שהסיפור נשאר אותו הסיפור. זה אולי מנוגד לזה שכל השירים שלי הם מאוד אישיים. באלבום עם רן כל השירים קשורים לחיים שלי, והזמרים שאני בוחר הם שחקנים בסיפור שלי".

- ולא כואב שבסוף תשומת הלב הלכה לדנקר?

"כואב זו לא המילה. באלבום 'שווים' זאת הייתה הפעם הראשונה שיצא פרויקט שאני יצרתי את רוב רובו. הזמר שלו היה אחת הדמויות הכי נערצות אז, ובאופן טבעי תשומת הלב הולכת למי שהוא הפנים של הדבר הזה. היו סיטואציות אחרי הופעות, שהייתי יושב עם רן בחדר, ונחיל של מעריצות היה נכנס ולא רואה אותי בכלל. לפעמים הרגשתי שזה הגיע לרמה שהרגשתי שאני מפריע, תחושה של 'תעוף מפה'. זה לא נעים, קשה, כי אני מגיע ממוזיקה ואני שם את הקישקע שלי ואת הסיפור האישי שלי בשירים שלי, אבל אף אחד אז לא רצה לשמוע מאיפה השירים האלה הגיעו; על אחי פגוע הנפש, על הגירושין של ההורים. התעניינו ברן".

- אני מקווה שלא שכחו לשלם לך תמלוגים.

"חלילה. מה פתאום. אבל ידעתי מראש שזאת דרך. הקריירה היא תהליך. ואז עבדתי על שירים לאלבום השני, שהיה אמור להיות של רן ושלי, והוא החליט לטוס ללמוד בארצות הברית ואני נשארתי עם ערימת שירים. הגעתי להחלטה עם אן.אם.סי, שאני שולח שירים לאמנים כמו נורית גלרון, גלי עטרי, מוש בן-ארי, קובי אפללו, ולשמחתי כל מי ששלחתי לו ענה בחיוב. היו שמות גדולים. הקהל לא תמיד מודע לכך שאני זה שעומד מאחורי השירים. היו פעמים שלא הזכירו את השם שלי ברדיו".

- גם עכשיו, בשיתוף הפעולה החדש שלך עם "ילדי החוץ", אוהד שרגאי ואדר גולד, שני בוגרי כוכב נולד, שמת שמות מוכרים שיהיו בפרונט.

"אי-אפשר להפריד בין שיווק למוזיקה. מוזיקה היא בידור, ובמקרה של 'ילדי החוץ' החיבור הזה לא בהכרח מקל, כי יוצאי כוכב נולד חייבים להוכיח את עצמם כשהם יוצאים מהתוכנית, וזה שאני לוקח בוגר כוכב נולד לא מבטיח הצלחה. לפעמים להפך. אני קודם כול מוזיקאי. זה השיקול מספר אחת".

- היו ביקורות שהמוזיקה שלך מתחנפת ומסחרית.

"כשאני כותב שיר, הראש שלי לא מתעסק באם הוא יהיה להיט שאנשים ייכנסו איתו לחופה. אם זה קורה, והשיר הופך לשיר חופה או לשיר זיכרון, זה מחמאה. אני חף מאינטרס מסחרי".

- זה באמת אפשרי בעולם הלחוץ של ימינו?

"אני לא מתעסק במה יקרה אחרי שהשיר יצא. אני אגלה לך סוד: כל השירים שלי הם בלדות. המקום שממנו אני כותב הוא מקום של עצב, תוגה, משהו מאוד אישי. הראש שלי בעין כרמל, בקיבוץ. זאת נקודת המוצא. אחר כך עם העיבוד והמפיק, השיר מקבל תפאורה. שיר מאוד קטן יכול להפוך לקצבי ולשמח, אבל זאת אשליה. ברור שאתה רוצה שהשיר יתקשר. אני כותב פופ, לא אוונגרד, ואני רוצה שהשירים יגיעו לכמה שיותר אנשים".

- מה קרה אחרי שידור הכתבה ב"אולפן שישי", עליך ועל אחיך פגוע הנפש?

"לא שיערתי שיהיה אימפקט כזה, וזה לא היה קל. בגלל שאני כותב על אחי ועל הסיפור המשפחתי, זה משהו שהיה חשוב לי לדבר עליו ולהעביר מסר שאפשר לצמוח מתוך הכאב, לתעל קושי ומצבים בחיים דווקא לכיוון החיובי של יצירה. לחבק את השונה ולהבין שאתה אף פעם לא יודע איזה סיפור סוחב זה שיושב מימינך או משמאלך. ברור לי שיש כאלה שירימו גבה על חשיפה כזו, אבל זה לא מעניין אותי. גם ביקורות לא טובות. עניין ה'צהוב' הוא חלק מהעוגה של המוזיקה. אלה החיים שלי".

- הקיבוץ נכנס גם ל"עילי בוטנר וילדי החוץ".

"ילדי החוץ הם אלה שמגיעים לקיבוץ בלי משפחה, מה שמסמל עבורי הרבה דברים - המשמעות של להיות שייך. האלבום הזה יהיה טיפה אחר מבחינת סאונד. יותר פופי, עם שני זמרים צעירים ומגניבים. התחלנו להופיע, עם חומרים חדשים וישנים, ואת יודעת מה התגובה הכי שכיחה שאני מקבל?".

- מה?

"מה אתה עושה קאברים לנינט? לא ידעתי שכתבת את זה. ואני אומר, חבר'ה, אלה שירים שאני כתבתי אז אני יכול לשיר אותם כשבא לי".

- מתי יצא האלבום?

"מתישהו במשך השנה".

- הפעם זה קודם הופעות ואחר כך אלבום?

"בסופו של דבר יצא דיסק, אבל תפקידו של הדיסק הסתיים. אנחנו מוציאים סינגלים לרדיו וממשיכים להקליט במקביל. לא מחכים שהוא יהיה מוכן. זה לא בא מחוכמה יתרה, אלא בגלל שחנויות הדיסקים נסגרות, כי אנחנו בסוף עידן. הזירה משתנה, ואתה חייב להתאים את עצמך למשחק".

- אז הקיבוצניק הפך לאיש עסקים?

"אני עדיין מאוד נאיבי. בגלל שהמקום של המוזיקה מגיע מהמקום של ילד שניגן בחגים עם גיטרה על הדשא, מתעוררים בי רגשות אשם סוציאליסטיים כשאני מקבל כסף עבור מוזיקה. זה לא הגיוני".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"