גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע גם המוכשרים ששולחים קורות-חיים לא מוזמנים לראיונות?

מועמדים רבים שולחים שוב ושוב קורות-חיים "מדוגמים" למשרות שתפורות עליהם כמו כפפה, אבל הטלפון לא מצלצל ■ "גלובס" מסמן את המוקשים אליהם הכי קל ליפול בכתיבת המסמך הגורלי

"אני שולח קורות חיים מוקפדים לעשרות משרות, אבל הטלפון לא מצלצל. אני לא מבין למה אני לא מקבל זימונים לראיונות עבודה". שותפים לקובלנה זו? אתם לא לבד. יועצי קריירה מספרים שזהו התסכול הכי שכיח והתלונה הכי נפוצה אצל דורשי עבודה, במיוחד בתקופה הנוכחית.

"מועמדים מוכשרים מאוד, טאלנטים ממש", הם מספרים, "שמתאימים ככפפה למפרט המשרה הפתוחה, ועונים בדיוק על הצרכים הכי ספציפיים של המעסיק, שולחים קורות חיים מדוגמים, 'לפי הספר', ובטוחים שמחר בבוקר יגיע טלפון בהול המזמן אותם לראיון, בפרט כאשר ידוע להם שהמעסיק מחפש כבר זמן ארוך מועמד עם נתונים כמו שלהם לאיוש המשרה. אך בפועל הטלפון המיוחל לא מגיע, גם לא בטווח של מספר שבועות. האפיזודה הזו שבה וחוזרת על עצמה גם עם מעסיקים נוספים".

מדוע זה קורה? "גלובס" מסמן את המוקשים הנפוצים ביותר שאליהם נופלים גם המועמדים האינטליגנטיים ביותר בכתיבת קורות החיים, בעיקר מפאת חוסר מודעות.

מוקש 1: תוכנת סינון קורות חיים

ליאת בן תורה, מומחית לכתיבת קורות חיים באולג'ובס: "מאז כניסת האינטרנט לעולם חיפוש העבודה הרבה יותר קל לשלוח קורות חיים, אבל באותה נשימה נאמר שאותה קלות ממש הביאה איתה יותר פניות ממועמדים על כל משרה ורכזות הגיוס בארגונים טובעות היום במסמכים כאלו. כדי להקל על מלאכת סינון קורות החיים, מרבית הפירמות הגדולות מסתייעות באמצעים טכנולוגיים המרכזים את קורות החיים בתוך מאגרי מידע ממוחשבים. במאגרים הללו שליפת המידע נעשית באמצעות חלוקה לקריטריונים ומילות מפתח סביב נתונים כמו השכלה ורקע מקצועי. למשל, מגייס שרוצה לסנן את קורות החיים שקיבל למשרת מזכיר/ה בכירה, יכתוב במערכת שלו את אחת או יותר מדרישות התפקיד כמו 'אנגלית שפת אם' או 'ניהול יומנים', ויבצע סינון שיאפשר לו לקבל רק את קובצי קורות החיים המכילים מילים אלו. מאוד יכול להיות שאתם עונים על דרישות התפקיד של אנגלית ברמת שפת אם, אבל אם השמטתם את מטבע הלשון הזו מהמסמך שלכם, הוא 'ייעלם' במסד הנתונים וקורות החיים שלכם בכלל לא יצופו לעיני המגייס. המסקנה היא שעליכם להקפיד להתאים מונחי מפתח בקורות החיים אל אותו נוסח מדויק שפרסם המעסיק. אם בקורות החיים כתוב 'מנהל פרויקטים' ובמפרט ה משרה 'אחראי פרויקטים', נסחו את קורות החיים מחדש".

אורית אבירם, מנהלת מנפאואר טאלנט: "מאחר שבארגונים רבים היום הסינון הראשוני של קורות החיים נעשה במערכות ממוחשבות, וכדי להעלות את הסיכוי שקורות החיים שלכם בכלל ייקראו, חשוב מאוד שכל ה-Buzz words הרלבנטיות למשרה יהיו רשומות במיקום הנכון: בתחילת המסמך. מאותה סיבה לא מומלץ להעביר קורות החיים בפורמט PDF אלא רק בוורד סטנדרטי, שכן מערכות ממוחשבות רבות לא יודעות לקרוא קובצי PDF".

מוקש 2: מגבלת ה"דף אחד בלבד"

אבירם: "בארץ התקבעה הנחת עבודה שיש לתחום את קורות החיים לעמוד אחד, אבל עמוד אחד אצל מועמד מוכשר עם טרק רקורד ארוך מחייב לפעמים כתב קטן מדי, רווחים לא נוחים לקריאה וכיו"ב - מהלכים לא רצויים שהופכים את המסמך ללא נוח לקריאה.

"הדרך הנכונה יותר מבחינת מועמדים עם ניסיון מקצועי עשיר היא לגרות את הקורא בעמוד הראשון של מסמך קורות החיים להמשיך לקרוא הלאה. אם הדף הראשון יהיה מספיק מעניין עבורו, הוא ימשיך גם לדף העוקב. לפיכך, הדברים החשובים ביותר למשרה הפתוחה צריכים להופיע בראשית העמוד הראשון, וכל מה שפחות רלוונטי/עקרוני צריך להעביר לעמוד השני.

"יחד עם זאת, לא הייתי הולכת על מסמך גדול יותר משני עמודים, מכיוון שאז מאבדים כבר את סבלנות הקורא. אם יש עוד אינפורמציה חשובה שהאדם רוצה להוסיף על עצמו והיא לא נכנסת בפורמט קורות החיים (מאמרים שכתב, פורומים שהוא מנהל, אינפורמציה עסקית חשובה), הדרך הנכונה היא להוסיף אותה בעמוד הפרופיל האישי שלו בלינקדאין, ולהוסיף אליו הפניה בשורת הפרטים האישיים".

בן תורה: "מכיוון שעבודת המגייס קצובה בזמן רצוי לצמצם את אורך המסמך לעמוד אחד ממוקד וברור, תוך ויתור על מידע שעבר זמנו (מעל 15 שנה). יחד עם זאת, בתפקידים בכירים ובקורות חיים הכתובים באנגלית מקובל יותר להגיע למסמך באורך של שני עמודים. גם במקרים כאלה על התוכן החשוב ביותר להופיע בעמוד הראשון והיתר (כמו פרסומים בכתבי עת אקדמיים) להעביר לעמוד השני".

מוקש 3: סופרלטיבים מופרזים

אבירם: "צריך לזכור שמטרת קורות החיים היא לגרום למעסיק לזמן אתכם לראיון עבודה. זה אינו מסמך שעומד בפני עצמו ולא על פיו מחליט המעסיק את מי לקבל לעבודה ואת מי לא. לאור זאת, עליכם להיזהר עם הסופרלטיבים וההגזמות כי הם עלולים להתגלות בראיון ולהציג אתכם באור שלילי. אני ממליצה ללכת רק על סופרלטיבים אמיתיים כמו הצטיינויות בתואר, עובד מצטיין, הישגים ייחודים, פרסים וכו'. בהחלט יש מקום להרשים את המגייס בקורות החיים; אבל האייטמים המחמיאים הללו צריכים להיות שזורים בתוך הנתונים השגרתיים במסמך, למשל, ליד השורה 'עבודה בסלקום בין 2005-2009', לציין: 'עובד מצטיין של החברה ב-2007'".

בן תורה: "לא תמיד מועמדים מודעים לכך שקל מאוד לאתר הגזמות על-ידי בירורים נוספים בהמשך התהליך. תיאור מופרז של היכולות או של המיומנויות מקנות תחושה של חוסר אמינות. גם כשיש אמת מאחורי הדברים, תמיד כדאי להימנע מלפזר תיאורים חלולים כמו 'יכולת מכירה גבוהה', ולהעדיף על פניהם תיאורים המעגנים את אותן יכולות בתוצאות בשטח, למשל, 'הגדלת יעדי המכירות ב-30% ב-2007'. אמירה כזו משכנעת יותר ומייצרת תחושה נוחה של מהימנות".

מוקש 4: תמונות ותחביבים

בן תורה: "בסקר שערכנו בנושא קורות חיים, טענו 45% מהמעסיקים כי הכנסת אינפורמציה אישית שאינה קשורה למשרה כמו ציטוטים, שירים ותחביבים, עשויה לפגוע בסיכויי הקבלה של המועמד. מחפשי עבודה רבים מכניסים לעתים לקורות החיים שלהם מידע על תחביבים הקשורים לשעות הפנאי, וזה רעש מיותר שגורע יותר מאשר מוסיף. כל עוד אין לתחביב קשר מובהק לתפקיד, מוטב להשמיט את המידע הזה.

"שגיאה נוספת היא שילוב תמונה - זהו אלמנט לא רלבנטי, שמאפשר לצד הוויזואלי להפריע מבלי לתת למגייס להתרשם מהתוכן ומהכישורים המופיעים בקורות החיים".

מוקש 5: היצמדות לפורמט מוכן

בן תורה: "החמצה נפוצה במסמכי קורות החיים מתבטאת בחוסר הבנת חשיבות החלק העליון של המסמך. הרוב מציינים בחלק זה את הפרטים האישיים שלהם בצורה שגוזלת יותר מקום ממה שנדרש. כמה נדרש? לא יותר משלוש שורות ורצוי במאוזן, כך נותר מקום למידע שיעניין את המעסיק: תקציר שמתאר את ההתאמה למשרה.

"ישנה גם איזושהי היצמדות אדוקה ושרירותית לפורמט מוכן, שלא משרת את המועמד כראוי. החוק היחידי שקיים בבניית המסמך הוא: מיקום המידע לפי חשיבותו עבור המעסיק. את הנתונים הטובים שלכם כדאי למקם למעלה ואת היתר, למקם בסדר יורד. למשל, אם נקודת החוזק שלכם ביחס למשרה היא הניסיון התעסוקתי ולא ההשכלה, תעשו בחוכמה אם 'תקפיצו' את הקטגוריה הזו למעלה.

"לסיום, שגיאות כתיב הן מכשלה גדולה. בסקר קורות חיים שערכנו, 53% מהמעסיקים העידו כי שגיאות כתיב היא תופעה בלתי נסלחת מבחינתם, שעשויה לפגוע בסיכויי המועמד להתקבל. אם אינכם בטוחים שכתבתם משהו נכון, נא בדקו שוב".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות